Отговори
# 105
  • Бургас
Добро утро и от нас!

Честити бебчета на Биби и Лили!Живи и здрави да са ви малките сладурчета!
Шаманка, Пепеляшка, благодаря ви за отзивчивостта!Аз също ползвам и тази поза, понеже видях, че се препоръчва при големи гърди.Сега се надявам единствено да ми минат раните и дано да е скоро, че си примирам като засмуче.Той си е гладен на час - два и аз си давам, докато се регулират нещата.За мое успокоени започна да си пълни и памперсите  Simple Smile
Хайде, бременни коремчета, бягайте към родилно  Laughing

# 106
Добро утро и от мен!

Бебо, мерси за чая, имам нужда от кафе, обаче, и сега смуча едно.  Tired

За пишката да кажа, че гледам да сочи надолу, но и много пъти забравям и хич не обръщам внимание как е застанала. Не се е опикавал Филип, освен един два-пъти, преди да сменим единицата с двойка на Памперс. Явно са му били малки първите.

Красидика, браво, много пораснал Емо. Фифката има още мляко да изяде докато го докара до 3 номер.

Нокти не режа, страх ме е, много са малки. Страшно дращи малкият змей, вече съм цялата надрана по деколтето.  ooooh!

Нева, хапна ли ананас? Канелата също беше набедена, че предизвиква контракции, можеш да си я сложиш в чаша топло мляко, например.
Май от активно пишещите само ти и Биби85 останахте. Аз все си броя още колко коремчета имаме.

Въпрос за кърмене: по принцип Филип суче чудесно, силно и активно. Но от няколко дни, особено вечер, вместо да се успокои и да задреме на цицата, той се активизира все повече, започва да сумти, да недоволства и да суче все по-настървено. Прехвърлям го от гърда на гърда, но вече накрая и двете са  изцедени до кожа. Той все повече се ядосва и суче като невидял, докато накрая много се разстройва и разревава и вече някак се "обижда" на циците и не иска да суче, само се извива на дъга. Накрая просто го гушвам и спирам да му давам да суче. В такъв момент той изведнъж се успокоява.
Какво е това чудо? Пик в растежа ли? С Иглика не ми се беше случвало. Значи ли, че не му стига кърмата в такъв момент? Иначе циците, дори и много меки, винагу му пускат по нещо, защото го чувам да преглъща. Правилно ли е в такъв момент просто да прекратя кърменето, защото то очевидно го изнервя?

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 09:04 от Анонимен

# 107
Добро утро, момичета! Все още сме 2 в 1, днес трябваше да отида на преглед, но доки ми каза направо да отивам да ме приемат в болницата, защото пренасям с 5 дни. Стискайте ми палци скоро и аз да гушкам бебо, че нямам търпение вече, откога чакам този момент. Желая ви хубав ден и не излизайте много, че навън е ужасно студено Hug

# 108
Добро утро мами, бебоци и коремчета Simple Smile
Момичета благодаря ви за отговорите! Сега като се загледам, май не са пъпчици ами, започва да му се бели главата Simple Smile За пишата, била съм тотално в грешка, Разбиращи роднини , отгледали по няколко деца ни казаха да я слагаме нагоре- резултата е опишкано до ушите бебе !
janajar , това със спането на гърдите ми хареса  Peace , така няма да го накарам да протестира срещу кошарката, нали Simple Smile
Отивам да ми махат конците, дано наистина не е болезнено, стига толковва болка, малко трябва да отпочина, хихи Simple Smile
 Hug Hug Hug

# 109
  • Китна Тракия
Добро утро, момичета! Все още сме 2 в 1, днес трябваше да отида на преглед, но доки ми каза направо да отивам да ме приемат в болницата, защото пренасям с 5 дни. Стискайте ми палци скоро и аз да гушкам бебо, че нямам търпение вече, откога чакам този момент. Желая ви хубав ден и не излизайте много, че навън е ужасно студено Hug

Биби, стискам ти палци!!!!

Венуш, що мляко с ориз с канела в промишлени количества изядох снощи, но нема ниииикой. И фреш от грейпфрут пия, и ананас съм приготвила - днес ще го изям целия, но не вярвам нещо да ми повлияе. Аз през цялата бременност съм си хапвала Wink

МартиСъншайн и на мен за сина свеки обясни, че трябвало да е нагоре пишето, но първо - опишка се няколко пъти и второ - най-често не стоеше в тази поза  Mr. Green Бързо се светнах, че няма нужда от подобна процедура и бяхме рахат Wink

# 110
  • Бургас
Биби, стискам палци до надвечер да се похвалиш с рожба!

# 111
Въпрос за кърмене: по принцип Филип суче чудесно, силно и активно. Но от няколко дни, особено вечер, вместо да се успокои и да задреме на цицата, той се активизира все повече, започва да сумти, да недоволства и да суче все по-настървено. Прехвърлям го от гърда на гърда, но вече накрая и двете са  изцедени до кожа. Той все повече се ядосва и суче като невидял, докато накрая много се разстройва и разревава и вече някак се "обижда" на циците и не иска да суче, само се извива на дъга. Накрая просто го гушвам и спирам да му давам да суче. В такъв момент той изведнъж се успокоява.
Какво е това чудо? Пик в растежа ли? С Иглика не ми се беше случвало. Значи ли, че не му стига кърмата в такъв момент? Иначе циците, дори и много меки, винагу му пускат по нещо, защото го чувам да преглъща. Правилно ли е в такъв момент просто да прекратя кърменето, защото то очевидно го изнервя?

Venush, това поведение, което описваш, е обичайно за бебета на възрастта на Филип, но понякога е доста изтощително и изнервящо за майките и обикновено води до притеснения дали всичко с детето е наред, дали поема достатъчно кърма, дали майката откликва правилно на нуждите му и т.н. Някои специалнисти обясняват тази „нервност” на бебетата с незрялата им нервна система, други – с т.нар. „скокове в растежа”, трети – с темперамента на бебето, четвърти – с понатрупанана умора и напрежение у майката в края на деня и т.н. Ако бебето е здраво, наддава добре и изглежда жизнено и енергично, значи по-скоро е въпрос на период, който отминава. Доста майки споделят, че децата им са преминали през подобни периоди и след това постепенно са са успокоили. При различните бебета може да продължи различно, но добрата новина е, че „Това също отминава”.

Много майки споделят, че вечер (обичайно, между 5-6 и 10ч.), бебетата им стават доста по-неспокойни, започват да искат да сучат много начесто, дори им се струва, че сливат няколко кърмения едно след друго, като в маратон. Това поведение е съвсем нормално и не е сигнал, че кърмата на майката не достига като цяло, или че е необходимо дохранване. 
Както по-горе писах, едно от срещаните обяснения е свързано с майката - че към края на деня количеството на млякото би могло да намалява поради естественото движение на хормоните през деня и натрупаната умора. Според професор Питър Хартман (специалист по лактация The University of Western Australia), обаче, сред жените, които той е изследвал, не е наблюдавал спад на количеството на кърмата вечер. Дори и да се допусне, че има някакво намаляване на количестовто, съдържанието на мазнини в кърмата вечер обикновено е по-високо (особено ако се позволи на бебето то да „контролира” и да суче както и колкото пожелае), така че в количеството на калориите, които бебето приема като цяло, не би следвало да има съществена разлика. В тази връзка, не намаляващо количество мляко вечер, а по-скоро по-слаба струя и по-бавен рефлекс на потичане биха могли да предизвикват това вечерно неспокойствие и нервност на бебетата, докато сучат. От друга страна, за това поведение се търси причина у самите бебета и се обяснява с все още недоразвитата им на тази възраст нервна система, с натрупването на емоции и впечатления през деня. Като друга причина се посочва, че с това често сукане бебето дава заявка към тялото на мама да произведе повече кърма, за да се засити добре и да се подготви за по-дългия нощен сън. Бебетата растат с голяма бързина в първите месеци и обичайно удвояват рожденото си тегло около средата на първата година. За да растат с такива темпове, понякога минават през „скокове в растежа” - апетитът им рязко нараства и може да искат да сучат почти двойно по-често - на всеки час и дори по-често. Честото кърмене  увеличава количеството на кърмата, за да задоволи повишените им нужди. Някои дори считат, че бебетата „помнят” от периода, когато са били в утробата, че майките им са били по-активни по това време на денонощието. А други намират връзка с това, че вечер у дома може да се прибира някой от домакинството, към който бебето да реагира по определен начин.

Вероятно нито едно от тези обяснения не дава точен и цялостен отговор защо много бебета проявяват такава нервност вечер и искат да сучат често, но това постепенно отшумява.
Чудесно е, че ти си открила начина, който успокоява Фифо – по-продължително кърмене, с редуване няколко пъти и на двете гърди и след това – просто гушкане (между другото, този тип кърмене се нарича още “cluster feeding” или “bunch feeding” - често сукане, понякога с дрямки между суканията, настава един маратон от сукане и евентуално лек сън, през който майките понякога имат чувството, че бебето постоянно им е на гърдите в рамките на няколко часа, като слива няколко кърмения).

Какво е помогнало и при други майки да преминат по-леко през такива периоди:
-   да се позволи на бебето да суче когато и колкото пожелае;
-   да се успокои с докосване (гушкане, нежен масаж);
На първо място споменах двете неща, които дейсттват най-добре за вас Wink, а ето и още няколко споделени:

- да се опитват различни пози;
- да се кърми кожа-до-кожа;
-   майката да вземе топъл душ, да се настани удобно, с чаша вода, сок или топла напитка и докато кърми, да се опита да се отпусне и да си мисли за нещо хубаво; да прави нежен масаж на гърдата или да прилага компресия (всичко това би спомогнало на рефлекса на потичане);
-   носене в слинг (така майката ще има свободни ръце, за да свърши нещо друго, а също така и да кърми бебето, докато го носи вътре);
-   помощ от таткото или друг член на домакинството – те да погушкат и поносят бебето;
-   разходка вън (ако времето го позволява) – би могло да се опита да се излезе преди да е започнал този „нервен период”;
-   да се опита да се успокои бебето с някакъв шум („шшш” зад ушенцето му, пеене, музика, т.нар. „бял шум” – еднообразен шум, като от аспиратор, прахосмукачка, сушоар и т.н. В Интернет има доста записи на бял шум – например, туктук и тук);
-   да се успокои с ритмично движение (да се носи бебето на ръце и да се ходи, танцува, полюлява и т.н.)
-   да се създаде по-спокойна обстановка (по-затъмнено, по-тихо);
-   да се комбинира (например – танц с музика или полюшване с бял шум и т.н.).

Фифо е още малък, има нужда да бъде гушкан, да усеща твоята близост, топлината и обичта ти. Ако честото кърмене вечер и гушкането го успокояват, значи това е нещото, от което се нуждае и ти откликваш съвсем адекватно на него. Ако милсиш, че има нужда, би могла да опиташ и дали някоя от гореизброените идеи няма да има положително влияние. Действително е период и ще отмине, а ти се справяш чудесно с него! Hug

# 112
  • София
Добро утро, момичета!
И ние сме си все така 2 в 1, днес ми е термина, бях вече на преглед и запис на тонове тази сутрин и .... пак нищо. На бебка и било комфортно каза доктора, в сряда пак ще сме си говорели какво да правим. Аз вече съм много неспокойна, скачам през нощта при всяко движение на бебка, гадаейки още полузаспала това сега ритник ли беше, що беше... а аз като скоча и мъжа скача да ме пита как съм Simple Smile Вчера имахме една фалшива тревога, та той хукна да проверява багажа, не че е съвсем наясно какво трябва да има в сака, ама... Laughing
Bibi85, стискам палци всичко да е наред newsm10 ! Подозирам, че и нашата одисея ще завърши по същия начин.
nevva , от къде вадиш тази енергия и бодър дух   bouquet
Честито на новите мами!

# 113
Здравеите,

и аз вчера бях на преглед, всичко е ОК, води, сърдечен ритъм на бебето, никакво разкритие и никакви контракции, казаха че тежи около 3 кг! В четвъртък ми е следващият преглед (началото на 42 седмица). Казаха че ако не се задвижат нещата от само себе си, ще предизвикат раждането на първият ден от 43-та седмица, тоест на 7 или 8 февруари #Crazy !!!!!!!!

# 114
  • На морето!
Мenina, всяка капка кърма е ценна! ....
Много благодаря! Днес се снабдих с контейнери и започвам замразяването. Прочетох темата с указанията за съхранение отново и ще действам.

На всички момичета, които са все още 2в1 пожелавам до края на месеца да се срещнат с упоритите си дракончета!
За пишлето- на Симеон никога не съм го нагласяла по някакъв специален начин в памперса, както си се намести- така си остава, т.е. надолу.

# 115
Айде пак аз с въпрос за порциите мляко  Blush
ЛЛЛ
Мога ли да направя нещо, за да "накарам" порция мляко да слезе по-бързо?
Бебетата просто стават адски буйни, изнервени и ревящи, докато чакат новата порция да слезе...
Ще остана без зърна и гърди от дърпане и блъскане от тяхна страна  Blush

Нещо май взеха много бързо да ми се празнят гърдите  Confused

Благодаря!

# 116
Марету, възможно ли е да си била с по-стегнато бельо или блузка, които да са притиснали гърдата? Или пък не е била изпразнена добре преди това?

Ами не, бельо не нося - разхождам се по широки тениски, в постоянен цикъл кърмене - цедене съм. В деня, преди да се запуша, май не давах на малкия да суче от тази гърда, а я изцеждах за голямото "бебе". Сигурно това ми е грешката? Благодаря сърдечно за съветите, разкара ми още след първата процедура с горещ компрес и кърмене. Дано не се повтаря, боли много, но и се чувствах страшно некомфортно, отпаднала и ми се гадеше.
lovelybrud, мерси, че се включи по моя въпрос.
Пишлето го слагам надолу в памперса, но редовно и моят младеж се напикава. Поне веднъж на ден. Как го прави, той си знае.

# 117
  • На Дунава
Много благодаря на Пепеляшка за съветите! Имаме си най-всеотдайните консултантки   bouquet
Момичета, на всички ли трябва да ви махат конците от епизотомия/разкъсване? Мен и двата пъти ме зашиха с нещо бая дебелшко, да не кажа, че на медна жица ми приличаше, обаче се саморазгражда, и няма нужда от махане на конци. Не че някой ме е питал какво искам, де.
Ние утре сме на педиатър и тръпна в очакване каква ще ни е присъдата с грамчетата. През петте дни, откакто сме си у дома, тя 2 дни почти отказа да суче (5 хранения, по 2-3 пълни памперса), но последните 2 дни суче добре и пълни гащите доволно. Дано не е отслабнала твърде много, че тогава ще се вкарам в приключение, като ме накарат да давам добавка и какво ли не.... Според мен преходът от коластра към мляко не й понесе добре, но сега всичко е наред, а и мляко има достатъчно, да чукна на дърво.
Café con leche, виждам, че девойките са таман на 3 седмици - типичният период за скок в растежа. Ако е така, няколко дни ще са все гладнички и изнервени. Със сина ни все едно някой ни сменяше бебето при скок в растежа - от малко гушкавче ставаше непримиримо ревливо чудовище Simple Smile Стискам палци да отмине бързо!

# 118
  Брей, месеца се изтърколи а още  56 бремелинки имаме.Хайде момичета, дано работата се активизира и скоро да си гукате с бебоците в ръце baby_neutral.
  А иначе ние от вчера се усмихваме широко даже и когато сме будни.След доста пулене,плезене и широки усмивки от моя страна, получих най-красивата (беззъба) усмивка на света. Laughing
 С нетърпение чакаме петък за прегледа при педи,ще ни вземат и кръв защото хемоглобина и е нисък,дано всичко е наред Praynig
 Искрени благодарности на Пепеляшка за бързия отговор,вече съм ОК.

# 119
Стискам палци на Биби, хайде и другите майчета които чакате успех и скорошно 'изгонване'.
Моето зверче пак почна да ми хапе зърната, аз си мислих, че е от Инфакола, който давам - малко е хлъзгав, но пробвах и без него пак така. почна да се буди на 2,5-3 часа най-много и явно доста гладна, особено нощем.
Имам един въпрос тези които ползвате инфакол, как се отразява на акането на бебоците, имам усещането, че бебка малко намали аканите пампита.
Някой пробвал ли е да бори коликите с хомеопатия - как се повлияват и какво давате!?

Бибиана мойте конци си паднаха сами и то още до преди на са минали 10 дни от раждането, аз бях с перинеотомия.

Въпрос към ЛЛЛ:
Количеството което произвеждат гърдите има ли някаква закономерност / еднакво ли е  в двете/Когато изцеждам останалото мляко от гърдата от която е яла Софи, забелязвам, че от лявата винаги е по-малко, а принципно тя е тази от която се храним по-трудно, значи ли че тя като цяло произвежда по-малко или! Изцеждам защото тя специално според мен още не е отпушена съвсем, от време на време стават твърдички участъци, който за щастие след кърмене ги няма.
И още нещо по въпроса със жълтеницата, майка ми само се оглежда в детето било жълтичко - да давам вода !!!, аз отказвам, ама все се чудя, до какво количество е допустимо ако реша да и дам все пак

Последна редакция: пн, 30 яну 2012, 14:32 от EwaD

Общи условия

Активация на акаунт