Епидурална упойка-за и против

• 56 931
  • 454
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Както и при мен, след раждането без упойка- дълго и болезнено, бебето беше по-вяло.

# 316
  • където мечтите се сбъдват
Сега след като родих нормално с епидурална упойка мога да дам своите отзиви.До 2 см разкритие болките бяха поносими.Увладявах ги с дълбоко дишане.От 2 см до 5см обаче те ставаха все по-силни и нетърпими.Беше някакъв ад.Накрая буквално си скубех косите и почти бях готова да се моля за обезболяване.Тогава ми я поставиха и ...О,Рай...такова облекчение  Heart Eyes Останалите момичета покрай мен виеха от болка,а аз бях напълно спокойна.Изчезна болката между контракциите,а самите контракции бяха поносими и се усещаха.Поставянето на упойката не боли.За около 3 часа направих разкритие до 9 см,упойката започна да отслабва и гадната болка да се връща.Тогава ми поставиха втората доза.Наложи се епизиотомия и шевове,които не усетих.Епизиотомия и шевове имаше и при другите момичета,които раждаха без обезболяване.Бебчето се роди здраво и активно и засука още в родилната зала  Heart EyesНямам никакви странични ефекти от упойката-нито главоболие,нито болки в кръста.Но,е много важно анестезиолога да е добър  Peace Докато си говорехме с него,той ми каза,че в България много нисък процент от родилките ползват епидурално обезболяване,докато на запад дори не те питат дали искаш,то се подразбира.Надявам се да съм била полезна на някой   bouquet

# 317
  • Сфия
stefanel, честито бебче! Абсолютно е така за ползването на упойките в бг и чужбина. И на мен ми го бяха казали. И е логично.... А иначе и моето бебче засука веднага, даже цяла нощ ми вися по циците. Упойката не го е направила по-сънливо или вяло..При мен единствено се появи главоболие на следващия ден, което мина бързо с парацетамол. Но като се има пред вид какво ми спести тая упойка...

# 318
Аааамии.. не е точно така, съвсем не се подразбира на "запад" поставянето на епидурална (или каква да е друга) упойка. И питат, разбира се, не я слагат на общо основание Wink

# 319
  • California
Аааамии.. не е точно така, съвсем не се подразбира на "запад" поставянето на епидурална (или каква да е друга) упойка. И питат, разбира се, не я слагат на общо основание Wink

Присъединявам се към горното. Питат разбира се. Но все пак доста повече се ползват този вид упойки отколкото в БГ... хората като че ли са по-отворени към тези неща, е сигурно и анестезиолозите са по-добри - не знам.

stefanel, честита ти рожба!  Hug

# 320
  • София

Присъединявам се към горното. Питат разбира се. Но все пак доста повече се ползват този вид упойки отколкото в БГ... хората като че ли са по-отворени към тези неща, е сигурно и анестезиолозите са по-добри - не знам.

stefanel, честита ти рожба!  Hug

Не мисля, че са по-добри анестезиолозите, просто са достатъчно. Коментирано е по-назад в темата, че в България има недостиг на анестезиолози, затова в много болници епидуралната упойка върви с избор на екип и т.н и се смята за екстра или пък за нещо екзотично.

# 321
  • California
Да, сигурно си права. Предполагам и, че имат повече опит просто с този вид обезболяване - все пак от повече години се практикува, докато в България е все още не толкова рутинна процедура.

# 322
  • където мечтите се сбъдват

[/quote]

Не мисля, че са по-добри анестезиолозите, просто са достатъчно. Коментирано е по-назад в темата, че в България има недостиг на анестезиолози, затова в много болници епидуралната упойка върви с избор на екип и т.н и се смята за екстра или пък за нещо екзотично.
[/quote]
Аз бях без избор на екип,но бях в частна болница.В държавните болници не съм чувала някой да ражда с епидурална,поне не в Бургас.Това е една от основните причини да избера частната.Лекарите в държавната ми предлагаха венозно обезболяване,което едно на ръка,че стига до кръвообращението на плода,от друга-не е толкова ефективно.

# 323
  • София
 Аз раждах в Шейново с епидурална упойка  Peace

# 324
  • София
В София в дъжавните има упойка- аз бях в ОБ.

# 325
  • София
В София има, тук е друго, може би има и опция упойка без избор на екип, въпреки че съм чувала на някои места, че отказват, но на други места в страната нямат много избор жените. В родния ми град, АГ отделението на който нашумя преди време, има един анестезиолог-полупенсионер, който изобщо не работи с епидурална, там и секциото го правят с пълна упойка.

Little Evil, stefanel, честити бебчета!

# 326
В Русе също има и е без избор на екип.

# 327
И двата пъти, докато раждах в Шейново с мен имаше девойки, които си искаха епидурална, без да са избрали екип.

# 328
Здравейте!

Коментирах темата докато бях бременна бях силно против епидуралната упойка и сега съм си против, но ако има усложнение с раждането и необходимо да се сложи-защо не?!

Доколкото,ч е в чужбина не питали - ами аз живея във Великобритания и да ви кажа - хората си питат и гледат да отглагат до последно, за да може раждането да е колкото се може по-естествено.

Малко ми се измени тезата за епидуралната поради простата причина, че аз раждах от 6:00 на 22 Март до 3:42 сутринта на 24 Март - обезводних се от повръщане, не бях спала през цялото време, вдигнах 39 градуса температура, спукаха ми изкуствено водите! Еми поисках да ми я сложат, за да мога да имам сили, като дойде момента с напъването! След два часа напъване извадиха детето с вендуза! Еми имаше реален шанс за секцио, ако не бях поискала епидуралната! От друга страна пък епидуралната забави разкритието, въпреки че ми вкарваха окситоцин. Както и да е - при второто раждане живот и здраве дано да нямам проблемите с обезводняването и т.н. и да си родя нормално без упойки.

Хубав ден! Simple Smile

# 329
Здравейте, мили момичета! Съвсем новичка съм, но започвам активно да следя форума! Относно епидуралната упойка може ли някой да сподели самата технология на поставянето й и по-точно усещането. Имам сериозни притеснения, тъй като като мъничка съм преживяла пункция ( което предполагам знаете е изтегляне на течност от гръбначния стълб ), която беше болезнено и твърде стресирашо за едно дете преживяване. Та от тогава ми е останал някакъв страх към набождане точно в тази област, иначе проблем с иглите на друго място нямам.

Общи условия

Активация на акаунт