Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 196 697
  • 809
  •   1
Отговори
# 420
Аз едно нещо намирам за некоректно от страна на jobs, което при това, те могат да променят, но явно наблягат на количеството, а не на качеството. Това е да въведат правила за ежемесечното, ежеседмичното и ежедневно пускане на обяви от едни и същи фирми за едни и същи позиции.

Предполагам, че срещу някаква такса, която фирмите заплащат за публикуване на обявата, просто си правят реклама, а не обявяват свободно място. Разбира се има и такива, които са толкова некоректни, че наистина често търсят хора, но във всеки град, те се знаят кои са.

Освен това има много поръчкови  обяви, за да се отчита статистиката, че има еди си колко на брой незаети работни места и за тях няма квалифицирани кадри, което също е лъжа и манипулация, но тя се прави по други причини. 

# 421
Ред Хот, съгласна съм и с теб.
justtryanother, вина имат доста голяма. Като начало, няма качествени филтри за обявите. Мислех да не пиша подробно, но размислих. Могат да направят нещо добро все пак за тези, благодарение на които съществуват - търсещите работа. Първо, могат да въведат филтър за имейл САМО с ключова дума - исках да настроя да ми праща само обяви с "оператор" вътре - ами не става, трябва да посоча сфери, което е тъпо според мен. Другото - филтри за СКРИВАНЕ на обяви - например 20-та еднаква обява за месеца от фирма, обяви с ниска заплата, обяви без обявена заплата и т.н. Този филтър също ще помогне да се отсеят много от неставащите обяви. Трето - въвеждане като опция оценка на фирмата от търсещите работа. И четвърто - показване не само на преглежданията, но и кандидатстванията дотук. Не че не мога да сметна приблизително колко може да са кандидатствали преди мен, но друго си е да видиш, че има поне 100 кандидата и да преминеш на следващата обява.
Просто от джобс нямат интерес да го направят, защото ще си загубят реномето на най-развит сайт, с най-много обяви. Истината е, че просто са най-известният сайт и се самоподдържат. Перфектният сайт за работа има бройката обяви на джобс и възможностите за оценка и коментар на БГ-работодател.

# 422
Ред Хот, съгласна съм и с теб.
justtryanother, вина имат доста голяма. Като начало, няма качествени филтри за обявите. Мислех да не пиша подробно, но размислих. Могат да направят нещо добро все пак за тези, благодарение на които съществуват - търсещите работа. Първо, могат да въведат филтър за имейл САМО с ключова дума - исках да настроя да ми праща само обяви с "оператор" вътре - ами не става, трябва да посоча сфери, което е тъпо според мен. Другото - филтри за СКРИВАНЕ на обяви - например 20-та еднаква обява за месеца от фирма, обяви с ниска заплата, обяви без обявена заплата и т.н. Този филтър също ще помогне да се отсеят много от неставащите обяви. Трето - въвеждане като опция оценка на фирмата от търсещите работа. И четвърто - показване не само на преглежданията, но и кандидатстванията дотук. Не че не мога да сметна приблизително колко може да са кандидатствали преди мен, но друго си е да видиш, че има поне 100 кандидата и да преминеш на следващата обява.
Просто от джобс нямат интерес да го направят, защото ще си загубят реномето на най-развит сайт, с най-много обяви. Истината е, че просто са най-известният сайт и се самоподдържат. Перфектният сайт за работа има бройката обяви на джобс и възможностите за оценка и коментар на БГ-работодател.

Абсолютно съм съгласна! Това биха били страхотни промени! Аз преди съм правела един трик, за да разбера колко хора са кандидатствали. Те нали пращат имейл след кандидатстване, в който пише колко са кандидатствалите - аз имах фалшив мейл, от който пусках празна "кандидатура" да видя числата. Кофти е така, ама човек често се чувства принуден, особено ако е като мен и приготовя всяка кандидатура супер внимателно :/

# 423
Прогностиката е хубаво интелектуално усилие.
Но и Фортуна има думата...  винаги Wink

# 424
Типично по български- точно в момента бизнесът с обяви върви и jobs не смятат да инвестират в себе си. Никаква възможност за търсене и филтриране, нито на обяви, нито на работодателите към кандидатите.

Едва тази седмица започнах отново да получавам e-mail с обявите, преди това имаха проблеми и за около месец беше спряна тази опция. Освен това, избирането на професионални области, в които търсиш работа също е ограничена до някаква бройка, което е не е коректно, защото много фирми не могат сами да се определят в коя професионална област им е обявата или дейността.  И така пак може да изтърваш обяви.

И да, броят на кандидатствалите се вижда едва, когато и ти го направиш.
Освен това, на почти цялата първа страница ми излизат обявите със звездички, които не са за моя град, дори не са и за България, омешени са с текущите и трябва добре да гледаш, за да не пропуснеш това, което те интересува.

Но големият проблем е, че просто няма обяви или че поне няма обяви за читави работни места. То вече за хубава работа се счита тази, на която се спазва елементарните правила на КТ. Жалка картинка.

