"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 570
  • 743
  •   1
Отговори
# 180
Сега остава да ми кажеш, че в българския език няма падежи!
Не издребнявай, разбираш за какво говоря.

Има си норми, които докато ги има, сме длъжни да спазваме, ако искаме да сме коректни. Аз съм на това мнение. Поради неграмотността на управляващите преди години са се появили уникални дублетни форми, само и само да не изглеждат невежи някои по-специални персони. Нека не повтаряме тази грешка и не опростяваме езика, за да го направим по-лесен за усвояване, защото накрая ще си говорим с междуметия, както в зората на човечеството.
Езикът е жива система, която сама си създава правилата, а нормите на литературния език не може да не се съобразяват с тях. Няма никакъв смисъл да се поддържат някакви норми, само и само за да не ни е лесно.

Цитат
Eзиĸът нe e инcтитyция, тoй e инcтpyмeнт, ĸoйтo oбcлyжвa xopaтa и тpябвa дa ce пpoмeня, нe ĸoгaтo eднa инcтитyция ĸaжe (БAH), a ĸoгaтo мнoзинcтвoтo peши тaĸa. Bcичĸo e дeмoĸpaция, a eзиĸът e нaй-дeмoĸpaтичнoтo нeщo нa cвeтa – cъздaдeн oт xopa зa xopa, и нaй-гoлeмият идиoт гo пoлзвa Simple Smile

# 181
ЕзикЪТ ни е аналитичен, но падежи има  Peace

Цитат
A нa идoлoпoĸлoнницитe нa Πълния Члeн мoгa дa ĸaжa – нaмepeтe cи дpyгa paбoтa, вмecтo пocтoяннo дa зaмecтвaтe c тoй и нeгo… гpaмaтиĸaтa нe e цeл нa ĸoмyниĸaциятa. Aĸo имa ĸaĸвo дa ĸaжeш, ĸaзвaй cи гo c ĸpaтъĸ или пълeн, вce щe ce paзбepeм… пъĸ пpaзнoдyмцитe дa cи гo cлeдят…

# 182

Сега остава да ми кажеш, че в българския език няма падежи!

Няма падежи. Peace т.е. отпаднали са.
 Езика ни е аналитичен.

Разбира се, че има падежи в българския език.
По другия въпрос - няма да споря, че стана като кое е първото - яйцето или кокошката. По логиката да не се съблюдава правописът на пълен и кратък член ще излезе, че важното е да разберем за какво иде реч, пък нека си е неграмотно написано.

# 183
  • София

Цитат
A нa идoлoпoĸлoнницитe нa Πълния Члeн мoгa дa ĸaжa – нaмepeтe cи дpyгa paбoтa, вмecтo пocтoяннo дa зaмecтвaтe c тoй и нeгo… гpaмaтиĸaтa нe e цeл нa ĸoмyниĸaциятa. Aĸo имa ĸaĸвo дa ĸaжeш, ĸaзвaй cи гo c ĸpaтъĸ или пълeн, вce щe ce paзбepeм… пъĸ пpaзнoдyмцитe дa cи гo cлeдят…

Да пишеш в подобна тема, да отстояваш някаква теза и да правиш елементарни грешки... За мен това е доста странно  Tired

# 184
Отворих една граматика на Петър Пашов и вътре пише следното:

Общото правило изисква, да употребим възвратно притежателно местоимение, когато определеният предмет е притежание на глаголното лице (на подлога). Ако предметът е притежание на друго лице, тогава ще използваме съответното притежателно невъзвратно местоимение.
Да вземем конкретни примери: ако аз съм изгубил писалка и тази писалка е моя, ще кажа това така: "Загубих писалката си" или "Загубих своята писалка". Някои обаче казват "Загубих писалката ми" или "Загубих моята писалка", или даже "Загубих моята си писалка", което е неправилно.
...
Най-вече грешки се допускат при местоименията за 1 и 2 л. в ед. и мн. ч., и то при пълните форми.
Докато израз "Аз познавам добре сина си" рядко се изменя с погрешен израз "Аз добре познавам сина ми", съмнението се увеличава при изрази "Аз познавам добре своя син" и "Аз познавам добре моя син".
Имаме основание да твърдим, че все пак по-правилен е изразът с възвратно местоимение (тъй като синът е мой- на говорещото лице, което е и подлог на изречението), тоест да се каже "Аз добре познавам своя син", но в езиковата практика е много разпространен и другият тип изрази, с притежателно местоимение за съответното лице и число- "Аз добре познавам моя син". И тези изрази би трябвало вече да приемем като допустими в разговорния книжовен език, тъй като при 1 и 2 л. двусмисленост не може да има.

