Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 195 620
  • 803
  •   1
Отговори
# 405
  • София

Не е истина тази статия.
Аз я прочетох като излезе - януари 2012.
Намерих си работа чрез Джобс март 2013, като почнах да търся сериозно Ноември 2012.
В момента нашата фирма има 2 обяви и СВтата валят.

# 406
Аз съм ходил на доста интервюта от jobs. Според мен всичко си е наред със сайта.

# 407
На кривата ракета...

# 408
  • от Луната
Аз също си намерих работа чрез този сайт. И то доста добра поне за мен и моите скромни възможности  Mr. Green

# 409
Аз работата си я намерих не чрез jobs, но по техни обяви съм била поне на 5-6 интервюта като (с 1 изключение) винаги се е стигало до оферта. Съвсем реални си бяха обявите.

# 410
Намерих сегашната си работа, която между другото е страхотна, чрез този сайт. А и съм ходила на доста интервюта за работа с обяви там!  Peace

# 411
Оффф, ами за много години на всички:) ... а аз пак съм на пазара на труда. Какво да се прави нова година - нов късмет.  Предишната работа си я намерих от jobs сега отново съм си пуснала Cv през сайта. Не беше лоша работата , даже ми допадаше, но уви фирмата фалира:(

# 412
Евиана, ние, търсещите работа сме тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=749746.0 Заповядай при нас!

# 413
ми някак не си представям един мъж да си вади ====подобни занимания = за бабата може и да е ок.
за ходенето = == незнам, обаче как ---- ще ---- зареже ---за да бачка нещо кофти в друга държава. та за това---не се стърпях тоз път...иначе има си -------и "некачествения човешки материал"

ти помощ ли искаш, или се оправдаваш...неразбрах...мъж ли си или дама...прати ми св и ще ти намеря работа. пиши ми какво можеш...
айде не реви...че имам комшия такъв...майка му го храни 40 год...

Напълно съм съгласна с маманет - аз никога не съм оставала, без да правя нещо - дори като ученичка съм работила като "кофичка от кисело мляко" - раздавах брошури - но не съм стояла да се надявам, че нещо ще се случи, пускайки мързеливо еднотипни СВ-та на конвейр. Всичките си работи преди настоящата ми съм намирала през Джобс.бг, а през голяма част от миналата година бях и от другата страна - мога да кажа, че системата на Джобс.бг, която много хора все още наричат "нова", е много удобна - не задръства имейла, представя кандидатите в лесен за сортиране вид и като цяло интерфейсът си го бива.

Но пък СВ-тата, които идваха, определено бяха огромно разочарование. Хората не си правят никакъв труд. И като знам, че после същите тези хора се оплакват наляво-надясно, че отникъде не им се обаждат, лошо ми става.

Вместо да кандидатстват на 300 места, могат да кандидатстват на 7, но с подходящи документи, приложена практическа демонстрация от някакъв тип и т.н. Това, което прочетох по-нагоре - че една съфорумка кандидатствала директно, а не през джобс.бг, също е често срещана практика. Ако някой се свържеше с нас директно наистина почти винаги го канехме, защото е по-трудно да откажеш на човека в "жива връзка" или когато е писал специално до имейла ти. Но това ДАЛЕЧ не значи, че тези хора бидат наети. Нито един от "изобретателните" кандидати (що се отнася до метод на кандидатстване) не мисля, че сме взели. И то не, че имаме нещо против тях, просто качествата и способностите са преди всичко, а ние търсехме програмисти и маркетинг мениджъри, така че беше трудно да се "смилим" и да ги вземем, само защото не са кандидатствали през Джобс.бг.

Друго нещо, което винаги препоръчвам на хората е да научат нещо ново - може да си безработен, но щом имаш интернет, можеш да се научиш на нов език, на нов софтуер... какво ли не. Твърдението, че работодателите искат диплома или сертификат, е мит - липсата на кадърна работна ръка у нас наистина е огромна! Винаги ще ви вземат, ако покажете практически способности, вместо да се криете зад дипломи и сертификати.

И последно, помислете какво е нещото, в което ви бива или поне което ви е приятно. Една моя позната ми отговори с "Харесва ми само да ходя по заведения". Посъветвах я тогава да направи сайт (или блог, защото е безплатен), в който да пише ревюта на заведения. Толкова е лесно да се монетизира подобна страница...

Оставала съм без работа само един месец през живота си и дори този един месец изпълних с ефективно кандидатстване и измисляне на нови методи за сдобиване с доходи. Но много мои близки ме заливат с оправдания или чисто отрицание, когато им кажа тези неща. Вярвам, че тук сме далеч по-възприемчиви хора Simple Smile

# 414
Не искам да звуча злобно, но как точно работодателят ще обърне внимание на човек без сертификати, когато НЯМА обява (от уж добрите фирми) без изискване за висше образование? Или си говорим просто, да покажем колко са мързеливи кандидатстващите.
Има много мързеливи кандидати, аз съм търсела хора със специфични езикови умения, препоръчвала съм ги после, ако ми харесат, не мога да кажа, че лошо са си вършели работата, но мотивацията им е била почти нула.
В същото време аз, като кандидат, полудявам като чета обявите. Изисквания като слънце, заплата ниска, извънредната работа се споменава като нещо нормално, но никой не казва как ще те компенсира, като му работиш точно 25% повече всеки ден, че и събота.
Смята се за нормално да се обяви 8-часов работен ден, а да се пропусне, че трябва да се явиш половин час по-рано и да останеш половин час след работа за отчитане на каса или чистене например.Това уж не е работно време, обаче пак ти губи времето. Хигиенистки с 300 лв заплата имат работа за час дневно, обаче се изисква да седят по 6 часа минимум и не могат да докарат допълнителни доходи.
Аз съм имала мотивация да работя извънредно, но в България масово просто я няма тази схема "колкото си заработиш" - и майката, което все тичка да си прибере децата половин час преди приключване на работа, и студентката, която все трябва да й поемеш смяната заради супер неотложни извънредни лекции, и жената Х, която стои до 20ч заради тях двете, вместо до 17, взимат все една и съща заплата.