# 425
Прогностиката е хубаво интелектуално усилие.
Но и Фортуна има думата...  винаги Wink
Прогностиката не винаги е успешна. Секретарските позиции са с около 15 % кандидати. На едното място бяха 25%.
Забравих два филтъра - обяви без звездички и обяви на чужд език. Знам, че е тъпо, но за звездичките - не смятам вече да се задържам дълго в София, ако изобщо намеря работа, преди да отлетя, а за езика - ако искам обява на чужд език, ще си я търся във въпросната чужбина.
П.П. И аз започнах чак тази седмица да получавам. Мислех, че не съм добутала настройките до финал. От друга страна, като безработна, гледам обявите през 2 часа и тези мейли само ми отчитат статистика в пощата.

# 426
  • София
Аз съм много разочарована от сайта. Моя близка си търси работа чрез него 3 месеца, като пускаше св-та всеки ден, на няколко места. Жената търсеше съвсем непретенциозна работа, за която не се изисква никакво специално образование, а опит имаше и в двете сфери, в които кандидатстваше. Е, как пък за три месеца не й се обадиха от нито едно място за интервю?! Много ми е странно...А уж в София имало работа Rolling Eyes

# 427
А защо сайтът да е виновен, че на нея никой не й се обажда  newsm78

# 428
Мисля, че общото мнение вече клони към това: това не е сайт за непретенциозна работа. Напоследък при разговор с познати, точно това ми казват. В темите тук също оставам с такова впечатление.

# 429
Определено сайтът не е виновен, че на някой не му се обаждат за работа. За една обява, особено непретенциозна кандидатстват по 100-200 човека, а понякога и повече. Сами разбирате, че след една бройка нататъка, CV- та дори не се отварят, от този който е пуснал обявата.
Не знам кой какво разбира под "непретенциозна" работа? Определено за нискоквалифицирани дейности не се срещат обяви там, предполагам че и самите кандидати не търсят работа в jobs или дори в интернет като цяло. За мен непретенциозна работа е продавач, офис- организатор, та ако щете и работа в кол- център. С такива обяви сайтът е пълен.

По мое виждане, позициите за висококвалифицирани позиции и тесни специалисти не се пускат там. Самите фирми не вярват, че могат да намерят кандидат в масовката. Винаги наемат такива по професионални и лични канали.

# 430
Аз съм много разочарована от сайта. Моя близка си търси работа чрез него 3 месеца, като пускаше св-та всеки ден, на няколко места. Жената търсеше съвсем непретенциозна работа, за която не се изисква никакво специално образование, а опит имаше и в двете сфери, в които кандидатстваше. Е, как пък за три месеца не й се обадиха от нито едно място за интервю?! Много ми е странно...А уж в София имало работа Rolling Eyes

За ниско квалифицираната работа има най-много кандидати ! Винаги да пише и на мейла с нещо да привлече внимание . Ако се вижда фирмата и мястото идете директно там , ако има телефон се обадете и тн. Пишете ги грамотно и снимките да са прилични.

# 431
Освен ако изрично не е казано да отидете, НЕ ХОДЕТЕ! На място може да се иде, ако кандидатствате за сервитьорки, барманки или чистачки, но не може да разчитате, че ще има някой оторизиран да ви "огледа" дали ставате, или не. Ако отидете, носете си автобиографията на хартия. И имайте едно наум, ако за офисна работа ви викат на място - най-вероятно искат да се саморекламират и набират балами за "интервю", а после така и не се обаждат.

# 432
Освен ако изрично не е казано да отидете, НЕ ХОДЕТЕ! На място може да се иде, ако кандидатствате за сервитьорки, барманки или чистачки, но не може да разчитате, че ще има някой оторизиран да ви "огледа" дали ставате, или не. Ако отидете, носете си автобиографията на хартия. И имайте едно наум, ако за офисна работа ви викат на място - най-вероятно искат да се саморекламират и набират балами за "интервю", а после така и не се обаждат.

Точно тогава се ходи с автобиография разбира се , за да привлече внимание от 500 -те кандидата, което и не е гаранция за успех . Какво значи оторизиран, друг който работи там ако ви хареса и е достатъчно . Точно в магазин , където моя позната работеше , като набираха хора, който момичетата бяха харесали на него се обаждаше шефа . Нали за неквалифициран труд говорим , сервитьорка и чистачка в тези с висока квалификация ли влизат  newsm78 И за офисна работа да е, ако не се отиде на интервю, никой няма да ви назначи по кандидатстване в интернет само, без да ви види и прецени  , каквото и да си имаш на ум. 

# 433
Говоря за ходене, когато в обявата пише да се отиде. Офисна работа и такова интервю не е реална обява.
На предишната ми работа най се радвах, когато си приключвам месечния отчет за хиляди, заровена в 3 папки с цифри, коригирам формули, въвеждам числа и идва някаква да ми обяснява племенникът й как завършвал тъкмо в Кралския колеж, имал много добър английски и му трябвала работа. Затова без изрична покана не ходя, знам колко е неприятно да ти прекъсват работата за нещо, което не си пожелал и не ти е съобщено да го имаш предвид.

# 434
Боже какви работи ви смущават.  ooooh! Жената не е била на място разбира се , да е дошъл самия  племенник . Но аз пък познавам хора ,които са си намирали  работа точно по този начин Wink

Общи условия

Активация на акаунт