Януари вече вее, а септемврийче пее ли пее!

• 28 016
  • 744
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте и от нас

Ние в къщи всички сме болни вече,толкова се пазихме от таткото ама нямаше никакъв резултат.Много ми е мъчно за Далия като я гледам как е запушен носа и не знае как да преглътне и се дави от слюнки. CryИ въприки това днес най - накря успях да стигна до Икея,направо съм очарована от този магазин и с идеите за обзавеждане,а и си накупих доста дреболийки.И ние се сдобихме с ,,ризниците,,за захранване и лъжички и куп др. неща.
За морето аз обичам и на бунгала и на хотел,досега не сме ходили на он инклузив, но сме решили тази година да ходим заради малката, а и със сигорност ще ходим в края на юни, да не хващаме големите жеги  Nature Sunny
За захранването, много се чудех защо Далия не иска да си преглъща  пюретата и ги плюе и си мислех че са и много гадни на вкус,но днес и дадох пюре с биберон и малко АМ и си изпи 60 мл и искаше още.Явно проблема не ни е пюрето ами още нямаме рефлекс за преглъщане и хранене с лъжица.А най - смътно ми е с тези каши и не ми е ясно като се захранва с зеленчуци и после сок,кога се дава каша?

# 556
Мишчица newsm74  202uu  202uu

# 557
Мишчица, много полезна информация, и така систематизирана е много по - лесна за усвояване Simple Smile С това захранване верно ще ни белеят главите, както казва Климс.
Dani Ilieva, бързо оздравяване, мила. Тази Икеа искам много да я посетя, ама пусто далечко ни идва Simple Smile

# 558
Ехоооо, мацки, като гледам как четете за захранване, правите таблици, ходите по магазини, разхождате се.... срам ме хваща, че ние с Емо цял ден спахме  Embarassed Той не иска да спи сам в къщи, а само гушнат в мен и аз използвах това оправдание да спя с него.. общо взето будни сме били от 10:30 до 12:00 и от 13:30 до 14:30... аз станах чак в 18:00, с гаджето да ходим на кафе (аз настоявам всеки ден да ме извежда) и Емо малко след това се е събудил.

И сега ми се спииии  Laughing Колкото повече, толкова повече, както казва Мечо Пух  Laughing

# 559
Мишчице, супер е това,което си описала! Много ще ми е полезно. Когато си направиш таблицата ще се радвам да я видя  Hug
И аз почти по този начин захранвах Ивайла и засега няма никакви проблеми. Надявам се и за в бъдеще да няма. И аз като теб ще замествам хранене. Започвам от обедното, след това следобедното , вечерята, закуската /в 9 - 10 часа/. Мисля да са в тази поредица. Кърменето и АМ ще ги оставя за 6 часа сутринта и за храненето преди сън. Така практикувах с Иви.

Едиственото правило ,което знам, че трябва да се спазва е на всяко ядене да има нещо млечно. Кърма, АМ,  , сирене , извара.

Педиатърът на каката в картона й е писал : Започва се с оризова каша на обед, дава се малко и след това се дава кърма. След 5 дни се започва захранването със зеленчуци. Пак пюре + кърма, докато се стигне нужното количество.Когато се замени напълно обедното хранене, се въвеждат плодовете за следобедна закуска. Кашите също се дават за следобедна закуска.  След 7-я месец може да се започне с въвеждането на месото  и рибата , по 10 гр - 2 десертни лъжички на хранене.  Месни пюрета се дават през ден. Жълтъкът се въвежда след 8 1/2 месеца. Дават се малки трохички от него, докато се стигне до 1/3 от жълтъка.

ТОва го преписвам ,на някой може да му е полезно. Аз мисля пак по тази схема да захранвам.
Диди, не се притеснявай за прасковите и кайсиите, те се водят алергени заради мъхчетата по "кожата"им. Ако са добре почистени няма проблем детето да яде. Виж цитрусите са друга история.

Мисля си , след като направи 1 годинка , тогава да запиша Елиза на детска кухня. Така ,че ще имам достатъчно време да я захраня.
Dani Ilieva , бързо оздравяване.
Дана, радвам се да те видя отново тук  Hug

# 560
  • Варна
Здравейте!
Пропуснала съм някои празници - Вио, със закъснение честит ти рождения ден!  bouquet Hug Дано си изкарала чудесно празника. Тара, и на теб да ти е жив и здрав племеника, да ви радва и да е страхотен приятел и батко на Емо!  bouquet Hug

dennip, Страхотен е Нико! Красавец, а и какъв умен и любопитен поглед има! Heart Eyes Много, много хубава снимка. Hug

Джейдед, четох за малката сладка терористка Радина и как сте будували двете онази нощ.  Sad Hug Дано няма вече такива изпълнения. Hug И огромно БЛАГОДАРЯ, че си споделила труда си с нас. Аз също се ориентирам и разбирам някаква материя най-добре като пиша. Ти обаче си ВЪРХЪТ!  bouquet  bouquet  bouquet

Посмях се хубаво и аз с вашите лафове "кораба-майка", "градската", "мамо. моля те спри да пееш" и т.н.  Joy Joy Joy

Ения, дано ти се оправи гласа.  Hug Пусни линк с някоя песен в твое изпълнение! Hug

anniaiki, много забавано пишеш за адашката ми.  Grinning Hug Имаш много хубаво чувство за хумор! Hug

Мишчица, благодарности и за теб за инфото за захранването.  Hug И аз като Дид ми се струва като висша математика това захранване. ooooh! Много ми стана смешно и как описваш почистването на колата и гмуркането в трафика.  Wink Hug

Тара, малко ти завидях , че си на режим за напълняване. Blush На теб сигурно ти е досадно , че трябва да хапваш постоянно, но на мен в момента много хубаво ми звучи. Wink Hug

Кокетка,  Hug Дано Андрей вече се е поуспокоил и да успяваш да си починеш. Hug
Иначе и мен ме страх и гнус от разни буболечки и други ДЗверове Mr. Green и затова хотелът е и моя избор за почивка. Освен това имам ужасна фобия от змии и на всяко по-диво място ме е страх, че има змии наоколо и е абсурд да съм на палатка. Осъзнавам, че това ме лишава от възможността да опитам по-различен начин за почивка, но...това е положението засега.
За захранването съм решила да почна с оризова каша заради проблемите на Малена със стомахчето. Ще изчакам да стане на 6 месеца и ще въвеждам храните много бавно - в крайна сметка няма за къде да бързам. Важното е да не направим някоя беля и да може с правилно захранване да израсте до 2-3 годишна възраст проблемите си.
Иначе ние вчера бяхме на лекар. Водих я заради непрестанното и кашляне. Както си и мислех оказа се, че заради зъбоникненето има много слюнка и това я дразни и се закашля. Лекарката ми каза, че е възможно сухият въздух да я дразни още повече и сега трябва да купувам май и овлажнител за въздух за хола. newsm78 Изписаха и едно сиропче за да и помогне с кашлицата. Днес при нас беше -9 градуса и страшна виелица и не излязохме никъде. Мислех да излезем пред блока поне за 10-15 минути, но с този вятър се отказах. Crossing Arms Дано утре е поне тихо времето.

Искам да попитам някой вече вадил ли е паспорт на бебето и кава точна е процедурата?

ПП. Наде сега видях, че си писала за захранването - мерси, че си дала инфо кое как се замества. Hug

# 561
Зори, ние извадихме паспорт на Елиза, когато беше на 15-20 дни. Ако искаш бърза услуга, отиваш  в Дирекцията на полицията - ул. "Калоян" № 2, в паспортна служба, там подаваш документите, става за 3 дни, цена 20 лева. Ако искаш обикновена услуга, трябва да подадеш документите в съответното районно, където се водите на постоянен адрес. Снимка на буболина ще й направят на място , това за нас беше мисия невъзможна. Най-накрая я снимаха спяща, на една страна ooooh! Но за 20 кадъра толкова  Mr. Green

# 562
  • Варна
Наде, мерси за бързия отговор.  Hug Точно за снимките ми беше дертът.  Mr. Green Че някъде четох, че е голяма мъка да се направи снимка на бебоците така че да отговаря на критериите на МВР-то. Simple Smile Ама щом на място ги правят, те да си му мислят.  Mr. Green

# 563
Мамулче,някъде прочетох и аз вече не знам къде  Mr. Green е не във весника де  Laughing,че кашата се въвеждала около 20 дни  Shocked.Оризова било хубаво с оглед,че после можеш да даваш разни пюрета от рода -зеленчуци и ориз . PeaceИ един въпрос.Като въведа картоф,морков, тиква ,банана нещо не ми се връзва как да го дам с тиква ли ?
Тарка , Жорко е като Емо  LaughingАко съм гушната с него спи по 3-4 часа ,но стана ли  и усещам как ме гледат две закачливи очички от леглото и край със спането  Laughing
Зори, не знам с това захранване ми се струва мисия невъзможна  Mr. Green Да цункаш Малена Hug

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 13:51 от diana_val4eva

# 564
Здравейте мамчета Simple Smile
влизам да се похваля че ни проби първото зъбче  newsm44, ама големи мъки беше   ooooh! с отказ от ядене и будуване ужас. Дано сега вече да спинка по спокойно. Аз от утре оставам сама с тати в къщи (той по цял ден на работа) от сега го отписвам дано вечер ми помага поне. Майка ми и баща ми се прибират в БГ вече и незнам как ще се гледаме - така свикна с хора покрай него че  ooooh! тежко ми на мен сега  #Crazy. Но няма как на лято ще го заведа в България да му покажа аз и тати къде сме родено (той не че ще разбера Joy) ама нищо, сега имам задача да си намеря билет и поради тази причина да питам мамите от Варна - Какво става с летището, някои знае ли кога ще отвори, че ми е много зор търсенето на билет, че аз искам до Варна да летя с едно прикачване, а то ми изкарва с по две-три УЖАС  newsm78.
Лека вечер момичета или добро утро   bouquet

# 565
Вал, честито зъбче  bouquet
Да никнат другите безпроблемно.
Мишчица, Мамуля, благодаря за информацията и припомнянето на някои неща.
Аз също си правя някакъв списък с храни, който обаче е подходящ за тези, които ще захранват преди навършен 6-ти месец и имат деца без алергии или фамилна обремененост. Пак с помощта на Косе Босе. На мен ми е любопитно да съберем информацията във вида, показан от Мишчица- храна и обяснение за нея. Би било добре обаче някакси да си разпределим работата  и накрая да го направим в нещо общо, в зависимост от началото на захранването.
При захранване преди 6 месец -
зеленчуци, които могат да се въведат до шестия месец
картофи, тиква, тиквичка, морков
при навършени 6 месеца -зелена чушка, пащърнак, броколи, карфиол
плодове, които могат да се въведат преди навършен 6-ти месец
ябълка и круша  на пюре, преработени
след навършен 6-ти месец - сини сливи, банан, дюля, праскови и кайсии на пюре, сурови може ябълка, круша, банан, авокадо, манго, папая
каши преди 6-ти месец -оризова и евентуално след това при малко по-агресивно захранване ориз и царевица
след 6-ти месец елда, просо, /като с елдата внимателно, защото се счита за алерген/, може вече и глутенови.
Глутен се въвежда:
- в края  на 6 м. при захранване на 4-6 месеца
- около 8 м. при захранване на 5-6 месеца
Повечето европейски схеми предвиждат глутена в началото на 7 м. Причината – след възраст 4 месеца рискът от проблеми с глутена е далеч по-малък и не е оправдано да се отлага назад във времето. Освен това късното въвеждане на глутен след 9-10 м. може да бъде рисково, защото детето приема по-големи количества храна и по-често в сравнение с дете на 6 месеца примерно. Този риск обаче се отнася най-вече за деца с предразположение или неправилно ранно захранване.

В други схеми глутенът се въвежда по-късно. Причината – например американските схеми като цяло са оправдано или неоправдано предпазливи и отлагат повечето храни. Освен това, подходът за по-късно въвеждане на глутен е съобразен по-скоро с предишните препоръки да се захранва задължително след 6 месеца, но от две-три години препоръките на ААП са ревизирани и се допуска захранване във възрастта 4-6 месеца.

Глутенът не е силен алерген.
Става въпрос за непоносимост, не за класическа алергия – организмът не може да преработва определен белтък в житните растения (т.е. глутенът) и оттам идва проблема.
Затова глутенът не е списъците с алергени, но се захранва внимателно, защото колкото и малко да са случаите на проблеми с него, преодоляването на непоносмостта е доста тежко.

Вероятността за проблеми с глутена е много малка, ако детето е:
- наследствено необременено
- неалергично
- кърмено
- захранено след 4-6 м.
------
Дани, бързо оздравяване на Далия. Да дам непоискан съвет Embarassed Според мен след като няма рефлекс за преглъщане, не трябва да я захранваш. Млякото покрива почти всички нужди на бебето до края на 6-ти месец. Захранването може да започне по-рано, но при готовност на детето. И освен това смисълът му е детето да се запознае с лъжичката, което до известна степен има значение и за правилната артикулация по-късно.
Q-T , редовно зачезваш и ти. Пиши по-често Hug

# 566
Борис, и той като Емо и Жорката, спи по много като е до мен. Но не мога да си го позволя, че нали обгрижвам двама едновременно. Иначе и ние бихме могли да си прекараме деня в спане, но аз обикновено след такъв ден се чувствам повече зле, отколкото отпочинала. Зареждат ме най-много разходките на чист въздух.
Даже и с мъжа ми имаме принципно разделение в това как разбираме почивката. На мен след натоварена работна седмица, ми се иска някъде да се движа, да съм навън, той ако не е за риба, предпочита да си е вкъщи, да готви, да играе с децата.
Съботите и неделите у нас са дните на бащата. Той поема децата, аз ходя  на каланетика, после пия кафе с каланетуващите,   пазарувам и чистя, което се оказва, че напоследък ми действа разтоварващо /до къде я докарах Embarassed/. Среща- на цялото семейство - на дневните разходки.
Редактирам, защото видях, че Диди е питала нещо
след картоф, морква и тиква, може да въведеш ябълка и круша. Ябълката се комбинира добре с тиквата.
А след това можеш да въведеш каша, за да добавяш крушата и ябълката към кашата. Бананът е доста калоричен и аз бих го давала самостоятелно, при навършени 6 месеца може и суров. Въпреки, че някои казват, че заради хистамина е добре да се дава след 8 месеца, но пък хистамина бил малко.... Между храненията по малко банан не е грешка. Добавяла съм и към каша, но ми се струва по-подходящо за слабичко дете, а не като мой Бобо. Жорката го забравих как върви с мерките и теглилките.

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 09:13 от valerie

# 567
Ох, момичета, с това захранване...
Само копирам и събирам в няколко файла информация. Изчитам я от време на време и все по - объркано ми става...

Дани, бързо да оздравявате  Hug

Икеа ми е един от най - любимите магазини и много се радвам, че вече го има и у нас, че като се сетя колко сме мъкнали с мъжа ми от чужбина  ooooh!

Дано не прозвучи нахално и невъзпитано, но след като Далия не иска да яде, защо просто не поизчакаш със захранването, според мен това е красноречив знак, че тя просто още не е готова.
Все пак, според СЗО, до 6-тия месец млякото (кърма или АМ) е напълно достатъчно да покрива нуждите на бебетата. Не е казано да чакаш до 6 навършени месеца, просто примерно седмица - две и пак да пробваш. Аз лично смятам така да процедирам, ако срещна отказ за хранене от страна на Андрей.
А, сега видях, че и Валери е писала горе долу същото  Blush

Q-T, радвам се, че кашлянето не е от болест  Hug

вал, честито зъбче  Hug
Недей да се притесняваш, ще се оправите идеално с мъника и двамата  Peace
Аз гледам Андрей от раждането му само с баща му, който в първите три месеца беше изключително служебно ангажиран, та само се прибираше да се изкъпе и спи, че дори и в командировка беше за две седмици, когато Андрей беше на месец и половина. Няма страшно. Сега се гледат далеч по - лесно - по - съзнателни са, могат да прекарват известно време сами в игри, абе изобщо - не е като новородено, особено ако е като моето - непрекъснато ревящо и искащо на ръце.

Мамуля, вие как сте? Кога се очертава да си идвате в София или още не се знае при вас?
Поздрави на дребните  Hug

При нас този уикенд ще е посветен на бабите. И двете, без да се наговарят предварително, писнаха в един глас, че много крием внучето и ако не искаме да идват на гости, да отидем ние  Blush
Та, днес при едните родители, утре при другите.
А така ми се искаше по друг начин да ми протече уикенда, но то с това лошо време и без това няма много алтернативи за развлечения с бебе.

И накрая да ви се оплача - моята фризьорка е бременна (което е много радостно, като се сетя как ми попиваше корема и само повтаряше в захлас как и тя искала бебенце), ноооо каза, че ще си даде дълъг творчески отпуск и сега няма кой да се грижи за моята коса  Crossing Arms
А на мен ми отне няколко години докато я открия и й се доверя напълно. Просто тя е МОЯТ фризьор - има толкова набито око за това как трябва да се случат нещата с моята коса, а сега съм оставена на произвола на съдбата  Crossing Arms И сега пак започвам от нулата в търсенето на добър фризьор  Crossing Arms
Уф, сигурно звуча като някоя лигла, но ми е много тъпо и криво поради този факт  Crossing Arms

П.П. Ще ме извинявате за грешките, но бързам

П.П.П. Данна, добре сте дошли  Hug Аз горе долу се ориентирам как се движат нещата около вас във ФБ, та бях спокойна, че сте добре с мъничката Сара, която е станала многоооо хубава, пу-пу.

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 09:56 от Кокетк@

# 568
  • София
Добро утро майчета,

най-сетне имам нет и мога да си позволя да попиша повечко!

Момичета много се шашкате за това захранване!!!! Спокойно бебетата гладни нЕма да останат, да не са толкова глупави:-))) Аз дето очаквам безброй алергии не се притеснявам, та вие ли. Не знам дали съм споменавала но таткото на Рада е силно алергичен към група хранителни продукти, безброй медикаменти и с него винаги имам хапче и инжекция!! (откакто направи едем на Квинке).
Моето педи ми обеща сега при следващото ходене да ми предостави и тя таблица та ще сравняваме. Защо за мен е неподходящо захранването с оризова каша - ние дълго знаехте имахме проблеми със акането и това по съвет на моята педиатърка няма да е подходящо, защото оризовата каша е силно запичаща, но за бебета с безпроблемни стомаси няма лошо. Но знаейки нашето житие и битие и проблемите ни с акането в първите три месеца педиатъра прецени да се започне с уж по-незапичащия картоф  newsm78 newsm78 Аз например ям варен картоф, само когато съм подрискана.....пък да видим на Рада как ще й се отрази! Ние отдавна нямаме проблеми с изхожданията, НО.....в зависимост от това как ще понесе картофа, ще репим следващото дали ще е тиква с картофа или морков с картофа.