# 415
Преди Нова година и след това обявите в Jobs рязко спаднаха. По-голямата част от обявите са едни и същи. Масова практика е да се посочват изисквания, които на практика не се прилагат в изпълняваната длъжност. За сметка на това заплащането е като за ниско- квалифицирана работа. По-голямата част от кандидатите притежават квалификация и умения по-високи от тези, които изисква работата. На практика много малко хора работят по специалността си.
Това е действителността, а кой каквото иска да разправя, че нямало квалифицирани кадри, че имало ръст на икономиката, разкриване на работни места и прочие поръчкови лъжи.

# 416
Масова практика е да се посочват изисквания, които на практика не се прилагат в изпълняваната длъжност.
Това вътрешни наблюдения ли са, или коментираш връзката между примерна длъжностна характеристика и изискванията на конкретни фирми? Просто ми е интересно, ако може по-подробно.

# 417
Масова практика е да се посочват изисквания, които на практика не се прилагат в изпълняваната длъжност.
Това вътрешни наблюдения ли са, или коментираш връзката между примерна длъжностна характеристика и изискванията на конкретни фирми? Просто ми е интересно, ако може по-подробно.

В по-малките фирми, а дори не толкова малки, но изцяло български се изискват някакви допълнителни умения, които на практика не се включват в ДХ, но бг работодател е на принципа, като ще плаща да има. Може да не ти трябва перфектен английски, но в обявата пише да го знаеш и т.н. Да, конкретни са ми наблюденията. За съжаление обаче в последните две- три години направо се оливат. На практика отиваш за едно, което е посочено като изисквания, а се оказва, че не можеш да използваш и половината от уменията си, защото длъжността може да се изпълнява и от човек с значително по-ниска квалификация.
Най-последното, за което се сещам е длъжност "Офис организатор" със заплата от 400 лв, изброени всички изисквания за работа в офис + правоспособност за проектант  ooooh!  (По стечение на обстоятелствата мястото е освободено от моя позната, която я изпълняваше без да е проектант, защото не се е налагало да бъде. А и смятам е несериозно да изпълняваш две длъжности за почти минимална заплата.)

# 418
Разбирам, аз в такива обяви намирам за нередна заплатата и работното време, а не желанието за комбиниране на длъжности. Тези длъжности, за които имам умения, мога да ги комбинирам при подходящо натоварване за всяка, но в комбинация с извънредна работа и ниска заплата са ми неприемливи.
Замисляла съм се, че се изсилват, но наистина не съм предполагала сериозно, че чак толкова се изсилват и затова може би е ниската заплата. Което няма да ме накара да кандидатствам там, де Simple Smile

# 419
Не искам да звуча злобно, но как точно работодателят ще обърне внимание на човек без сертификати, когато НЯМА обява (от уж добрите фирми) без изискване за висше образование?

В повечето случаи в действителност не им дреме имаш ли висше или не. Притеснява ги това, че ако още нямаш висше, може да хукнеш да учиш, а повечето не толерират учене паралелно с работата. Разбира се, има някои големи компании, в които чисто и просто длъжностната характеристика го изисква, но това е в случаите на силно специализирана или високопоставена длъжност.

Като си представиш, ако ти си работодател или HR, кандидат за уеб дизайнер например, който казва "Ето портфолиото ми" или "Ето няколко сайта, които аз съм направил" и го сравниш с кандидат, който казва "Имам сертификат от "Славкова", кого е по-вероятно да наемеш?

Преди 7 години, още преди да съм завършила техникума, видях обява в Jobs.bg за репортери в "Телеграф". Имаше изискване за завършено висше образование, но аз все пак кандидатствах, описвайки им какво пиша за училищния вестник, който правех сама. Не само ми се обадиха, но бях единствената, която наеха още от интервюто.  Без връзки, без да спя с някого.

А за това с работното време съм на 100% съгласна с теб! Причината да не мога да работя в офис е, че обикновено работата е за около час на ден, а в останалото време съм под напрежение дали някой няма да се заяде защо нищо не правя и да трябва да се отбранявам. Всичките ми работодатели досега (3) са ме молили да остана, когато напускам. То почна да звучи като самореклама Sad Аз все си намирах какво да правя, за да съм заета, обаче е изнасилване да държиш хората вързани там, като реално няма причина за това.

И за доста по-дългото работно време също съм го преживяла - стояла съм на работа по 12-13 часа. Вярно, не вдигам бетонени блокове, но напрежението въпреки това е огромно и си казва думата. Така че некоректността на работодателите е съвсем друга тема Simple Smile Тя в България е покъртителна и всички знаем, че осигуряването на 300 лева при реална доста по-висока заплата (тук има пореден пример) е масова практика :/ Много, много тъжно. Но не е в Jobs.bg вината, ми е идеята Stuck Out Tongue

Общи условия

Активация на акаунт