ВАКСИНИ - дискусия САМО за вредата от тях - тема 24

• 36 689
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
  • Добрич
Вече не е РИОКОЗ, а РЗИ.

# 556
Хахаха, за учителите и аз имам "високо" мнение. Майка ми от 20-30 години работи нещо свързано с детски градини и училища. На колко тъп народ съм се нагледала  ooooh!
Винаги има и изключения, надявам се вече по-често. От градината на дъщеря ми бях много доволна, но им смениха едната учителка, заместничката е като от виц  ooooh! Tired Преди седмеца смениха и лелката, а тя беше два пъти по-интелигентна от учителките. Детето много си я обичаше....
Цитат от учителката
Цитат
Някой родители донеа`а, други не донеа`а
- в превод "някой донесоХа"  Joy

# 557
 Laughing това с "донеа" и недонеа" е велико. Оня ден имах възможността да слушам една лекарка, невроложка, която говореше със сестрата на перфектен шопски, какъвто съм чувала от пра-баба ми Тя беше към 40 годишна горе-долу. Паднах просто, не можех да повярвам на ушите си. Laughing Тая жена е живо етнографско богатство, трябва да се съхрани за бъдещето. Laughing

# 558
  • София
И аз имам такова писмо от РИОКОЗ за непоставена ваксина. Аз съм набор 82 и преди 4 години на ...01.2008г са ми пратили писмо, гласящо:
"Г-н ...... (фамилията ми),
При извършена проверка на ...01.2008 в ИППМП др. ........ ........ (името на ЛЛ) се установи, че не сте се явили за извършване на задължителна имунизация Тетанус - Дифтерия, съгласно Имунизационния календар на РБ.
Поканваме ви в 3 дневен срок от получаване на настоящото писмо да се явите в РИОКОЗ - В.Т., стая ..., между 9 и 10ч за съставяне на акт за установеното нарушение и за посочване на възражения от ваша страна, ако имате такива.
При неявяване, актът ще бъде съставен във ваше отсъствие на основание чл. 40, ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания.

Подпис и печат от директора на РИОКОЗ гр. В.Т. "

Спомням си, че отидох и ми поставиха ваксината там (РИОКОЗ), а не при ЛЛ. След това на писмото се подписа мед. лице поставило ваксината, като имам надпис на ръка - Извършена реиуминизация с TD на ...02.2008 с партида:...... и печат на РИОКОЗ. Казаха ми да си пазя писмото, ако се наложило да докажа, че съм бил реимунизиран...  Close За това го държа още сред документите ми.  Laughing

# 559
При неявил се - да. Но тя получава директно писмо от властите, без да е викана от ЛЛ, а имунизацията би трябвало да се извърши в рамките на цялата календарна година за набори, завършващи на 6...

# 560
  • София
При неявил се - да. Но тя получава директно писмо от властите, без да е викана от ЛЛ, а имунизацията би трябвало да се извърши в рамките на цялата календарна година за набори, завършващи на 6...

И мен не ме беше викал ЛЛ за реимунизация, те си лепят съобщения на вратите за имунизациите по възраст и презумират, че са те уведомили когато си бил на годишния профилактичен преглед. В началото на годината пускат отчет на кой са правили реимунизация и инквизицията (РИОКОЗ, вече РЗИ) почва да издирва отцепниците.

Твоята приятелка е трябвало да се ваксинира през 2011г, за това са и пратили честитката:

Цитат
ТЕКУЩИ ИМУНИЗАЦИИ И РЕИМУНИЗАЦИИ ПРЕЗ 2011 ГОДИНА

•        Всички деца до две годишна възраст подлежат на задължителни имунизации и реимунизации против туберкулоза (БЦЖ); хепатит В (Engerix); полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш и хемофилус инфлуенце тип В (комбинирана петкомпонентна ваксина); пневмококи (конюгирана ваксина) и морбили, паротит и рубеола (Priorix).

•        Родените през 2005 година подлежат на втора реимунизация с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш (ацелуларна) и полиомиелит (инактивирана) – Tetraxim.

•        Родените през 2004 година подлежат на реимунизация против туберкулоза (БЦЖ ваксина), след установена отрицателна проба Манту.

•        Родените през 2000 година подлежат на реимунизация против туберкулоза (БЦЖ ваксина), след установена отрицателна проба Манту.

•        Родените през 1999 година подлежат на реимунизация против тетанус, дифтерия (ТД ваксина) и морбили, паротит и рубеола (Priorix).

•        Родените през 1994 година подлежат на реимунизация против тетанус, дифтерия (ТД ваксина) и реимунизация против туберкулоза (БЦЖ ваксина), след установена отрицателна проба Манту.

•        Родените през 1986 г., 1976 г., 1966 г., 1956 г., 1946 г. и 1936 г. подлежат на реимунизация против тетанус и дифтерия (ТД ваксина).

Според действащата нормативна уредба в страната имунизациите и реимунизациите са задължителни (Наредба №15 на МЗ за имунизациите в Република България /ДВ, бр. 45 от 2005 г.)

Препоръчваме Ви, да посетите Вашия семеен лекар по този повод. Всяка имунизация е безплатна и се извършва след проведен профилактичен преглед и установено добро здравословно състояние. Носете със себе си здравноосигурителна книжка, за да се отрази направената имунизация.

Явяването Ви е полезно за Вас и Вашите деца и ще улесни Вашия семеен лекар.

# 561
  • София
Между другото, сега разглеждам наредбата за имунизациите и Законът за здравето и там попадам на нещо много интересно.

Цитат
Чл. 59. (1) (Предишен текст на чл. 59 - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) При възникване на извънредна епидемична обстановка, както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие министърът на здравеопазването може да разпореди:

1. задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, които не са включени в имунизационния календар;

2. задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар;

3. имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар;

4. организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки.

(2) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 14.12.2010 г.) Лечебните и здравните заведения, независимо от собствеността им, са длъжни да изпълняват разпоредените от министъра на здравеопазването мерки по ал. 1.

Това е от Законът за здравето, т.е. власт имащите са си оставили вратички по всеки един фронт. Наложили са задължителни ваксини със списък, но по тяхна преценка винаги могат да добавят нови задължителни. А всеки знае колко лесно се манипулира обществото и му се всява паника и психоза...

# 562
  • София
Аз не съм ходила доброволно за ваксини не помня от кога. Да не говоря, че допреди да забременея с първото дете, дори нямах медицински картон. Някъде го бяха загубили. Но ясно си спомням, че последната ваксина по календар ми сложиха в училище. Има няма преди 20 години  Mr. Green

# 563
  • гр. Пловдив
И аз последно в училище съм ваксинирана.
При неявяване за ваксинация ще ни глобят ли?
Кърмачките дали са спасени от ваксинация?
И да попитам при прием в училище дали се гледа имунизационния календар?

# 564
Аз също много рядко пиша, но си ви чета редовно, та споделям мнението относно новите идеи за образованието, работтата е там, че всеки за себе си е прав, идеята обаче е да отпадне думата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, защото принудата не е начин да на демократично управлени от народа.

# 565
И аз последно в училище съм ваксинирана.
При неявяване за ваксинация ще ни глобят ли?
Кърмачките дали са спасени от ваксинация?
И да попитам при прием в училище дали се гледа имунизационния календар?
При неявяване по принцип подлежиш на глоба, която може да се обжалва.
Доколкото знам, кърмачките не са спасени.
Да, гледа се, но не могат да откажат да приемат дете в училище, ако няма ваксини. Peace

# 566
Здравейте,
за пръв път се включвам в тази тема, макар че от време на време я разлиствах миналата година докато бях бременна.
На синът ми са му поставени задължителните ваксини при раждането и 2-ри прием на Хепатит Б на 1 месец. Сега предстои да му бъде поставена 5-валентната ваксина и пневмококовата. Аз и преди да родя исках да не го ваксинирам, но нямах смелостта да го заявя тогава. Сега съм против това да продължава да се ваксинира. Имам няколко въпроса  към вас, ако някой може да ми отговори съвсем на кратко.

Мога ли в този момент да откажа да му бъде поставена ваксината? Какво трябва да направя, за да се случи това? Страхувам се от това дали педиатърката ще ни вземе на сериозно, тя е от по-старото поколение иначе засега я харесвам.
Какви минуси води след себе си отказа ми? Ще ми спрат ли детските надбавки? До сега всъщност още не съм получавала.

Как стои въпросът с детските градини? Има ли майки тук във форума, които са отказали ваксини на децата си, но въпреки това те посещават детски заведения.
Благодаря Ви.

# 567
Mimci, можеш винаги да откажеш ваксина. Какво значи няма да те вземе на сериозна. Казваш и няма да се сложи. Решението си е само твое. Какво да направиш - устен отказ и може да те накара да се подпишеш в журнала, за да си измие тя ръцете. Недей да подписваш нищо, тя ти дължи информирано съгласие за всяка процедура, която прави на детето.
Да, детските ще ти ги спрат. Но с 35 лв на месец не може да купиш здраве на детето си.  Hug Не знам точно в кой момент, щом вече си подала декларация, може и някой месец да ти преведат, но после да те карат да ги връщаш.

За детските градини - никой няма да ти кажа, детето  ми няма ваксини и ходи на ДГ, поне не във форума  Laughing Но закона не позволява деца без ваксини да ходят на ДГ. Алтернативата е частна градина, баби, родителски кооперативи.

# 568
  • Пловдив
Mimci,отговорите на въпросите ти се намират почти навсякъде в темата... Peace
Но като цяло това,което аз знам е,че ако Не ваксинираш Не получаваш и детски,както и Не ти вземат детето в държ.ДГ.

Но...винаги има и едно Но,както и това,че варианти и вратички винаги се намират Wink Така,че...

п.п.Пате,писали сме заедно!

# 569
И аз имам такова писмо от РИОКОЗ за непоставена ваксина. Аз съм набор 82 и преди 4 години на ...01.2008г са ми пратили писмо, гласящо:
"Г-н ...... (фамилията ми),
При извършена проверка на ...01.2008 в ИППМП др. ........ ........ (името на ЛЛ) се установи, че не сте се явили за извършване на задължителна имунизация Тетанус - Дифтерия, съгласно Имунизационния календар на РБ.
Поканваме ви в 3 дневен срок от получаване на настоящото писмо да се явите в РИОКОЗ - В.Т., стая ..., между 9 и 10ч за съставяне на акт за установеното нарушение и за посочване на възражения от ваша страна, ако имате такива.
При неявяване, актът ще бъде съставен във ваше отсъствие на основание чл. 40, ал.2 от Закона за административните нарушения и наказания.

Подпис и печат от директора на РИОКОЗ гр. В.Т. "

Спомням си, че отидох и ми поставиха ваксината там (РИОКОЗ), а не при ЛЛ. След това на писмото се подписа мед. лице поставило ваксината, като имам надпис на ръка - Извършена реиуминизация с TD на ...02.2008 с партида:...... и печат на РИОКОЗ. Казаха ми да си пазя писмото, ако се наложило да докажа, че съм бил реимунизиран...  Close За това го държа още сред документите ми.  Laughing

Аз нямам такова писмо от РИОКОЗ-В.Търново.Да имат късмета да ми го пратят! #2gunfire
Мъжът ми / нали ми е набор/ още се чуди кога да отиде да се ваксинира.Аз все му набивам канчето, че 1 от семейство / увреден от ваксина/ стига. Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт