Отговори
# 480
Здравейте ,

на колко месеца може да се прави инсулинова резистентност? Например 6 месеца след първото тестване?

# 481
  • София
Здравейте ,

на колко месеца може да се прави инсулинова резистентност? Например 6 месеца след първото тестване?
Да, ако до тогава си свалила малко кг., спазваш определен хран. режим и си на някакво лечение

# 482
Здравейте момичета! Аз съм на 33г., с редовен цикъл 26-27 дни. Бихте ли ми помогнали с тълкуването на тези резултати:
на 3-ти ден от МЦ
Prolactin       517.80 (127-637)
LH                 8.56 (2.4-12.6)
FSH               6.65 (3.5-12.5)
Estradiol       284.80 (46-607)
Testosteron  0.68 (0.22-2.9)
На 20-ти ден от МЦ
Progesteron  59.59 (5.3-86)

Добре са
На кой ден от МЦ беше О.?
Прогестерона точно на 7 ден след О. ли е направен? Добре е да е на горна граница / не се притеснявай може да е инцидент - само този МЦ да е по-нисък, но ти го имай предвид/

По мои изчисления съм имала О. на 12-тия ден от МЦ, не съм правила фоликулометрия, само тестове за овулация.  Излиза, че съм направила изследването на прогестерона с един ден по-късно - на 8-мия ден след О. Мислех този месец да направя и изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, според вас кои точно да си пусна?

# 483
  • София
simica
Тогава Прогестерона е добре

ТСХ и Т4 - може да вземеш направление от ЛЛ
ТАТ и МАТ / ако не си правила/  тях трябва да платиш
Да не си пила кафе и т.н.  -  нищо, което съдържа кофеин или др. стимулант

# 484
Здравейте! Включвам се с въпрос относно резултатите от моите изследвания. Моля за коментар.

1) FSH резултат 17.2 mIU/mL при референтни стойности:
Follicular Phase 2.5 - 10.2
Mid-cycle Peak 3.1 - 17.7
Luteal Phase 1.5 - 9.1

2) LH резултат 7.1 mIU/mL при референтни стойности:
Follicular Phase 1.9 - 12.5
Mid-cycle Peak 8.7 - 76.3
Luteal Phase 0.5 - 16.9

Когато дадох кръв бях на трети ден от цикъла ми (четвъртък вечерта ми зацапа, петък си ми дойде М и дадох кръв в понеделник). Това е фоликулярната фаза от цикъла, нали? Ако е така излиза, че FSH ми е извън граници.
Според двата гинеколога дето видяха резултатите ми всичко е наред. Имам ли повод за притеснение?

# 485
  • София
Здравейте! Включвам се с въпрос относно резултатите от моите изследвания. Моля за коментар.

1) FSH резултат 17.2 mIU/mL при референтни стойности:
Follicular Phase 2.5 - 10.2
Mid-cycle Peak 3.1 - 17.7
Luteal Phase 1.5 - 9.1

2) LH резултат 7.1 mIU/mL при референтни стойности:
Follicular Phase 1.9 - 12.5
Mid-cycle Peak 8.7 - 76.3
Luteal Phase 0.5 - 16.9

Когато дадох кръв бях на трети ден от цикъла ми (четвъртък вечерта ми зацапа, петък си ми дойде М и дадох кръв в понеделник). Това е фоликулярната фаза от цикъла, нали? Ако е така излиза, че FSH ми е извън граници.
Според двата гинеколога дето видяха резултатите ми всичко е наред. Имам ли повод за притеснение?

Може да има някаква причина / лечение, стимулация и т.н./  за по-високия ФСХ и затова лекарите ти да не се притесняват.

По принцип ФСХ на 3 ден от МЦ трябва да е почти колкото ЛХ - до около 7-8
На колко си год?

# 486
Денис, благодаря за отговора.
На 37 години съм  Grinning
Не се лекувам от нищо, не съм на стимулация.
Имам Хашимото. Изследвах и TSH наред с FSH & LH; TSH беше 0.63 (реф. 0.40 - 4.50) - според мен е много ниско; преди 6 месеца беше към 1.75; според доки всичко е ОК. Изследвах също и глюкоза и инсулин - там всичко е в граници.
Лекарите според мен не се притесняват, защото ми писна от доктори дето не разбират (не че аз повече разбирам) но дори и не ми казаха на кой ден да отида за тези изследвания, аз си знаех, че трябва да е на 3-ти ден от МЦ.
Денис според теб какви може да са причините за FSH да е извън норми?