# 185
  • Варна

Има, само дето не са дефинирани. Laughing
Отпаднала е употребата им. Wink

# 186
ще излезе, че важното е да разберем за какво иде реч
Много точно казано – езикът е средство, а не цел на комуникацията.

И, разбира се, ако се откажем от несъстоятелните норми, няма никаква опасност да отпаднат всички правила. Това е все едно да окастрим изсъхналите клони, за да не пречат на живите.

# 187
А ти изобщо намираш ли разлика между:

"Куче ухапа човека"
и
"Куче ухапа човекът"

# 188
Имам добра презентация за възвратните местоимения, ако някой се интересува от подробности.
http://dox.bg/files/dw?a=d2ce9f4ecc

А за падежите - преглеждам учебниците на детето (сега 5 клас) по български, не че са идеални... Но явно има падежи - сега именно във връзка с местоименията ги учат.

# 189
По-щастливи ли ще се почувствате, ако заменя
«В българския език няма падежи.»
с
«Падежната система в българския език се е разпаднала и е изчезнала флексията на съществителните, прилагателните, числителните и причастията.»?

# 190

Имало е идеи в България книжовен език да бъде църковнославянският, но се е наложил българският, защото всички са го говорили.

"Църковнославянски" като термин се използва все още май само в Русия (какво да се прави, шовинизъм).
У нас от много години насам е прието да се нарича славянобългарски. Така е известен и в другите страни, доколкото знам.

# 191
с
«Падежната система в българския език се е разпаднала и е изчезнала флексията на съществителните, прилагателните, числителните и причастията.»?

Що се отнася до окончанията - да, съгласна съм, те са изчезнали, но това не означава, че падежите като цяло са изчезнали. И точно при местоименията все още си личат много точно. Например - правилно е да се каже "На кого ще се обадим", а не "На кой ще се обадим", тоест употребяваме Винителен падеж. Също така казваме - "Стояне, ела насам", тоест употребяваме Звателен падеж.

# 192
"Църковнославянски" като термин се използва все още май само в Русия (какво да се прави, шовинизъм).
У нас от много години насам е прието да се нарича славянобългарски. Така е известен и в другите страни, доколкото знам.

Предполагам, опитваш се да кажеш, че руснаците наричат старобългарския "старославянский".
Църковнославянския език е съвсем друго нещо, прочети например тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B … D0%B7%D0%B8%D0%BA.

# 193
с

Що се отнася до окончанията - да, съгласна съм, те са изчезнали, но това не означава, че падежите като цяло са изчезнали. И точно при местоименията все още си личат много точно. Например - правилно е да се каже "На кого ще се обадим", а не "На кой ще се обадим", тоест употребяваме Винителен падеж.

Точно пък местоименията изобщо не ги споменах. При тях се наблюдават последните остатъци от падежната система, но те също са на изчезване. Тоест все по-малко хора казват "На кого ще се обадим" и все повече – "На кой ще се обадим".

Също така казваме - "Стояне, ела насам", тоест употребяваме Звателен падеж.

За съвременния български език се използва понятието „звателна форма”, за да се подчертае още веднъж, че нямаме падежи. Между другото, кокошките-телевизионерки се стараят и нея да не я употребяват.

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 22:04 от unustamatu

# 194
unustamatu, рядко някой е успявал така да ме вбеси, но ти си направо уникален, бе, пич! Значи според теб щом така се използва по-често /кой вместо кого, кратък член вместо пълен/ дай да си говорим и пишем както ни дойде, така ли? И ти наричаш себе си грамотен и интелигентен човек?! Какво изобщо правиш в тази тема наистина? Езикът ни е уникален - красив, сложен, интересен. Такива като тебе са причината да бъде ежедневно изкривяван, защото не им пука как ще се изразят, следвайки максимата "е, нали ще ме разберат". Що не обърна внимание на примера, който ти беше даден за човека и кучето - един член, дето уж няма значение, виж как променя нещата. Ама правилата винаги ще са тъпи за тези, които не ги знаят.
Извинявам се на останалите потребители за словопотока, но не се сдържах!

Общи условия

Активация на акаунт