Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6

• 103 998
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
Не. Няма буци, имам 4 отворени пакета, направи ми впечатление, че праховете да се поовлажнили. Не са сипкави, както би трябвало да бъде. Засега ще ги ползвам.
Мисля обаче за влагоуловител.

# 256
Аз имах чуденка с една кутия прах Персил. Поръчах го чрез един сайт от Германия, т.е. би трябвало да е пресен от магазина. Обаче като го отворих, той стои както ти го описваш: изглежда влажен и не се сипе както е нормално. Например, като натиснеш кутията отстрани, прахът си остава в това положение, а не се връща и разсипва обратно. Чудих се, чудих се и накрая си го оползотворих докрай без забележки към перилните качества. Честно, това ми беше първия Персил прах от Германия (преди бях ползвала само мегаперли и таблети) и не знаех дали това му е нормалното състояние, а повече не съм взимала, защото много го вдигнаха, и не мога да направя сравнение. Ако се съмняваш, че може нещо да е изфирясал, слагай доза като за силно замърсени.
Сега се порових в сайта на Персил и намерих информация относно стареенето на праховете. Ще я пусна на немски, а който иска може да си я преведе с гугъл преводача.

Цитат
12. Wie lange ist ein Waschmittel haltbar?
    Ein Mindesthaltbarkeitsdatum, wie es beispielsweise im Falle von Lebensmitteln gesetzlich vorgeschrieben ist, gibt es bei Wasch- und Reinigungsmitteln nicht. Unsere Wasch- und Reinigungsmittel sind bei kühler trockener Lagerung mehrere Jahre haltbar. Lagern Sie flüssige Wasch- und Reinigungsmittel und Weichspüler dabei bitte nicht bei zu niedriger Temperatur bzw. setzen Sie sie auch keinem Frost aus.

Der auf unseren Produkten angegebene Herstellungscode kann Ihnen als Verbraucher in diesem Zusammenhang keinen Anhaltspunkt über das Alter des Produktes geben, da es sich um eine verschlüsselte Codierung handelt. Ob ein Waschmittel noch verwendbar ist erkennen Sie am Aussehen, am Duft und an der Beschaffenheit. Besteht z. B. der Inhalt des Paketes eines pulverförmigen Waschmittels nur noch aus einem einzigen harten Klumpen, so hat das Waschmittel bereits sehr viel Luftfeuchtigkeit aufgenommen. Es lässt sich nicht mehr korrekt dosieren und einspülen und sollte daher nicht mehr verwendet werden.

Wenn ein älteres Waschmittel wie oben beschrieben noch das "normale Aussehen" besitzt und sich auch noch einwandfrei dosieren und einspülen lässt, können Sie es bedenkenlos verwenden. Wir empfehlen Ihnen jedoch, die Dosierung für stark verschmutzte Wäsche zu wählen, da die Leistung einiger Inhaltsstoffe wie beispielsweise die von Bleichmitteln und Enzymen im Laufe der Zeit nachlassen kann. Für den Fall, dass Aussehen und Beschaffenheit des Produktes nicht mehr in Ordnung sind, entsorgen Sie es bitte fachgerecht.

От това, което подразбрах, горе-долу това, което аз казвам, го препоръчват и те.

# 257
Благодаря ти!
Няма да ги хвърля, но явно ще трябва да увелича дозата.
Просто се появи влага у дома. Отопляваме стабилно, но тези дни е страшен студ и не мога да отварям прозорци, както аз си знам.

# 258
Майка ми взе точно от този сапун на Камбана преди около месец от едно квартално магазинче по 0,25лв/бр. Подменяли военните запаси и си накупихме 10-тина броя.
Направо не мога да опиша колко добре пере. Нарочно направих експеримент с чифт доста захабени детски чорапи. Единият го изпрах с Капус за петна, а другият с Камбаната. Много се впечатлих, че Камбаната ги изпра страхотно и по-бързо от Капуса. Не знам до каква степен за толкова години биха му се променили съставките, но пере супер.
Аз го купих от супермаркет "Европа" за 34 стотинки. На опаковката е щамповано 25.08.96 г., но нямам представа тогава ли е произведен, или тогава му е изтекъл срокът на годност. Не знам на един прост и най-елементарен сапун без аромати и оцветители и каквито и да е добавки как може да му се отрази времето, но днес го пробвах на някои дрехи с петна и се изпраха добре, т.е. петната изчезнаха. Според мен нищо му няма. Най ми харесва, че си припомних почти забравен аромат на истински сапун за пране. Просто прекрасно! Cry

# 259
На перилни (течни) и почистващи препарати е прието да се отбелязва датата на производство, а не срока на годност. Докато при храните е обратното. И аз мисля, че нищо му няма.

# 260
Гес  , напомнянето  ти  за съхранението  на   течните перилни препарати  бе  точно   навреме -при  тези  минусови  температури.   bouquet   bouquet Те    трябва   да  се съхраняват   при положителни  температури иначе  се   пресичат. Може би  2- 3  градуса   под  нулата   не  са фатални , но  в  никакъв  случай  -15 .
В  статията на  немски,където  постна   ми направи  впечатление   последното   изречение. Точно  се  чудех  -  къде  е  подходящото   място  за  изхвърляне  на    развален   прах ? Очевидно не  е  в  тоалетната  чиния , но  къде  newsm78

# 261
Точно  се  чудех  -  къде  е  подходящото   място  за  изхвърляне  на    развален   прах ?

И аз това си мислех.