# 487
  • София
Денис, благодаря за отговора.
На 37 години съм  Grinning
Не се лекувам от нищо, не съм на стимулация.
Имам Хашимото. Изследвах и TSH наред с FSH & LH; TSH беше 0.63 (реф. 0.40 - 4.50) - според мен е много ниско; преди 6 месеца беше към 1.75; според доки всичко е ОК. Изследвах също и глюкоза и инсулин - там всичко е в граници.
Лекарите според мен не се притесняват, защото ми писна от доктори дето не разбират (не че аз повече разбирам) но дори и не ми казаха на кой ден да отида за тези изследвания, аз си знаех, че трябва да е на 3-ти ден от МЦ.
Денис според теб какви може да са причините за FSH да е извън норми?

Едно изследване/ФСХ/ не е достатъчно да се правят кой знае какви изводи - може да е нещо инцидентно. ФСХ се повишава когато му е трудно да стимулира  яйцеклетка за доминантен фоликул - за О.
Причините може да са най-различни / хормонален дисбаланс - ниски или високи нива на хормони, които влияят на яйчниковата функция и т.н./

Другия МЦ направи отново:
ЛХ, ФСХ и Е2 на 3 ден от МЦ
Прави тестове за О. и мери БТ
Ако графиката, тестовете и изследванията покажат отново  проблем - отиваш на ФМ

Но, до тогава, не го мисли и не се притеснявай.

Къде е правено това изследване? 

ТСХ е супер

# 488
Едно изследване/ФСХ/ не е достатъчно да се правят кой знае какви изводи - може да е нещо инцидентно. ФСХ се повишава когато му е трудно да стимулира  яйцеклетка за доминантен фоликул - за О.
Причините може да са най-различни / хормонален дисбаланс - ниски или високи нива на хормони, които влияят на яйчниковата функция и т.н./

....Къде е правено
това изследване?.....
Denis, какво е Е2? Преди правех тестове за О. но спрях, защото и без това съм вманиачена на тема да стане бебето, а то вече 11 месеца се бави, та с тестове и мерене на БТ съвсем психясвам, но щом трябва ще започна пак с тестовете за О. и меренето на БТ.
Аз съм в Америка и изследването го правих в лаборатория, най-обикновена дето ти вземат кръв и после я пращат и аз не знам къде да я изследват. На ФМ няма как да отида, до колкото знам не се прави такова нещо тук. Поне никой за 11 месеца не ми предложи да следим нещата с ФМ.
Само да вметна, че едната гинеколожка искаше да ме стимулира с хормонални таблетки без абсолютно никакви изследвания - нито хормони, нито цветна снимка, нито спермограма, нито нищо.

# 489
  • София

....Къде е правено
това изследване?.....
Denis, какво е Е2? Преди правех тестове за О. но спрях, защото и без това съм вманиачена на тема да стане бебето, а то вече 11 месеца се бави, та с тестове и мерене на БТ съвсем психясвам, но щом трябва ще започна пак с тестовете за О. и меренето на БТ.
Аз съм в Америка и изследването го правих в лаборатория, най-обикновена дето ти вземат кръв и после я пращат и аз не знам къде да я изследват. На ФМ няма как да отида, до колкото знам не се прави такова нещо тук. Поне никой за 11 месеца не ми предложи да следим нещата с ФМ.
Само да вметна, че едната гинеколожка искаше да ме стимулира с хормонални таблетки без абсолютно никакви изследвания - нито хормони, нито цветна снимка, нито спермограма, нито нищо.

Е2 е Естрадиол

ФСХ е завишен, не искам да те плаша, но ако ФСХ е висок, може да показва проблем с Яйчниковия резерв / макар и само той да не е достатъчен , но може да е показател/

Добре е пак да го изследваш след време

На 11 месеца опити - не, но все пак си на 37 год. и е добре да се проследи О. на УЗ

# 490
Е2 е Естрадиол
ФСХ е завишен, не искам да те плаша, но ако ФСХ е висок, може да показва проблем с Яйчниковия резерв / макар и само той да не е достатъчен , но може да е показател/
Добре е пак да го изследваш след време
На 11 месеца опити - не, но все пак си на 37 год. и е добре да се проследи О. на УЗ

Благодаря ти, Денис, много си отзивчива   bouquet
Записах час при репродуктивен специалист за средата на август. За сега няма да пускам други изследвания (то и без това без направление от доктор нищо не мога да пусна сама) и ще изчакам да видя новия доки какво ще препоръча.

# 491
Здравейте,
На 27 съм, почти 28 Simple Smile Бебеправим от декември 2010. До тук равносметката е : една химическа в юни 2011 и един спонтанен аборт на 12 април 2012 в 7 г.с (по-точно кухо яйце беше), не се наложи чистене, тъй като организма се само почисти.
До тук съм правила: микробиология - чиста; хламидия ДНК тест - чиста; микоплазма - отрицателна, уреаплазма - позитивна; Цитонамазка - втора група (всичките са правени на 21 юни).
В четвъртък (26 юли си пуснах някои хормони, кърво захарен профил и инсулин.
Взех си вчера изследванията. Та ето и резултатите:
- прогестерон пуснат на 19-тия ден от цикъла 15.55
(реф. стойности: фол.ф. 0.2-1.5; ов.ф. 0.8-3.0; лут.ф. 1.7-27.0)

TSH 3.62 (реф.ст. 0.27- 4.2)
FT4 15.46 (реф.ст. 12.0-22.0)
FT3 4.7 (реф.ст. 3.1-6.Sunglasses
TAT 29.63 (реф.ст. до 115)
MAT 65.45 (реф.ст. до 34)

Инсулина е 7.15 (реф.ст. 2.0-29.1) на гладно и след един час, след пиене на гликоза 27.4 (реф.ст. 2.0-29.1)

Моля за коментар.

Последна редакция: сб, 28 юли 2012, 16:04 от maresr

# 492
  • София
Здравейте,
На 27 съм, почти 28 Simple Smile Бебеправим от декември 2010. До тук равносметката е : една химическа в юни 2011 и един спонтанен аборт на 12 април 2012 в 7 г.с (по-точно кухо яйце беше), не се наложи чистене, тъй като организма се само почисти.
До тук съм правила: микробиология - чиста; хламидия ДНК тест - чиста; микоплазма - отрицателна, уреаплазма - позитивна; Цитонамазка - втора група (всичките са правени на 21 юни).
В четвъртък (26 юли си пуснах някои хормони, кърво захарен профил и инсулин.
Взех си вчера изследванията. Та ето и резултатите:
- прогестерон пуснат на 19-тия ден от цикъла 15.55
(реф. стойности: фол.ф. 0.2-1.5; ов.ф. 0.8-3.0; лут.ф. 1.7-27.0)

TSH 3.62 (реф.ст. 0.27- 4.2)
FT4 15.46 (реф.ст. 12.0-22.0)
FT3 4.7 (реф.ст. 3.1-6.Sunglasses
TAT 29.63 (реф.ст. до 115)
MAT 65.45 (реф.ст. до 34)

Инсулина е 7.15 (реф.ст. 2.0-29.1) на гладно и след един час, след пиене на гликоза 27.4 (реф.ст. 2.0-29.1)

Моля за коментар.

Нямаш ИР
ТСХ показва Хипофункция на ЩЖ, МАТ са завишени - лекар трябва да прецени дали е Хашимото или е друга причината за това

Прогестерон на 19 ден от МЦ - това кой ден след О. е ?
Прогестерона показва, че е имало О., но е нисък, ако е направен на 7 ден след О.

# 493
denis_d , бих искала да те попитам следното ( имам спомен че съм чела твои коментари по въпроса , но в момента нямам време да търся )

Може ли специалист с код 25 ( гръден хирург ли е , не знам точно за това пиша кода ) да ми даде направление за гинеколог.

bouquet

# 494
  • в пералнята
Момичета, може ли да ви помоля за коментар върху моите изследвания. Правени са на 3 ден от цикъла.
Prolactin 418.60mIU/l   М(86.0 - 324.0); Ж(127 - 637)
LH   4.61   IU/l    М(1.7-8.6) Ж(фол 2.4-12.6, овул 14-96, лут 1.0-11.4, мен 7.7-59
FSH   10.38   IU/l   М(1.5-12.4) Ж(фол 3.5-12.5, овул 4.7-21.5, лут 1.7-7.7, мен 25.8-134.8
Estradiol   267.30pmol/l  М:28-156;Ж:от1-10г.22-99.1,фол 46-607 овул.315-1828,лут161-774,мен. до201)   
Testosteron   0.93   nmol/l  Ж(0.22 - 2.9); М>17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5;7-12г. 0.1-2.37;1-6г. 0.1-1.12

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 20:17 от Arhinora

Общи условия

Активация на акаунт