"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 83 535
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
Наставките -ява- и -я- не "подчертават" несвършения вид на глаголите, а го създават.
От глагола сменя, смениш, сменѝ може да се образува несвършен глагол чрез всяка двете наставки, като двата резултата са равнозначни; разликата е само в това, че -ява- е ударена, а -я- – неударена:
с-мен-ѝ > с-мен-ява (както пре-мен-ѝ > пре-мен-ява) – с ударение на наставката;
с-мен-ѝ > с-мѐн-я (както про-мен-ѝ > про-мѐн-я) – ударението се прехвърля на корена.
Никой от тези глаголи не може да се нарече "грешен". Влезна и излезна също не са "грешни", те са просто диалектни.

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 01:19 от unustamatu

# 46
Тъй да бъде. Не съм казала, че ги няма, казах, че битуват в езика.
То и убийството е част от живота ни и го има, нали така...

# 47
Е, чак пък толкова да са опасни за живота езиковите вариации... Shocked
Накрая ще спомена, че в по-старите речници могат да се намерят много двойки глаголи като тези:
забрàн-я-м = забран-ява-м;
заздрàв-я-м = заздрав-ява-м;
изкрѝв-я-м = изкрив-ява-м;
изрàвн-я-м = изравн-ява-м;
надхѝтр-я-м = надхитр-ява-м;
озаглàв-я-м = озаглав-ява-м;
провѐтр-я-м = проветр-ява-м;
поквàр-я-м = поквар-ява-м;
развѐдр-я-м = разведр-ява-м;
употрѐб-я-м = употреб-ява-м.
С течение на времето остава в употреба само по един глагол от всяка двойка, тъй като няма нужда от два със съвсем еднакво значение. Днес повечето с -я- звучат безнадеждно остаряло, а смен-я-м вместо смен-ява-м е по-скоро изключение.

# 48
  • Варна
Думата сменява ми напомня за текст на Милена. Grinning
Някога любима песен:

Сън

Безмълвен вятър и прозрачен мрак,
летят в небето редом - крак до крак,
особен мирис...вечен кръговрат...
посока изток...кран...площад и прах...

Припев: И всичко цветно има край,
видения и смях далеч остават.
Очакваш нещо като РАЙ,
а те със смачкана реалност се сменяват.

....

# 49
  • Mediterraneo
Мен пък ме дразни прЕценя ( Всеки сам преценя). Е, не мога да преглътна такава форма!

# 50
задачка-закачка  Party
След спор с приятелка /в крайна сметка успях да я убедя, че греши/, реших да го пусна и тук
кой е подлогът в изречението Яде ми се ябълка.?

# 51
Проблемът на българския език не е само граматиката, но и стила. Никой не се замисля коя дума използва и защо.

Пример- попада ми пиар съобщение, писано около някаква европейска програма. Чета страстоубийствената фраза:

"ще бъдат представени различни документи и..."

Също с думи като разнообразни. Напълно излишни- никой не представя еднакви документи. Зад метафорите трябва да стои мисъл, положение на нещата, но никой не се замисля какво стои зад думите; хроничното многословие се бърка със сложност на мисълта. Да не говорим за рекламния стил, "едно незабравимо и интересно преживяване". Това е толкова лишена от реалност фраза!

Най-лошото е, когато някой е граматичен нацист, но не разбира защо думите трябва да се използват стилово.

# 52
  • София (Възраждане)

"ще бъдат представени различни документи и..."

С какво би заместила "различни"?

# 53
С нищо, реже се безжалостно. Българският език е обременен от многословие, което трябва да прикрие липсата на сложна мисъл.

Също така режа думи като "интересен", "един"- ако е излишно, някои прилагателни.

"Стоян Генов е победителят в конкурса „Най-добър млад предприемач на град Пловдив за 2011 година”, организиран от Община Пловдив и Дирекция „Спорт и младежка политик“. Това стана ясно на церемонията по награждаването на участниците, която се проведе снощи в новотел „Пловдив“. "

Ето как се редактира така, че този текст да е четим:

С.Г. спечели конкурса "..." на пловдивската община (евентуално бих проверила дирекцията, за да я опиша с по-кратък термин, поне в началото, после ще й изпиша името, иначе официалните имена в началото на текста са страшно затормозяващи) и получи наградата си на специална церемония в Новотел "Пловдив".

Супер идиотско и дълго е изречението- стана ясно на церемония по награждаване. Самата мисъл е натруфена- ми нали е церемония по награждаване, излишно е да се споменава, че там се е разбрало за победата, а после е и награден. Не, просто е награден!

Може и по-кратко: С.Г. е най-добрият млад предприемач на Пловдив. После обяснения.

Не ми се почва за проблема с новинарски статии, които започват с думите, по време на заседание на Х комисия се разгледа въпроса Y и се реши...по което време вече съм заспала.

Последна редакция: чт, 26 яну 2012, 16:34 от Mamacita Bandida

# 54
  • София
В "Яде ми се ябълка" няма подлог според мен. И "ябълка" и "ми" са допълнения - какво на кого му се яде.

# 55
Не е безлично изречението, тъй че не може да няма подлог.  Други предположения?

# 56
И според мен няма подлог в изречението.

# 57
  • Варна

Ябълка. Wink

# 58
  • София
Тц

Яде ми се = Аз искам да ям
Подлогът аз е изпуснат, но се подразбира.

# 59
  • Варна
Само че изречението не е:
Яде ми се.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт