Хайде Юлче със шейната да превземем планината

• 37 683
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • Stavanger, Norway
Здравейте и аз не съм писала от известно време. Интересна тема сте подхванали, та чак се зачудих у нашия град Бургас дали има такова чудо кооператив на майки?  newsm78

Аз да се похваля - вчера най-накрая заведох Алекси на очен лекар, защото плаче без сълзи. Ако се чудите как без сълзи - ами просто не текат сълзички. Овлажнява се оченцето, но не капят сълзи  newsm78 лекарката каза, че той е идеалния случай, защото има нормално сълзене, но просто каналчетата му са много добре отворени и сълзите се стичат там. При повечето малки дечица каналчетата били недоразвити и затова получавали толкова често конюнктивити, докато при нас такъв проблем няма  Peace

Препоръча ни на 2-3 годишна възраст да го заведем за контролен преглед за далекогледство, защото тогава може лесно да се коригира такъв проблем с очила  Peace

Хайде, лек ден на всички   bouquet

# 601
Мариткане съм убедена,че един родител може да гледа 5 бебета по-пълноценно от 3 мед.лица и 2 лелки за 15 бебета.Просто като се виждам аз с 2 деца при все,че Ивон все пак е сравнително самостоятелна вече,не си се представям с 5 бебета.Сега пак са що-годе лесни,ама на есен,когато всяка занимавка ще им е интересна точно 5 мин........Не знам де,може аз да не съм читава,но не бих поела отговорността за 5 бебета.

Дидка,не знам душа дали ще сме тук,но ако сме обезателно ще ти пиша Hug

Цветулка,радвам се,че всичко е наред.Сега поне можеш да си отдъхнеш.Какво стана,намерихте ли квартира?

# 602
***Ади***, да ти кажа, занимават се като са 4-5 деца. Вярно е, че е трудно да ги организираш всички едновременно да правят едно и също нещо, но пък ако имаш измислени занимания като четене на книжки, някакъв куклен театър или подобно, повечето се включват с голям интерес. Поне на мен са ми такива впечатленията от плейгрупата. Аз до колкото разбирам, идеята на тези кооперативи е да се занимаваш само с децата, когато си на "смяна",  без да извършваш дейности като гладене, чистене, готвене и браузване в Нета. Т.е. не е съвсем непосилна задачата. Или пък можете да наемете педагог. Определено на мен тази идея повече ми допада, отколкото ходенето на ясла и градина, но пък те си имат предимства, които са си чисто практични, та за това не си зачеркнала напълно. Иначе, ако чакам на институции като ясли, градини и училища да ми "дисциплинират" детето, значи много съм го закъсала  Stop Както и да е, тази тема не искам да я отварям  Peace
cvetulka, супер за Алекси  Peace Сега поне си се успокоила.

# 603
Бъги,интересна е темата,за това я разискваме,не за да спорим.Ивон не ми е ходила на ясла,нито на кооператив,та и аз нямам преки наблюдения.Не си представям как ще ги уча 5 бебета да сядат на гърне.Едно,две ще са научени,ама другите 3 newsm78Или пък да ядът всички едновременно...,пак все някое няма да може да се храни само.Спането също......Заниманията ми се струват най-лесното нещо.Не знам newsm78
Яслата пък с хилядите болести и храната с не съвсем известен произход също ме притеснява Confused
Колкото до възпитание и дисциплина в яслите ........ за дисциплина относно гърне,хранене,обличане съм склонна да повярвам.Виж за възпитание,изобщо не тая надежди Laughing
В градината нещата вече са на друго ниво и съм категорично ЗА ,децата да ходят на ДГ.Само болестите да ги нямаше ooooh!

# 604
  • в 1001-та нощ
Mаритка   bouquet ако не познавам персонала, подхода им и т.н. сигурно щях да мисля, като теб, но не е така - тези хора имат подход и знаят как  Peace а една майка се учи върху детето си  Blush

колко различни деца са минали през една майка - в най-добрия случай 1-2 и то свои, а като са твои всичко е различни

в яслата ми прави впечатление, че има 2 набора в една група, малките гледат от големите и повтарят, научават новите неща много по-бързо, от колкото сами с мама

там се справят сами - с хранен, пиене на вода, заспиване ... игра с деца ...

аз като майка с опит с моето дете не мисля, че бих се справила колкото една мед. сестра с голям стаж в такова заведение  Peace

# 605
***Ади***, аз малко некоректно се вързах за теб. Уж започнах да коментирам твоят пост, пък после си казах всичко по темата  Grinning То няма нищо лошо и да спорим, нали в спора се раждала истината. Просто не исках някой да ме разбере погрешно и да се засегне  Peace
Та по въпроса за кооперативите - лично аз не очаквам някой да ми учи детето да на гърне или на самостоятелно хранене. Смятам, че това си е отговорност на родителите, а не на яслите/кооперативите и ако един родител не може (няма желание/търпение) да си научи детето да пишка и ака в гърне или да яде самО, то какво остава за по-натам в живота, когато нещата стават доста по-сложни и се изискват много повече усилия и търпение от нас  newsm78 Ако детето ми посещава кооператив, по-скоро очаквам да му се дава възможност да сяда на гърне и да яде самО. Пък и те децата като се гледат едно друго, започват да правят нещата заедно и да се учат едно от друго. Мене по-скоро ме притеснява как ще разхождам 5-6 малки деца сама.

От друга страна смятам, че тези неща в ДЯ в повечето случаи се случват "под строй"  и малко или много по принуда и ми се струва, че точно това "дисциплиниране" е доста стресиращо за толкова малки деца. Взимам храна от една държавна ясла до нас и лятото, когато прозорците са отворени съм ставала неволен свидетел на доста неприятни сцени на "възпитание". За съжаление не мисля, че това са единични случаи Sad

a.l.e.n.a, Борко прави всички изброени от теб неща, без да е бил и ден на ясла и то доста по-рано от Калоян, + че прави опити да се облича и съблича сам, + че си подрежда играчките съвсем сам. Детето може да научи всичко от мама, стига тя да е малко по-наблюдателна и да забави малко скоростта, с която прави дадено нещо. Освен това не мисля, че една мед. сестра, било то и най-квалифицираната, познава по-добре детето ми от мен самата, за да намери подхода към него и да го заинтригува да се научи да прави нещо  Peace

# 606
  • в 1001-та нощ
аз не говоря за това някой друг да го научи, а за примера, който вижда от другите деца, които са с годинка по-големи и желанието да прави тези неща сам

до преди Калоян да тръгне на ясла - за мен детските заведение бяха "лоши места", от както се запознах с лелките и Калоян тръгна - съм на друго мнение

# 607
аз не говоря за това някой друг да го научи, а за примера, който вижда от другите деца, които са с годинка по-големи и желанието да прави тези неща сам

Борис също се е научил, защото е гледал от мен или баща си. Научил се, защото сме видели, че има интерес и сме го стимулирали да прави даденото нещо. Например в момента знае почти цялата азбука. Повечето букви не може да ги произнася, но когато го питаме, коя е буквата "Ш" например, я показва. Също така като го попитаме "Коя е твоята буквичка", казва "Б". Нали не смяташ, че това го прави, защото с баща му сме с болни амбиции? Забелязахме в един момент, че в книжките сочеше по-големите букви и очакваше да му кажем какво е това. След това му купихме магнитна дъска с буквите и той буквално по цял ден ги разнася и чака да му кажем какво носи. Смяташ ли, че една квалифицирана мед. сестра, на която ѝ висят 10-на бебета на главата, ще ѝ се занимава да следи за индивидуалните интереси на всяко едно от тях?
Аз няма как да имам позитивно мнение за детските заведения, след като съм чувала как се крещи на група деца на по 1-2г., за да ядат по-бързо и те да пищят насреща. Също така от време на време на децата да им се пуска чалга, че лелките да им се посмеят как "играят"...  Sick

# 608
  • в 1001-та нощ
Бъги, едва ли някой ще оспори, че едно дете е най-обичано от майка си и никой не би твърдял, че която и да е квалифицирана мед. сестра ще обича куп деца повече то майките; както и ние, а предполагам и повечето родители - не разчитат на персонала в детските заведения за възпитания, обич, грижи; разбира се, че когато вземам Калоян от ясла - не го заключваме сам в детската, а общуваме с него, още повече, че и той много търси този контакт.

Разговорът много се изкриви, а тръгна от там, че една "случайна" жена в кооператив (мака на едно от децата) - ще се справи с повече деца (от нейното), както и една мед. сестра с опит. Ами не съм съгласна и не го вярвам. Да, има майки, които ще се справят, но аз не бих направила това заключение за всяка майка. Мисля, че след като се върнах изходната позиция и повторих това уточнение - е безсмислено да продължаваме; изобщо спорът не е дали майките си гледат децата или в яслите им ги гледат, едва ли има 2 мнения по въпроса.

С това мисля, че няма с какво повече да участвам в дискусията  Peace

# 609
Здравейте и от нас!

Влизам с въпрос:
Вики има една пъпка на гърба, след ден-два се появи и една на челото близо до косата.
Днес видях още две мънички пак до косата.
Новите са бледи и малки, а старите леко се зачервяват и са грапави. Това звучи ли ви като шарка  newsm78
Няма температура, от една седмица е леко хремав и със запушен нос, но това едва ли има връзка  Thinking

