Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6

• 102 806
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
предполагам за всеки е индивидуално това което питаш. Аз съм така-
1.не тегля. Теглила съм преди години и горе долу знам всяка дреха ли бельо колко грама е на око. Но не  пълня догоре никога. Най-много половин барабан, и по-малко, зависи.
2. дозировките не знам какво ползваш, но моите са доста точни. От таблицата избирам за твърда вода и среднозамърсено.
3.бяло и аз почти нямам, но се събират светли с устойчив цвят-спално бельо, хавлии, кърпи. Не ми избеляват. Тъмните цветни задължително с Цветно.

# 271
Кагато преди доста години си купих първата пералня си реших,че по-малко дрехи е по-добре и не я пълнех.Докато при някаква повреда техникът ми разясни,че при процеса на изпиране освен контакт с препарата и водата от значение е и триенето на дрехите една в друга.Видя ми се логично,имайки предвид търкането на ръка и гледаното по филмите пране с някакви дъски,в които се трие дрехата.То ясно,че някой ще ми възрази,че нивото на хигиената е било друго тогава и това е било неизбежно,но..
Та от тогава само при спешна необходимост пускам половин пералня.Освен за качество на изпиране не е без значение и разхода на ток-за половин пералня необходимата енергия не е наполовина,а повече. Дрехите и аз някога съм ги теглила и вече зная ориентировъчно колко за сложа,за да е между 4 и 5 кг.
А ако нямаш наистина бяло, по-добре ползвай препарати за цветно или някакви универсални.

# 272
Кагато преди доста години си купих първата пералня си реших,че по-малко дрехи е по-добре и не я пълнех.Докато при някаква повреда техникът ми разясни,че при процеса на изпиране освен контакт с препарата и водата от значение е и триенето на дрехите една в друга.Видя ми се логично,имайки предвид търкането на ръка и гледаното по филмите пране с някакви дъски,в които се трие дрехата.То ясно,че някой ще ми възрази,че нивото на хигиената е било друго тогава и това е било неизбежно,но..
Та от тогава само при спешна необходимост пускам половин пералня.Освен за качество на изпиране не е без значение и разхода на ток-за половин пералня необходимата енергия не е наполовина,а повече. Дрехите и аз някога съм ги теглила и вече зная ориентировъчно колко за сложа,за да е между 4 и 5 кг.
А ако нямаш наистина бяло, по-добре ползвай препарати за цветно или някакви универсални.

не знам дали ме разбра - наполовина пълен барабан не е е половин пералня, ако визираш моето мнение Peace

# 273

не знам дали ме разбра - наполовина пълен барабан не е е половин пералня, ако визираш моето мнение Peace

Съвсем не.Не съм се замислила дори за разликата-като си помисля в определени случаи има такава,да. Говорех по принцип за "ползата" от пълна пералня.

# 274
  • София
Аз искам да споделя за прането и пълния барабан!Преди няколко години баща ми ми подари пералня...Много си я харесах (и още повече обичам) и така е до днес!Марката е популярна, добър клас уред е!Обаче това не е важно...Един ден Тя се развали!!!Беше си нова, в гаранция!Дойде техника и се оказа, че и няма нищо!Пералнята е заз 5 кг. дрехи и аз приблизително толкова си и слагам, ОБАЧЕ...не за всяка програма!!!В книжката ясно си пише, че за доста програми прането трябва да е под 5 кг.
За пердетата-логично...
Но и ежедневното зареждане е за 3- 3,5кг дрехи!!!Това буквално си е "половин пералня"!
Та има ли значение колко прах да слагаме в такива случаи, и да споделя, че пердетата определено се перат с минимално количество прах!

# 275
Ами нормално е кратките, т.нар. ежедневни програми да са за по-малко количество дрехи. И да, количеството перилен препарат за тези програми се намалява, иначе дрехите не могат да се изплакнат както трябва.

# 276
Говорех за обичайно,преобладаващо като честота пране-не пердета и вълна,например,когато се изискват по-малко килограми.Вида пране обуславя избор на програма.
И какво разбирате под "ежедневно" зареждане.Ако един ден пера чаршафи,друг ден хавлии и халати трети ден друго-дънки и якета например-ами това си е ежедневно зареждане.Нима трябва да не слагам повече от 3 кг.?Интересно ми е това в кое упътване и за коя пералня го пише.
Гледам Гес е писала,че ежедневните са кратките.Явно това определение е възприето,но не е точно,мисля аз.

# 277
  • София
Ежедневното при мен си е програма!
ПС. и само да попитам: W, ти всеки ден ли переш хавлии и чаршафи, щото аз макар и манячка на тема пране го правя 1 седмично и... къв е тоЯ заядлив тон по дяволите?
Стегни се малко, тук се записах, защото мислих че сте симпатяги, с готовност да помагате, а не да се зъбите на питащи и споделящи!
Благодаря на Guess Who за бързите и компетентни отговори, бяха ми от полза!

Последна редакция: пт, 03 фев 2012, 12:05 от mi6eto.q

# 278
Става въпрос за програми на пералните, наречени "ежедневни". На моята имам такава програма с продължителност 1 час и зареждане 3 кг: за малко количество слабо замърсено пране. Ползвам я, когато прането ми отговаря на горните изисквания. Голямо количество пране или силно замърсени дрехи на кратка програма няма да се изперат добре.

# 279
Става въпрос за програми на пералните, наречени "ежедневни". На моята имам такава програма с продължителност 1 час и зареждане 3 кг: за малко количество слабо замърсено пране. Ползвам я, когато прането ми отговаря на горните изисквания. Голямо количество пране или силно замърсени дрехи на кратка програма няма да се изперат добре.
newsm78 Че моите най-дълги програми са по 90 мин. Обикновено пера за 60 или 70 мин, която не се води ежедневна (поне за моята пералня) - "ежедневните" са отделени и са с продължителност 30-40 мин.

Ви на колко минутни програми перете?

Съжалявам, че разтягам малко темата, но явано не е само до праха за пране, а и начина на ползване на пералнята  newsm78 Иначе как едни са супер доволни от някой прах, а други хич не го харесват ..

Винаги съм си мислела, че нещо не пера както трябва, ама пък после си казвам, че едва ли е чак такава философия  Thinking

И все пак - на колко минути / градуси перете ?
И не са ли всички програми "ежедневни" .. едва ли чакате да се събере цяла пералня специално изцапани дрехи  Crazy

# 280
Зависи от пералнята и каква продължителност е заложил производителят. Моята пералня е Уърпул. Единствената програма без предпране за 5 кг пране е с различна продължителност в зависимост от избраната температура: на 30° е 1 час и 30 минути, на 40° е 2 часа и 20 минути, на 60° е 2 часа и 40 минути. На 95° не знам колко продължава, защото не пера на такива температури.
Другите програми са кратки, но за по-малко количество дрехи. Има за малко количество (до 3 кг) нормално замърсени дрехи, която продългава час и половина, "ежедневна" за 1 час и нататък са за синтетика и деликатни. Пералнята има и бутон за ускорено пране, който работи само при две програми. С него програма памук продължава 40 мин.
Обикновено пера на пълен капацитет на 30° (цветни), 40° (някои бели) и 60° (устойчиви бели), а ако са по-малко дрехите използвам съкратените програми, например когато пера хавлиени кърпи (пера ги отделно, защото са тежки и не ми харесва да ги смесвам с другото пране, понеже пералнята много блъска при центрофуга), те не са 5 кг, а 2 - 3 кг и няма нужда да се перат два часа.
Аз чакам да се съберат достатъчно дрехи, за да се напълни цяла пералня. Бельо, разбира се, се сменя всеки ден, но мога ли да пускам цяла пералня за три чифта гащи, три тениски и три чифта чорапи? Бельото пера с чаршафите, отделно хавлиените кърпи, отделно бели ризи - мои и на мъжа ми общо 10 на седмица, отделно дънки и други панталони (3 - 4 чифта на седмица, на съкратена програма) и отделно други цветни - блузи, ризи и т.н. Да не забравя и вълна, но то е по-рядко.

Последна редакция: пт, 03 фев 2012, 12:37 от Guess Who

# 281
Мишето,
Извинявай ако съм те засегнала.Съвсем не се заяждам.Просто в моето упътване на моята пералня такова понятие няма.Да не повтарям това,което е писала по-горе Гес,но и аз събирам и сортирам дрехи,през ден горе-долу пера нещо и по моя логика всичко е ежедневно.Не се перат "ежедневно" пердета,например, шалтета,покривки за легла някакви,якета-според мен.Естествено,че не сменям всеки ден кърпи и чаршафи-просто давах пример в течение на седмицата какво редувам,например.

# 282
Ох, W, не се задълбочавай толкова. Тия програми ежедневна, експресна, супер експресна за 5 минути Joy и т.н. са си маркетингова стратегия. Не гледате ли, че всички производители се надпреварват кой по-кратка програма на предложи в машините си. Аз приемам съкратените програмите за по-малко дрехи като предимство, както и да се наричат, защото така се пести ток и вода. Но става въпрос за съкратени програми в рамките на разумното. Извинете, за 15 минути какво ще се изпере? Тя докато ги намокри, трябва да почва да ги плакне. Не. Такива супер кратки програми не ме блазнят. Предпочитам да събера количество и да си го изпера както трябва, отколкото да нося засечени дрехи. Защото като переш едни и същи дрехи - може и един час да са носени - не както трябва дълго време, те се засичат.

# 283
  • София
Ама искам да кажа, за тази ежедневна програма!!!Така си се казва програмата на модела пералня!  newsm03Кръстена е така, защото е удобна за по- често пране на дрехи(по слабо замърсени)! newsm47

# 284
Така си се казва програмата на модела пералня!  newsm03Кръстена е така, защото е удобна за по- често пране на дрехи(по слабо замърсени)! newsm47
Именно.

Общи условия

Активация на акаунт