"Освободен" или чист простак?

• 28 091
  • 466
  •   1
Отговори
# 45
Според мен човек ако знае, че домакините искат да се събува, би следвало да си носи пантофи.

О, това е тъпо също... Тръгвам на гости и в пликче - пантофки Rolling Eyes

# 46
Според мен човек ако знае, че домакините искат да се събува, би следвало да си носи пантофи.

Ами да, на мен ми пречи повече да нахлузя нечии пантофи. Аз точно пантофи не бих си носила, но едни балеринки, защо не.  Хем няма да ми се разваля фасона , хем няма да мисля кой е топлил краче в пантофите, или че не ми стават, или че са ми неудобни и т.н

# 47

Според мен не е тъпо. По-добре да си нося мои пантофи, а не да слагам някакви, които не знам кой е ползвал и дали някога са прани ooooh!
Когато липсва възпитание казваме, че сме свободни или че това, което правим е естествено. На мен ми е неприятно да гледам на публично място майка да кърми. Да, естествено е, но аз моите естествени нужди не ги плюсвам пред очите на другите.
На авторката...съчувствам

# 48
И като сложите пантофки,които някой друг ги е носил какво точно ще се случи на префърцунения крак? Ние на село си слагахме чужди чехлички и не съм чула някой да има оплаквания.
 Ей,ама вярно "Пази Боже сляпо да прогледа" и вашата работа...
 Само да вметна,че май само ние българите си страдаме от комплекса да си се надскачаме. На Запад не се събуват, защото ги мързи, даже и по чорапки си ходят по двора ,  но  по-замогналите си се  събуват и още как. И си имат и пантофки, и чехлички, и най-вероятно, защотоо обичат да им е чисто.  (естествено не става реч  за вечери  и т,н, които  обикновено не се правят в домовете им).

# 49
За пример пряк мой шеф, пием кафе сутринта, отдалечи се, разкрачи крачета като по анимационните филмчета: Пръц! Ама ти не знаеш аз какъв съм простак?! Ми не е простак, знае над 5 езика перфектно, работи като луд,супер джентълмен, бих го описала като освободен извън работно време  Wink
Мен пък ме кефи като вляза след работа У дома, да си щракам с токчетата половин час, докато разтоваря торбите, така или иначе аз си бърша пода всеки Божи ден, е поне да има малко финес у таз къща!  Да си нося пантофки? На гости? По-добре не ме канете Wink Или с обущата да не ми се разваля визията, или боса по чорапки като всички ...

# 50
И като сложите пантофки,които някой друг ги е носил какво точно ще се случи на префърцунения крак? Ние на село си слагахме чужди чехлички и не съм чула някой да има оплаквания.
 Ей,ама вярно "Пази Боже сляпо да прогледа" и вашата работа...
 Само да вметна,че май само ние българите си страдаме от комплекса да си се надскачаме. На Запад не се събуват, защото ги мързи

Вие на село явно за гъбички не сте чували, а знаете как е на Запад. Аз си мислех, че там не се събуват, защото мият улиците им с препарати. Добре, че ме светна, че да прогледна  bouquet

Последна редакция: чт, 19 яну 2012, 07:58 от Bona Dea

# 51
Хм, аз пък точно на село и "на село" все съм виждала не чужди чехли върху всякакъв род крака, а пантофи, носени от гостите.
Мислех, че е отдавна отминал навик, обаче. Хубаво е, че някои още го практикуват и не ги е срам.

# 52
  • София
Колкото повече остарявам, толкова повече започвам да оценявам възпитанието и етикета у хората.
В това общество има определени норми, които трябва да спазваме, за да живеем приятно заедно.
Който иска да е "освободен" - да ходи в гората.
В повечето случаи обаче такова поведение всъщност си е чиста наглост - т.е. човека много добре знае какво е редно, обаче нарочно дразни околните, като се прави на много свободен. И то с такива малки жестове.
Стане ли дума обаче такива хора наистина да направят нещо освободено - примерно да потърсят правата си в някоя институция, да протестират за нещо, стават изведнъж много скромни!

# 53
По всяка вероятност нищо няма да ми стане, ако обуя подадени ми пантофи, но не ми е приятно, и ми е леко гнусно. Както не облизвам една вилица с гостите, не споделяме едни дрехи и не се сресваме с един гребен - времената са променени, хората са по-информирани, и съответно отпадат разни стари практики. Ако знам, че леля ми например държи да се събуват у тях, нося си. Ако не си нося, стоя по чорапи. Има варианти да се съобразя и без задължително да нахлузя нечии пантофи,джапанки и пр. да не говорим, че обикновено ми подават такива 37ми номер, а аз нося 40 и кракът ми излиза с 5 см. от подметката. Ми.. глупаво, неестетично и ненужно е.

# 54
  • Sofia
В повечето случаи обаче такова поведение всъщност си е чиста наглост - т.е. човека много добре знае какво е редно, обаче нарочно дразни околните, като се прави на много свободен. И то с такива малки жестове.
Стане ли дума обаче такива хора наистина да направят нещо освободено - примерно да потърсят правата си в някоя институция, да протестират за нещо, стават изведнъж много скромни!

Напълно съм съгласна. И на мен ми прилича повече на демонстрация такова поведение и на търсене на внимание. Не разбрах на колко години е въпросното дете от първия пост, но ако е към пубертета, това е много характерно за тази възраст. За някои по инфантилни и в други възрасти е характерно.  Mr. Green Пуберите умират да дразнят хората умишлено, за да предизвикат внимание.

# 55
Много е условно и се пречупва през собственото ти възпитание, опит, възраст. Имам се за добре възпитана, но съм забелязала, че най-нормални мои действия или думи са изглеждали невъзпитани и то у хора, които би трябвало да са по-"не толкова добре възпитани" от мен. Същото така се усещам, че на тази ми възраст намирам за "просташки" различни прояви, които като по-млада съм намирала за супер готини.
Хубаво дадохте примера със събуването. Едни ще приемат за супер просташко, когато гостенинът им не се събуе, други ще приемат за върхэт на простотията някой да ги накара да се събуят, когато са на гости.
Абе няма спасение - все някой ще ни говори зад гърба к`ви сме простаци и ще ни червенеят ушите!  Mr. Green

# 56
Тц, тц, тц това село, бе, непрекъснато ви е в устата, значи... Mr. Green

Относно събуването/обуването/пантофките - у нас не посрещам хора от кол и от въже, че да се притеснявам и да му мисля толкова. Нито пък ходя на гости често или на всеки срещнат.
Най-близките ми (приятели/семейство) винаги ще ми кажат по нормален начин, ако нещо не е наред.
А ако някой има гъбички, то би трябвало той сам да се погрижи и да мисли как да предпази останалите - дали ще си носи чехлички, дали ще остане бос, по чорапи, все нещо ще измисли, ако наистина го е грижа...

# 57
  • София
Темата за събуването вкъщи май е любима във форума.

Преди години много се дразнех на една приятелка, която ми нахълтваше вкъщи с кални ботуши, но когато й ходех на гости, първата й работа беше да ми поднесе чехли.   Wink

Колкото до пръцкането. В компанията ни гравитираше един тип, който спокойно си се изпърдяваше на всеослушание и обясняваше, че е много добър човек, затова не върви да задържа нищо лошо и миризливо в себе си. Да де, ама това миризливото що пък трябваше да го споделя с нас.  ooooh!

Та така. Спомени, спомени.  Grinning

Палада, приятелката на щерка ти е невъзпитана, освен че е отворена или както още му се казва - освободена от задръжки и скрупули.

# 58
Ся, за пърденето пред хората, ами извинете, живея цял живот почти навън: простотията няма граници и национална принадлежност; но ми прави впечатление, че е характерна за произхождащите от ниските социални слоеве. Дано не се обиди някой, ама не мож ме убедите, че онзи в примера бил джентълмен, пък едва ли не се изсрал показно „както в анимационно филмче”. Джентълмените и дамите точно за това са такива, защото имат обноски и спазват куп условности. А и нищо не пречи на простака да знае пет езика или да работи да кажем като адвокат; това първите седем години се учи, а не във ВУЗ. И ако ти липсват и си ровичкаш в носа пред хората все едно злато търсиш (не дай боже пък на масата) кел файда от дипломите. Но човек трябва да поживее малко по-дълго, докато разбере че хората общуват с хора, а не със сертификати.

# 59
Говорите за това пърдене, като че ли всеки втори го практикува в България на обществени места или в компания.
До сега никъде не съм срещала подобни екземпляри...
Разни просташки изцепки, невъзпитано държание - да, но чак пък някой да пърди сред хората...  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт