2880лв накуп за майки-студентки-7

• 75 639
  • 758
  •   1
Отговори
# 555
Gadamer, злоупотреба, според мен, е това, че ако се провери статусът на студентките, записали магистратура, примерно, се вижда ясно, че те учат точно един семестър, прекъсват и толкова. А ако наистина целта на тази помощ е да подпомогне майките-студентки да гледат бебетата си без да прекъсват образованието си, тя може да бъде направена поетапна, а не еднократна, като съответно на някакъв период се проверява академичния статус на студентките и ако не са действащи, помощта им се спира. Предполагам, че след време може да се наложи такава промяна или просто да се клъцне помощта именно заради злоупотребата, че реално сигурно 1% от записалите по този начин учат и завършват, а пък държавата все пак не е касичка, от която да черпим безвъзмездна помощ за отглеждането на децата ни. Тя в случая плаща заради инвестицията в образование, а това е различно.

Та, DoniM, спор няма, че държавата ни не е социална, но както писах и по-горе, социалността на държавата няма много общо с тази помощ - тези пари се дават именно заради инвестицията в по-високо образование на майките, а не безвъзмездно на всяка майка, която има достатъчно крупна сума да си плати един семестър обучение. Но, разберете ме правилно, момичета, аз не съдя никого, още по-малко персонално, за такива фиктивни записвания - изобщо не ми е работа (макар и личното ми мнение да е, че не е справедливо спрямо заслужаващите помощта по право), чисто и просто коментирах, че рано или късно държавата ще врътне кранчето. Дано не съм лош пророк, но така ми се струва, че ще стане - все пак не сме по-хитри от държавата, а тя е добра с нас до време Wink

# 556
На мен пък не ми е хитро да се осигурявам на пълна заплата откак работя, а да не получавам детски, пък каките отсреща в махалата (че работя наблизо) без ден стаж да получават за децата, че и за внуците (щото майката непълнолетна) без да имат грам внесен данък.. (да не говорим за сгради, смет, глоби и т.н.). А и за разни други помощи какви ли не "гимнастики" правят.. Или пък прагът за детски да стои непипнат от сума време, а МРЗ да е вече почти колкото него.. Изобщо не кометирам самите детски като сума..
Давам само пример колко са ни "справедливи" законите Simple Smile да не разводняваме темата..

А това, че в темата са писали 100 човека, взели помощта - сигурно има поне 5000 които идея си нямат, че има такава.. Не се заблуждавайте, че масово се ползва, само защото във форума по 10тина човека на месец пишат и питат за нея..

# 557
  • в рaя
Здравейте.....извинявам се ако се е разискал подобен казус....прочетох темата не поне аз не съм видял такъв случай.
та.....

Съпругата ми учи редовно....завърши последния семестър, но има да взема още 2-3 изпита. Това беше преди 2 години....сега като отиде до Университета се оказа че правата НИКОГА Не са били спирани . Та реално в момента има права, завършила е семестриално, но има да взема 2 изпита + държавен след това.  Имаме ли право на помощта или не? По моя логика би трябвало да имаме но.....все пак за това питам.
Благодаря предварително.

Ако на уверението пише, че е редовно обучение, трябва да имате право на помощта  Peace

# 558
Публикувана от: Doni M
Въобще държавата не е никак социална. Аз лично всички мои познати бременни ги насърчавам да запишат магистратура и то най-евтината, че да вземат помощта.

Ми тя държавата е според народа.При този манталитет все да излъжеш някого,само и само да вземеш някой лев отгоре,как да ни е социална държавата и как да има пари за всичко,като всички само източват.Хората(от Социалното) са гледали да направят нещо добро,да поощрят майките,които се мъчат да отгледат дете и да изучат.А кво стана всичко живо се втурна да учи за едни пари.Вярно е,че парите не са малко,както за мен така и за много хора,обаче има хора,които въобще нямат нужда от тях,"ама що пък да не ги вземат".Ето това ме дразни,хората искат да сме нормална държава,уредена,да сме като западните държави.Да ама там хората не източват държавата масово.

# 559
  • Sunshine state

А това, че в темата са писали 100 човека, взели помощта - сигурно има поне 5000 които идея си нямат, че има такава.. Не се заблуждавайте, че масово се ползва, само защото във форума по 10тина човека на месец пишат и питат за нея..
Това е така.В моя курс малцина знаеха за нея и бяха учудени,че се предоставя.Добре,че бременеехме горе долу по едно и също време,та да се "просветлим" взаимно. Wink Няма кой да те уведоми.Ако се тръбеше така,както ако вдигнат тока,примерно,повече хора щяха да знаят за нея.Но тук негативното е над всичко,а гражданите се разглеждат като кърлежи-сакън държавата да не обеднее. Tired

# 560
Относно помощта - живот и здраве и аз смятам да се запиша магистратура, за да я получа, ако дотогава несе променят нещата, че тук всеки ден има нови решения от "социалното" ни правителство. И въобще не ми е съвестно, защото не мисля, че като кандидатстваме по този начин ощетяваме тези, които реално иматнужда от тази помощ - така или иначе те също ще си я получат. Защото хич не ми е социално 10 години да се осигуравам на реалната заплата и сега като съм бременна пак да вървя и да плащам като поп за изследвания и какво ли не още, тъй като в болниците все са ограничени откъм средства. Ако имахме номер на осигуровка като в Америка например щяхме да исимаме събрани парички в определена сметка и сега щяхме реално да се възползваме от това, че сме се осигурявали. И аз също не мисля, че има много хора, които да кандидатстват за тази помощ, защото аз разбрах от тук от форума, а всички мами, които преди мен родиха никоя от тях не знаеше за това.

# 561
  • Пловдив
Lips_tongue, и това е така, но ако държавата продължава да е такава, то и хората ще са такива - става порочен кръг. По-умните, сиреч законодатели и управляващи, трябва да предприемат промяна, за да може и хората да се пречупят. Иначе всичко ще си е по старо му...

# 562
  • Mediterraneo
Подписвам се под повечето мнения на gadamer ! Изобщо не съм намесвала морал, когато реших, че ще запиша да уча отново, за да взема помощта! Навремето, 2000 г, нямаше такива екстри, а не знам сещате ли се какви гладни години бяха! И учехме, и раждахме, и никой не се сещаше за майките- студентки.
Сега имах възможност, записах се, взех си помощта и прекъснах. Толкова. Не съм нарушила никакъв закон, още по- малко моя си морален! Пък нека ви изглежда неморално- достатъчно се дупим на държавата в името на интегрирането на ромите, например( де да беше само това...)!

# 563
  • Sunshine state
Като им е неморално,да направят промени в закона. Wink Ако се решим на 2-ро дете,ще запиша магистратура до 2 бройки. Sunglasses Много жалко за тези студентки,които не са могли да вземат помощта,защото не са знаели за нея.Лошото е,че в много случаи самите служители те отказват,изтъквайки някакви несъществуващи аргументи и ако си по-неосведомен,няма да настояваш.Това си е автоматично +3 бона за държавата. Close

# 564
Нека се изкажа и аз по темата за фиктивното записване и вземането на парите. В случая аз се чувствам "прецакана" от държавата. Бях студентка редовно обучение 4 години работих без ТД, в последната година забременях. Изкарах си стажа, написах си дипломната работа и юни завърших. Бебето очаквахме ноември, записах магистратура септември и продължих да уча и след появата на бебето. Годината е 2008. В началото на 2009г разбирам за тази помощ, но се оказва, че нямам право на нея тъй като, магистратура ми се води задочно обучение. Браво на държавата, нима не съм била студентка по време на бременността? Това е милата действителност... ooooh!

# 565
Ми тя държавата е според народа.При този манталитет все да излъжеш някого,само и само да вземеш някой лев отгоре,как да ни е социална държавата и как да има пари за всичко,като всички само източват.Хората(от Социалното) са гледали да направят нещо добро,да поощрят майките,които се мъчат да отгледат дете и да изучат.А кво стана всичко живо се втурна да учи за едни пари.Вярно е,че парите не са малко,както за мен така и за много хора,обаче има хора,които въобще нямат нужда от тях,"ама що пък да не ги вземат".Ето това ме дразни,хората искат да сме нормална държава,уредена,да сме като западните държави.Да ама там хората не източват държавата масово.

Точно това имах предвид и аз - не е много коректно спрямо държавата да взимаш пари, които не ти се полагат, т.е. да източваш хазната, защото, видиш ли, държавата е длъжна постоянно да ти помага, дори с помощи, които не си заслужил. А това доколко е социална държавата и каква кърмилница е спрямо циганите, аз не виждам какво общо има с тази конкретна помощ - тя е ясно на кого се дава.

По повод инфото и защо много майки не се възползват от помощта или пък не си знаят правата и ги лъжат - информацията винаги помага, има я както в теми като тази, така и в нормативните актове, а когато майката среща спънки с невероятните служители в Социалното, има и съд. Не казвам, че трябва да е такова отношението към майките, но и от майките се иска минимум интелект да търсят информация, да настояват за правата си и да разрешават проблемите - такова е положението засега и докато не се промени, това ще е единствената успешна стратегия Peace

# 566
В началото на 2009г разбирам за тази помощ, но се оказва, че нямам право на нея тъй като, магистратура ми се води задочно обучение. Браво на държавата, нима не съм била студентка по време на бременността? Това е милата действителност... ooooh!
Не виждам какво се пениш, след като в закона ясно е упоменато, че студентката тр да е РЕДОВНО обучение, независимо от степента. Ти не отговаряш на изискването. Дали си работила на или без ТД е без значение в случая.

# 567
  • Mediterraneo
В началото на 2009г разбирам за тази помощ, но се оказва, че нямам право на нея тъй като, магистратура ми се води задочно обучение. Браво на държавата, нима не съм била студентка по време на бременността? Това е милата действителност... ooooh!
Не виждам какво се пениш, след като в закона ясно е упоменато, че студентката тр да е РЕДОВНО обучение, независимо от степента. Ти не отговаряш на изискването. Дали си работила на или без ТД е без значение в случая.

Така е. Помощта не се дава на студентки, които са били бременни по време на следването  Rolling Eyes Целева помощ е и е ясно описано на кого се полага.

# 568
Много жалко за тези студентки,които не са могли да вземат помощта,защото не са знаели за нея.Лошото е,че в много случаи самите служители те отказват,изтъквайки някакви несъществуващи аргументи и ако си по-неосведомен,няма да настояваш.Това си е автоматично +3 бона за държавата. Close

Peace Напълно подкрепям това мнение.Аз също не знаех за тази помощ,добре че с една колежка трябваше да раждаме по едно и също време,че тя ме "просветли" за нея.Познавам доста хора,които даже не са чували за такава помощ Confused
И да социалните също понякога могат да те откажат,ако си по неосведомен.

# 569
Много жалко за тези студентки,които не са могли да вземат помощта,защото не са знаели за нея.Лошото е,че в много случаи самите служители те отказват,изтъквайки някакви несъществуващи аргументи и ако си по-неосведомен,няма да настояваш.Това си е автоматично +3 бона за държавата. Close

Peace Напълно подкрепям това мнение.Аз също не знаех за тази помощ,добре че с една колежка трябваше да раждаме по едно и също време,че тя ме "просветли" за нея.Познавам доста хора,които даже не са чували за такава помощ Confused
И да социалните също понякога могат да те откажат,ако си по неосведомен.
Абсолютно подкрепям! Много мои познати научиха от мен за тази помощ, за съжаление повечето вече не можеха да я вземат.  #Cussing out

Общи условия

Активация на акаунт