Тема за храненето - с какво се храним ние и децата ни в чужбина

• 32 642
  • 434
  •   1
Отговори
# 345
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Аз искам да попитам някой използвал ли е това чудо- beluga linsen
Не че ми е толкова важно, по скоро от любопитство бих пробвала, като другите видове леща ли се готви?

аз си купих един път, че ми беше интересно каква е на вкус.
не я намирам за кой знае колко различна Thinking, водата става тъмна като се вари.
аз я ползвах за салата. иначе можеш да я ползваш за декоративни цели вместо черен хайвер  Mr. Green
да кажем воловани с пълнеж и отгоре малко от тази леща и воала - уж е хайвер, ама не е  Crazy

# 346
Ама защо бактерията да не живее извън България? Не обича да е емигрант ли, що ли?

Тук има с б. булгарикус както и с други бактерии. Внимавам да купувам само мляко със съставки "мляко, бактерии," защото има и куп видове, в които има пектин и някакви други неща.

# 347
  Не съм експерт, но ми се струва, че отдавна е разгадано как да живве и извън Б-ия Wink
  Тази леща никога не съм я виждала, а черен ориз някой готвил ли е? Аз пробвах червен обаче си е твърд и след много готвене Crazy  Споделете при вас био и небио зеленчуците имат ли огромна разлика във вкуса? При нас домата и картофа небио са с вкус на пластмаса Sick Купувате ли от известния актимел с лактабациликус казей?

# 348
аз плодове и зеленчуци не купувам почти никакви био,просто защото съм в земеделска зона и имаме късмет да има много ферми около нас
все пак ,случва се да купя био,ако някой поиска нещо,което е извън сезона си /плодове обикновено/,напоследък грозде такова купувам
кисели млека по принцип не купувам никакви,че са повечето подсладени,пък активиа и актимел ,и грего,и данонино дори заради рекламите им не взимам ,че ми се  Sick

# 349
Ние също предпочитаме плодове и зеленчуци от местни производители, отколкото био Simple Smile
Иначе тези от супера са доста пластмасови.

# 350
Titina, откъде я вземаш тази суха закваска? Искам да си направя истинско кисело мляко, а не тукашните кремчета.

Поръчвам си я он-лайн. Първата ми дойде с уреда за млякото.
Снощи се зачетох за тази бактерия- независимо че е в хладилник след 5 дни млякото е доста кисело, и според инфото в нета се дължи на присъствието на посоченото нещо. Според информацията и нета пак тази бактерия не може да издържи извън българия и повечето фирми я внасят от там.На консистенция е като да се реже с нож

Имам приятелка шеф на лаборатория по храните в Канада. Като я мерна ще взема да я поразпитам ( заради инфо от нея колко неща спрях да ям в Канада  Mr. Green)

# 351
  Не съм експерт, но ми се струва, че отдавна е разгадано как да живве и извън Б-ия Wink
  Тази леща никога не съм я виждала, а черен ориз някой готвил ли е? Аз пробвах червен обаче си е твърд и след много готвене Crazy  Споделете при вас био и небио зеленчуците имат ли огромна разлика във вкуса? При нас домата и картофа небио са с вкус на пластмаса Sick Купувате ли от известния актимел с лактабациликус казей?

Аз готвя черен ориз, червен също. Не става бързо, но става. Тази вечер пак ще варя, ще го засека.

Тук органичните и неорганичните плодове и зеленчуци понякога са различни, понякога не. Забелязала съм, че неорганичните ябълки са по-големи. Искам много да се запиша за доставка на зеленчуци към местна ферма, но трябва да отделя време да ги разуча.  Tired

# 352
Titina напиши повече за канадските храни, които не трябва да се ядат.

Аз сьм споменавала и друг пьт, ние ядем едно кисело мляко, произведено в Канада, което си е истинско кисело мляко. Сьдьржа само мляко и бактерия. Не знам каква е бактерията, на сьдьржанието пише:live bacterial cultures. Прилича съвсем на българското и дори има гьст слой каймак на повърхността. Продава се в стъклен буркан, което е допълнителен + за мен. Ако някой се интересува www.pinehedge.com. При наличието на такова мляко, на мен ми се стува сьвсем излишно да си го правя сама, освен ако не излиза много по-евтино.

# 353
Да ви кажа, пробвах да подквася кокосово мляко, но не съм очарована от резултата - нито успя да се сгъсти достатъчно, нито на вкус е интересно . Хем сложих малко захар, но на вкус стана леко кисело и се позагуби аромата. Някакви идеи?

Иначе нормално кисело мляко правя редовно, като вземам сурово мляко от ферма и го заквасвам с българско кисело мляко. Колко е българско след повече от една година прехвърляне на закваската не е ясно, но си става идеално и вкусът му е съвсем автентичен.  А мъжът ми твърди, че всичко идва от малкото ми пръстче, с което пробвам температурата  Mr. Green

# 354
е,как подквасвате със захар?аз знам,че нищо не трябва да се слага в млякото,ама го знам от баба,не съм сигурна,дали няма някакви вещества,дето да действат като катализатор на процеса  newsm78

# 355
Titina напиши повече за канадските храни, които не трябва да се ядат.

Когато живеехме там ме информираше къде какво са открили. даже бях връщала месо заради една бактерия открита в него. В едни картофи от БС пак бяха открили разни микроорганизми...
Незнам защо, но от опита си там ( в Канада) останах с впечатление, че много много не се огласяват такива неща. Например бяха върнали 5 вагона телешко от Албърта от Корея заради луда крава, но освен в специализирания весник на митническите брокери никъде не се появи инфото...и познайте дали не пуснаха месото на пазара

# 356
Линден, а колко струва това органично кисело мляко, да си направя и аз сметката. В дадения сайт не видях цени Rolling Eyes

# 357
Titina, откъде я вземаш тази суха закваска? Искам да си направя истинско кисело мляко, а не тукашните кремчета.

Дорет, аз ползвам от тази. Виждам, че я има и в англ. Амазон
http://www.amazon.co.uk/Freeze-Dried-Yogurt-Starter/dp/B000KNFKP … 623975&sr=1-1

Извинявам се на засегнатите и подразнените, че освен мляко от стърготини, дървении и подобни, си правя често и домашно кисело.  Simple Smile

# 358
И аз държа всички неща в буркани ( е не са стъклени), но от майонеза- вършат ми страхотна работа. Там стоят и сухите гъби и подправките- запазват се перфектно. Спомням си баба ми си държеше ориза в хладилника заради тези молци.

Какви са тези молци? За пръв път чувам за кухненски молци... Честно казано не съм съхранвяла никога ядки затворени или в хладилник, както са си в пакета и докато ги изядем.
Да не са някакви гъгрици това? Така ли се пишеше тази дума #Crazy

И да попитам за тефлоновите покрития, с какво могат да се заместят? Принципно за тигани питам (за палачинки)?

Ползвам един на Skepthult точно за палачинки, недостатък- чугунен и доста тежък.  Whistling

# 359

Да не са някакви гъгрици това? Така ли се пишеше тази дума #Crazy

Гъгриците са подобни, но не летят. Моито бяха като вълнени молци - летят си. Може би са нещо северноамериканско? Аз мислех, че идват от пуловерите и трупах лавандула като шантава. Един ден се появиха бели червейчета около един кухненски шкаф. Чудих се какво е, пуснах си гугъла. Оказа се червеят на кухненски молец. Чистих като пощуряла късно вечерта и ги намерих в един стар пакет ядки.  Sick Изхвърлих всичко зърнено и всички ядки, чистих и пак летяха насам-натам поне един месец докато ги разкарам.  Sick

Общи условия

Активация на акаунт