Предстои ми лапароскопия - тема 6

• 101 073
  • 766
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Пускала ли си СА 125?

# 361

още не малко ми е натоварен графика веднага щом го направя ще пиша

# 362
Данира,Какво означава това с пункция? newsm78 А лапароскопията може ли да се приеме като по безобидна операция?Да първият път с противозачатачни,после (март месец беше 7см) ми изписаха дуфастон.И сега вече отидох бременна с 9см.киста ooooh! И аз си правих това изследване СА 125 и ми излезна малко завишено 35,81 но докторът ми каза това да не ме притеснява....Офф незнам ,но трябва да взема най-доброто решение да не навредя както на мен,така и на бебето....

# 363
Данира,Какво означава това с пункция? newsm78 А лапароскопията може ли да се приеме като по безобидна операция?Да първият път с противозачатачни,после (март месец беше 7см) ми изписаха дуфастон.И сега вече отидох бременна с 9см.киста ooooh! И аз си правих това изследване СА 125 и ми излезна малко завишено 35,81 но докторът ми каза това да не ме притеснява....Офф незнам ,но трябва да взема най-доброто решение да не навредя както на мен,така и на бебето....

Ами това с пункцията го беше споменавала едно момиче , че са й правили. Вкарва се една игла директно в кистата и се изсмуква съдържанието. Т.е. прави се само една дупка за иглата (поне така си спомням). Неприятното е , че си в съзнание и усещаш че става нещо, но пак си под някаква упойка. Не знам дали е подходящо за твоя случай, все пак не сме лекари тука и може само да "пускаме мухи" както се казва.
По принцип лапароскопията е по-безобидна от коремна операция, но мисля, че пункцията е още по-щадяща. При лапарото все пак си под пълна упойка. Трябва лекар да ти предложи това или ти просто да попиташ дали в твоя случай ще е подходящо, защото все пак си бременна, не знам как ще ти се отрази.
А от март до сега, ако не се е повлияла от Дуфастона, мисля, че ще се окаже ендометриозна киста, която ще спре да нараства по време на бременността, защото нямаш цикъл.
Някои момичета препоръчваха една клиника в Пловдив, поне не ти е толкова далече, ако искаш може да идеш там за 2-ро мнение, имаше и имена на доктори споменавани, но аз не си ги спомням. Не че нямам доверие на лекарите в Ст. З. , но все пак... може да ти предложат нещо друго.

# 364
Благодаря ти много Simple Smile Да,може  би кистата ще спре да расте,но опасенията на доктора са да не се спука или усуче в по напреднала бременност,за това пребягва и до  лапароскопия.Незнам може и да отида до Пловдив за второ мнение Simple Smile...

# 365
  • България
Здравейте!
Включвам се и аз в темата. На 02.10. ми предстои лапароскопия при доц. Тюфекчиева в "Майчен дом". Моята киста е 4 см. разположена над самия яйчник и си е там от 2 г. без да променя размера си. Чух три мнения на лекари като едната лекарка само я следеше дали не расте и каза че няма смисъл да се маха ако не расте, а другите двама бяха категорични за операция, защото може да се спука и да стане по-лошо.
Ще се радвам ако някой сподели дали е правил интервенцията в "Майчин дом" и какви са условията там и отношението на персонала.
Благодаря ви!

# 366
Здравейте!
Включвам се и аз в темата. На 02.10. ми предстои лапароскопия при доц. Тюфекчиева в "Майчен дом". Моята киста е 4 см. разположена над самия яйчник и си е там от 2 г. без да променя размера си. Чух три мнения на лекари като едната лекарка само я следеше дали не расте и каза че няма смисъл да се маха ако не расте, а другите двама бяха категорични за операция, защото може да се спука и да стане по-лошо.
Ще се радвам ако някой сподели дали е правил интервенцията в "Майчин дом" и какви са условията там и отношението на персонала.
Благодаря ви!

Моята информация за там е от 2007г. Не мога да кажа много хубави неща, даже хич. Тюфекчиева така и не я видях след операцията, трябваше да й ходя в частния кабинет, за да разбера каквото и да било. Единствената информация, която имах е от майка ми, която я беше издебнала веднага след операцията. Надявам се за 5 години нещата да са се подобрили.
Имаше доволни момичета от там. Всичко е относително
Успех!

# 367
  • България
Данира , благодаря!

# 368
Здравейте!За първи път пиша в този сайт.Вчера при преглед с 3д трансвагинален ехограф лекарят ми видя т.н  параовариална киста, която е между левия яйчник и тръба или там някъде, но не е на самия яйчник.Затова и името и е такова,както ми обясни той. Голяма е около 1-1,5см и според него не трябва да предприемаме нищо.Каза,че ясно се вижда , че е с течно съдържание.Нито някакво лечение назначи, нито други изследвания - нищо.  Каза няма да има операции, няма нищо просто така.
Сега сажалявам, че не го попитах няколко много важни въпроса, които сега задавам на вас .
Дали трябва да се следи и ако да на колко време?
Дали може да изчезне от само себе си?
Ако се спука какво може да очаквам?
Общо взето не знам как да действам и ще съм благодарна, ако някой тук може да ми отговори или да ме посъветва нещо.
Благодаря предварително!

# 369
  • София
Трябва да се след - всеки месец след края на М. Ако е неспукан фоликул, вероятно ще изчезне сама, Ако не, трябва да се види дали нараства.
За спукването пак казвам, ако е фоликулярна няма и да усетиш, "изтича се" с менструалната кръв. Ако е друга не е приятно, но не го мисли това засега. Кистата ти е малка, трябва да се проследи. С вагинален ехограф ли те гледа лекарят? Не винаги видът на кистата може да се определи от ехографско изследване.

# 370
Много благодаря за бързия отговор!
ДА, с вагинален ехограф.
Аз го попитах дали мога да очаквам да изчезне след менструацията ми, но той отговори, че няма да изчезне,защото не е хормонална и не се влияе от хормоналните промени.
Странното е, че не ми каза да я следя, както и за никакви последващи действия от моя страна, спрямо нея.

# 371
  • София
Много благодаря за бързия отговор!
ДА, с вагинален ехограф.
Аз го попитах дали мога да очаквам да изчезне след менструацията ми, но той отговори, че няма да изчезне,защото не е хормонална и не се влияе от хормоналните промени.
Странното е, че не ми каза да я следя, както и за никакви последващи действия от моя страна, спрямо нея.

След като ти е казал, че няма да изчезне значи се съмнява за ендометриозна киста, която трябва да се следи всеки месец или през месец и докато не стане поне 3 - 4 см. няма как да ти се направи операция.

# 372
  • София
Няма как съществуваща киста да се остави без наблюдение. Каквто казах - всеки месец след М.!

# 373
Няма как съществуваща киста да се остави без наблюдение. Каквто казах - всеки месец след М.!

E, чак пък всеки месец!? Аз ходя на 6 мес. защото така са ми казали...И никога не е ставало дума да ходя всеки месец

# 374
  • София
Ами всеки решава сам за себе си. Ама само да кажа, че една киста за 6 месеца може да нарастне тройно и да се спука. Въпрос на избор. Това,ч е така са ти казали, не означава че е правилното. Говоря от опит, не наизуст.
Ако чета правилно и ти си с ендометриоза като мен. Има разлика между следене на вече открита киста и следене след операция за появата на нова.

Общи условия

Активация на акаунт