Холандска тема - 39

• 37 967
  • 727
  •   1
Отговори
# 435
Горчива Луна искрено се позабавлявах с линка   bouquet
Маги за 18 юни събирайте сили за мен, че от сега ме тресе

# 436
Моите двама - най-големия и най-малката, са родени съшо на една дата, но през 9 години. (Средната  е на съЩото число, но друг месец.) И като сложим, че моят рожден ден е един ден преди този на двамата, мога да ви уверя, че празненствата са сериозни - направо като в приказките  Laughing Laughing

Шанел, разчитай на нас за напъните!

# 437
Привет, ние се звърнахме от кратка ваканцийка. Следва диета пак.  Laughing Обиколихме де що има зоологическа градина в Германия. Нямам търпение да почнат училище утре.  И двете са омацани с някакъв детски грим, дето вече 2 ден не мога да го изтрия. Ноемката се оказа, че е отвикнала да спи на чужди места и си будувахме. Пък аз май месец на палатки смятам да я водя.  hahaha
Шанел, щом така го тероризират бързай да оправиш нещата. Аз не мисля, че е нормално.  Peace В класа на СОфи има едно момченце, което ходи да щипе и бие всички деца подред. И учителките са вдигнали ръце и май няма да остане в училището.  Но в случая е едно срещу всички, а май при вас разбирам, че са повечето срещу Мерт.
Мегън, и Софи ми надува главата за Дисниленд. Вие колко време смятате да седите, гледам доста смели планове за разглеждане имаш.  Laughing
Маги, аз сега имам нов метод за лечение на главобол. Обелваш картоф, поливаш го с оцет (тази част от картофа, която ще налагаш на болящото място) и превръзваш към главата. Мен винаги ме боли само едното слепоочие и е лесно.  Иначе само с Аулинчета се оправям, но ги пазя като съм пред умирГане, че са много вредни, а и не се продават тук. На мен и нищо друго не ми действа.

# 438
Горчива Луна мерси.  Peace И аз използвам парацетамолчето като лечебно чудо, но тоя път магическите му способности ми изневериха.

Да, брат и сестра са, родени на една дата в един и същи час, но през 3 години.  Mr. Green Как ги е целила баба ми не знам  Laughing, знам само, че като деца са им садили дърво между тях, защото се е случвало каквото на единия това и на другия.

Мопси Мдаам, чисто си бях пред умиргане и за аулин. Ще пробвам и с картофа. Мен ме почва от тила и после като ме цепне вече не мога да определя къде не ме боли. Но толкова силно през живота не ме е боляло. Притесних се, че края наближава.  Сега е останало едно тъпо бучене, затова да имам под ръка илачи, ако пак ме подхване.
Шенел с теб сме!  Hug Няма да се притесняваш, всичко ще мине по ноти, лесно и бързо. И ние сме подготвени. Simple Smile
sladka hapka и ти интересно си ги наредила по дати твоите деца. Simple Smile

# 439
Мопси,добре сте се завърнали Hug Лесно ви е на вас ,с мъже които могат да си вземат дни ваканцийка..Моя хем сам си е шеф,ама не може главата си да вдигне от обекти-проекти .Та хубо плановете съм ги завъртяла,и то бая смели дето викаш  JoyАма дали мъжо ще може да вземе няколко дни се не знае още WhistlingОбещал е ..или майската или мах лятната ваканция  Crossing ArmsВие къде точно обикаляхте по немско.Ние преди 3-4год ходихме в зоо-то във Франкфурт..ама не останахме кой знае колко впечатлени ..ама беше между другото де,не планирано зоо Simple Smile
Маги,пробвай Алиив ..доста по силен е  Peace
Сладка хапка,какво по хубаво от празниците..колкото повече по добре .. Peace

# 440
Здравейте,  Flowers Rose

sladka hapka Grinning Това имах предвид- щурите общи празненства, представям си ви. Пожелавам ви да празнувате приказно и щастливо винаги!

shanel1982  Wink Ще си имаш детенце месец преди мен. Ето кого ще моля най- много за помощ със съвети и идеи за отглеждане на бебета.
Прочетох за проблемната ситуация на детето ти в училище. Не знам какво точно се е случило и как, а също- какво е решението на учителката им към проблема, какво е направила за преодоляване на случилото се. Знам само, че това се случва навсякъде из училищата по света, за съжаление. И се надявам да бъдат опровергани съмненията ти в дискриминация спрямо детето ти. Защото ако се потвърдят- това е страшно и се съмнявам някой да признае подобно отношение. Не се тревожи, може да е инцидент само.

Leprechaun`s mommy, за мен е много интересно това, което си споделила: "родени на една и съща дата и в един и същи час". Чудеса съществуват, ето това е проява на едно от тях, според мен. Заинтригува ме и защото са ми интересни фолклорните обичаи и вярвания, които в този случай със засаждането на дървото, са нарекли децата да бъдат спасени от еднаква съдба. Не съм чувала или чела за извършването на друг подобен акт, но вярвам в мъдростта народна за т.нар. необходимост на този ритуал, защото съм наясно със символното значение на дървото (битуващо в паметта човешка от древността до днес). Благодаря, че сподели   bouquet

Мопси, аулинът не е вреден, нито пък нимизилът, който има същите съставки, но се произвежда от конкурентна фармацевтична фирма. Поради този факт аулинът беше обявен за "вреден" или като някой не може да се справи с конкуренцията- обявява я за нелоялна и незаконна. Така се случи с витамините супрадин и центрум в близкото минало, и с какво ли още не. Ще се спукам от яд, че забравих да си купя аулин, докато бях в България преди месец. И аз като теб да го имам за пред умиране. Къде хайманихте из Германия? Завиждам ти да знаеш  Grinning

Успешна и хубава нова седмица пожелавам на всички Hug Моята ще е различна, защото имам пак срещи от трети вид със служителите на общината.

# 441
Луничке, в митологията на българина има още един ритуал, свързан със символното разделяне на съдбите на родените в един ден (а понякога дори и в един месец) членове на едно семейство. Когато се попадне на яйце с два жълтъка, то се поделя между тези хора.

За дървото съм чела, че се сади на кръстопът, за да могат - образно казано, пътищата на двамата, да поемат в различни посоки.

# 442
Здравейте Simple Smile

lillyvw, добре дошла и успех! Simple Smile Hug

Горчива Луна, много се радвам, че прегледът е минал добре и резултатите са хубави! Simple Smile На мен ми предстои същото преживяване този петък, надявам се всичко да е наред (макар и голяма част от притесненията ми се разсеяха след амниоцентезата, знам, че остава да се потвърдят още много важни факти за развитието на бебето и не съм съвсем спокойна)...

Leprechaun`s mommy и sladka hapka – интересно ми беше да науча за тези обичаи, благодаря Simple Smile сестра ми и наш първи братовчед са родени на една дата през няколко години. Доколкото знам, не са правени подобни ритуали, но до тук между съдбите на двамата няма нищо общо Simple Smile Знаете ли дали обичаите се отнасят само за по-близки роднини – като братя и сестри, деца и родители?

Аз имам малко въпроси към тези от вас, които отглеждат деца в двуезични (или повече-езични) семейства. От сега съм се замислила как ще се справим с такава ситуация у нас – аз ще говоря на детето на български, мъжът ми – на холандски. Ние с него помежду си говорим на английски, така че стават 3 езика в семейството. Четох, каквото намерих, за отглеждане на деца в 2- и 3-езична среда и макар и повечето материали, на които попаднах, разсейваха притесненията, че децата ще се объркат и развитието им ще се забави, ще ми се да получа информация от някой, който има опит (и то точно в холандска среда). Ще съм ви много благодарна  Hug  bouquet

# 443
Мегън, след тия 2 дни ваканцийка ще има да ходи цяла седмица рано, че имат много бач, а аз не давам да се оставя след работно време.  Laughing Той има 35 дни ваканция и никога не може да ги използва.
Бяхме в Мюнстер и Дюселдорф. Успях дори сандали да купя на децата, освен пролетни обувки, за което съм супер щастлива и няма да има мрънкане по магазините.
Горчива луна, знам, че са един и същи препарат, но това, че е забранен в доста страни от ЕС, ме накара да се поитересувам защо. И имало защо. Но пък ме отървава от главоболието за минути.  Confused
Sprrringtime, в Родители в чужбина има цяла тема за отлеждане на  н-езични деца. Не знам дали си погледанала там.
 Моите са двуезични. Голямата проговори трудно и късно, но за сметка на това, сега не можем да и затворим устата.  Laughing Учи и английски в училище. Малката проговори бързо и почти не смесва езиците. С голямата полагах големи усилия, без видим резултат. Имаше момент, в който си мислех, че никога няма да проговори разбираемо.  Crazy  Само аз можех да разгадая какво казва. Веднъж 2 дни ми обясняваше, че искала питапат. Добре, че видя портокал по ТВ и разбрахме за какво става върпос.  hahaha
Ние използваме метода един родител -един език. Аз говоря и чета приказки само на български, а мъжа ми всичко на холандски. Майка ми праща всяка седмица 1 книжка и така поддържаме интереса към българския и връзка баба-внуче. До скоро не познавах никакви българи и съответно български се чуваше само от мен.

# 444
Sprrringtime Благодаря ти Simple Smile И ние често сме се замисляли на тази тема относно дву-три езичните хлапета...мисля, да последвам примера на Мопси  Simple Smile

# 445
Здравейте  Flowers Rose

sladka hapka, ето че си добавила още един интересен факт, неизвестен за мен. Провокираш любопитството ми да чета и съм благодарна за идеята, защото и без друго се чудя вече с какво да си убивам скуката, когато нямам работа. Не съм срещала в живота си хора, които да са ми разказвали за подобни любопитни съвпадения. Затова съм и едновременно учудена, и заинтригувана. А народопсихологията ни е част от духовното ни национално богатство, с което не всяка нация може да се похвали, въпреки че всички си имат самобитен фолклор.

Sprrringtime, не се тревожи. При представянето си в тази група споделих, че не съм в първа младост и че тревогите ми всъщност се родиха от противоречивата информация за бъдещи майки над 40 годишна възраст, която бях изчела до момента. И теб ще зарадват с добри резултати, вярвам в това. От цялото си сърце ти пожелавам да те обнадежди същата емоция, която усмихна и мен преди няколко дни  Hug

За семейната среда: в абсолютно същата езикова лудница съм и аз, с тази разлика че в региона, в който живея, говорят холандски език, но повече общуват на силен диалект на езика, който е абсолютно непонятен. И се налага у дома да общувам на немски или английски езици, а на холандски- когато съм в различна социална външна среда. Мога да те уверя, че децата няма да имат никакво объркване или забавено езиково развитие, защото точно децата възприемат чужди езици най- добре, т.е. те са най- добрите в усвояването на чуждоезиковото обучение. Мопси ти е обяснила чудесно какво да очакваш и защо да не се тревожиш, за което я поздравявам, защото съм абсолютно съгласна с лингвистчният метод: един родител- един език. И аз ще го прилагам в близко време  Wink

Мопси, моето главоболие изчезва също за минути, ако съм пила аулин. Притчата за забраненият плод няма да разказвам и защо е забранен, въпреки, че е плод: ядлив и безвреден. Съвестната употреба на лекарства не може да навреди на никого, но пък виж- системната злоупотреба може. Ограничението е целта на всяка превенция, а пък черният дроб (ако е писано) може да се увреди и от ежедневни наздравици, ама е тема за друг разговор. Ето защо
съм "за" употребата на всичко, от което имам нужда, което ми помага или което харесвам, но в безопасните граници на допустимото. Сигурна съм, че и с теб е така.

Пожелавам хубав ден на всички   thumbsup

# 446
Отдавна не съм писала, ама мама заминава и ми е криво.

Аулина много си го харесвах, но заради първата бременност спрях да го пия и така до ден днешен. Търпя си мигрената и толкоз. Добре че сега отминава за ден два, а преди се мъкнех по цяла седмица.
Явно съм станала мазохист. Mr. Green Ама и по принцип гледам да не употребявам много-много хапчета.

Sprrringtime, успех. Hug

По принцип аз съм зле с езиците и  синът ми на мен се е метнал. От време на време го улавам да изръси нещо на български на приятелчетата си. А и  нещо не строи добре изречения.

Мопси, аз имам питанка към теб. Mr. Green Ама няма да е за чай де. Crazy
Откъде си купуваш розова вода? Намерих в Tuinen, но  съдържа парфюм, и не я купих.

# 447
Звезди  Hug

# 448
Звезди, ох, разбирам те. И аз скоро ще изпращам баща ми и отсега ми е криво.  Tired

Днес бях на зъболекар, абе докато ми сложат коронка, ще мине време.
Както не ми се разправя и с това...

Утре сме на снимка, дано поне крачето е ок. Че Мила се разсипа вече.
Сега и брадавици морим, тая сутрин и едното око беше като възпалено,
освен физиологичен разтвор да знаете нещо друго за промиване, без рецепта?

В неделя ми се очертава дамско,следобедно излизане - 7/8 броя.  Laughing
Ще бъде веселба!

За езиците, давам съвет да не се тревожите много.
И аз се притеснявах, защото и двамата сме българи и само навън говори холандски,
но въпреки това се справя отлично.  Peace

# 449
Звезди, розова вода си нося от България. От продаваните тук не съм пробвала. Виждала съм и в DA и в биомаркета до нас, но нямам опит. Нали ти казах, че съм като бай Ганьо с гюмовете като замъкна багаж.Simple Smile)
Мда, има го и фактора диалект. Аз не контактувам и не поощрявам говоренето на диалект.  Софи като тръгна на  училище, започна да казва едно странно р  ала Хоише фрауен. Забелязвам, че  напоследък е много модерно. Отучихме я набързо.
На български пък не може да произнесе пт  и казва пЪтичка.  Laughing
Иначе и тук сме уцелили 5-ца от тотото с диалекта. Джакпота го оставям за лимбурхци.  Mr. Green
Понякога имам чувстото, че се задушават или  имат нещо в гърлото, което им пречи да произнесат гласните.  Crazy

Мила, аз позлвам oсвен физиологичен и Oogentrost на Weleda. От тези, които са опаковани в отделни стерилни апмули за еднокртна употреба.  
Стискам палци за снимката.
Защо трябва да чакаш за коронката? Аз тук не съм ползвала стоматоплогични услуги, освен контролен преглед.

Общи условия

Активация на акаунт