"Родна реч, омайна, сладка..." - трудният български език

• 84 615
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
Понятие като безлично сказуемо няма. Има безличен глагол, какъвто е "трябва". Но тук, като се замислих, това не е  безличният глагол "трябва", а личният "трябвам" в 3л ед.ч. Затова сте прави, че молив е подлогът, а сказуемото е трябва.
Модалният се използва явно само в съставно глаголно сказуемо: Той трябва да става рано. Peace
Правилно! Понякога в главата ми глагол и сказуемо стават едно и също, което не е правилно, очевидно защо  Embarassed
Съгласна също, че в случая трябва е личен, но в трето лице, при преминаването в множествено число се става ясно, че е точно така Simple Smile

# 481
Здравейте Peace
Първо искрени поздравления за темата и всички, които участват в нея Wink
Нямах време да изчета всичко, но веднага се сетих за една дума, която ме "изкарва от релси". От известно време живея в Бургас и работя в магазин за дрехи. Първият път, когато една от колежките ми каза: "Да наредим ДЪНКИТАТА", помислих че вероятно си прави някакъв майтап. Бързо забелязах обаче, че и клиентите на магазина ги наричат "дънкита" newsm78
Във Варна, а и не само, всички си ги наричаме "дънки" - "Да наредим ДЪНКИТЕ", "Имате ли по-малък размер от тези ДЪНКИ?" и т.н.

Кое е правилно?
Аз ли съм в грешка или в Бургас са в грешка?  hahaha

# 482
  • София
Дънкитата, тия тънкитата, а и кънкитата, всичкитата ги редим в Бургас! Joy hahaha Joy

# 483
Както july1993 е писала в Бургас се редят тези неща, наред с ДЪНКЕНИТЕ якета и ДЖИНСИТАТА  Party
Аз живея тук вече близо 10 г. и понякога ми се изплъзва от устата по някое дънки Blush, макар че генерално не мога да ги понасям всички гореизброени, нооо свиква се  Laughing
Бургас е различен

# 484
дънки в единствено число е по-близко до оригинала – английското donkey.

# 485
  • София
Защо си мисля, че donkey е магаре, а дънките са си jeans. Rolling Eyes

# 486
  • Варна
Защо си мисля, че donkey е магаре, а дънките са си jeans. Rolling Eyes

Да , но откъде произлиза българската дума дънки? Няма да се учудя ако наистина е от магаре (donkey). Laughing Peace

# 487
По-скоро идва от dungarees - една от думите за "дънки" на английски.

# 488
  • София
Може ли да помоля за помощ?  Hug

Трябва ли да има пълен член в това изречение:

„Първо единия език, после другия”.

# 489

Първо единият език, после другият Grinning. Това е като примера "лекарят е убиецът" Grinning.

А ето тук хубаво е обяснена употребата на пълния и краткия и член

# 490
  • София
Apocalyptic City, благодаря!
Уж го знам правилото, ама ей на, препънах се
и за езика, и за убиеца.  Laughing

# 491

Първо единият език, после другият Grinning. Това е като примера "лекарят е убиецът" Grinning.
Защо? Как разбра кое е подлог в изречението, след като липсва сказуемо?

# 492
Защо? Как разбра кое е подлог в изречението, след като липсва сказуемо?

Идея нямам как да го обясня ?"научно", но мисля, че простата ми теория за ТОЙ и НЕГО може да ти е от полза. fingerscrossed
В едно изречение подлогът винаги може да бъде заместен с лично местоимение (съгласувано с рода, разбира се). Ето пример:
Младежът влезе в залата, постоя и излезе. = Той влезе в залата,...
Възрастната дама показа класа, която никой не подозираше, че притежава. = Тя показа...
Детето пишеше домашните си. = То пишеше...

По същия начин замествай "набеденото" допълнение с ''него''. Пример:
Играчът (той=>подлог) беше болен, но не беше изгубил ентусиазма си (него=>допълнение).
В същия ред на мисли:
Адвокатът беше убиецът в романа. (=>"Той е той в романа." Mr. Green Обяснението звучи смешно, но не можем да кажем "Той е него в романа." Party)
Във въпросния пример "Първо единият език, после другият." заместваш: "Първо той, после той." Не казваш "Първо него, после него." Mr. Green
Виж сега. Ако има сказуемо, става: "Първо научавам единия език, после другия." (Първо научавам него, после него.)
Охх, дано има нещо понятно, че... Crazy

# 493
Аз много се дразня,когато ме определят като нечий слушател.
Например: Добро утро на Вас и вашите слушатели или зрители.
Не е ли по правилно да се каже: Добро утро на Вас и слушателите,или добро утро на всички,които слушат еди какво.

# 494
  • Варна
Каква е етимологията на "далтонист"?

Общи условия

Активация на акаунт