Валери, аз да ти кажа нямам претенции за детската кухня, ако ще я ползвам то ще е след годинка, затова и няма да бързам за никъде,  още повече че кухнята прилежаща на Кокаляне се намира чак в Младост 4 и честно да ти кажа до там някак си всеки ден не ми се тропа.....то парите ще ми отидат в гориво (то май и на теб ти е тази по местожителство) и май ще си купувам готови на Organix ( organix.bg ). Другия вариант е тази тук в центъра, която ми е значително по близо, но не съм сигурна дали повече ще се върна да живея У градО.

Вал и от мен да ви е честито зъбчето и дай Боже другите по-леко да ги усещате. Ни с зъб или без зъб вчера сме ревали от 14 до 18.30 без спиране......направо полудях. Само на глава не застанах за да спре. Коликите си ни мъчат и това си е, пръцка непрестанно и винаги с рев милото, какво е това чудо, коликите да се усилят след 3-тия месец вместо да спират аз не знам! А за зъб и идея си нямаме, ние дори побеляло по венеца нямаме!

Дани миличка, дано да оздравявате по-бързо. А малката с тия сополи  ooooh! ooooh! аз много се улесних с Бейби Вак-а, първо слагам физиологичен разтвор и веднага след това пусках прахосмукачката и изсмуквам сополките, давах осцилококцинум, витамин Ц и калциум-глюконикум и за 3-4 дни отшумя проблема. Стискам ви палци!

Данна и аз се радвам, че се появи, виждах ви снимки в сурат-о и бях спокойна, че сте добре.

Изчезвам да простирам, после готвене и т.н.

# 569
Момичета, много сте мили! Благодаря ви, че така се сещате за нас Simple Smile
в интерес на истината, наистина всичко си е наред /и така си беше/, да не ме чуе лошото, просто много емоции, много нещо Simple Smile
но както беше писала Диди - 'добре дошла У ДОМА' - аз наистина така се чувствам със Сари и татко и Simple Smile дори една от най-близките ми приятелки много се шокира, когато се срещнахме и се заговорихме нещо и аз и казах, че сега съм на гости в бащината къща и моят дом е където са мъжът и детето ми  Heart Eyes

а иначе - буквално мога да напиша стабилен труд по повод бебе и среща с различни типажи хора и също така - борба с администрацията Simple Smile

в този ред на мисли -
ЗОРИ - това, което Мамуля ти е написала е много идеализирана ситуация... някак подозирам, че и ти ще се озовеш в ситуация сходна на моята Sad
снимката ти е най-малкия проблем, ще се сборите някак...
НО, имай предвид - задължително с таткото, или ако не - със специално пълномощно от него;
аз имах следната случка, когато вадих ЕГН 'трите имена на бащата' - и аз обяснявам, че той не е българин, има име и фамилия; а те ми казват 'ама как така'  Shocked Shocked Shocked
СЪЩО ТАКА - много всимавай как ще ти напишат името на Малена на латиница - ако се разминава с начина, който вие бихте го изписали, ще се караш с тях /имам предвид цялото и име, не само собственото/.
това са леки хинт-с от това, което се случи на мен... ако искаш, ще си пишем по лични или по ФБ, да не се спамим тук с различни теми Simple Smile

и аз много да благодаря на Джадед и Мишчица и Валери и всичко, които споделят инфото, което са събрали, по повод на актуалната тема за всички Simple Smile

след вчерашната ваксина имахме много интересна безкрайна нощ - почти без изтерични ревове, но за сметка на това, хипер активна Сари - един ритници, смях голям Simple Smile
като температурата стигна 38,5 /на своя глава/ реших да дам 2 мл Панадол /тук нищо не дават на бебета и аз само това имам/ - резутатът беше такова мигновенно изплюване на тези 2 мл, че цялото личице на Сари, чак в очичките, вратлето и, дрешките и и всичко наоколо, бяха порядъчно омазани с лепкав сироп...
представям си с храните какво ще се получи...

newsm38 Днес Съкровище Сари, моята най-голяма сбъдната мечта, става на ПЕТ месеца!
ОБИЧАМ ТЕ, САРИ!!!
  newsm38 newsm18

Общи условия

Активация на акаунт