"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 709
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
  • Разпиляна във въображението
— Той е изключително талантлив. — Сякаш това бе основателно извинение, че е янки.

— Вероятно, защото индианците му се опънали. — Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих да ходя по гости. Искам да живея тук. — Ето, това беше добро начало той да й предложи…

Виждате ли грешки?

# 256
  • Варна
— Той е изключително талантлив. — Сякаш това бе основателно извинение, че е янки.

— Вероятно, защото индианците му са се опънали. — Фред не откъсваше поглед от чинията си.

— Въпреки любезността на всички, нямах много работа. Докато бях в Африка, се отучих (отвикнах) да ходя по на гости. Искам да живея тук. — Ето, това беше добро начало той да й предложи…

Виждате ли грешки?

Да. Laughing  На първо четене - тези

# 257
Правило за използване на мъжки род що се отнася до професии и длъжности съществува! Това, което аз казвам, е, че все повече това правило не се спазва, съответно все повече и се говори за неговото осъвременяване с оглед развитието на езика! Не съм си и помисляла, че се заяждаш, все пак темата е за това, за да споделяме, дискутираме, а понякога и спорим.

И какво е това правило, след като вече ти цитирах мнения на специалисти по български език? Има опити за налагане на модели, които не са нито рак, нито риба. И не разбрах как ще осъвремениш фризьорката си.  Rolling Eyes ? Или пък това изречение: 'Тази продавач днес обслужи една адвокат и една министър' – достатъчно 'осъвременено' ли е, или му трябва още? Wink 

# 258
Как е правилно:
Честит имен ден или Честит Имен ден?  newsm78

# 259
Честит имен ден!

# 260
И аз така си мислих, но реших да попитам със сигурност Simple Smile) Но  Честит Рожден ден, нали? Embarassed

# 261
Не. Честит рожден ден!

# 262
newsm78 Госпожата по БЕЛ от гимназията ни беше казала, че е с главно "Р", но с малко "д" и аз от там така си го помня  newsm78

# 263
newsm78 Госпожата по БЕЛ от гимназията ни беше казала, че е с главно "Р", но с малко "д" и аз от там така си го помня  newsm78

Личните празници се пишат с малка буква. "Честит рожден ден!", "Честит имен ден" и пр.
Официалните празници- с главна буква ("Честита Нова година", "Честита Коледа", "Честит Ден на труда").

# 264

Личните празници се пишат с малка буква. "Честит рожден ден!", "Честит имен ден" и пр.
Официалните празници- с главна буква ("Честита Нова година", "Честита Коледа", "Честит Ден на труда").

Благодаря за пояснението   bouquet

# 265
  • София
Здравейте! Хубава тема сте заформили, че неграмотността вече има уродливи размери. Чудесно е, че има хора, които съзнават пропуските си и искат да ги попълнят  Hug Нямам време да изчета всичко, но ми прави впечатление, че се представя невярна информация.
Например:
Цитат
Когато отричаме някакво действие, "не" се пише отделно от глагола.
Примери:
не знам
не казвам
не говоря
не мисля
не чета

Пише се слята, когато става въпрос примерно за деепричастия.
Пример:
незнаейки
немислейки

За глаголите съм съгласна, но не и за деепричастията.  Naughty

# 266
  • София

Пример:
незнаейки
немислейки[/i]"

За глаголите съм съгласна, но не и за деепричастията.  Naughty

Това, че не си съгласна, не прави информацията невярна. Би било хубаво и да се обосновеш.

# 267
  • София

Пример:
незнаейки
немислейки[/i]"

За глаголите съм съгласна, но не и за деепричастията.  Naughty

Това, че не си съгласна, не прави информацията невярна. Би било хубаво и да се обосновеш.

Ами такива са правилата. Пише го в учебниците по български език за 6 клас. Все може да се намери отнякъде един и да се прочете.
За момента мога да посоча произволен линк, който потвърждава казаното от мен.
https://plus.google.com/104155319067751481815/posts/8bcmKJnMpeq# … posts/8bcmKJnMpeq

# 268
  • София
Оооо, защо пишат тук хора без необходимата подготовка?  Thinking
Цитат
А в какво виждаш разликата? На мен ми звучат еднакво, само запетаята пред 'да' не ми изглежда особено добре, но според правилото излиза, че трябва да е там. Иначе, ако 'да' е част от съставно сказуемо, няма да има запетая със сигурност, например:

Хванаха го да краде. - 'да' е част от съставно сказуемо
???

Моля, проверете, преди да пишете. Иначе няма никакъв смисъл от грешна информация.

# 269
  • Варна
Нека внесем уточнения:  Rolling Eyes

http://pavlinav.wordpress.com/2012/02/07/1-14/

Общи условия

Активация на акаунт