"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 627
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Защото едно не се отваря лесно. Grinning

# 466
Според мен също изразът означава, че едно от чекмеджетата само не се отваря добре, а останалите се отварят. Ако в контекста на изречението, авторката е искала да каже обратното, вероятно по-правилно би било всички чекмеджета ДО едно се отварят добре. Не ми звучи възможно "без едно" в смисъла на "дори и едно не се отваря зле", без значение дали има запетая или няма. Отделно от това запетаите би трябвало да са две - без едно - да е оградено с тях, защото има смисъл на вметната част. Тъй като не е някаква конкретна обособена част обаче, биха могли да се изпуснат запетайките. Те обаче не променят смисъла  Peace

# 467
Момичета, надявам се въпросът ми да не прозвучи идиотски, но..."не трябва" нали не е глагол? Става въпрос за поговорката "Който не работи, не трябва да яде".

# 468
  • Варна
модален глагол

# 469
Благодаря!  bouquet

# 470
  • София
Момичета, надявам се въпросът ми да не прозвучи идиотски, но..."не трябва" нали не е глагол? Става въпрос за поговорката "Който не работи, не трябва да яде".
Несамостоен - който не може да даде завършен смисъл на изречението. Не можеш да кажеш: той трябва и да получиш завършено по смисъл изречение. Затова се използва като първи в съставно глаголно сказуемо: трябва да ходя, трябва да уча, трябва да пиша, а в твоя случай - не трябва да яде Grinning

# 471
  • Варна
Несамостоен - който не може да даде завършен смисъл на изречението. Не можеш да кажеш: той трябва и да получиш завършено по смисъл изречение. Затова се използва като първи в съставно глаголно сказуемо: трябва да ходя, трябва да уча, трябва да пиша, а в твоя случай - не трябва да яде Grinning

А какъв е в изречението "Трябва ми молив."

# 472
  • София

Пак несамостоен, но този път образува съставно именно сказуемо със съществителното.

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 19:27 от july1993

# 473
  • Варна
Благодаря за отговора!

# 474
# 475
  • Варна

Благодаря, някои неща направо са ми се изпарили от главата.  Laughing Blush

# 476
# 477

Пак несамостоен, но този път образува съставно именно сказуемо със съществителното.

Защо съставно именно сказуемо? Може ли да цитираш източник, според който с трябва може да образува съставно именно сказуемо? Не става дума  за разширяването му до сложно съставно именно сказуемо, като се добави трябва, напр. "Трябва да бъдеш много смел", а за самостоятелната му употреба. Според мен молив тук си е чист подлог.

# 478
И според мен молив е подлог, а трябва е в ролята на безлично сказуемо. Нещо като в изречението Яде ми се ябълка. Тук ябълката е подлог. Проверката за това е проста - според правилото подлогът и сказуемото винаги се съгласуват по число. Ако ябълката стане в мн. ч. ще звучи така Ядат ми се ябълки. Респективно и в случая с молива ТрябваТ ми моливИ.

# 479
  • София
Понятие като безлично сказуемо няма. Има безличен глагол, какъвто е "трябва". Но тук, като се замислих, това не е  безличният глагол "трябва", а личният "трябвам" в 3л ед.ч. Затова сте прави, че молив е подлогът, а сказуемото е трябва.
Модалният се използва явно само в съставно глаголно сказуемо: Той трябва да става рано. Peace

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 19:34 от july1993

Общи условия

Активация на акаунт