Да звъня ли на педиатърката или да изчакам  newsm78

# 610
Здравейте момичета, виждам че сте подхванали доста интересна тема и реших да се включа. Тук при нас такова нещо като кооператив няма, но и да имаше не мисля, че бих се наела да гледам 5-6 чужди деца и да нося отговорност за тях. Не че няма да се справя примерно, но това си е доста сериозно занимание.
Аз също мисля, че един родител познава най - добре детето си и най - вероятно може да го научи на много повече неща и с по - голямо търпение от всеки друг, но за съжаление в нашата държава много малко майки могат да си позволят да работят професия "домакиня" и да се грижат за децата си по дълго време.
Вярно е, че в яслите и градините има доста неща, които не ни се нравят, но аз лично предпочитам детето ми да посещава такива заведение, защото отчитам, че там ще се научи да контактува, да споделя и може би донякъде на малко самостоятелност. Също така отчитам факта, че детето има нужда да си играе с негови връстници и да му осигуряват ред забавления и игри, които аз едва ли мога да му осигуря. Не очаквам леличките и учителките да го учат да ходи на гърне, да се храни сам и други подобни. Той вече си казва за гърнето и сме без памперс вече от 2 седмици през деня. Сега предстой да го науча и да се храни сам, така че септември когато е вече на 2 г. и 3 м. да е подготвен за тези неща като го пусна на ясла.
Много дълго стана за което се извинявам и се надявам, че не съм ви отегчила. Разбира се всеки най - добре преценя какво е най - добро за неговото дете.
Дани, аз каквато съм паника веднага бих го завела даже, хич няма да и звъня, дано всичко е наред   Hug

# 611
buggy-->,браво за буквите!  Hug
Синът ми така ги научи на горе-долу същата възраст.На шега му показах буквата А,а той взе да я различава и да я сочи навсякъде,където види.После буквата О,после Ж и така буква след буква.....На 2 годинки ги казваше всичките. (Що критики бях изяла тук в маммата за това! Crazy )

Danito_d,зависи от пъпките...Имат ли мехур?Варицелните имат....
   Знам за случай на рубеола в нашите околности (на ваксинирано дете)....
   Прецени си дали да звъниш на педито.... Rolling Eyes

# 612
а ще ми повярвате ли,ако кажа,че нарочно ви пуснах тази тема за разговор,за д асе изпише по-скоро зимната ни тема?Simple Smile знам си аз,че като ръчнеш малко тук-там и страниците ще напреднат хахахаха

иначе на 100% подкрепям написаното от бъги! няма как по-точно да го кажа аз.

бъги,ето видя ли защо професията тагес мутер няма почва у нас?  Grinning браво за буквите! много впечатляващо.Алето има някакъв учебен компютър тука,който казва и буквите,а той повтаря след него,но далеч не е стигнал на ниво да ги познава.

селме,с огромно закъснение честит рожден ден!  bouquet

аз един ден бях с мойто дете,едно бебе на 6-7 месеца (вече) и едно на 2,5 години.мойто го мислех за живо дяволче,но в сравнение с другите две той е ангелче.....смятайте колко ми беше @лесно@.успях обаче! всичко е въпрос на добра организация! и наистина зарязваш къщна работа и всякакви други занимания.

# 613
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
"Тагес мутер" може би има почва у нас, но за хора, които си гледат децата до 3г. възраст и после ги пращат на кооператив.
Защото, не е, че не искам да си науча детето да сяда на гърне или да се храни самО,но на 10 м. на колкото беше Борис, когато се върнах на работа - нямаше и ни най-малка вероятност това (гърне и хранене) да стане. А нали все казваме, че не трябва да насилваме децата? Да правят нещата със свой ритъм и т.н.
Аз лично не виждам как ще сменя памперси 5-пъти на ден на 5 деца, по едно и също време и после ще ги и нахраня, ще ги измия, преоблека и сложа да спят....Може проблема да е в моя телевизор, но аз честно казано не бих се справила.
В ДЯ Борис и още детенце са по-малките - нарочно са ги разпределили така, в горната група има още 2 "бебета" и в другите групи също. И не е проблема,че не могат да сформират група само с бебета, а че така е по-лесно за лелите и аз съм съгласна.
Не искам да чувам какво става в другите ясли, знам, че сутрин като карам Борис на ясла звучи музика и той се пуска, застава в кръг и започва да "танцува" (клати се като болна мечка ако питате мен   Joy  ) на "Чело коте книжки", "У дома часовник..." и т.н. и когато е вкъщи ако случайно чуе детска песничка става и започва да танцува...
Не може да се правят сравнения между детските заведения, защото персоналът прави една ясла добра или лоша, а хората навсякъде са различни Simple Smile

# 614
е по колко броя деца са в една група в яслата? не са ли 30 деца? е как две,три лелки ще се справят с тях пък една майка няма да се справи с 5 деца? и пак казвам,че е въпрос на организираност.как мислите приспивам две луди деца,от които едното кърмя,а другото иска да не е само,когато заспива,но немога да ги приспивам поотделно,защото нито едното пази тишина,нито другото,а и двете немогат да заспят като чуват,че другото играе? ми хванах му цаката просто!

Общи условия

Активация на акаунт