# 262
И аз туууук!
 Heart Eyes

# 263
Гес  , напомнянето  ти  за съхранението  на   течните перилни препарати  бе  точно   навреме -при  тези  минусови  температури.   bouquet   bouquet Те    трябва   да  се съхраняват   при положителни  температури иначе  се   пресичат. Може би  2- 3  градуса   под  нулата   не  са фатални , но  в  никакъв  случай  -15 .
В  статията на  немски,където  постна   ми направи  впечатление   последното   изречение. Точно  се  чудех  -  къде  е  подходящото   място  за  изхвърляне  на    развален   прах ? Очевидно не  е  в  тоалетната  чиния , но  къде  newsm78
Ами аз не съм го споменавала това, просто в цитирания текст го пише за който го разбира (аз не съм от тях). Иначе, в първия постинг съм писала температурата на съхранение на омекотителя, но за перилните препарати съм пропуснала.
Не знам за вас, но аз прахове не изхвърлям. Всичко се използва до дупка. Simple Smile Не знам къде би трябвало да се изхвърлят, но това е опасен отпадък и не би трябвало да се изсипва в обикновен контейнер.

# 264
...Очевидно не  е  в  тоалетната  чиния , но  къде  newsm78
каква е разликата между изхвърлената вода от пералнята и тази от тоалетната (с прах) newsm78 .  сборен пункт и при двете е канализационните тръби.

# 265
...Очевидно не  е  в  тоалетната  чиния , но  къде  newsm78
каква е разликата между изхвърлената вода от пералнята и тази от тоалетната (с прах) newsm78 .  сборен пункт и при двете е канализационните тръби.

Разликата   ли-  разликата е  тази :  пералнята  е  зареждам  със 75  мл  перилен  препарат  ,а не  с 5  литра. Или пък  изсипвам  5 кг  прах  в тоалетната  чиния.
И щом  немците  са написали -   да се изхвърли  по подходящ  начин -  значи има   такъв. Просто  си  любопитствах  какъв   ли е  той ,  защото на   кутията  е показано   как трябва  да се  изхвърли  опаковката ,  но не и  праха.

# 266
Проблемът къде да се изхвърлят опасни отпадъци - остатъци от лекарства, опаковки от отрови срещу гризачи и насекоми, прахове за пране и т.н. е доста сериозен.
Поне сложиха контейнери за изхвърляне на стари батерии. Поне това.

# 267
  • София
Мисля и аз да се вкюча!Пера предимно с Ариел течен, но на последък съм доволна (и икономически и на практика) от Тема и Персил!Темата за 20 пранета е 6 лв., а персила е по-скъп, около 9-10лв., но изпира много добре!Не използвам омекотител, защото дрехите ми миришат страхотно от тези прахове, а и не мисля, че има кой знае каква нужда (според мен) от омекотител!
Имам един въпрос, обаче-не съм много по дозирането на прахта!Слагам около 120-130мл, макар и да осъзнавам, че е много, но все се отплесвам и...
Кажете вие по коло слагате и има ли знчение за по-доброто изпиране на дрехите, повечето прах? newsm78

# 268
На опаковката пише колко се слага. При Тема се слагат 150 мл, при Персил Голд - 142 мл, а при новия концентриран Персил експерт - 120 мл.

За доброто изпиране на дрехите има значение да се сложи правилното количество прах - нито повече, нито по-малко. В първия постинг в темата е обяснено защо.

# 269
Имам няколко въпроса, които винаги съм си задавала.. ама да ги задам и на вас Simple Smile
1. Теглите ли прането? (аз не, но кумата ги прави всеки път и ми е странно меко казано  newsm78) .. и все пак как се преценя кога е достатъчно пълна пералнята? Аз тъпча докато има място колкото да се въртят дрехите в барабана - ама май не трябва така  Thinking
2. За дозировките - отзад винаги има няколко варианта за количество прах - в зависимост от "петната" и водата - е понякога варират 2-3 пъти минимално и максималното указаното. Значи ако не слагам повече от максимума не би трябвало да има проблем - водата ни е твърда по принцип..
3. Какво перете с препарати за бяло? Вкъщи с най-голямо въображение не мога да събера и 1 пералня от всички бели (имам предвид наистина бели) дрехи, вкл. кърпи, бельо и т.н.
Т.е. деля пералните на светло цветни и тъмно цветни. С еднакъв препарат ли даги пера? Аз ползвам за бяло за светлите цветни, което разбира се води и до по-бързото им избеляване.. Ама ако са с такъв за цветно - пък ми се струва, че стоят засякани?

Тъпи въпроси.. ама се надявам да си ги изясня  Mr. Green (прането и гладенето са ми мега гадна част - не гладя.. ама няма как да не пера  Laughing Crazy)

Общи условия

Активация на акаунт