Спихолог обУжава да се Усведомява за ЩЕзофрениСния ПрЪвУписТ на кирЕлица – 65

• 26 171
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Ако изобщо се изпише с тире и букви след него, то ще е 14-и Wink
По начина, по който си го написала ти, Dartanian, ако се напише с думичка вместо числото ще се получи четиринадесеТТи, което си е грешно.

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 11:57 от Мрън

# 646
Мрън, права ще излезеш, видях си грешката, но ти ме изпревари!  Peace

# 647
 Peace
Та, според мен трябва да е така:

Вие на 14-и кой празник ще празнувате - Св. Валентин, Трифон Зарезан, и двата или никой? Обикновено изненадват ли Ви или Вие изненадвате, или пък и двете, или нито едното?

Цитат
ще има към-ту двама назначени

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 12:05 от Мрън

# 648
  • гр. София
Цитат
изяш си супата

# 649
Какво означава злачThinking Не е грешка, просто на мен думата ми е непозната  Embarassed

# 650
  • Варна
Блонди, да не е жлъч? Дай цялото изречение, ако може.

# 651
# 652
Да, единият вариант е злак (едва ли някой би използвал тази дума в ежедневието си обаче), другият е злъч (= жлъч).

# 653
Не, жлъч и злъч ги знам, злач. Нещо беше, че минавал по най-злачните пътища на Мемфис.

Зимна роза, мерси  Simple Smile

# 654
  • гр. София
"злъч" е друго.
Смятам, че "злак" и "злач" са взаимозаменяеми и се употребяват в един смисъл. Ето един пример от Библията:

"...защото водите на Нимрим пресекнаха, ливади изсъхнаха, трева изгоря, - злач не остана..."

Тук "злач" е в смисъла на "злак", т.е. буйна, сочна зеленина.

# 655
Да, явно е това. Но само в литературата съм го срещала в интерес на истината.

# 656
  • в тристайна гарсониера :)
Цитат
На последък

За братята много се смях. Отначало въобще не разбрах, че е "ми те"  Simple Smile

# 657
Благодаря за отговорите. Пиша с недоспала глава и знаех, че има грешки, но не можех да ги видя. В същото време, открих  за себе си два обективни пропуска - за "14-и" се колебах кои са възможните правилни варианти на изписване (сега вече знам Grinning) и за пунктуационните знаци след -и и -или. Имам смътен спомен, че имаше някакви изключения, когато след първото -и и -или се слагат запетайки. Също нямаше ли някаква тънкост, че запетайка може допълнително да се постави за акцент?
И последно - запетая или запетайка?
Скрит текст:
Странно, пуснах форумния речник и ми даде и двата варианта на запетайка като правилни, но аз си спомням, че в езиковите питанки бях чела, че само единият е верен.

# 658
  • София
Цитат
бахпулвер

# 659

Общи условия

Активация на акаунт