Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 196 708
  • 809
  •   1
Отговори
# 315
  • Вече в моята си приказка...
Да, Британика - гледам и днес са пуснали обява. А за анкетата, която трябва да подпълниш преди да изпратиш автобиографията си, да не говорим/пишем.
Втора е Цептер, както писах по-горе!
Агенция за недвижими имоти Мирела, отново са публикували обява за същата длъжност отпреди известно време. И имат безумен въпросник, който трябва да се подпълни и изпрати заедно с автобиографията си.
За сега тези...

# 316
предлагам да измислим нещо  Thinking някаква масова атака от празни СВ-та с вируси  Twisted Evil
Или списък с фирмите пускащи обяви постоянно.

На първо място бих сложила Британика. Предполагам аз съм една от многото ходила на уникалното им интервю за място, което най-вероятно нямат.

Какво да интервюто в Британика? Тази обява на Британика я гледам имам чувството от години, какъв е проблема там?

# 317
Тази обява на Британика я гледам имам чувството от години, какъв е проблема там?

За София ли гледате? Защото и за Бургас я има непрекъснато.  Thinking

# 318
Британика пуска всеки ден обяви във всички градове, в които имат учебни центрове. При нас върви обява за "Личен асистент" и за "Офис организатор" на половин работен ден. Днес имаше пусната за учител по АЕ, която може и е да истинска, но на тези фирми трябва да им е ясно, че с този подход хората спират да ги вземат на сериозно и никой уважаващ се специалист няма да кандидатства там.

Има два типа фирма- първите са такива като Британика, слагам и магазините "Зара", които също са с почти ежедневни обяви за позицията "Section Manager". И вторите са такива, които пускат през няколко месеца. Техните обяви най-вероятно са истински, но поради голямото текучество и лошите условия на работа, постоянно се търсят хора за работа. И като се отсеят всички тези обяви, крайният резултат се свежда някъде между нула и една читава обява на ден, говоря за по-големите градове в провинцията.

# 319

Какво да интервюто в Британика? Тази обява на Британика я гледам имам чувството от години, какъв е проблема там?

загуба на време  Confused

Бяхме събрани около 8-10м момичета. През цялото време се чудех какво общо има м/у нас, че са ни викнали. Всички бяхме с коренно различни професии, образование и опит. Трябваше да направим реклама една на друга. Имаше и още нещо, вече съм забравила и не искам да си спомням.
Беше ме яд, че останах до край и си загубих времето. Бих отишла сега пак на интервю само за да си тръгна точно по средата  Twisted Evil

# 320
Като допълнение на джобса , бих сложила един форум в/към сайта, за да е в помощ на потребителите. Примерно бгработдател и джобс , 2 в 1 да са .

# 321
Не знам за форум, но като цяло според мен като един посредник Jobs, трябва да ги игнорират тези обяви, защото изглежда несериозно и за тях. Ето, тази тема е потвърждение, в другата също често се задава въпросът, до колко са коректни обявите и до колко този сайт върши работа.
Според мен трябва да се обърне внимание на самия сайт за такива обяви от фирми, които вървят ежедневно или ежемесечно и то за едни и същи позиции.
На всяка обява има бутон за информиране за нередности. Само веднъж съм информирала за нередност, след което не видях повече да излиза тази обява в този й вид.

# 322
И аз веднъж съм писала за нередност, но не проследих дали махнаха обявата. Беше за продавачка или сервитьорка /не помня точно/, но на две-три места пишеше  "кандидатКите".
Писах на сайта, че обявата е сексистка.
Ясно е, че ще наемат жена, но не е нужно да го натъртват в обявата.

# 323
Момичета, защо има обяви, в които не се споменава името на фирмата?
Например като тази:
Скрит текст:
Какво му е толкова поверителното?!  newsm78

# 324
Като допълнение на джобса , бих сложила един форум в/към сайта, за да е в помощ на потребителите. Примерно бгработдател и джобс , 2 в 1 да са .
Забрави!  Mr. Green
Лошото на джобс е, че опитва да изгради имидж на стартова позиция за успешни лидери в маркетинг, икономика и администрация (не държавна). И статиите им са такива, и изследванията, да не споменавам, че са до едно преведени от някой също толкова бомбастичен чуждестранен сайт. Видео-интервютата им са или с абитуриенти, или с рекламиращи дейността си фирми. Реалността е по-различна. В България няма толкова работни места за шефове, колкото се опитват да изкарат в джобса. Накрая се получава един затворен кръг - виждаш някаква чудесна позиция, за която уж имаш образвание, имаш и някакъв опит, който предполага, че си готов за следващо ниво "бригадир", но за повечето това ниво така и не идва и хората се депресират, че са некадърни... А всъщност в стоенето на приблизително едно ниво в йерархията повече години няма лошо, поне за мен, стига да ми плащат. Заплащането е другият балон, който не ми се коментира...
Аз бих искала да има специални сайтове за търсене на работа в по-непрестижни сфери. Просто тази юпи-реалност, която демонстрират от джобс, вече дразни. На всички е ясно, че такова животно в България няма.

# 325
Момичета, защо има обяви, в които не се споменава името на фирмата?
Например като тази:
Скрит текст:
Какво му е толкова поверителното?!  newsm78

Защо компаниите публикуват поверителни обяви?
Обикновено случаите, в които компании използват поверителни обяви, са: компанията не желае нейни конкуренти да научат за позицията; в момента има изпълняващ длъжността.

http://www.jobs.bg/faq.php

# 326
Джобса е посредник , а не работодател. Какво публикуват фирмите, едва ли може да бъде повлияно от тях . Просто човек,  който не е седял като мен в джобса с месеци да се ориентира още на първо четене кое става или не , може да се подведе. Форума , ако го приложат , дори не знам дали ще е ефективен , като знам бг. народопсихологията , принципа не е важно аз да съм добре,  важно е другия да е зле. Как съм работила с хора , които искрено се радват на чуждото нещастие . Но визирах нещо от сорта на фирми като Колете /магазини за джунджорийки /,  които им давали има няма по 100 лв. заплата и все някой се връзва да им работи , а то си е жива подигравка с хората . Ако може да е по-лесно достъпно да се прочете и да се знае от повече хора, ще има по-малко излъгали се . От друга страна , никой не спира положителните отзиви , макар да е доказано , че лошата реклама /от уста на уста/ , се разпространява 10 пъти по-бързо от положителната такава. В случая ,сайта ако го приложи ,  ще изчезнат обяви от сорта "за нищо не стават " . Джобса няма да имат n брой обяви на ден , за сметка на качеството и некадърните фирми ще сменят сайта за публикации. И вместо джобса , да станат сайта с най-много публикувани обяви за работа  , ще станат  сайта с най-много качествени . Количеството за сметка на качеството .  Рисково е , но според мен ще работи .

# 327
jobs са посредници, но според мен да пускаш една и съща обява всеки ден в продължение на година, че и повече си е жив спам. Трябва да се въведат някакви правила на този фронт. За поверителните обяви също не съм сигурна, колко е коректно. Не може в обява, чийто име на фирма не се вижда, ти да трябва да пишеш мотивационно писмо и да си предоставяш личните данни незнайно на кого.

А иначе е истина това с "престижните мениджърски" позиции, за които постоянно се бие тъпана. В БГ бизнесът е толкова дребен, че супер налудничаво да се говори за "израстване" и за мениджмънт. Само новобранците могат да се вържат на тези приказки. На всички други ни е ясно, че на тези служби се уреждат или шуро-баджинаци, или калинки, или хора от партийните централи. Кадърните, млади хора им трябва за бачакне, за нищо друго.

# 328
jobs са посредници, но според мен да пускаш една и съща обява всеки ден в продължение на година, че и повече си е жив спам. Трябва да се въведат някакви правила на този фронт. За поверителните обяви също не съм сигурна, колко е коректно. Не може в обява, чийто име на фирма не се вижда, ти да трябва да пишеш мотивационно писмо и да си предоставяш личните данни незнайно на кого.

Е, никой не ти е опрял ножа да кандидатстваш там - като не искаш да си предоставяш личните данни, недей. Навремето си намерих работата точно от обява "поверително", в много сериозна компания, която в случая използваше HR агенция и мисля, че това беше причината да е в графата "поверително". Работих там пет години.

Също така, jobs.bg не са институция, която да забрани на фирмата да публикува целогодишно същата обява - хипотетично е възможно през цялата година да не успява да намери подходящ кандидат.

# 329

Е, никой не ти е опрял ножа да кандидатстваш там - като не искаш да си предоставяш личните данни, недей. Навремето си намерих работата точно от обява "поверително", в много сериозна компания, която в случая използваше HR агенция и мисля, че това беше причината да е в графата "поверително". Работих там пет години.

Също така, jobs.bg не са институция, която да забрани на фирмата да публикува целогодишно същата обява - хипотетично е възможно през цялата година да не успява да намери подходящ кандидат.

Много се дразня, когато някой преиначава написаното.
Дискутираме конкретно този сайт и излагаме мнения и впечатление. Разбира се, че много хора си намират работа от него. Но аз съм била и от двете страни на барикадата. И съм пускала обяви и чета такива. Много добре знам в 99% от случаите кога една фирма пуска поверителна обява и също така как не една, ами две години не може да намери човек за конкретно място, крушката си има опашка  Stop
Едно е фирмата да търси служител през HR агенция, друго е сама да си е пуснала обявата като е скрила всички данни за себе си.
В края на краищата всеки сам решава къде да си подаде CV- то, не е необходимо някой да го наставлява.
А дали може или не може jobs да спре спама на обяви е въпрос на желание от тяхна страна.  

Общи условия

Активация на акаунт