Отговори
# 45
  • Мнения: 124
Ала-Бала,KaRoLa,благодаря ви от сърце Hug,сега запретвам ръкави и започвам,пък да видим какво ще сътворя.
Хубав ден!

# 46
  • Мнения: 314
Момичета, и един сигурно доста изтъркан въпрос  Embarassed, но никъде не открих отговора - веднага ли трябва да се извади кексът от формата за печене или трябва да се изчака да изстине в нея?

...и ако може една изпитана рецепта за хубав кекс Simple Smile

# 47
  • Варна - Черна гора
  • Мнения: 732
Здравейте,

през почивните дни правих Тутманика на Аелис без втасване , но за малко да се проваля при обръщането на тестото и прехвърлянето му в тавата. Разточвах върху набрашнена мушама, която ползвам само питки, пърленки и др. Но тестото се беше залепнало и се почна една борба за отлепване  Whistling Дали има някакъв трик за тази процедура?
Мисля си:
ако разточвам тестото върху силиконова подложка за печене и  след последното сгъване да захлупя с тавата и обърна заедно с подложката и внимателно да я отстраня, дали ще си спестя нервниченето?

# 48
  • София
  • Мнения: 6 210
Аз оставям кекса малко да изстине за около десетина минути. Най-често приготвям по тази рецепта:

3 яйца
1,5 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
около 1/3 кафена чашка олио
1 ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода за хляб в него, за да се "угаси"
1 ванилия
2 с. л. какао
шепа орехи - ако имам  Laughing

Разбивам с миксер яйцата и захарта. Прибавям киселото мляко, олиото, брашното и ванилията, като продължавам да действам с миксера. Две трети от сместа изсипвам в подмазана и набрашнена кексова форма, а в останалата третинка слагам какаото и понякога малко кафе. Изсипвам във формата при останалата смес. По някое време, докато разбърквам, съм си включила фурната да загрява на 180 градуса с вентилатор. Слагам кекса и пека, като първите 15 минути  се старая да не отварям вратата на фурната. Изпича се за около 30-40 минути, проверявам с клечка за зъби или дървено шишче.

# 49
  • там където има винаги вятър
  • Мнения: 2 681
Въпроса ми е към Лабрекс, може ли за шоколадовите кескчета да използвам прясно мляко, вместо айран, че вчера отворих една кутия и така ще го изхвърля  Thinking

# 50
  • Мнения: 1 775
Аз търся сигурна рецепта за рапани. Бях се отказала да правя, защото по каквито и рецепти да съм ги правила, все стават жилави, пише различно време за варене, различни подготовки и все не улучвам. Мъжът ми купил замразени и не ми се рискува пак с рецепта на сляпо, ако може някой, който лично е приготвял рапани  и му се е получило сполучливо, да сподели каква е тайната да не стават жилави.

Да ти кажа от замразени трудно ще станат не толкова жилави, но общо взето тайната е в краткото им приготвяне, каквато и рецепта да избереш, по твой вкус. Вари ги първо, няколко минути само, да речем не повече от 5-6, пускаш в заврялата вода; после може да запържиш, панираш, да оставиш така и да направиш салатка, ти избираш.

И едно сосче към тях - лимонов сок, лютичко, копър.

# 51
  • Мнения: 22 867
Въпроса ми е към Лабрекс, може ли за шоколадовите кескчета да използвам прясно мляко, вместо айран, че вчера отворих една кутия и така ще го изхвърля  Thinking

Не съм правила такава замяна, по-скоро обратната - прясно мляко с айрян, не би трябвало да пречи според мен. Peace

# 52
  • Мнения: 416
Ще пробвам да ги варя малко. А продават ли се някъде охладени, не замразени рапани?

# 53
  • Мнения: 11 607
Търся си десерта - имам кокос, масло, малко шоколад, яйца, кисело мляко и някакъв цеден продукт дето може да мине и за квасена сметана......Идеи?

# 54
  • Мнения: 0
Търся си десерта - имам кокос, масло, малко шоколад, яйца, кисело мляко и някакъв цеден продукт дето може да мине и за квасена сметана......Идеи?

шоколадов крем с кокос  Thinking

# 55
  • Мнения: 11 607
Търся си десерта - имам кокос, масло, малко шоколад, яйца, кисело мляко и някакъв цеден продукт дето може да мине и за квасена сметана......Идеи?

шоколадов крем с кокос  Thinking

Рецепта?

# 56
  • Мнения: 1 884
Момичета, и един сигурно доста изтъркан въпрос  Embarassed, но никъде не открих отговора - веднага ли трябва да се извади кексът от формата за печене или трябва да се изчака да изстине в нея?

...и ако може една изпитана рецепта за хубав кекс Simple Smile
Желателно е да се изчака.На  1 стр.- мъфини и 2 стр. съм дара рецепта за кекс.

Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 16:51 от Тя

# 57
  • Мнения: 0
Търся си десерта - имам кокос, масло, малко шоколад, яйца, кисело мляко и някакъв цеден продукт дето може да мине и за квасена сметана......Идеи?

шоколадов крем с кокос  Thinking

Рецепта?


Продукти от изброените

шоколад
масло
яйца
кокос

Рзделяш желтъците от белтъците. Разтопяваш шоколада с масло на водна баня, добавяш един по един желтъците и бъркаш до получаване на хомугенна смес, прибавяш и кокоса. Разбиваш белтъците със щипка сол и постепенно с дървена бъркалка добавяш към шоколадово-кокосовата смес. Ако имаш бишкоти или бисквити, можеш да редиш със получения крем  Peace
Друго, което ми хрумна е, че можеш да направиш брауни, без ядки.
Или пък

италианска шоколадова торта (без брашно!) на Scaramouche , рецепта и обясненията са нейни!

100 гр. масло;
350 гр. шоколад;
3 с.л. какао;
1 с.л. нес-кафе (може да се замени с какао, но с леко горчивия вкус на кафето е много приятен);
5 големи яйца;
250 гр. захар;
130 гр. лешници (пробвала съм и с бадеми и орехи, става и тях);

шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня като се бърка с дървена лъжица. (и в микровълновата става, разбира се!) към тях се добавят какаото и кафето.

в друг съд много добре се разбиват яйцата и захарта, поне 5 минути разбиване са нужни. добавят се около 30 гр от лешниците смлени фино и останалите на по-едри парченца.

внимателно шоколадовата смес се сипва в яйчената като леко се бърка, докато се смесят напълно.

пече се около 40 минути на предварително загрята на 180 градуса фурна, като тавичката трябва да е предварително намаслена и набрашнена (в оригиналната рецепта предлагат за по-добър вкус вместо брашно да се използват ситно смлени ядки за набрашняване, но никога не съм го пробвала. аз набрашнявам стените, а отдолу слагам хартия за печене, която само намаслявам.)

много е важно след като се изпече, да се остави да се охлади във фурната за около час-два преди да се извади и нареже.

правила съм я десетки пъти, така че рецептата е изпитана. нямам снимка на моята, но изглежда точно ето така:


Последна редакция: пн, 16 яну 2012, 17:02 от Eliza_bet

# 58
  • Мнения: 11 607
Тази рецепта ми допадна май - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=499680.0 - пращам детето да види има ли извара в магазина......

Eliza_bet, благодаря ти!  bouquet

# 59
  • Мнения: 4 864
Вие сериозно нямате сили с тия изкушения по никое време Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт