Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 198 929
  • 823
  •   1
Отговори
# 60
Може ли, да ви помоля за съвет относно моето СВ, защото нещата при мен са много много сложни. Ако някой има желание да ми помогне да ми пише на ЛС. А сега ще ви обясня на кратко. Основната ми професия е шофьор близо 8 години, но понеже ми свършиха контролните точки, сега е на "Stand By", сега работя със един мой познат близо година във строителството, като се занимаваме основно със фаянс и камъчни облицовки. Научи ме той, много бързо, защото съм доста сръчен което не е хвалба, а мисля че е важно за един работодател. Работата е там, че не е работа която е сигурна в днешно време. Тоест нямам сигурна заплата и сега през зимата е ад. От Пролетта до началото на Зимата е много добре, но в момента времето не ни дава да работим, а имаме хубав обект който ни чака. Сега понеже искам пълна промяна на живота си, ще бъда и кандидат студент в "Колежа по туризъм". Все пак искам да си намеря поне за другата Зима някаква по сигурна работа, а не знам как да си оформя точно СВ-то, след като основната ми професия е "замразена", а имам умението да уча бързо нови неща, но това не е нещо което да трогне някого. Ако някой иска  да помогне да направя перфектното СВ за мен, нека да ми пише на ЛС.

# 61
  • Varna
Може ли, да ви помоля за съвет относно моето СВ, защото нещата при мен са много много сложни. Ако някой има желание да ми помогне да ми пише на ЛС. А сега ще ви обясня на кратко. Основната ми професия е шофьор близо 8 години, но понеже ми свършиха контролните точки, сега е на "Stand By", сега работя със един мой познат близо година във строителството, като се занимаваме основно със фаянс и камъчни облицовки. Научи ме той, много бързо, защото съм доста сръчен което не е хвалба, а мисля че е важно за един работодател. Работата е там, че не е работа която е сигурна в днешно време. Тоест нямам сигурна заплата и сега през зимата е ад. От Пролетта до началото на Зимата е много добре, но в момента времето не ни дава да работим, а имаме хубав обект който ни чака. Сега понеже искам пълна промяна на живота си, ще бъда и кандидат студент в "Колежа по туризъм". Все пак искам да си намеря поне за другата Зима някаква по сигурна работа, а не знам как да си оформя точно СВ-то, след като основната ми професия е "замразена", а имам умението да уча бързо нови неща, но това не е нещо което да трогне някого. Ако някой иска  да помогне да направя перфектното СВ за мен, нека да ми пише на ЛС.
Здравейте,
Понятие - идеалното СВ не съществува. Първо е важно за каква работа кандидатстваш - и съответно какви умения притежаваш от търсените. За мен най-добрата автобиография е сбитата - пишеш име, дата на раждане, местожителство, семейно положение. Следва образование - това което си завършил - средно, висше и т.н. После идва стажа - пиши къде и колко си работил - на каква длъжност. Остават РС умения, езици, желана длъжност и заплата /последните две не са задължителни но има фирми в които държат на това за определени позиции. Отдолу има други умения: ето там може да напишеш че имаш умението да учиш бързо нови неща. Освен СВ-то е важна и снимката - трябва да е например снимка за паспорт, а не в цял ръст или от бала. Важно е да има излъчване на сериозен и стабилен кандидат. Като си подаваш документите освен автобиографията със снимка напиши едно кратко мотивационно писмо защо искаш тази работа в тази компания и какво може ти да дадеш на фирмата, ако ти предоставят шанс да го направиш. Благодари им за отделеното време за да се запознаят с твоята кандидатура и им пиши че за теб ще е чест да си част от техният колектив.
Остави желанието ти да учиш за интервюто. Ако намериш удачен момент ще го представиш - но нека да е след като вече си доказал че отговаряш на техните изисквания. СВ-то поднася на работодателя информация за опита и знания, а интервюто за личностни умения и способности. Ако те извикат на интервю, значи отговаряш на изискванията им за стаж и знания /образование/, от там нататък остава да ги убедиш че ти си точният за тях човек като личност.
Между другото ще вметна нещо за търсещите работа като продавачи, търговци и т.н. - когато един човек не може да "продаде" себе си на едно интервю или с документи, как да очаквам да може да продаде продукта или услугата които предлагам. Търсенето на работа си е чиста продажба на кадри, от страна на работника и покупка от страна на работодателя. Поставете се на мястото на работодателя - представете си че вие сте човека който ще набира персонал за позицията за която кандидатствате и тогава си задайте въпросите - какъв кандидат търся, как трябва да изглежда той, какви качества трябва да притежава, как да се държи на интервюто и какво впечатление трябва да остави в мен и тогава се постарайте да покажете на работодателя отговорите, до които сами сте стигнали. Замислете се и с какво вие сте по-добри от останалите кандидати и какво повече може да дадете на фирмата от тях и го покажете и кажете.
Дори и да не пишете мотивационно писмо - тъй като не е задължително освен когато не го искат от обявата - напишете няколко реда, но ваши редове точно за личните ви умения и това какъв човек сте - отговорен, сериозен, точен, работлив, добър търговец, умеете да учите нови неща, обичате да работите под напрежение и още много такива - естествено пишете това което притежавате - не се изсилвайте излишни неща, които съответният работодател не го интересува.

# 62
hana1, супер си! Поздравления! За три минути разбрах много неща за това как ще реагира един ЧР специалист като чете моето СВ.  newsm10
Преди ден една друга ЧР - специалистка писа /в друга тема/, че мотивационните писма не са желателни. Да се чуди човек вече какво да прави  newsm78   така и така си ни станала консултант, дай, моля те, твоето мнение относно тези тъй мразени от кандидатите писма  #2gunfire

# 63
  • Varna
В интерес на истината тези писма не са обичани от кандидатите - защото наистина трябва в 5 изречения да се представиш по най-добрият възможен начин, и точно там се крие риска. Според мен ако в обява има написано, че се иска мотивационно писмо - то трябва задължително да се напише - но отново трябва да е сбито и ясно. Аз също не обичам да чета МП защото почти винаги са Копи и пейст на готови писма. Обаче ако е наистина написано с лични думи и мисли - не само че го чета, а и определено кандидата трупа точки първоначално. Ако обаче не се иска такова - направете го в допълнителното поле, което предоставят в Jobs или ако изпращате Е-мейл просто напишете текст отдолу, с който се обърнете към управител, отдел ЧР или който приема документите и му покажете че наистина искате тази работа и сте правилният кандидат за нея. Не става дума за цяло писмо - няколко реда са достатъчни да ме накарат да разбера че това може да е моя човек. Лично мое мнение е, че и да се иска и да не се иска - намерете начин да привлечете вниманието на човека, получаващ СВ-та. Това са 500 СВ-та на ден - нали не си мислите че всички сета обстойно. Винаги знам какъв човек търся /мъж или жена, възраст, образование, опит, знания, семейно положение, какви интереси има и т.н./ И винаги има по 2-3ма кандидати които не отговарят на изискванията ми, но са направили толкова силно впечатление с нещо, че задължително стигат до интервю.
Наскоро получих автобиография на която пишеше нещо от този род /това беше написано в отделно поле, а не в СВ/: "Обичам да работя с клиенти, обичам да продавам, обичам да се боря за да постигна поставените ми задачи. Сигурен съм че няма да съжалявате ако стана част от вашият екип. Аз съм отговорен, комуникативен и много работлив. Ако ми предоставите шанс - ще ви го докажа!"
Първоначално се замислих - дали наистина е такъв, но факта че момчето беше се постарало да напише, че иска тази работа и притежава качествата които аз наистина търсех беше достатъчен за да го извикам за интервю. Въпреки всичко обаче - това не беше моя човек и не го наех по други причини, които вече се отдалечават доста от темата. Тук вече идва следващата точка - как да се държим на интервю, но мисля че не е тук мястото.

# 64
За  компютърните умения влиза ли личния компютър на който си правя всичко сам от преинсталации, до сменяне на компоненти?

Мотивационното писмо в сайта, къде се пише по точно? Да не е в полето след "Заглавие"?

# 65
  • Varna
Мотивационното писмо трябва да е или като отделен файл или към графата Съобщение /Е-мейл/ да работодателя. Аз лично задължително чета съобщението, а мотивационното писмо - не винаги. Ако съм се спряла на 50 кандидати и от тях трябва да отсея 20 - тогава се връщам и изчитам и останалите документи, но съобщението винаги го чета, стига да не е нещо готово и да си личи че не го е писал кандидата.
Компютърните умения - напиши отлично и ако знаеш какви програми се изискват за там където кандидатстваш - може да ги споменеш. Добре е че познаваш из основи РС-те, но ако не е необходимо за длъжността - няма нужда да го пишеш. Наистина СВ-то трябва да съдържа само необходимата за работодателя информация - не изпадайте в дълги описания - показват че не знаете какво търси човека, който го чете. Автобиография по дълга от страница и половина - това вече е разпъване на локуми. Нямам времето и от там и желанието да чета излишни неща когато подбирам кандидати. Не прескачам автобиографии, чета всички, но ги чета отгоре, отгоре и ги отсявам. При второто отсяване вече ги чета обстойно. За всяко нещо, което се чудиш дали да го пишеш - замисли се дали на този работодател му е необходима тази информация. Първоначално винаги отсявам 50-80 човека, като до интервю стигат до 20 човека за една позиция. 

# 66
Мотивационното писмо трябва да е или като отделен файл или към графата Съобщение /Е-мейл/ да работодателя. Аз лично задължително чета съобщението, а мотивационното писмо - не винаги. Ако съм се спряла на 50 кандидати и от тях трябва да отсея 20 - тогава се връщам и изчитам и останалите документи, но съобщението винаги го чета, стига да не е нещо готово и да си личи че не го е писал кандидата.
Компютърните умения - напиши отлично и ако знаеш какви програми се изискват за там където кандидатстваш - може да ги споменеш. Добре е че познаваш из основи РС-те, но ако не е необходимо за длъжността - няма нужда да го пишеш. Наистина СВ-то трябва да съдържа само необходимата за работодателя информация - не изпадайте в дълги описания - показват че не знаете какво търси човека, който го чете. Автобиография по дълга от страница и половина - това вече е разпъване на локуми. Нямам времето и от там и желанието да чета излишни неща когато подбирам кандидати. Не прескачам автобиографии, чета всички, но ги чета отгоре, отгоре и ги отсявам. При второто отсяване вече ги чета обстойно. За всяко нещо, което се чудиш дали да го пишеш - замисли се дали на този работодател му е необходима тази информация. Първоначално винаги отсявам 50-80 човека, като до интервю стигат до 20 човека за една позиция. 

newsm10

# 67
А важно!!!  Mr. Green
Като кандидатствате за работа - заключвайте си фейсбук профилите! Редовно пействам и-мейлите и няма скрито покрито от живота на бъдещия колега/служител!
Ако там има компромати - скрийте ги за известно време!  Laughing Аз съм изключително либерална за личния живот на хората, но дали всеки е така....

# 68
hana1 , много ти благодаря за постовете !  bouquet

# 69
Хах. Видях една обява в Джобс, и пратих директно писмо на самия работодател. Обади се след 5 мин. и утре съм на интервю.

Peace точно това се прави. Успех!

И аз така постъпих скоро, но ни вопъл, ни стон.... Cry

# 70
А важно!!!  Mr. Green
Като кандидатствате за работа - заключвайте си фейсбук профилите! Редовно пействам и-мейлите и няма скрито покрито от живота на бъдещия колега/служител!
Ако там има компромати - скрийте ги за известно време!  Laughing Аз съм изключително либерална за личния живот на хората, но дали всеки е така....

или пощата на ФБ да е различна от тая в СВ-то...иначе не мисля, че е хубаво профилите да са споделени извън приятелите....

# 71
  • Бургас
Лично аз не вярвам на този сайт. Имам позната ,която пращаше по 30 автобиографий на ден , обадиха й се само от 4 места и условията не я устройваха ,накрая започна в една фирма чрез познати на баща й . На моя мъж брат му от този сайт си намери работа само ,че без осигуровки. Смятам ,че хубавите позиций не се изнасят в джобса.

# 72
В петък пуснах обява. Задължително и подчертано условие, с големи букви - свободно владеене на английски език. В това се състои над 80% от работата ни. На почти всичко друго мога да ги науча, но езикът ни трябва ударно. Няма време да го учат в движение!

109 кандидатствали до момента - 5, 6 са посочили че говорят много добре или свободно езика (ще ги видя на интервюто).

Останалите са посочили - начално или средно ниво. Е, как да ги поканя на интервю?   Thinking
Една е посочила "Не говоря английски, но съм общителна, красива и секси"  Shocked  Crazy

Друга пък 30 години е била на директорски позиции и сега кандидатства за една от най-ниските позиции - как да я взема? Ще се чувства тъпо, сдухано и при първа възможност ще си бие камшика! Няма да се впише в нашия колектив, дори с прекрасното СВ.  Peace

Излиза, че от 100+ до момента: 10 на интервю, 90 ни обявяват за измамници, 1 ще взема, а 9 ще ме обявят за кучка с претенции, незнаеща какво иска!  Mr. Green

п.с. Като изпращате обяви - гледайте поне малко да отговаряте на изискванията и ще ви се обадят!

Имам позната ,която пращаше по 30 автобиографий на ден....

Твоята позната има ли представа какво иска да работи или праща където й падне? Защото 30 обяви на ден от една сфера на бизнеса..... съмнява ме да излизат дори за София.  Thinking

п.п.с. В българския език няма дума в мн.ч. завършваща на "Й".

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 16:29 от Ice Queen

# 73
Ice Queen, абе подочували сме го и ние това за Й-то и множественото число, но чакай аз пък да ти дам обратния пример с изискванията.

Оглеждам обявите заради мъжа ми (без работа вече доста време). Виждам някаква обява за фактурист/ка. Е, добре, ясно, не дискриминират по пол. Надлежно е спомената компанията. Но пък перфектният кандидат според тях "владее английски език". Аха. Ми може. Обаче аз реших да проверя.

Опитвам се да разбера нещо повече за фирмата. Естествено намирам телефон в сайта. Звъня, за да науча за тази подробност с езика. А 'ко може и нещо друго (кат’ например колко се канят да плащат). Естествено не казвам, че е за мъжа ми (кой ли пък би взел кандидат дето жена му му търси работа, за това спор няма). Попадам на някакъв управител за Пловдив. Попитах оторизиран ли е да дава информация. Да, щял да даде, какво ме интересувало. "В какво се състои работата?" - питам. Обяснява ми се подробно. По случайност аз имам същата длъжност. Разбира се няма как в две различни фирми ежедневната заетост да е еднаква, но ми става ясно - не особено натоварен фактурист, имат си някакъв техен си софтуер, няма как човек да го знае, но се научава.

След ясното обяснение от страна на човека задавам следния въпрос: "Както може би сам разбирате, тази работа може да се върши и от човек със средно образование и без задължително владеене на английски език. Така ли е или греша?"
Човекът отсреща охотно отговаря: "О, да, разбира се, че е така. Знаете как е с обявите… А вие кога искате да се срещнем?". Отклоних любезно поканата разбира се.

Та виж сега... има обяви и обяви. Никак, ама никак не е трудно, вярвай ми, да ползваш Google, за да разбереш каква е дейността на една фирма. От там да разсъдиш според описанието на задълженията, какво аджеба е нужно и какво е просто за повдигане на летвата.

Що се отнася до лелята от твоя пример... какво да ти кажа? Човек никога не знае от къде и къде ще падне. Жената може да е била всякаква, но обстоятелства да са я принудили да снижи летвата. Трайно при това. Прост пример, ама истински: голям кредит, съпругът отскоро болен (примерно) съответно и без доходи, а банката не се интересува. Ще лежиш на стари лаври ли или ще се впрегнеш яко?

А човек, решил да се впрегне яко в работата, Ice Queen, (без значение от мотива) няма как да не се впише в какъвто и да било колектив. В това число и във вашето малко симпатично колективче. Стига той да е от работяги. Щото аз на колектив, набеден за такъв само защото са примерно на сходна възраст и със сходни компетенции, колектив не му викам. Единственото обединяващо сериозно звено между n броя служители би трЕвАло, по мое мнение, да е хъсът за работа.
Та… кажи ми моля те, ти от къде, казваш, се досети, че лелята го няма?

Всички прилики с лица и събития от твоята фирма, разбираш, са случайни.

# 74
  bouquet

При нас най-младият е '88, най-възрастният '61 набор! Останалите са различни години в този интервал. Нямаме хора на една възраст. Шаренко е!  Wink Не е търсено, просто така се е получило.

Ако търсех заместник управител или управител - взимам я. Идеална е. Но да я сложа на най-ниско стъпало - няма да е ефективна. Фактът че е работила на висши позиции 30 години и сега я слагам до "пикла" с 2 год стаж... не, не бих я взела. Пожелавам й успех. Жената е и единствената от неизбраните, на която писах обратен и-мейл с обяснение "защо няма да я взема въпреки СВто".
Бих взела човек с 30г стаж в друга сфера. Бих взела и човек с 0 стаж.
Но с 30г стаж като директор в големи компании, тя е длъжна да се продаде на ниво.  Peace Тази позиция не й предлага нито заплата, нито работно време, отговарящо на опита и уменията й.

Относно езиците. Моите свободни позиции са в туризма. Няма да допусна "говорене с ръце". Вие като клиенти казвате, че туризмът ни е на ниско ниво. Е, аз ще се старая да го подобря, макар и в минимален размер. Моят персонал ще е усмихнат, любезен и ще говори свободно с госта! А не да маха с ръце и "лефт, лефт после райт".  Laughing

Стаж, години, пол, дипломи - не ме вълнуват. Хората, които имат желание, могат да се научат!  Wink Ще ги науча и на "уърд", ще ги науча и с офис техника да работят. Но на възпитание и език - нямам време да ги уча!
Изискванията ми ще са железни. За първи път от 4 години търся нов човек за този обект. И ще намеря идеалния!  Simple Smile

А че има обяви и обяви - така е. Аз само казвам, че има И реални.

Наскоро говорих с една приятелка, която работеше "на едно място". Питах я защо всяка седмица има обяви за управител, зам.управител на въпросната фирма, а тя "оооо той управителя редовно си ги пуска, но не е сменял хората от 5, 6 години."
Аз лично не разбрах каква е целта на това упражнение, но явно за него има смисъл!  newsm78

Виждала съм обява за склададжия/товарач в голям хипермаркет - изискване "висше"  Shocked  ooooh!

Естествено не казвам, че е за мъжа ми (кой ли пък би взел кандидат дето жена му му търси работа...
 hahaha

Това и аз съм го правила!

В общи линии много може да се изпише и за двете страни. И за работодатели и за кандидати!  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт