Мартентски благотворителен базар ДБМ Пловдив 2012 г

• 19 695
  • 155
  •   1
Отговори
# 60
Момичета,прекрасни неща правите.  Hug Аз с децата правим цветя червено-бели,но КПД-то ни е ниско,пък и като гледам как сте вдигнали летвата.....  bouquet

# 61
  • пловдив
Трапезица не се подценявай, добре знаем чудесните ти плетачески умения  Wink Чакаме снимков материал  Peace

# 62
Хахаха,Ани,успяваш да повдигнеш и най-унилия мартенически дух Simple Smile  Hug

# 63
  • София

До края на седмицата ще ги изпратя-Антом на адреса от който си ми пратила колета ли/Да не гововрим че някъде прочетох отчета ти за 600 м.за ръка и се засрамих.

# 64
  • пловдив
lluna прекрасни са !!!! Да , на същия адрес. Няма причина да се засрамяващ - за ръка са елементарни, стават бързо, имам три годишен опит, откачена съм..... изобщо количеството е относително понятие, виж за качеството се иска и фантазия и талант - това му е трудното , а ти си се справила отлично  Wink

# 65
  • София
Мерси.Изчервих се .Разсмях се.И въобще.....Даже съм хванала и колежката да участва(с материали.)А явно откачеността прихваща. Shocked

# 66
Не се равнявайте по Ани  Hug ,тя е някаква извънземна и за нея денонощието е доста повече от 24 ч. явно.Ще се напъваме,колкото можем,то стигане няма  Mr. Green

# 67
Това е, щото мъжа и я храни добре Hug
МНого ви се радвам и аз творя и ще ви пратя колетчето като съм готова Hug

# 68
  • пловдив
за нея денонощието е доста повече от 24 ч. явно.

ами ние дъртите сме така ... не спим ...

докато си творим дали да не си разкажем като на седянка малко легенди ....

Към края на своя живот владетелят на прабългарите хан Кубрат повикал петте си сина и им заръчал да не се разделят, да бъдат винаги заедно, за да не могат врагове да ги нападнат и поробят.
Минало се време, ханът починал. Тогава хазарите нападнали прабългарите и пленили дъщерята на Кубрат – Хуба. Предводителят на хуните Хан Ашина предложил на синовете да го признаят за техен владетел. Само така щял да освободи сестра им и да им остави земите. Ханските синове били поставени пред трудно изпитание.
Най-големият син Баян признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Другите не спазили заръката на стария хан и тръгнали да търсят свободна земя за своите племена. Единият от братята се отправил на север, а другите Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг. Преди да се разделят, братята тайно се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина докато намерят свободна земя. След това Аспарух щял да им изпрати птица вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат. След това братята потеглили и оставили пленената девойка и Баян в ръцете на злия Ашина.
Не след дълго при Хуба долетял гълъб, който имал златен конец на крачето. Както се били разбрали Хуба и Баян избягали от лошия хан и достигнали водите на Дунав. Не знаели какво да направят. Само птицата можела да им покаже пътя, а те не знаели как да преминат на другия бряг. Баян взел бял конец, който Хуба вързала на крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели побягнали.
Аспарух помогнал на Хуба и Баян да минат реката и ги отвел при своите войници. Взел конеца от Баян и белия му край завързал с червения. Закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец. След това Аспарух застанал пред войската и признал, че той и неговите братя не са се вслушали в съвета на баща си и така са заплатили с кръвта си своето разединение. Заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите. Оттогава на първи март всички българи се окичват с червено-бели мартенички, носещи им здраве, радост и успех.
Бил ден първи, март, лето 681.

Носенето на мартеници е български народен обичай.
На този ден стопанката на дома ставала рано, измитала двора и запалвала буен огън. Скоквали от сън децата и тичали да прескачат огъня, за да ги болест не вестява, да им е весело през цялата година. После им връзвали мартенички от усукани бели и червени конци. Когато долитала първата лястовичка или щъркел, децата сваляли мартеничките и ги закачали на първата клонка. Според друго поверие мартениците се слагат под камък и след девет дена се гледа, какво има под него. Ако са се настанили мравки ще е богата годината с овце, ако пък има други по-едри буболечки – сполука с едър добитък и др.
Това е било някога!
И сега хората се кичат с мартенички, за да си честитят пролетта. И до днес е запазен този свиден народен обичай.

Мартеницата е символ на мир и любов, на здраве и щастие. В белия цвят е втъкана ЧИСТОТАТА и искреността на отношенията, а в червения – ТОПЛОТАТА, на приятелството и ВЗАИМНАТА ОБИЧ.

Moon Walk писали сме заедно  Hug  Адрес да ти пращам ли ... или ще дойдеш мъжо да нахрани и теб  Joy

# 69
хаха,обичайните заподозрени   bouquet Радвам се,че съм част от компанията ви,макар и съвсем на опашката  Laughing

П.С,Леле,колко красиви и професионални неща сте направили...  bouquet
.ами ние дъртите сме така ... не спим ...
....Moon Walk писали сме заедно  Hug  Адрес да ти пращам ли ... или ще дойдеш мъжо да нахрани и теб  Joy

Айде да не говорим за манджи,че одма сме се натоварили с челядта .Нищо ,че не ни бива по творчеството,по софрите сме си екстра  Mr. Green

# 70
Ама вие защо мислите, че на Ана и се подмазвам и мартеници и творя? Щото мъжа и ме храни добре всеки път, като им ида на гости, а ресторанта им е големичък, ще ни побере половината форум Joy Joy Joy Joy
Анютка  Heart Eyes

# 71
  • пловдив
компанийка за гости ми се спрята а  Joy

от мен за тази вечер.... Баба Марта бързала.... ластичета вързала  Wink
http://antom.snimka.bg/hobby/martenichki-2012.648148.26303995

# 72
  • София
Абе аз и сама си ям ,ама някои не можеш ги стигна(а ако има ресторант -вместо колет ще дойда да си донеса творенията на ръка та и мене да ме поохранят Joy)

# 73
  • Пловдив
Отдавна не съм ви казвала "Дзяк", но съм направила това-онова...
Освен това, вече си харесах и мартеници от направените от antom, които да си купя от щанда.
antom,
ще ти пиша на лични, да си разменим телефоните и евентуално каквото съм направила, този уикенд да ти го дам за придаване на търг. вид

# 74
Така ми е топло и уютно тук при вас. Не знам да си призная ли, че и аз подготвям картички за базара. Малко ще са и направо ме е срам да си кажа като гледам какви красоти творите и с какви мащаби действате.

Общи условия

Активация на акаунт