Епидурална упойка-за и против

• 56 938
  • 454
  •   1
Отговори
# 300
Не мисля, че трябва да си връща думите. Все пак това си е нейното усещане. Пише си "за мен". За мен също упойката е излишно зло, а бях и с окситоцин заради нерегулярни контркции. Явно и аз съм била от "късметлийките", а уж съм с нисък праг на болка.

# 301
  • София
Чак пък някой да си връща думите... никой не видях до сега да си върне думите за това колко е нужна, наложителна, безвредна и не знам каква си, защо пък хората на обратното мнение да трябва да си връщат техните?
Всеки със своите си чувства, разбирания и  преживявания, нали за това са лични мнения и споделяне на личен опит.

# 302
  • Сфия
Ми не е редно обобщението за това. Аз в никакъв случай не оправдавам нито едната крайност, нито другата. Никой не трябва да се изправи и да заклеймява упойките, нито пък да заклеймява избралите да не се възползват от нея. Едно е да споделиш опит - при мен беше така и така, бързо родих, понасяше се... или пък: мъчих се часове наред...но без заключения от типа: За това аз съм против упойката, щото болката е поносима.... или пък: Твърдо съм за упойката, щото няма такива болки. Безумни са и мъдрите заключения в стил: упойксата вреди на майката и на детето.... или упойката има странични ефекти... Нито сме учили медицина, нито сме на ясно какво се случва точно в организмите ни, че да обобщаваме по този начин. Е, може и да има малко главоболие, ама пред вид, че ти е спестила далеч по-силни болки, може и да й "простим". За това говоря...

# 303
  • Сфия
Little Evil, не знам къде ще раждаш, ама ако можеш не им се давай да ти слагат пак система. Преживяла си го веднъж, не давай да се повтаря, ако имаш избор де... Аз ще ти споделя накратко моят опит от второто раждане... Имах 6 см разкр с нерегулярни контракции, спукаха ми водите, уж се позасилиха, ама още не бяха чудо-нечувано. Аз обаче пусти страх от първото раждане си се тръшнах за епидурална. Обясняваха ми, че е късно и няма смисъл, но след като видяха, че от страх дори контракциите ми спряха се предадоха и викнха анестеиоложката да ми я бодне. В същото време ми боднаха и окситоцина. След около 15 мин някъде апарата с тоновете се разпищя, защото падат под някакъв си там минимум. разтърчаха се около мен и акушерката промърмори: ей, за това съм против упойките, от тях се получава така. И докато го казва - вади системата от ръката ми. Е, тоновете моментално се оправиха. След 15 мин имах пълно разкритие - без система и с 3 напъна изкарах бебето. После анестезиоложката, като си говорихме ми сподели, че определено са глупости това за вредата от епидуралната и, че според нея тоновете на бебето падат от окситоцина.

# 304
  • София
Упойката си има описани възможни странични ефекти в листовката, това не е форумно мъдро заключение Wink И не е само "може да има главоболие"...
Човек на база личният си опит може да бъде твърдо за или против нещо, все пак това е заключение, до което си стигнал сам за себе си, на база опит и/или събирана информация. Може да бъде споделено, не виждам какво пречи. Дали и другите ще са на същото мнение вече е отделен въпрос. В крайна сметка никой не те и кара теб да си твърдо против упойките, защото той е, нали? Wink

# 305
  • Сфия
Никой не ме кара да съм за и против, но някой се опитва да ме убеди, че болката е нетърпима,а пък друг, че е търпима.... ха-ха.. Очевидно е строго индивидулно. Това е все едно да спорим къде е по-красиво - във Виена или Париж. Тъпо е да си твърдо за Виена или пък да си твърдо за Париж. Така, че на база собствения си опит ти може да си за или против за себе си за евентуално следващо раждане. До там. Не е редно да го огласяваш, като категорични мнение, осъзнавайки, че болката очевидно при раждане е различна при всяко раждане и при всяка жена.

# 306
Аз съм против упойката (за себе си). И мога да го кажа като лично мнение, без да убеждавам никого. Всеки си има лично мнение и преживявания, които е решил да сподели.

И не е "мъдро заключение", че упойките имат странични ефекти, а факт. Също е факт, че носят вреди за бебето и майката и да някои ползи за майката.

Упойката си има описани възможни странични ефекти в листовката, това не е форумно мъдро заключение Wink И не е само "може да има главоболие"...
Човек на база личният си опит може да бъде твърдо за или против нещо, все пак това е заключение, до което си стигнал сам за себе си, на база опит и/или събирана информация. Може да бъде споделено, не виждам какво пречи. Дали и другите ще са на същото мнение вече е отделен въпрос. В крайна сметка никой не те и кара теб да си твърдо против упойките, защото той е, нали? Wink

Точно!

И за мен Париж е по-красив от Виена. За някой друг може да е обратното, но за мен е твърдо така и не мисля, че е "тъпо", че имам "твърдо" мнението по въпроса.

А колкото до ражданията:
Цитат
болката очевидно при раждане е различна при всяко раждане и при всяка жена
. Точно така, затова всяка жена трябва да прецени сама за себе си и да направи информиран изобор кое е най-добро за нея И ДЕТЕТО ѝ при съответното раждане.

# 307
  • където мечтите се сбъдват

И не е "мъдро заключение", че упойките имат странични ефекти, а факт. Също е факт, че носят вреди за бебето и майката и да някои ползи за майката.

Аз не се сещам какви вреди за бебето има епидуралната упойка.На училището за родители,на което ходих,анестезиологът обясни,че анестетикът при епидурална упойка не достига до кръвообращението на плода за разлика от венозно вливаните обезболяващи.Също така каза,че бебетата,родени от епидурално обезболени майки имат по-добри жизнени показатели,защото когато майката се е мъчила от болка часове наред се отделят хормони на стреса,които неминуемо преминават в плода.При епидурална упойка болката е силно притъпена и жените били много по-спокойни.Изобщо каза,че епидуралното обезболяване е златен стандарт при нормално раждане.Надявам се да мога скоро да се включа и с личен опит.

# 308
  • София
*starlet* - нищо тъпо не намирам, някой за себе си да е изградил категорично мнение по някой въпрос(то винаги е лично, за него си от, погледнато от неговата си камбанария). Никой от нас не претендира да е специалист, нито, че мнението му е общовалидно и вярно за всички жени по света...
Единствените мнения, които аз пък не приемам по темата са в  духа на "за какво ще се мъчиш в 21 век да раждаш, като животно" и "егати лиглите едно раждане без упойка не могат да издържат"

# 309
  • София
Вече от опит /веднъж без и веднъж със/- твърдо за епидуралната упойка, макар че поставянето й е малко гадничко.

# 310
  • София
 Little Evil, честито, да ти е живо и здраво детенце, много късмет, щастие и любов за цялото ви семейство   bouquet

# 311
  • София
Little Evil, честито, да ти е живо и здраво детенце, много късмет, щастие и любов за цялото ви семейство   bouquet

Много благодаря  Hug.

# 312
  • Бургас
Little Evil,и от мен честито,да сте живи и здрави ,децата много да ви обичат и слушат  bouquet  bouquet  bouquet

# 313

Аз не се сещам какви вреди за бебето има епидуралната за бебето.

Дали достига директо до бебето или не, общо взето гадаем, макар някои лекари да твърдят, че не достига. Но множество проучвания са доказали, че като цяло и статистески бебетата, раждани с епидурална са по-мудни и сънливи от тези, раждани без. Следователно пряко или косвено им влияе и оказва отрицателен ефект. Всякя сама си поставя нещата на везната и преценя. Но трябва да се знаят всички налични "теглилки".

Little evil, честито бебе! Да ти е живо и здраво и само радости да ти носи!

# 314
  • California
Но множество проучвания са доказали, че като цяло и статистески бебетата, раждани с епидурална са по-мудни и сънливи от тези, раждани без.

Нищо общо с реалността в моя случай!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт