Писна ми да ям почернели картофи

  • 5 281
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 27 524
Как така ви почерняват? Ей това не ми е ясно... Rolling Eyes

Ами, слагаш резенчето да се пръжи и то веднага става много тъмно кафяво, без да е изгоряло и вътре да е изпържено. Вътре хрупа, а отгоре почернява. И за да стане и вътре готово, отгоре трябва да го докараш на въглен  Crazy

# 16
  • Мнения: 5 001
Как така ви почерняват? Ей това не ми е ясно... Rolling Eyes

Ами, слагаш резенчето да се пръжи и то веднага става много тъмно кафяво, без да е изгоряло и вътре да е изпържено. Вътре хрупа, а отгоре почернява. И за да стане и вътре готово, отгоре трябва да го докараш на въглен  Crazy

Брееей....Какво нещо.....Интересно ми стана,та затова питам...Мерси Блондич за разяснението.....
Ако попадна на такива картофи поне ще знам.... ooooh!

# 17
  • Мнения: 3
олеееее,аз от няколко години вече все на такива попадам,направо ужас.спряхме да купуваме от плодзеленчуци и от пазари като пържим купувам само бланширани а лятото от градината на свекъра-те поне стават жълтички и хрупкави.дотегнало ми е от тези пазари някъкви замръзнали дето текът води от тях.

# 18
  • Мнения: 678
Снощи и на нас така ни станаха картофите.И стоят едни мазни.меки...../от кварталния магазин/
Иначе аз пържа само червени картофи.Купуваме ги от Кауфланд,много за хубави.Пробвайте от тях.А жълтите са за готвене,малко сладнят ,бързо се разваряват.

# 19
  • София
  • Мнения: 15 466
  Белите и воднистите прегарят,а после стават меки , жълтите и сухите, с по-грапава и дебела кора се пържат добре!Аз пържа в много олио, много картофи,но не във фритюрник, а на котлон. Така имат време да се задушат, омекнат отвътре и изпържат хрупкаво отвън.Избягвам да ги бъркам, най-много веднъж да разбъркам и то към края.

# 20
  • Мнения: 27 524
И аз точно така пържа, в един голям тиган с много олио, без да бъркам. Слагам и капак отгоре.
Картофи бланширани и във фритюрник хич не обичам  Confused

# 21
  • София
  • Мнения: 15 466
  Блонди, даже не захлупвам, те като са много, сами си се задушават. Колкото по-малко са картофите в олиото, толкова по-бързо прегарят.

# 22
  • Мнения: 27 524
Ама, прекалено много пък ми залепват  Crazy А и домашните ги обичат хрупкави и препечени, та гледам да не стават меки и като варени  Simple Smile Абе, редя ги плътно, но само на един ред на дъното, да няма един върху друг  Grinning

# 23
  • Мнения: 6 306
Благодаря на всички за бързите отговори и се извинявам че не успях да следя темата навреме. Наложи ми се да почна и втора работа и вече нямам никакво свободно време  Cry Успех на всички с картофите пък аз ще сменям сортовете докато ги нацеля  Crazy

# 24
  • Някъде там
  • Мнения: 16 072
Здравейте.Това и на мен ми се е случвало когато картофите са замръзнали зимно време.Стават черни отвън и сурови отвътре.
Случвало ми се е и от сорта но откакто купувам германски картоф,нямам такъв проблем.
по скъп е от българския но е много по едър,и вкусен.жълт и ронлив като брашно е отвътре.
Не знам сорта но казвам че искам германски картоф и винаги ми дават хубав едър картоф.

# 25
  • Мнения: 419
От картофите е. Вкъщи майка ми като пържи на Криско все така стават, и после едни меки, отврат са. Просто сортът не е за пържене. Тук са разделени - за пържене, за на пара, за картофена салата, за пюре, за готвене и т.н. и няма такива издънки. В БГ обаче не знам дали някъде са започнали да ги сортират.  Thinking Вземи картофи от другаде, дано уцелиш хубави  Simple Smile
А на външен вид различават ли се по нещо различните сортове? Ако не е обозначено, дали мога по някакъв белег да разпозная кои са подходящи за печене и кои за варене?

# 26
  • Мнения: 27 524
Да ти кажа честно не съм се заглеждала подробно. По-скоро не  Confused

Не знам сорта но казвам че искам германски картоф и винаги ми дават хубав едър картоф.

И в магазина как знаят кой картоф е германски?  newsm78

# 27
  • София
  • Мнения: 15 466
  Като на пазара- всички картофи са самоковски...всичкия боб е смилянски, нищо,че е от Китай, чушките и доматите са български,нищо,че са от Турция... Grinning

# 28
  • Мнения: 11
От сорта е,давай на проба-грешка и така. През последните месеци,фирмата която ни кара зеленчуците направо ни омразиха Blush все сме били недоволни от картофите....ми не сме доволни още не са заврели в тенджерата и вече са рошави и напукати и накрая на дъното има пюре БУКВАЛНО!! Е как ще става соте от това нещо, и така сменяме партида след партида и няма оправия ooooh!
Имаше по едно време едни египетски фуражни-там хранят прасетата и животните с тях,евтин боклучав сорт за нищо не става, тук ни ги карат да ги ядем Sick щото ги взимат за стотинки.

За картофи соте моят опит показва, че е най-добре картофите да бъдат сварени с кората. Измиват се много добре и се слагат в подсолена вода и лъжичка захар. Така се варят. Белят се докато са още топли, но не врели. Стават много вкусни и за салата, и за сотиране, и за гарнитура - просто поръсени с малко зехтин, сол и черен пипер.

Общи условия

Активация на акаунт