"Освободен" или чист простак?

• 28 084
  • 466
  •   1
Отговори
# 405
Аз поне не виждам нищо ненормално. Добре, има, някои добри деца, които никога не се бунтуват, но повечето минават такъв период - дрехи, прически, музика.

# 406
Е, има известна разлика между бунтарство чрез дрехи и грим, и елементарни правила на поведение като небъркане в носа в присъствието на външни хора.

# 407
Е, има известна разлика между бунтарство чрез дрехи и грим, и елементарни правила на поведение като небъркане в носа в присъствието на външни хора.

Е, точно това  казах и аз.

# 408
Дрехите, прическите и музиката - толкова ли повърхностно е едно израстване и пубертет?
Всичко това просто крещи - аз съм голям, имам право на избор, мисля като голям човек и трябва да ми се гласува доверие, защото мога да нося отговорност.
Дали може или не може обаче - това вече е съвсем отделен въпрос.
Но няма как едно възпитано дете да влезе в пубертета и да започне да си бърка в носа или да не му е неудобно в чужда къща. В крайна сметка в пубертет се влиза към 11-12-13-14 години. А всичките други години преди това? Не могат да се изтрият като с вълшебна пръчица, само защото е в пубертета.
И аз обличах какво ли не, правех си косата, ноктите във всякакъв вид, но навиците и нещата, на които са ме учили родителите ми, никога не променях, само защото някой в компанията е много cool и прави неща, различно от това, на което са ме учили...

# 409
Точно, точно.  Помня, че на тази възраст, 13-14, имах приятелка, която майка ми не харесваше. Не заради нечистоплътност, просто не й допадаше като поведение. Каза ми, че не я харесва, но не ми е забранявала да се виждам с нея.

Дрехите, прическите и музиката - толкова ли повърхностно е едно израстване и пубертет?

Това са само външните белези. Mr. Green

# 410
  • София
Работата е в това, че понякога децата или не знаят, или не са научени, или просто не са наясно как да седържат в чужд дом, в присъствието на възрастни, и как като са само помежду си. Напълно наясно съм, че когато са с приятели, тийновете се държат доста по-различно, дори ги избива на простащина, ама поне да не става публично.

Все пак, има степени на нехаресването. Щом не ти е заранявала, значи нещата не са били по кривите пътища. Но едва ли би си траяла, ако поведението ти е прекрачвало определени граници.

# 411
Ох, аз пак като изключение, дето в темите все това установявам, познавам много приятни, възпитани тийнове, които просто имат приятели, ходят на нормални места, изглеждат съмсем приятно и не виждам и помен от бунт в тях.

# 412
  • София
Е, то и аз познавам, и хич не са малко! Затова не съм много съгласна с всичкото "вникване в душата, търсене на себе си"  др. разхлабвания на границите. Че правят щуротии - пряват, това не е тайна, всеки от нас е минал през нещо, но все пак, не всички тийнове се напиват, напушват, обличат като от гетата, или пък бягат от къщи. Домашното възпитание, особено като обноски в чужда къща и публични места, не се изтрива. Аз съм "за" известна доза здравослонна простотия, защото това действа разпускащо, също като при възрастните, но не и простащината да се превръща в норма на поведение.

# 413
Ох, аз пак като изключение, дето в темите все това установявам, познавам много приятни, възпитани тийнове, които просто имат приятели, ходят на нормални места, изглеждат съмсем приятно и не виждам и помен от бунт в тях.

Горките. Или просто ти виждаш това. Защото и аз съм виждала  страшно възпитани деца, пък синът ми друго казва за тях.   И от майките им чувам едно, пък тях съм ги спасявала.

# 414

Горките. Или просто ти виждаш това. Защото и аз съм виждала  страшно възпитани деца, пък синът ми друго казва за тях.   И от майките им чувам едно, пък тях съм ги спасявала.

Да бе, ти все знаеш. Всички са кофти стока значи, ясно.  Tired

# 415

Повече от теб знам. Отгледала съм двама.

# 416
Все пак, има степени на нехаресването. Щом не ти е заранявала, значи нещата не са били по кривите пътища. Но едва ли би си траяла, ако поведението ти е прекрачвало определени граници.

Да, нямаше да си трае, но забрани... не съм сигурна дали забраняването е ефективен метод. Всичко е до доверие, взаимно при това, не само от родителя към детето. Но това измества темата, извинете.  Peace

# 417
  • София
точно защото е въпрос на доверие, ако нещо много ме съмняява или има явни признаци на деградация, няма да го спестя като мнение. Все някак детето трябва да разбере какви маркери да следи и да се научи да се грижи за себе си, доколкото е възможно. Още в чулище започват да го разбират и да се учат, до четвърти клас имат поне по едно разочарование от кофти приятел, най-често използвач и простак. Всеки родител, всяко семейство има някакви свои граници и разбирания, отвъд които не просто наблюдава и оставя нещата на естеснвения им ход, а направо действа.  Simple Smile

# 418
Съгласна.

# 419

Повече от теб знам. Отгледала съм двама.

Вярно, двама са всички  Peace
Съжалявам, че си в такава среда и не познаваш и от другите.

Общи условия

Активация на акаунт