СЕПТЕМВРИЙЧЕТА-есенно-зимна тема:-))

• 78 295
  • 613
  •   1
Отговори
# 510
Честито на всички бременлийки и всички наскоро родили. Да ви слушат всичките деца и да си хапват и спят.
Аз не съм ги делила моите. В резултат на което Ина беше доста по-болна първата година от колкото Яна (тя май изобщо не ми боледува тогава), но аз го разглеждах повече като създаване на имунитет. Е имаше безсънни нощи като и беше запушен носа, но ние и нямахме възможност къде да я изолираме. за сега при наса понякога ги минават една салед друга вирусите, понякога обаче е само едната и ние след това   Laughing

# 511
Суити,права си-сега и аз пробвах и не се отваря линка. SadАма скоро четох там...
Моарейнче,на градина е Яна.Февруари беше 2-3 седмици у нас заради 2 вируса почти един след друг и беше забавно с двамата сама,ама се справяш. Crazy HugИначе и Яна не ми боледуваше изобщо като бебе-виж с Адриан това ни се случи на 5 месеца,но Слава Боги не беше нищо сериозно.Неизбежно е с вторите деца ми дано минава по-леко! Praynig

# 512
Привет, момичета,
аз в обедната почивка успявам да влезна при вас Simple Smile
Моарейн, браво за кърменето! Сигурна бях Simple Smile Дано и каката бързо се закрепи и да не ти боледува.
При нас след първите критични месеци, когато Елинка беше нон стоп болна, повече не се е разболявала, пу пу. Повече от година. Джоджи не се е заразявал от нея.
Днес купих билетите за годишния й концерт по латино танци. Миналата година беше безплатно, но тази искат по 5 лв. Ще е в залата на ВИАС на 13.04., ако някой друг от вас ще е там ще се радвам да се видим Simple Smile Миналата година май само Иринка беше ходила.
Друго ново при нас няма. Аз свиквам с работата, Джоджи с яслата и така. Много ми се седеше у дома с него, но няма как.

# 513
  • София
Ради така и още не може да казва К и Г - казва Т и Д и това е. /въпреки, че една година ходи на логопед/. Граматически говори съвсем правилно, има особено богат речник, прави страхотни заключения, проявява и чувство за хумор на място, ама кел файда, като не всички го разбират горкото.  Sad
Иринка би ли разказала малко повече за логопеда.
При Ники много буквички не се получават. Други, които се получават много трудно се вкарват в речта и дори не мога да преценя кои точно букви не може да казва. Попитах логопед, но тя каза, че му е рано още. Дори на 5 му било рано, но за догодина можело да се направи компромис.

Та какво прави Ради на логопеда. Дали се занимават само с буквичките или оцветяват, редят леща и... коригират някакви несъществуващи дефицити. (След горчивия опит с голямото, много трудно бих се доверила на случаен логопед.)

# 514
  • София
Вале, миналата година Ради ходи при една много сладка логопедка - готина, млада и усмихната. Играеха си чудесно с развиващи игри, правеха упражнения. Стараеше се много и бяха голяма взаимна любов. Уви, нищо не се получи като резултат. Научи го да казва Х /че и то му куцаше/, но не и К и Г. Произнася го отвреме-навреме, не е като да не може, но така и не ги е автоматизирал още, а и са му трудни.
Сега ходи при една възрастна дама в квартала на детската, която ми е препоръчана. При нея няма играчки и игри /за голямо съжаление на мъничков  Wink/. Само упражняват езичето и звуците. Рано е да кажа дали има резултат, защото май е ходил 3 пъти досега.
За лекуване на съществуващи или несъществуващи дефицити нито едната не е споменала.   Laughing
Иначе и в нашата ДГ ни казват, че е малък още. Но това не е, защото е рано или не трябва да се работи на тази възраст /напротив!/, а защото по-големите, на които по-скоро им предстои училище са "по-спешни" А жената е една и не е само при нас, смятай...

# 515
При нашата логопедка правят първо така наречената артикулационна гимнастика - упражнения за езичето. После преминават към най-различни игри - оцветявки, пъзели, повтарят поредица от думички, стихчета. Оги е много по-добре отколкото преди 1 година да речем, но е още далеч от правилния говор. Надявам се сега да дръпне по-бързо напред, защото и батко му точно в тази възраст направи скок с правилната реч (въпреки че вече колко време се мъчи с "р" и "л" и още не ги е автоматизирал).
На мен проблемът ми е, че държавен логопед тук в градините няма. Плащаме си, но поне жената идва в градината и там се оформи оборудван кабинет. Цените не са като софийските, но пак за двамата на месец се събират едни 60-70лв, които все пак никак не са малко. Лятото ще си дадем почивка, защото най-вероятно няма да са на градина. След това за Виктор ще разчитам на логопеда в училището, а Оги ще си продължи на частно.
За да има право на безплатно подпомагане от логопед, трябва да има нужда от ресурсен такъв. Обаче не може само и единствено логопед, трябва да има и други дефицити и да има още един ресурсен учител. Та така, ще си плащаме. Има деца в групата на Виктор, които ще стават ученици, а са с доста проблемни звуци. Като гледам тях, не смея да оставя Огнян на самотек, защото сам я се справи, я не.

# 516
Привет, майчета. Има-няма цяла вечност не съм се разписвала тук Simple Smile И какви хубави новини заварвам. Честито на бременните майчета и много гушки.  Hug

При нас Калата води парада. Много е бъбрив и любопитен. Общителен е много и с възрастни и с деца. А като реши да се инати, няма спирачки. Аз все гледам спокойно да подхождам и имаме напредък. Наскоро си взех книжката на д-р Карп "Най-щастливото дете". Въпреки, че попреминаваме възрастта, за която е предназначена за мен е много интересна и с добри препоръки. 

По-напред сте коментирали вируси покрай зимата. Суити споменава, че е много доволна от хомеопатичното лечение. И аз подкрепям. Миналата пролет Калоян беше с много продължителна кашлица, която от влажна премина в суха, обостряше се много нощем, със спазми и така. Той много добре се повлия от хомеопатията тогава. Тази пролет нещата пак тръгнаха натам, но този път бързо се усетихме какво да правим и дай боже да не стигаме до спазъм.

Аз имам и едно конкретно питане съвсем извън контекста на обсъжданите майчински теми. Някой от вас има ли информация за процедурите за донорство и трансплантация на органи в чужбина за възрастни? Всякаква информация ще ми бъде полезна.

Хубав ден!

# 517
  • София
neni78, и аз си взех "Най-щастливото дете". Simple Smile Доста полезни неща има. Засега само я разлистих, но в най-скоро време сядам да я чета.  Много се радвам, че най-сетне преведоха д-р Карп на български- като беше малка Галето, прилагахме метода му за справяне с коликите. Wink
Браво, че сте овладяли кашлицата тази пролет! Hug

За донорството нямам никаква информация. Дано другите момичета да се включат!

# 518
Извинете че нахлувам в темата ви, само имам една молба. Преди време попаднах на блога за захранване на Септемврийските мами 2008 съветите на Косе Босе...Но вече го няма. Multiply закриха сайта си.

Та молбата ми е, ако някой има копирана информацията дали ще може да ми я изпрати. С този сайт отгледах дъщеря си, сега и малкия по него гледам. Но...тия дни открих че всичко е изчезнало.

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!
  bouquet

# 519
  • София
ioli, успях да "изкопча" информацията от кешираната версия, която се пази в Google. Ако ми дадеш имейл на лични, ще ти я пратя. Peace

# 520
Привет, момичета, как сте?
Ние утре сме на концерта на Ели, за неделя плануваме цирк Балкански. Вие как сте? Какво правите?
Онзи ден гледах коремчето на Нели във фейсбук и пак ми се прииска бебе Simple Smile
И аз мисля да си взема "Най-щастливото дете".

# 521
  • София
Ние утре сме на концерта на Ели,
И ние! Да не сме на едно място? Някъде до ВИАС от 16.00 часа сме ние.

# 522
Като добра книга за възпитание мога да препоръчам и излязлата наскоро на български "Моето компетентно дете" на Йеспер Юл. Останах много доволна от подхода и разбирането му за детската психология. http://books.janet45.com/books/670

# 523
Здравейте Simple Smile

от толкова време не съм писала, че се страхувам да не съм забравила как се прави  Crazy
Времето така бързо минава...
Нещата при нас са си стандартните: работим, ивка ходи на градина, ходи на пиано от няколко месеца, след като категорично отказа гимнастиката едва месец след като започна.
Все още сме на хомеопатия и смея да твърдя, 4е и ние мн добре се повлияваме; др освен панадол и нурофен не съм й давала от 4 години.
Влизам точно на ввреме да видя книгите, които обсъждате - . Понякога имам чувството, 4е изпускам нешата от контрол. чудя се аз ли греша или просто в тази възраст децата са такива. Ивка буквално изисква да правим всичко заедно, общителна е само когато пожелае, открите пренебрегва и деца, и възрастни, ако не са й интересни. НАскоро се засякохме с познати, които тя изобщо не отрази дори след като я помолих да поздрави. Имаме си разговори след подобни случки, но засега резултат не съм видяла. Мн се сърди и то за дреболии. Голяма е драма - цяла стоянка мутафова. Вместо на пиано трябвааше да я запиша на курс по актьорско майсторство, направо й идва отвътре   Crazy
Др събота ще е лазарка - направихме носия и мн се надявам ентусиазмът й да не трае 5 мин.
Друго интересно... ами май нямам много...
Какво ще правите по празниците?

Поздрви на всички

# 524
  • София
mai_mai, голяма част от написаното мога да отнеса към Галя. Hug Вероятно е комбинация от възраст и характер. Wink

Харесва ли й пианото? Занимава ли се с удоволствие?

На Галя й предстои пролетно тържество в ДГ. Много съм доволна, че успях да намеря крилца и диадема на пчеличка. Grinning

Другото ново е, че се къпе вече сама. Е, разбира се, под мое наблюдение, но сама си държи душа, сапунисва се, изплаква се...изобщо, добре се справя. Simple Smile

Вече е 110 см. Имам чувството, че много бързо расте- с 1-2 см на няколко месеца.

Така и не съм стигнала още до "Най-щастливото дете" на д-р Карп. Обещавам да споделя впечатления. Wink

Общи условия

Активация на акаунт