Някой вярва ли на jobs.bg, когато си търси работа?

• 195 915
  • 809
  •   2
Отговори
# 375
Проблема е , че когато човек се захване с работа която не му харесва, той не се чувства добре, работата е и начина на живот, от неподходяща трудова заетост страдат всички сфери на живота, още по -лошото е , че когато започнеш да работиш за 300лв, шансовете да си намериш друга работа се снижават поради ред причини, затова и много хора предпочитат  да не работят. Не е луд този който дава баницата, а този който я яде,(обратно на поговорката) защо да предлагат добри условия и пари като и за тези желаещи бол, според мен ние сме си виновни

# 376
Ред Хот то само длъжностите които избори са в момента актуални , добре платени и има търсене но и не вземат 400 лв. аз за 400 лв. това мога . Много учители , икономисти и инжинери има без работа , няма предлагане . Ами не всичко което давам като примери е от мой личен опит , но говоря с факти не на изуст. Имам съседка с 2 деца под наем и работеше за 300 лв. Дали са и стигали парите , ти си отговори , както казах народа е гладен. Музиканти и художници познавам да работят като козметици и гримьори и какво ли още не ,за да могат да се издържат. Прочета ли в обява да пише , заплащане свързано с постигнатите резултати , ми е ясно ,че пари няма да дават. Ако има твърде големи "резултати" , тогава ще спре да е "стимулиращо " заплащането , ще го направят твърдо .
Лукс е да се работи без пари , хората които се хващат не го знаят разбира се .

# 377
Не бих казала, че това са търсените. Търсене в повече има само  на програмистите, дори не на всички ИТ специалисти  и то само в София. В провинцията няма търсене на такива, защото няма от кого. Но както и да е, това се разисква подробно в другата тема.

За "добрите специалисти" имах в предвид точно обратното. Не може на такъв човек с доказан опит, който в момента работи и не си търси работа и то на управленска длъжност, взема четири цифрена заплата с редица социални привилегии и т.н, друга фирма да се опитва да го привлече на работа като му предлага на половина по-малки условия, щото видиш ли те били велики. И това не е инцидентен случай. Просто в момента работодателите масово реват, че нямало квалифицирани кадри, но не уточняват, че става въпрос за квалифицирани, които да им работят за смешни пари, като правя уточнението, че за всеки разбирането за прилично заплащане е различно.

Последна редакция: ср, 09 окт 2013, 23:21 от Red_Hot

# 378
Определено съм съгласна с това което казваш . Специалисти има но не работят за малко пари. Изискванията са твърде високи като цяло без покритие отсреща.

yasmina защо да е проблем после да си намери някой друга работа , ако работи ниско квалифицирана . Едва ли има студент да не е работил като сервитьор или нещо от сорта . След завършване на образованието без стаж ,много трудно вземат някой на работа . Единствено срока на напускане , но зависи от договора който е подписан. Но иска ли някой да се махне от някое работно място , няма какво да го спре .

# 379
Тя най-вероятно няма предвид студентските години, а веднъж човек влязъл в този омагьосан кръг, след това става неконкурентен, като кандидатства за квалифицирана работа, защото започва да се гледа на него като на некадърник.  Първо се започва с това "стаж по специалността" и ако никой не ти даде възможност да я започнеш ще си стоиш на неквалифицираната. Понякога наистина е по-добре в CV- тото да няма нищо, от колкото да пише "сервитьор, чистач" и пр. Нищо лично към никой, просто това са моите наблюдения и от двете страни на тази ситуация.

# 380
И е така и не е така . Първо всеки нормален , знае че трудно се намира работа и санитар да си бил , ако имаш хубава диплома и те харесат , няма значение какво си работил преди това. Второ , това можеш да го говориш ако си на 20 до 40 максимум , да не казвам колко познавам с дипломи и стаж по по най , сега работят като камериерки и санитарки , щото на 50 няма кой да ги вземе в офис . Дали и квалификацията им е станала вече не актуална не мога да съдя но факт. Ако си с връзки или любовница на някой може и без диплома и стаж да те вземат на хубава работа , това не значе че е кадърен въпросния връзкар и стажа му е в + , освен , че ще го пише. Както казваше една моя позната , в общините освен връзкарите, вземат някой с диплома и да работи и работи за всички .

Аз пък , като прочета обява "търсим управител " , ми е интересно как от толкова персонал дългогодишен, не може ли някой да повишат , а търсят външен . Как външен човек може да влезне в фирмата и за 2 седмици да влезне в час , че и да управлява и други . Да казва на някой който работи 4 години в една фирма какво да прави  newsm78 Търсят балъци да им се подписват за МОЛ ,за една заплата ,  аз от такива обяви бих бягала като дявол от тамян . Щом съм на една заплата отговорност не искам да нося , не повече от нормалното . Ако трябва да им бера гайлето на цялата фирма ще си отворя моя, не е толкова скъпо. А работодателите трябва да се научат да си ценят персонала, защото той реално им изкарва "хляба ". Докато едните търсят балъци и отбиват номера , че им плащат и не проявяват уважение, другите ще отбиват номера , че работят и няма да са коректни.

# 381
Аз пък , като прочета обява "търсим управител " , ми е интересно как от толкова персонал дългогодишен, не може ли някой да повишат , а търсят външен .

На това и аз винаги съм се учудвала!  Rolling Eyes  Толкова ли тъп екип си създал, че не можеш да подбереш от обучените вече кадри?
Да има ситуации, когато е нужен нов човек - нов обект, офис, клон в нов град и т.н. Но да търсиш управител на вече функциониращ обект и екип... не знам... за мен също е странно.

# 382
Проблема е , че когато човек се захване с работа която не му харесва, той не се чувства добре, работата е и начина на живот, от неподходяща трудова заетост страдат всички сфери на живота, още по -лошото е , че когато започнеш да работиш за 300лв, шансовете да си намериш друга работа се снижават поради ред причини, затова и много хора предпочитат  да не работят.
Аз съм жив пример.  Confused
От продавачка в хранителни стоки не мога да се преквалифицирам в друго. Нито висше, нито шофьорска книжка мога да си позволя.

Да кажем, че се хвана пак на същата длъжност. Като не го работя с кеф и се дразня на мен си, нямам свободно време освен двата почивни дни, на работа не мога да си вдигам телефона, кога и как да си намеря друга работа?

# 383
Аз пък , като прочета обява "търсим управител " , ми е интересно как от толкова персонал дългогодишен, не може ли някой да повишат , а търсят външен .

На това и аз винаги съм се учудвала!  Rolling Eyes  Толкова ли тъп екип си създал, че не можеш да подбереш от обучените вече кадри?
Да има ситуации, когато е нужен нов човек - нов обект, офис, клон в нов град и т.н. Но да търсиш управител на вече функциониращ обект и екип... не знам... за мен също е странно.

На същото мнение съм, за това мисля че тези обяви за "управител" са също към графата фиктивни. В повечето случаи се избира вътрешен човек, но обявата се пуска, за да се покаже, че има конкуренция. В частния сектор почти няма работодател, който да се довери на непознат човек за управленска позиция, освен ако не е тенденциозно.

# 384
Проблема е , че когато човек се захване с работа която не му харесва, той не се чувства добре, работата е и начина на живот, от неподходяща трудова заетост страдат всички сфери на живота, още по -лошото е , че когато започнеш да работиш за 300лв, шансовете да си намериш друга работа се снижават поради ред причини, затова и много хора предпочитат  да не работят.
Аз съм жив пример.  Confused
От продавачка в хранителни стоки не мога да се преквалифицирам в друго. Нито висше, нито шофьорска книжка мога да си позволя.

Да кажем, че се хвана пак на същата длъжност. Като не го работя с кеф и се дразня на мен си, нямам свободно време освен двата почивни дни, на работа не мога да си вдигам телефона, кога и как да си намеря друга работа?

Ползвай интернет от телефона си ако можеш. Ако те поканят на интервю , кажи , че работиш  и трябва време да напуснеш. Какъвто и договор да имаш подписан , винаги има опция "по взаимно съгласие " , така че може и да не спазиш срока от 30 дни  , който се подписва обикновено .  Ако е читав работодател , ще му направи добро впечатление , че си сериозна и няма и него така да го прецакаш. За висшето ако го нямаш с тази професия трудно ще отделиш време да завършиш определено. Има езикови курсове които ги дават от борсата , бонус за вече работещи , пробвай на такъв да се запишеш. Един език , какъвто и да е , на каквото и ниво да е , винаги е от полза , дори и лична да е .

# 385
опция "по взаимно съгласие " , така че може и да не спазиш срока от 30 дни  , който се подписва обикновено .  

Работодателят е в правото си да те задържи 30 дни или колкото е указано в ТД, в някой случаи може и да е 3 месеца. Ако ти, настояваш да напуснеш преди този срок му дължиш обещетение в размер на месечната заплата съобразно месеците, които остават до изтичане на този срок.

Има езикови курсове които ги дават от борсата , бонус за вече работещи , пробвай на такъв да се запишеш.

Предполагам имаш предвид програмата "Аз мога повече", тя вече приключва, на практика не приемат нови кандидати, дори има много чакащи да започнат курсовете, които са одобрени. Не се предвижда да бъде пусната отново, защото няма финансиране.

С такава работа е трудно дори да се ходи на интервюта, защото няма кой да те замести, за да излезеш за няколко часа, а и не може да го правиш постоянно, никой няма да те държи и ще лъсне истината, с което пък рискува да я натирят още преди да си е намерила нова работа.

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 14:55 от Red_Hot

# 386
  • Вече в моята си приказка...
Не разбирам, какъв е смисълът на това едномесечно или тримесечно предизвестие /май преди време пак си задавах този въпрос?!/, всъщност само едната заплата ли губиш ако решиш да напуснеш по-рано и без предизвестие? Аз смятам да започна някъде временно, където и да е, и при първа възможност, когато намеря по-добре платена работа, да напусна, но без да спазвам условието за предизвестие. Просто напускам, е, тогава какво губя? Ще ме уволнят или какво? Ако е само заплатата, халал да им е - ще я прежаля!

А за какво е този 6-месечен пробен период /мисля че е според КТ/? Не е ли точно това - през тези 6 месеца да можеш да напуснеш без предизвестие във всеки един момент, както и обратното - шефът да те махне също без предизвестие, без да ти дава обяснение и т.н.?

# 387
Не разбирам, какъв е смисълът на това едномесечно или тримесечно предизвестие /май преди време пак си задавах този въпрос?!/, всъщност само едната заплата ли губиш ако решиш да напуснеш по-рано и без предизвестие? Аз смятам да започна някъде временно, където и да е, и при първа възможност, когато намеря по-добре платена работа, да напусна, но без да спазвам условието за предизвестие. Просто напускам, е, тогава какво губя? Ще ме уволнят или какво? Ако е само заплатата, халал да им е - ще я прежаля!

А за какво е този 6-месечен пробен период /мисля че е според КТ/? Не е ли точно това - през тези 6 месеца да можеш да напуснеш без предизвестие във всеки един момент, както и обратното - шефът да те махне също без предизвестие, без да ти дава обяснение и т.н.?

Както работодателят ти дължи обещетение за срока, в който те освобождава преди изтичането на предизвестието, така и ти му дължиш, ако напуснеш преди него. Без негово съгласие не можеш да напуснеш по-рано, дори и да си платиш обещетението.
Ако в ТД срокът ти за това е три месеца, а ти искаш да напуснеш веднага, дължиш три заплати. 

Това не важи за договорите, които са на изпитателен срок, освен ако не е записано че този срок е само в полза на работодателя, т. е той може да те освободи веднага без предизвестие, а ти дължиш такова, ако решиш да напуснеш. За това четете много добре какво пише в ТД преди да ги подписвате.

MiRa_55 , в ТК се записва на какво основание напускаш, така че не нещата не се случват точно така, днеска решавам и напускам.

# 388
ред хот , ами ще гледаш на какво се подписваш . Аз лично не съм подписвала такъв договор , а съм напускала по рано от срока по договор , и да не им е приятно не са ми правили проблем. Такъв договор с 3 месечно предизвестие и обезщетение за продавачка хранителни стоки едва ли ще да се подпише някой и работодателя няма да го иска . Единствена опция за такъв договор според мен е за висококвалифициран специалист , в който са вложили много ,разчитат на него , има фирми и плащат дообучението на персонала си  . Договорите които се подписват са стандартни и евентуално да е в полза на работодателя , което значи , че могат да те изхвърлят веднага , а ти дължиш предизвестие . По кой член е този договор , за който говориш с паричното обезщетение. Не се практикува такова нещо , поне аз не съм видяла. По-честия договор който се подписва е че можеш да си ръгнеш по всяко време , дори не дължиш обяснение  защо . Това се подписва за ниско-квалифицирана работа ,за която говорим.

# 389
adelinda , никъде не казвам, че аз се подписвам на такива ТД. Обяснявам как е по закон. А за тримесечните предизвестия е задължително, когато лицето е МОЛ или на управленска позиция. МОЛ може да бъда всяка продавачка в магазин, ако работодателят е записал така в нейния ТД.
Напускането "по-рано" пак казва е само по добро желание на работодателя. Има места, на които естеството на работата е такава, че е безсмислено да те държат един или повече месеци, след като си взел решение да напуснеш е ясно, че вече нямаш мотивация да работиш и от теб няма да се очакват резултати за това време. Тогава работодателят преценя, че не си заслужава да ти плаща заплаща още няколко месеца и е по-добре да те освободи веднага. На оборотни позиции, в които и без това ти плащат МРЗ и работиш нещо механично, в повечето случи предпочитат да си караш до край срока на предизвестието, за да имат време да намерят друг човек на твоето място, защото обикновено за такива места отнема време някой да се върже.

Договорите които се подписват са стандартни и евентуално да е в полза на работодателя , което значи , че могат да те изхвърлят веднага , а ти дължиш предизвестие .

В закона няма такова положение. Предизвестие се дължи и от двете страни.

Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, ал. 1, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(3) Предходната алинея се прилага и когато работникът или служителят бъде уволнен по чл. 330, ал. 1 поради осъждане за престъпление, което съставлява и нарушение на трудовите задължения.
(4) Действителните вреди по предходните алинеи се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:
1. в случаите по ал. 1 - за времето, през което работникът или служителят е останал без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение;
2. в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение.

Да не копирам целия кодекс http://lex.bg/laws/ldoc/1594373121

Последна редакция: чт, 10 окт 2013, 16:15 от Red_Hot

Общи условия

Активация на акаунт