СЕПТЕМВРИЙЧЕТА-есенно-зимна тема:-))

• 78 306
  • 613
  •   1
Отговори
# 105
Честит Трифон Зарезан и Свети Валентин! Аз приемам някои добавки, не всички, например ехинацея, витамин Ц, прополис, витаминен комплекс след боледуване. За градината всеки си има различно мнение, в нашата градина ходят и с АБ, и с температура. Кашлица и сополи са нормални.
За мен да пуснеш дете с температура е недопустимо (все едно аз да ходя на работа така), но това си е лично мое мнение, също и на АБ. Ако само кашля или има сополи може би няма да има проблем да го пусна, но в повечето случаи това е началото на вирусно заболяване. Досега всичките ни боледувания в детската протичат по един и същ начин, първо запушен нос, пресипнал глас, температура от 1 до 3 дена. В тези случаи не давам АБ.

# 106
  • София
Люси, много се радвам, че писа!  Hug
Хубави новини при вас! Желая всичко да е наред.
Да, за логопед е Ради. Той си говори думите правилно, словореда, граматиката, всичко...просто не може да каже К и Г. Заменя ги с Т и Д. Съответно не му се разбира винаги какво говори от хора, които не са му свикнали. А това си е проблем - ограничение в комуникацията и оттам - спъване на развитието. Затова решихме да го подпомогнем с логопеда.
За добавки, изкуствени витамини, имуномодулатори и прочее - твърдо против. Не давам такива неща.
Но, както писа и Деси, да чукна на дърво, на Ради това разболяване му беше първото за тази учебна година, АБ е пил само веднъж, преди година и нещо. Но не, не е затова само. Мони си боледува по-често и Павел имаше един период на спад в имунитета в ПГ (помните), но пак не съм им давала такива нещо. Не ги "усещам" и това е.
Искате ли да пуснем по някоя снимка да видим как са се променили дечицата? За такива като мен, които имат алергия от фейсбук и не гледат там...
Ето, пускам първа

# 107
Здравейте,
Луси, радвам се, че писа. Честита нова бременност. Всичко да е наред до края. Защо не опиташ с кирилизатора на форума? Съжалявам да прочета, че Тино много боледува. Много е трудно...
В духа на дискутираната тема, всеки си има своя истина. Тези, чиито деца не се разболяват много често и боледуват сравнително леко, ще казват, че отричат и не дават добавките, другите пък, ще опитват всичко, само и само да закрепят детето...
Аз съм някъде по средата, имам си фаворити и то не имуностимулатори/модулатори, а хранителни добавки на основата на билки. Пример - Фор кидс на АД Ликуид. Миналата зима й го давах по схема, тази зима допреди 20ина дни не бях давала нищо, сега го купих, че много дълго боледуване й се събра - два месеца се върти между кашлица и сополи, просто я виждах как е имунно-изтощена, как да се изразя... Пи го 20 дни, сега ще почива и така. Иначе повечето болести гледам да ги оправяме с ХО, но понякога и АБ се налага. В тази връзка, 6 пъти АБ за година не мога да го приема по никакъв повод! Това е тотално унищожаване на всичката микрофлора в организма. Деца със сополи и подкашлящи целогодишно също не приемам като нормално явление. Но е факт, че по градините една част са така.  Rolling Eyes
А за имуностимулаторите от типа на Изопринозин например, мога да кажа, че съм много против. Специално за този препарат бях чела, че предизвиква образуване на Т-лимфоцити. Не бих дала подобно нещо.
Луси, Тино да не е носител на стрептококи? Много голяма част от децата стават носители на стрепт. или стафилококи, или други, но най-често тези двата вида. Пробвали ли сте хомеопатия?

Снимка ще ви пусна някоя вечер от компа вкъщи Simple Smile  Когато дребната ме допусне до него  Tired  голямо висене на тоз компютър, като паяк, играе едни игри с малката русалка и спящата красавица, пишман станах, че й ги дръпнах...  Whistling

# 108
Dobro utro!

Irinka, i na men mi e drago pak da vi srestna vsichkite vuv foruma. Chestno kazano sega s novoto bebe ne mi se vkluchva v novia forum, makar che prosto se registrirah tam che me ima.
Sto se otnasia do boleduvaneto az napravo ne znam kak uspiavate da si vodite decata na gradina, daje na iasla i da ne piat chesto AB. Tova si e napravo postijenie. Nie vinagi vodim Tino na lekar pri purvi simptomi s ideiata che nesto malko ste predotvrati pieneto na AB , no nestata vinagi ili sa veche seriozni ili sled tezi opiti, koito produljavat edna sedmica obiknoveno se stiga pak do AB. Chestno kazano kogato mi kajat che deteto mi e pred pnevmonia ne moga da experimentiram i predpochitam antibiotika. Az sum izkarala 4 pnevmonii i znam che vednuj izpusnat li se nestata posle stava mnogo uiazvim organizma.
Isoprinosin sum mu davala otdavna, sled tova minahme na bilkovi sirpcheta - Imunomix, a sega AD Liquid.
Davam vitamin C na ampuli, no dokato e bolen. Davala sum s vseki antibiotik i probiotik, za da poddurjame stomahcheto.
Moarein, homeopatia sum probvala, no ot gotovata - niakakvi hapcheta za gurlo, slivitsi. Druga homeopatia ne sum. Ako imate dobur homeopat bih probvala. Prosto veche se chudia kakvo da pravia.

# 109
Луси, Йордан не е пил АБ тази зима защото не е ходил много на детска, Януари ходи 3-4 дена и след това го спрях. Иначе есента като ходи бяха вирусни заболявания и не съм давала АБ, за 1 седмица минаваха. Давах Изопринозин, не съм знаела, че е вреден, лекарката ми каза да давам при вируси заедно с Осцилококцинум. И аз съм го пила, даже и сега го пия, защото съм болна. Дано Даката да не се зарази  Praynig
Наистина не съм знаела, че Изопринозина е толкова вреден, какво причинява?

# 110
Яни, струва ми се, че доста го изписват изопринозина. Аз лично не го харесвам, ето ти малко инфо защо - http://inspiro-bg.com/isoprinosine/  - написано е какво му е точно действието. Аз не предпочитам да стимулирам чрез химически субстанции делене и изменения в Т-лимфоцитите, имам си лично мнение по този въпрос. Може и професионална деформация да е  Rolling Eyes 

Цитат
How Does Isoprinosine work?
Isoprinosine is a synthetic purine derivative with immunomodulatory and antiviral properties, which result from an apparent in vivo enhancement of host immune responses due to the drug.
The action of Isoprinosine can be summarized as follows:
--- Normalizes the cell-mediated immunity by stimulating the differentiation of T-lymphocytes into T-cytotoxic cells and T-helper cells and increasing lymphokine production
--- Increases production of IL-1 (interleukin-1) and IL-2 (interleukin-2) and IFN-? (gamma interferon)
--- Increases NK cell (natural killer cell) function
--- Increases the humoral immune response by stimulating the differentiation of B- lymphocytes into plasma cells and by enhancing antibody production
--- Increases the number of IgG and complement surface markers
--- Potentiates neutrophil, monocyte and macrophage chemotaxis and phagocytosis
--- Inhibits viral growth by suppressing viral RNA synthesis while potentiating depressed lympocytic
--- RNA synthesis and translational ability

оттук

# 111
  • София
Люска, просто всяко дете е различно. Както писах, на мен например Мони и досега ми е доста болнав, въпреки че е толкова голям! Прави си гнойни ангини и това е.  SadЗа щастие повечето деца бързо израстват периода на честите боледувания. Вярвам, че и при Тино ще стане, съвсем скоро.  Heart Eyes Не се самообвинявай само. Естествено, че ако не се оправи до седмица и нещата тръгват към пневмония, АБ е по-малкото зло.  Hug

# 112
Онзи ден попаднах случайно на едни новини и в емисята говориха как в последните години и тук се увличило масовото изписване на АБ на деца. Едно дете пиело средно 1-2 пъти АБ за година (което явно се явява в повече, не знам..). Говори после един възрастен педиатър, който обясни това логично, струва ми се - именно че "..Колегите ми имат по доста пациенти. Следователно, когато едно дете се заведе с едни симптоми няма реална възможност да се следи постоянно след това как от първия преглед натам протича заболяването. И ако детето дойде пак в рамките на следващите дни - което не е рядко, колегите често изписват АБ с идеята, че.. е възможно вече да се усложни, не рискуват да изчакват още.... А в доста от случаите това е просто ненужно презастраховане."

Може би е прав, де да знам...
А нашият все ми казва "рано е, спокойно можем да си продължим така/да изчакаме още..", като ме види, че гледам с.. очакване Wink Честно казано много пъти съм била изненадана, изглеждало ми е, че работата е зле/отива на зле. В началото особено направо ме плашеше  Blush Но, да чукам на дърво, до сега нито веднъж не сбъркал. Не знам, късмет ли е това, разбира ли си наистина... но е факт.
Днес беше поредният такъв разговор при него - дребната кашля зловещо, от около три дни. Звучеше ми вече... кофти. Изпрати ни в къщи с някакъв сироп за кашлица на Веледа и капки за нос. И с думите "всичко е в реда на нещата" Simple Smile Ще видим този път.. какво ще стане - дано е прав, разбира се  Rolling Eyes Praynig
Сигурно не при всички деца може така да се чака, наистина не зная.. просто споделям  Peace

Люси,  Hug и честито за бременността!

# 113
Привет, момичета!
Иринка, чуден малък Ради  Heart Eyes
Люска, честита радост! И на мен ми беше трудно да пиша в темата на Октомврийки 2012 в началото. Сега форумът се е изменил - твърде популярен е и пишат много жени накуп, респективно не става някакъв сплотен екип като тук. Много никове, трудно изчитане на темата, но постепенно се привързах и към тамошните момичета и си пиша редовно там. Много ми е полезно, голяма подкрепа особено в тези дълги зимни месеци, когато тротоарите не са разчистени и не можеш да мръднеш никъде с бебешката количка, а със слинга ме е страх да не се подхлъзна и да падна върху бебо ндедай си Боже. Та съветът ми е пиши там, после ще ти е хубаво да имаш опора  Hug
Елинка пак е болна, вече 5 дни у дома, аз съответно полудявам. Не знам какво стана тази зима... Иначе и тя само веднъж е пила АБ досега - аугментин, заради гноен отит Sad
Здрави дечица и много слънце ви желая  Hug

# 114
Олаа, къде сте бе мацки  Grinning

Флу, оздравя ли Елито? Дано да е  Hug

Мойто буболече пак е със сополи  Confused  Нищо притеснително за сега, надявам се да не се разкашля. Започнах да й давам ХО, да видим. Заминаха днес с баща си на село малко да разнообразят климата, или довечера ще си дойдат, или утре. Ще умра от скука сама тази вечер, ако останат да спят там  Rolling Eyes Embarassed  Хич не мога да се деля от тях  Embarassed
Иначе какво друго, напоследък много често ни ядосва, прави ни на инат, отстоява си нейното с цената на голяяямо тръшкане, рев, заплахи ("ако не направиш това, аз ще те пъхна в печката, ще те опека и ще те изям!" , "няма да ходиш на работа, защото аз ще те закача на леглото и няма да мърдаш" и тем подобни...) Хем ми е смешно, хем на моменти много ме ядосва. После след известен рев бързо й минава и идва да се гушкаме и да си говорим колко много се обичаме. Все едно си излива гнева в рев и викове и после се успокоява.  Rolling Eyes  Все се сещам за на дядо ми думите, че "най-трудно се гледа човек"  Heart Eyes
А Комария снощи, на излизане от банята ми каза - "Мамо, ти си единствена мама на света, и тати е един, и аз съм единствена!"  Heart Eyes
Ето ви снимки, за неползващите фейсбук:

синеоко стръкче Simple Smile by moarain, on Flickr

зелеееее Simple Smile by moarain, on Flickr

untitled-12 by moarain, on Flickr

# 115
  • София
Привет и от мен! Тази седмица сме вкъщи с Галя. В неделя вдигна висока температура- 38.5, че и до 39 стигаше. Оказа се херпангина. Доста бързо я овладяхме с Aloclair ( спрей против афти) и Тонзилотрен (това второто по мое усмотрение).  Вторник и сряда беше без никаква температура. Вчера бяхме на контролен преглед и педиатърката потвърди, че гърлото е много по-добре и афтите са се прибрали. Междувременно обаче тръгнаха зелени сополи и кашлица и тази сутрин отново е с температура. Sad Силно подозирам, че е получила като "екстра" някой друг вирус от чакането пред кабинета. Аз затова и много рядко я водя, в повечето случаи гледам сами да се справим вкъщи, но понякога се налага, няма как.

Иначе извън боледуването става все по-голям образ. Simple Smile Преди известно време проведохме следния диалог:

Тя: "Мамо, защо сме така?"
Аз: "Как?"
Тя: "Ами така....аз, бати, кака....."
Аз: " Ами защото сме искали да имаме толкова деца"
Тя ме поглежда предизвикателно, вдига пръст и поучително заявява: " Ти имаш едно дете, и това съм аз, Галя!". Е, казвам ви, просто паднах! Joy

От 4-5 дни започна да си сменя леглата нощем. Grinning От септември спи на голямото легло, но още не сме махнали бебешкото от стаята й. Периодично й идват такива настроения и започва да се мести ту на едното, ту на другото. Преди няколко нощи я чух да казва на играчките: "Чакай, сега трябва да се преместя на другото легло", след което шум от топуркане и изкачване на преградата.  Grinning Редовно заспива на едното и после сутринта я намираме на другото. Също така, една нощ я чух да влиза в хола, където спим. Нищо не поиска, не ни събуди, само постоя да ни погледа, погали ме по главата и си отиде. Беше много странно и...мило. Blush

моарейн, Иринче, много са чаровни Дария и Ради! Heart Eyes

# 116
  • София
И красиви, и умни Дари и Галче.  Heart Eyes Hug
Бързо да оздравява Галето. Надявам се и Ели да е добре, а на Дарето сополките да изчезнат бързо-бързо.
И Ради е дървен философ. Ръси ги едни, че и чувство за хумор вече проявява.  Heart Eyes
А и нарича баща си Иванчо, а едната Госпожа - Танчето и се хили.  Embarassed

# 117
Здравейте мацки  Simple Smile
Я да пораздвижа темата с няколко въпросчета:

- Давате ли на децата фъстъци и в какво количество? Аз мисля, че около 2-годишната си възраст Дари опита фъстък, но рядко съм й давала, защото ме е страх, нали са силни алергени  Embarassed  Иначе тя много обича и вчера й взех такива в черупка. Голяма радост беше, искаше да ги изяде всичките наведнъж, ама аз не дадох, та настана рев по едно време... Притесних се да не й стане лошо  Rolling Eyes

- Този ми въпрос е встрани от темите за децата. Какво бихте направили в следната ситуация - живеете в собствен апартамент, изплащате кредит за него, което изяжда едната заплата; живеете 3-ма човека с другата (около 600 лв.); горе-долу се справяте, но сте отчаяни изобщо от цялостната обстановка в страната. Бихте ли напуснали сигурна работа, за да търсите препитание в чужбина (Англия в частност), където имате 2-3 приятели, при които да отседнете като за начало. Близките ви са против или в най-добрия случай неутрални.
Ясно ви е защо питам...  Embarassed  Искам да си сверя часовника, разсъждавам ли правилно или ме е хванала зимната депресия.

Мерси!

п.с. Иринка, определено вече и аз забелязвам проява на чувство за хумор у дребните, умирам от смях Simple SmileSimple Smile 

# 118
Привет, момичета,
Елинка оздравя, но Жорчо е болен. Полудях вече... Sad
Моарейн, заминавайте, мила. Нещата тук няма да се оправят скоро според мен. Като начало би могло да тръгне само мъжът ти - да се установи, да намери работа и дом и чак тогава вие. Дари е във възрастта, в която бързо ще научи езика и ще се адаптира  Hug
Ние бяхме на маскен бал. Елинка много се забавлява. Имаше и басейн, и разходки в планината, и игри с нови деца. И през трите дни времето беше чудно. Ще пусна снимки във фейса.

# 119
Аз да поправя  Флу, не скоро, а изобщо. Моарейн, сега е идеален момент за заминаване. Детето ще се адаптира бързо, а и в чужбина започват училище на 5. Добре е обаче поне единия от двамата да има специалност, професия или занаят, които могат да се практикуват в съответната страна. Не бих тръгнала ако и на двама ни ще се налага да чистим къщи и хотели. Другото е, че внимателно трябва да подберете страна. Интересувайте се за социалната политика, образование и каквото друго е необходимо. Добре е да имате приятели наблизо, но за мен поне не е подходящм вариант да отсядате там цялото семейство за неизвестно време. По-добре да замине единия. Поне ако нещата не се развиват добре материалните загуби ще са по-приемливи. Може да поровите и за оферти за работа. Ти нали беше микробиолог?
На мен изобщо никъде не ми се тръгва. Детска мечта ми е да обикалям, но не и да живея в чужбина. За съжаление обача се налага. Детенце няма бъдеще тук.  Sad

Общи условия

Активация на акаунт