"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 708
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
  • София
— Той е изключително талантлив. — Сякаш това бе основателно извинение, че е янки.

— Вероятно, защото индианците му се опънали. — Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя по гости. Искам да живея тук. — Ето, това беше добро начало той да й предложи…

Виждате ли грешки?

—Той е изключително талантлив (сякаш това бе основателно извинение, че е янки).

— Вероятно защото индианците му са се опънали.
    Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя на гости. Искам да живея тук.
    Ето, това беше добро начало - той да й предложи…

# 271
Оооо, защо пишат тук хора без необходимата подготовка?  Thinking
Цитат
А в какво виждаш разликата? На мен ми звучат еднакво, само запетаята пред 'да' не ми изглежда особено добре, но според правилото излиза, че трябва да е там. Иначе, ако 'да' е част от съставно сказуемо, няма да има запетая със сигурност, например:

Хванаха го да краде. - 'да' е част от съставно сказуемо
???

Моля, проверете, преди да пишете. Иначе няма никакъв смисъл от грешна информация.

Какво да проверя, моля? Защото от трите въпросителни не става ясно защо смятате, че Вие имате необходимата подготовка. Докажете, че информацията ми е грешна.

— Той е изключително талантлив. — Сякаш това бе основателно извинение, че е янки.

— Вероятно, защото индианците му се опънали. — Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя по гости. Искам да живея тук. — Ето, това беше добро начало той да й предложи…

Виждате ли грешки?

—Той е изключително талантлив (сякаш това бе основателно извинение, че е янки).

— Вероятно защото индианците му са се опънали.
    Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя на гости. Искам да живея тук.
    Ето, това беше добро начало - той да й предложи…

А тук може би ще обясните кое налага промяната на изречението:

Цитат
Вероятно, защото индианците му се опънали.

на

Цитат
Вероятно защото индианците му са се опънали.

Нямам предвид запетайката.

Двете изречения означават различни неща – започвайки с това, че от второто излиза, че индианците са негова собственост.

Моля, защитете подготовката си.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 21:55 от creme caramel

# 272
  • София
Що се отнася до сказуемото, вероятно имате предвид съставно глаголно сказуемо, но в случая няма такова.
Съставно глаголно сказуемо – състои се от два глагола, като вторият носи основното значение на сказуемото-той показва какво действие се извършва; първият глагол е с допълнително значение и има точно определени 5 значения: 1.начало — започвам да играя 2.продължение — продължавам да играя 3.край — спирам да играя, преставам да играя, свършвам, приключвам 4.възможност — мога да играя, не мога да играя 5.необходимост — трябва да играя, не бива да играя
Въпросното изречение е сложно съставно с две прости сказуеми.

А за другото изречение сте права, пропуснала съм спомагателния глагол при писането. Би трябвало да е така:
Вероятно защото индианците са му са се опънали.

Вероятно е една от вметнатите думи, след които не се пише запетая.
http://zamatura.eu/ezikova_kultura/Punktuaciia/Vmetnati-dumi-i-izrazi

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 22:46 от july1993

# 273
Що се отнася до сказуемото, вероятно имате предвид съставно глаголно сказуемо, но в случая няма такова.
Съставно глаголно сказуемо – състои се от два глагола, като вторият носи основното значение на сказуемото-той показва какво действие се извършва; първият глагол е с допълнително значение и има точно определени 5 значения: 1.начало — започвам да играя 2.продължение — продължавам да играя 3.край — спирам да играя, преставам да играя, свършвам, приключвам 4.възможност — мога да играя, не мога да играя 5.необходимост — трябва да играя, не бива да играя

А за другото изречение сте права, пропуснала съм спомагателния глагол при писането. Би трябвало да е така:

Ok, може да не е съставно сказуемо, но това не променя правилото, че се пише запетая пред 'да', когато е равно на 'за да'. Нямам претенции да имам необходимата подготовка.

Но Вие я имате. Затова очаквам да обясните смисъла от употребата на двата спомагателни глагола в са му са се опънали. Кой нормален българин би казал подобно нещо? И изобщо каква форма е това?

Освен това кое налага промяната на му се опънали и добавянето на спомагателен глагол? Това е все едно да променим Той заминал за Лондон на Той е заминал за Лондон. Очаквам да обясните разликата между двете изречения (защото има такава) и как решихте, че трябва да замените първия вид с втория.

А за вероятно защото изрично написах, че нямам предвид запетайката, за да не се хванете за нея. Така че ще Ви помоля да четете внимателно и да обяснявате по същество.

# 274
  • София

Ok, може да не е съставно сказуемо, но това не променя правилото, че се пише запетая пред 'да', когато е равно на 'за да'. Нямам претенции да имам необходимата подготовка.

Но Вие я имате. Затова очаквам да обясните смисъла от употребата на двата спомагателни глагола в са му са се опънали. Кой нормален българин би казал подобно нещо? И изобщо каква форма е това?

Освен това кое налага промяната на му се опънали и добавянето на спомагателен глагол? Това е все едно да променим Той заминал за Лондон на Той е заминал за Лондон. Очаквам да обясните разликата между двете изречения (защото има такава) и как решихте, че трябва да замените първия вид с втория.

А за вероятно защото изрично написах, че нямам предвид запетайката, за да не се хванете за нея. Така че ще Ви помоля да четете внимателно и да обяснявате по същество.

Не смятам, че Ви дължа нещо и затова трябва да чета "внимателно" и да обяснявам "по същество", но в името на добрия тон мога да кажа каква е разликата между изреченията - в едното глаголът е в изявително наклонение, като времето е сложно - минало неопределено, а в другото наклонението е преизказно. В посочения текст всички други глаголи са в изявително наклонение. Изберете си кое Ви е нужно (като на"нормален българин")  Peace

# 275
Напротив, дължите ми обяснение, след като имате такива големи претенции и смятате, че може да определяте кой колко е подготвен. За 'четенето внимателно' – мисля, че бях достатъчно ясна, така че нямаше нужда да ми обяснявате нещо, което очевидно знам.

Тази емотиконка  Peace я възприемам като вдигане на бяло знаме, тоест че не можете да защитите това, което сте написали. След като имате необходимата подготовка, за Вас не би трябвало да е проблем да аргументирате са му са се опънали и да обясните каква форма е. А и е въпрос на чест, нали?

А за добрия тон май се сетихте, когато Вие се почувствахте засегната.
Наистина, обяснете, моля, за са му са се.

Да, едното изречение е в преизказно наклонение, а другото – в минало неопределено време. Но не стана ясно защо решихте, че преизказното наклонение е грешно и трябва да се замени с минало неопределено време. Защото това беше Вашата поправка. Или просто това Ви е хоби – да поправяте другите на всяка цена?

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 00:42 от creme caramel

# 276
  • София
Бла - бла - бла... Който разбрал, разбрал. Който не, здраве!  Hug Женският пазар е на следващата спирка.
Arrividerci signora! newsm19

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 02:27 от july1993

# 277
Ясно. Дотук с 'необходимата подготовка'.  Simple Smile

След като не искате (а и както е видно – не можете) да обяснявате твърденията си, бъдете така добра да спрете да спамите в темата. И следващия път бъдете по-внимателна с нападките към другите и със заявяването на собствените претенции.

# 278
  • София
Е, как по-ясно да обясня? Всички глаголи в този текст са в изявително наклонение и един, вмъкнат измежду тях, в преизказно, не се чувства комфортно. Харесва ли Ви този вариант:  Индианците са му се опънали? И така става. Доволна?  Party

# 279
  • Mediterraneo
Бла - бла - бла... Който разбрал, разбрал. Който не, здраве!  Hug Женският пазар е на следващата спирка.

Дано да не си учителка някъде...

# 280
  • София
Е, как по-ясно да обясня? Всички глаголи в този текст са в изявително наклонение и един, вмъкнат измежду тях, в преизказно, не се чувства комфортно. Харесва ли Ви този вариант:  Индианците са му се опънали? И така става. Доволна?  Party

Така става. Другият вариант означаваше, че неговите индианци са се опънали.

# 281
  • София

Дано да не си учителка някъде...

Хе, хе, може да пробвам да Ви стана колежка /или колега/. Де тоз късмет? Party

Последна редакция: пт, 06 юли 2012, 16:36 от july1993

# 282
  • Разпиляна във въображението
Интересно, че никой не хвана това, което ми беше посочено за грешно. Става дума за точките, тиретата и буквите в диалога и авторовата реч.

# 283
  • София
Интересно, че никой не хвана това, което ми беше посочено за грешно. Става дума за точките, тиретата и буквите в диалога и авторовата реч.

Ако са търсили само пунктуационни грешки, вероятно са искали този вариант:

— Той е изключително талантлив — сякаш това бе основателно извинение, че е янки.

— Вероятно, защото индианците му се опънали — Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя по гости. Искам да живея тук — ето, това беше добро начало, той да й предложи…

# 284
Интересува ме правописът на главна- малка буква и пълен- кратък член в следния случай:

Денят на съединението се отбелязва на 6.о9.
На 6.09. отбелязваме Деня на съединението.

1. Денят- с главна буква при всяка позиция в изречението ли?
2. Съединението - с каква буква трябва да бъде?
3. Членуването в двете изречения на денят/деня- правилно ли е ?

Може да се отнесе и за други празници.

Общи условия

Активация на акаунт