"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 593
  • 743
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
В изречението по- долу  трябва ли да има запетая?

Конят и волът отишли при лъва да сключат примирие.

# 196
В изречението по-долу трябва ли да има запетая?
Не.

Значи според теб щом така се използва по-често /кой вместо кого, кратък член вместо пълен/ дай да си говорим и пишем както ни дойде, така ли?
Зависи какво имаш предвид. Изящната словесност е едно, граматическите правила са друго, правописните – трето. Просто отбелязах, че е безсмислено в литературния език да се поддържат граматически правила, различни от тези в естествения език. Тъй като в последния не се прави разлика между "на кой" и "на кого", между "човека" и "човекът", спокойно може да се допусне дублетност в книжовната норма, както стана навремето с "чувствам" и "чувствувам". За жалост така ще отпаднат поне половината от любимите на граматическите нацисти теми за заяждане.

И ти наричаш себе си грамотен и интелигентен човек?!
Това пък кога?

Какво изобщо правиш в тази тема наистина?
Обяснявам за тези, които се интересуват истински и се забавлявам с другите, които са тук с единствената цел да демонстрират превъзходство над "неграмотните".

Езикът ни е уникален - красив, сложен, интересен.
Абсолютно.

Такива като тебе са причината да бъде ежедневно изкривяван, защото не им пука как ще се изразят, следвайки максимата "е, нали ще ме разберат". Ама правилата винаги ще са тъпи за тези, които не ги знаят.
Само дето ясно се вижда, че ми пука как се изразявам, както и че знам правилата.

Що не обърна внимание на примера, който ти беше даден за човека и кучето - един член, дето уж няма значение, виж как променя нещата.
Какъв е въпросът по-точно?

# 197
Езикът е живо същество и никой никога няма да успее да го спре. Все повече хора ще говорят на "ша" вместо "ще" и т.н., и т.н.
Аз съм ЗА отпадането на излишното. Евала им на сърбите, както говорят, така пишат.

# 198
Май трябваше да подчертая още в началото, че говоря за граматическите правила, не за правописните. Tired

# 199
  • Варна
Не.
Благодаря.

# 200
Факт е, че езикът се променя с годините, едни правила отпадат, други се появяват. Това обаче никак не означава, че докато ги има, не трябва да се спазват. Не мога само да си обясня какво е това припиране за олесняването му. Толкова ли е невъзможно човек да се научи да пише правилно български език във вида, в който е в момента!

# 201
Май трябваше да подчертая още в началото, че говоря за граматическите правила, не за правописните. Tired

# 202
Не.

Би ли споделил/а защо смяташ така?

# 203
  • София
Защото са еднородни части, свързани с еднократно употребен съюз "и".

# 204
Очевидно мислим за запетаи на различни места. : ) Нямах предвид между 'конят и волът', а на друго място, което аз реших, че се подразбира. Може би въпросът трябваше да бъде по-конкретен. Исках да кажа, че дори през ум не би ми минало да сложа запетая някъде между 'конят' и 'волът'. : )

# 205
  • София
Тогава важи правилото Пред съюза  "да" се пише запетая, когато тя е необходима за ограждане на предшестващо подчинено изречение, вметнати или обособени думи.

В това изречение няма нищо подчинено, вметнато или обособено.
Просто някой отива да прави нещо.

# 206
В случая 'да' може да се възприеме като синоним на 'за да', пред което по принцип се пише запетая. Според правилото в Нов правописен речник 'Подчинените обстоятелствени изречения за цел се въвеждат  от съюзите за да, да, та да...'. И има даден пример:

Заминах, за да се срещна с него.

Ако заменим 'заминах' с 'отидох', става

Отидох, (за) да се срещна с него.

По тази логика трябва да има запетая.

# 207
  • София
От няколко дни не съм влизала в темата, а то било станало интересно Simple Smile

unustamatu, удивява ме мнението ти, честна дума. Аз използвам "си" и "своя", между другото и четиригодишната ми дъщеря ги използва. Използвам и "кого" и употребата му с "кой" е една от често срещаните грешки, които много ме дразнят. Не мисля, че изказът ми е архаичен. И тези правила имат практически смисъл.

За пълен и кратък член беше даден много уместен пример с кучето.

Изреченията "Кой търси Иван?" и "Кого търси Иван?" е ясно, че са различн, препдолагам го разбираш.

Както и изреченията "Катя се грижи за сина й." (за сина на Петя например) и "Катя се грижи за сина си" (сина на Катя).

А какво имаш предвид под граматически правила, че ми стана интересно?

# 208
Заминах, за да се срещна с него.

Ако заменим 'заминах' с 'отидох', става

Отидох, (за) да се срещна с него.

По тази логика трябва да има запетая.

Правописът отдавна не е това, което учехме едно време в училище.
Но по моята логика, има разлика между:
Отидох, за да се срещна с него.
и
Отидох да се срещна с него.
Не споря, може и да греша. Просто ме напъна да споделя.

# 209
Факт е, че езикът се променя с годините, едни правила отпадат, други се появяват. Това обаче никак не означава, че докато ги има, не трябва да се спазват. Не мога само да си обясня какво е това припиране за олесняването му. Толкова ли е невъзможно човек да се научи да пише правилно български език във вида, в който е в момента!
Проблемът според мен е, че в един момент разликата между писане и говор ще стане огромна. Тя и сега си е очевидна Tired

Общи условия

Активация на акаунт