Втора година от майчинството

• 126 694
  • 358
  •   1
Отговори
# 90
Ти ще си в майчинство, докато не влезеш в 45 дни преди термин, когато ще си отново в болничен, изчислен на предишната ти база (защото това вероятно ще е по-благоприятно за теб) и до навършване на 2 годинки на първото ти дете ще получаваш половин майчинство за него и болничен, после ще си продължиш само майчинството. Когато си представиш въпросния болничен ще трябва да попълниш документи при работодтеля за ромяна на обстоятелствата и той ще ги подаде в НОИ.
Благодаря за отговора! А те болничния ще ми го определят на база 240 лв,   нали така? Има ли право работодателя да ме съкрати по някой параграф , когато разбере/щото те още не знаят/ или да изиска да се върна на работа?
Като майка на дете под 3 год. може да те съкрати само с разрешение на Инспекция по труда.
Обезщетението за второто дете ще се изчисли на база 24 мес. назад, непосредствено преди месеца, в който започва болничния за 45 дни. Ще се сравни с размера на обезщетението за първото дете и ще ти се изплаща по-високия размер.

Здравейте,

Аз в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години(до декември) и съм бременна(термин юли).
Интересува ме обезщетението за второто дете дали автоматично НОИ ще го преизчислят по описания по-горе начин(на база 24 мес. назад, непосредствено преди месеца, в който започва болничния за 45 дни. Ще се сравни с размера на обезщетението за първото дете и ще ти се изплаща по-високия размер) или трябва да се подава някаква молба, за да си запазя обезщетението за първото дете(което в моя случай е с по-висок размер).
Бяха ми казали,че трябва да се подава някаква молба в НОИ, но подробности не знам.

Благодаря предварително,
Да, от НОИ го смятат автоматично- Като получите първия превод и ако мислите, че не е както трябва, тогава може да пишете до НОИ.

много благодрая   bouquet

# 91
Здравейте !
Имам едно питан. От 10.12.2011г получавам обезщетение от 240лв за гледане на дете.От 01.04.2012г. се наложи да се върна на работа. Ще получавам ли  50% от сумата при положение, че прекъсвам отпуска за отглеждане на дете след 4м.
Благодаря предварително!

# 92
Здравейте !
Имам едно питан. От 10.12.2011г получавам обезщетение от 240лв за гледане на дете.От 01.04.2012г. се наложи да се върна на работа. Ще получавам ли  50% от сумата при положение, че прекъсвам отпуска за отглеждане на дете след 4м.
Благодаря предварително!
Да, ще получавате ако сте подали необходимите документи.

# 93
Благодаря много за отговора!

# 94
Здравейте!В последно време честичко питам тук,но знам че ще получа адекватен отговор,за което Благодаря.Във фирмата,в която работех са доста объркани нещата и май ме послъгват та вече се обърквам и аз.Ту ще я затварят,ту не...Въпроса ми е :ако фирмата не подава тази декларация и съответно не плаща осигуровки всеки месец за мен какво се случва?Вече е ясно ,че няма да получа тогава майчинство/прочетох по назад ваши отговори/,но как да се предпазя?Няма ли Инспекцията по труда/или който там е нужно/да ги санкционира и да ги накара да платят? Rolling Eyes

# 95
Здравейте!В последно време честичко питам тук,но знам че ще получа адекватен отговор,за което Благодаря.Във фирмата,в която работех са доста объркани нещата и май ме послъгват та вече се обърквам и аз.Ту ще я затварят,ту не...Въпроса ми е :ако фирмата не подава тази декларация и съответно не плаща осигуровки всеки месец за мен какво се случва?Вече е ясно ,че няма да получа тогава майчинство/прочетох по назад ваши отговори/,но как да се предпазя?Няма ли Инспекцията по труда/или който там е нужно/да ги санкционира и да ги накара да платят? Rolling Eyes
Жалба в Инспекция по труда.

# 96
Добре,а какъв е крайният срок за подаване на документите от тях?Токущо видях,че ще ми бъдат преведени парите за 04 мес,при подадени  със закъснение документи на 4.05.Кога трябва вече да се притеснявам,че не са подали документи и в последствие да си търся правата?Благодаря.

# 97
Добре,а какъв е крайният срок за подаване на документите от тях?Токущо видях,че ще ми бъдат преведени парите за 04 мес,при подадени  със закъснение документи на 4.05.Кога трябва вече да се притеснявам,че не са подали документи и в последствие да си търся правата?Благодаря.
Декларация обр. 1 за май може да се подава до края на юни. До 15 раб. дена след това се изплаща обезщетението.
Мисля, че документите на 04.05. не са подадени със закъснение. Нали 410 дни изтичат през април?

# 98

Декларация обр. 1 за май може да се подава до края на юни. До 15 раб. дена след това се изплаща обезщетението.
Мисля, че документите на 04.05. не са подадени със закъснение. Нали 410 дни изтичат през април?
[/quote]
Не съм сигурна кога изтичат 410 дни.В системата на НОИ датата за край на 1-та год. е 10.03.12.Аз получих остатъка от парите за март  на 10.05.А за закъснението разбрах от фирмата,защото бяха забравили да ми подадат документите/като се обадих да ги питам дали всичко е ок с тях,те казаха,че са забравили да ги подадат/.

# 99
Здравейте,в момента съм втора година в майчинство,най-вероятно няма да ползвам цялата втора година от майчинството си и след 2-3 месеца ще го прекратя.Ще получавам ли обезщетение?До края на втората година осигуровките от кого се плащат?Питам,защото като се върна на работа сама ще си плащам осигуровките,и да зная дали трябва да си ги внасям или ми се плащат от държавата?

# 100
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,в момента съм втора година в майчинство,най-вероятно няма да ползвам цялата втора година от майчинството си и след 2-3 месеца ще го прекратя.Ще получавам ли обезщетение?До края на втората година осигуровките от кого се плащат?Питам,защото като се върна на работа сама ще си плащам осигуровките,и да зная дали трябва да си ги внасям или ми се плащат от държавата?

Ако се върнеш на работа и детето не е дадено на ясла/детска градина имаш право на 120лв. обезщетение.Ако си на работа и детето е на градина нямаш право на никакво.Осигуровките са както когато си на работа - има си удръжки от заплатата.

# 101
Здравейте,в момента съм втора година в майчинство,най-вероятно няма да ползвам цялата втора година от майчинството си и след 2-3 месеца ще го прекратя.Ще получавам ли обезщетение? да, 50%, което в момента е 120 лв. Щом си се върнала на работа половината майчинство го получаваш, независимо дали детето е на ясла. Няма да получаваш обезщетение ако някой гледа детето по някоя соц. програма.До края на втората година осигуровките от кого се плащат? осигуровките са и от работодателя и от тебе Питам,защото като се върна на работа сама ще си плащам осигуровките,и да зная дали трябва да си ги внасям или ми се плащат от държавата?

# 102
  • On the sea
Искам да ви попитам понеже сега първата година няма да мога да взимам майчинство, защото позакъснях с трудов договор и сега ще взимам от Социални грижи в продължение на една година Та за втората година ще мога ли да получавам майчинство, при положение че имам нужния стаж и ще бъда назначена на работа?

# 103
Здравейте!
В момента ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164 от КТ. Имам намерение от м. септемри да се върна на работа, но детето ми (тогава ще е на 1г. 5м.) няма да посещава детска ясла.
Въпросът ми е мога ли да ползвам натрупания годишен отпуск преди да започна работа (предполагам след отработени 10 дни за актуализиране на РЗ) и ще имам ли право на 50% от майчинството до навършване на 2-годишна възраст на детето ми при тези условия?
Благодаря Simple Smile

# 104
Здравейте!
В момента ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164 от КТ. Имам намерение от м. септемри да се върна на работа, но детето ми (тогава ще е на 1г. 5м.) няма да посещава детска ясла.
Въпросът ми е мога ли да ползвам натрупания годишен отпуск преди да започна работа да, може(предполагам след отработени 10 дни за актуализиране на РЗ) и ще имам ли право на 50% от майчинството до навършване на 2-годишна възраст на детето ми при тези условия? да
Благодаря Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт