"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 85 817
  • 743
  •   1
Отговори
# 210
ayka, всичко, което споменаваш, влиза в категорията на граматическите правила.

1. За „свой”, „си”
Както вече отбелязах, без тях не може при подлог в трето лице. Всички правят разлика между "Катя се грижи за сина си" и "Катя се грижи за сина й" (за сина на Печката Планинарка например). Обаче в първо и второ лице неупотребяването на възвратно притежателно местоимение не вреди на разбираемостта:
Аз казах на големия си син да изхвърли боклука. = Аз казах на големия ми син да изхвърли боклука.
Ти каза на големия си син да изхвърли боклука. = Ти каза на големия ти син да изхвърли боклука.
Ние казахме на големия си син да изхвърли боклука. = Ние казахме на големия ни син да изхвърли боклука.
Вие казахте на големия си син да изхвърли боклука. = Вие казахте на големия ви син да изхвърли боклука.

Не виждам защо едните варианти трябва да са задължителни, а другите – забранени.

2. За „кой” срещу „кого”
Както вече отбелязах, при местоименията се срещат последните остатъци от разпадащата се падежна система. Все още много хора правят разлика между "Кой търси Иван?" и "Кого търси Иван?", обаче има редица случаи, в които очакваният винителен падеж не се използва:
Търся някой, който да ме разбира.
Кажи го на някой друг.
Има ли някой?
Освен това книжовната норма позволява „кому” (дат. п.), но така отдавна вече никой не говори; аз лично употребявам „на кого” (вин. п.), а при младежта масовото е „на кой” (им. п.).

Тоест езикът си върви напред и не виждам причина да се мъчим да го спрем.

3. За пълния и краткия член
На всеки, който се е интересувал дори съвсем малко, му е известна историята на това абсолютно несъстоятелно правило. Най-накратко то е един безумен опит да се върне назад развитието на езика, най-живото олицетворение на принципа „Залудо работи, залудо не стой”, 180-годишно напъване да отворим навътре врата, която се отваря навън.

# 211
Заминах, за да се срещна с него.

Ако заменим 'заминах' с 'отидох', става

Отидох, (за) да се срещна с него.

По тази логика трябва да има запетая.

Правописът отдавна не е това, което учехме едно време в училище.
Но по моята логика, има разлика между:
Отидох, за да се срещна с него.
и
Отидох да се срещна с него.
Не споря, може и да греша. Просто ме напъна да споделя.

А в какво виждаш разликата? На мен ми звучат еднакво, само запетаята пред 'да' не ми изглежда особено добре, но според правилото излиза, че трябва да е там. Иначе, ако 'да' е част от съставно сказуемо, няма да има запетая със сигурност, например:

Хванаха го да краде. - 'да' е част от съставно сказуемо
Но
Изпратиха го там, (за) да краде.  - 'да' въвежда подчинено обстоятелствено изречение за цел и е равно на 'за да'

# 212
  • София
unustamatu, наистина е така за много от примерите, които даваш. На мен просто ми звучи грешно и дразнещо употребата на ми/ти/... вместо си, и на кой вместо кого, ама много ме дразни. Може би на поколението на нашите деца няма да им звучи дразнещо, така че може и наистина да е развитие на езика, знае ли човек...

# 213
Кога се пише "откъде" и кога "от къде"?

# 214
  • София
Момичета, има ли вариант да се изпише "удома".
Питам, защото мисля, че е грешно, но пък беше написано така в мейл от човек, който не би трябвало да допуска грешки.  newsm78

# 215
Момичета, има ли вариант да се изпише "удома".
Питам, защото мисля, че е грешно, но пък беше написано така в мейл от човек, който не би трябвало да допуска грешки.  newsm78

Аз също не разбрах кога започнахме да пишем "вкъщи" слято newsm78 И защо се наложи този правопис? Може би и с "удома" е същата логика.
Ще ми е интересно някой по-запознат да каже.

# 216
  • Варна
"Вкъщи" започнахме да пишем след като аз завърших училище, т.е. началото на 90те години. Удома , обаче си е грешно. Peace

# 217
"Вкъщи" се пише от началото на 80-те години, 81-82-ра, там някъде.

Сложни наречия, образувани от предлог и наречие се пишат слято: откъде
Когато съчетанието от предлог и наречие не образува смислова цялост с ново значение, двете думи се пишат разделно: от къде

Напр. Отгоре (т.е. "върху всичко друго") лежеше новата ѝ чанта.
 и
Тя свали чантата си от горе (т.е. "взе я от определено място").
Той изведнъж се почувства натясно (т.е. "в неудобно положение да се защита-
ва")
и
Те все се оплакват, че живеели на тясно (т.е. "в малко пространство").
Разделното писане е в сила и за изрази като:
от горе до долу, от къде на къде, от тук на там
Но: от горе надолу, от ляво надясно

# 218
Благодаря, също много ме изненада написано заедно "наесен" в буквара на детето . Thinking

# 219
  • София
"Вкъщи" започнахме да пишем след като аз завърших училище, т.е. началото на 90те години. Удома , обаче си е грешно. Peace
Да поясня тогава. Беше мейл от класната на сина ми, затова го проучвам, да не е нещо ново.. Напълно е възможно да е и техническа грешка, обаче.

# 220
  • Варна
Думата "благодат" сложна ли е?

# 221
  • Варна

Не, не мисля. Няма дума дат, вероятно идва от даденост, дар, но според мен това не я прави сложна дума

# 222
  • Варна
Гложди ме дали не е съставена от "благ" и "давам", като вторият корен е изменен.  Rolling Eyes

Думата е от едно състезание по български за 4 клас. Детето я е определило за сложна.

Хексе,   bouquet

# 223
Ако в благодат е сложена просто наставка, за да стане съществително? Не знам, честно казано. И аз клоня към благ и давам. Поумувах го, но... Grinning

# 224
  • Пловдив

Не, не мисля. Няма дума дат, вероятно идва от даденост, дар, но според мен това не я прави сложна дума

Странно е, че нямам спомен да сме разделяли думите на сложни и може би прости е антонимът в случая, но "благодат" наистина е съставена от две други - "благ" и "дати" /това е глаголът давам в старобългарски, доколкото си спомням/. Като трябва от "благ" просто да се направи съществително с наставка, най-лесно е "благост", "благина", "благо"... и аз как обяснявам  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт