Отговори
# 495
Здравейте и от нас Hug
При нас горе долу едно и също,малката имаше много колики,аз първо не ги разпознавах,после пък си мислех че няма да има ефект от капки,всяка вечер милата плачеше и то много Sad,и вчера вече взехме капки инфакол и някакво мазило за коремчето  и крачетата,не знам кое помогна но малката така се успокои,почна много да пръцка и оригва,след това си стоеше гледаше ни ,а ние не знаехме какво се случва,не смеехме да се зарадваме Crazy Mr. Green Mr. Green
Иначе се кърмим,за сега успешно,тези дни докато крещеше се чудихме как да я излъжем да вземе биберон е детето ни на повръща и се отказахме Embarassed Embarassed,добре че поне то е разумно,и сега горката като и дам гърда и първо плези само езичето да види какво и подавам  Mr. Green Crazy
Виждам че сте почнали да отказвате нощно хранене,а тези като моето бебче които не искат вода и биба как се процедира и трябва ли да я спирам задължително,или поне на какъв етап,ние още нямаме кой знае какъв режим.
Хубав ден на всички Hug  bouquet

# 496
Миряна, благодаря за отговора. Бих искала да имам кърма допълнително, защото, понякога баща му го храни като като искам да поспя, пък и ако ми се наложи да изляза, както и факта, че най-вероятно ще започна скоро работа и искам да имам допълнително съхранена кърма. Детето си хапва с апетит на около 2 часа и според мен си изглежда добре, имаме "жълти" памперси - 2 много ПРЕпълнени и 2-3 нормално пълни. Изведнъж гърдите ми останаха като празни и имам чувството, че по-трудно ги захапва, а иначе го чувам да гълта. Прочетох отговора и за Силвия, и той ще ми е много полезен.Благодаря ви момичета от ЛЛЛ.

Rapuntzel, радвам, се че сме ти полезни! След като понякога таткото храни Сами и планираш връщане на работа, се надявам да ти помогна с някои идеи за организиране на храненето му с изцедена кърма.

Цедене на кърма:
Някои майки откриват, че сутрин могат да изцедят повече кърма; други - докато кърмят от едната гърда, да цедят от другата; трети - между кърменията. Обикновено гърдите се чувстват по-пълни сутрин, ако бебето има по-дълъг период на сън през нощта и постепенно намалява периодите между кърменията през деня. Нормално е количеството на изцедената кърма да не е едно и също всеки път. Като ритъм на изцеждане през деня може би е удачно да се изцежда често и на по-кратки сесии, отколкото да се цеди на големи интервали и продължително. Постепенно сама ще усетиш кога за теб е най-подходящият момент и по колко често да изцеждаш (според това колко добива от едно цедене и дали те задоволява това темпо).

Съхранение на кърма:
За по-лесно размразяване и порциониране, би могла да съхраняваш на малки порции (по около 50мл, например). Също така би могла да помислиш колко замразена кърма ще ти е необходима приблизително за определен от теб период от време и за по колко хранения на Сами. Тук има подробна информация за съхранение на кърма.

Кърмене и работа:
Доколкото разбирам, живееш със семейството си в САЩ - страна, където според информацията с която разполагам, кърмачките имат възможност да съвместяват работа и кърмене. Едно от направленията, по които Ла Лече Лига работи е именно подкрепата на кърмещите работещи майки. Може би тази статия ще ти бъде полезна като отправна точка! Ще се радваме да помогнем и с още идеи за съвместяване на работа и кърмене!

# 497
  • На морето!
Мирката, разбрах те аз -гледах първа страница и така схванах.  Hug
Мирелия, аз мисля, че бебе, което е изключително само на кърма има нужда от нощното хранене и не бих пробвала да го махаме, само ще се изнервим и двете и в крайна сметка ще си остане.  Peace
Химена, не съм ЛЛЛ, но да кажа- няма нехранителна кърма.

# 498
Здравейте, момичета, бих искала да се върна към една тема, която обсъждахте преди време....лохиите...Днес е 9-ти ден след раждането, но все още кървя точно колкото при цикъл, сменям превръзките на няколко часа. Вероятно още е рано да се притеснявам, но след колко време вече със сигурност трябва да е спряло червеникавото на цвят течение и да звъня на доки ако това не се случи, след 14-тия ден примерно?
Иначе от вчера вечерта усилено пробвам съветите на Amorevole и Pepelyashka, не смея да пиша, че е рано да се каже, но май преборихме проблема. Цедя мъничко гърдата преди кърмене, будя го на 2,5 часа през деня, 2,5 или 3 часа нощем, хапва в сънено състояние. За сега позата още е в легнало настрани положение, корем срещу корем (за да не го събудя). Оригвам го задължително и.....от снощи до сега почти не е върнал кърма!! Хапва колкото си иска, понякога по 40 мин, понякога по 8-9. Аз просто гледам да няма паузи по-дълги от 2,5 часа. Дано това състояние продължи, благодаря ви, момичета  Hug

# 499
  • гр.Пловдив
Здравейте, ние да не се похвалим че сме кротки и днес хоппп сме едни мащииииии.

ЛЛЛ трета седмица ли имаше перод на бързо израстване, да се успокоя малко.

И сега пак да Ви питам за вит Д. Една позната ми донесе от Австрия капки - ОЛЕОВИТ, но как се дозират те, пак ли като изписаният Вигантол по 2 капки. Тя каза по половин капкомер, но май множко ми се вижда. Някой да има идея?

# 500
smarfietka_, няма ли упътване към тези капки?

# 501
Здравейте,

Имам няколко въпроса към ЛЛЛ:

1. Бебка яде през деня на 3 часа и нощно време веднъж (когато се събуди, ако не се събуди, аз я будя рано сутринта). Яде и от двете гърди, като от втората по-малко и на следващото хранене започваме с гърдата , с която сме приключили на предното хранене. Не усещам тежест в гърдите, малко са наедрели, обаче като приключим с храненето са сравнително меки и не усещам никаква тежест. Пробвах да цедя с помпа, ама мн малко излиза и е много болезнено за зърната ми. В болницата цедях доста, обаче тогава гърдите си ги чувствах като футболни топки, бяха мн напрегнати и болезнени. И сега спрях да се мъча да цедя, обаче всички ми мърморят по цял ден що не цедя и как щели да ми се запушат гърдите и аз се чудя вече какво да правя.

2. Може ли да ми дадете някакви инструкции за пози за оригване. Имам чувството че не държа правилно бебето и понякога просто си заспива и аз успявам да я оригна. Докато сменям гърдите успявам да я оригна, обаче след втората гърда не винаги.

Мерси предварително за отговора.

# 502

Amore, благодаря ти за бързия отговор и за подкрепата.
Наддаването е за последните 20 дни(за втория месец). Първия месец наддаде килограм от най-ниското тегло. Тя се роди по-мъничка(2,620кг.) и ми се ще да навакса по-бързо. Преди седмица я теглих на всяко хранене, а накрая на денонощието получавам общото количество поето мляко. Сега не го правя, защото започнах да се депресирам и прекалено да се вглеждам в цифрите, а това ме прави неспокойна. В момента я меря веднъж на ден по едно и също време.
Напоследък суче  по- добре в полусънено състояние, просто като е събудена не е толкова спокойна, но като реши че не иска повече, нищо не е в състояние да я накара да поеме още мляко. Бута с език, прави кисели физиономии, изпъва се и когато я махна от гърда се успокоява и усмихва. Продължавам да опитвам и комбинирам различни похвати. Кърменето е изцяло с компресия, освен в случаите когато усетя, че се дразни от по-силната струя. Памперсите са 5 нормално напишкани, от които 1 или 2нормално наакани.
В слинга спи непробудно, но все още не знам как да я кърмя в слинг. Позицията в която я нося е изправена, с разкрачени крачета.
Голямата си дъщеря кърмех до 9м. и нямах никакви проблеми. Мислех си че всички бебета са лакоми, но уви ...

Момичета пожелавам ви спокоен и усмихнат ден, въпреки ужасното време!Отивам да чета назад.

mi_sy, ще ти пиша аз, Amore за малко отсъства Simple Smile

Наддаване от 1 кг. за първия месец и 500 гр. за 20 дни от втория е много добро. Това показва, че бебето ти си хапва съвсем прилично. Възможно е сметките на базата на теглене преди и след кърмене, както сама си усетила, да са по-скоро объркващи и реално неточни, отколкото да ти дадат сигурност. Майките, които се притесняват за наддаването на бебетата си споделят, че много по-ясна тенденция се вижда при едно седмично наддаване, отколкото при опитите да се разбере колко изяжда бебето на всяко хранене. Просто кантарите не са достатъчно точни, дори и малко мръдване на бебето или разлика в условията може да даде отклонение.

Според теб вариант ли е да проследиш едно седмично наддаване? Очакваното наддаване за седмица на едно изключително кърмено бебе между 0-3 м. е мин. 110-200 гр. (редактирах се, че по невнимание бях писала объркано). Бебетата също растат и на височина и обиколки. Нормално след първия месец наддаването да е една идея по-слабо.

За кърменето в слинг може да ти е полезно да погледнеш различните пози за носене, например тази и да направиш опит как ще ти е най-удобно. Зависимост от голeмината на гърдите и самото бебе, както и модела на слинга, майките нагласят различни пози за кърмене в слинг, като включително и тази която описваш е възможна, ако бебето не е прекалено високо.

и аз да се запиша....
 newsm78 тази сутрин 5 памперса с акано от 7 до 10 яде ...и ...ака, миене пак ядене и така дооооо 11 по едно време не издържах и се скарахме с таткото....  а аз ще простирам че от вчера следобяд до днес пак една пералня начишкани дрехи.
вероника,и ние сме с размер за 3 мес.   бяхме взели за новородено дрешки и точно по 1 път сме обличали и му бяха теснички на милото  седеше много смешенв тях.и сега в това време немога да отида да понапазарувам та ще да е интернет.
 към ЛЛЛ: как се разбира дали ти е хранителна кърмата? Thinking

момичета  признаци аз настинало бебе да ми кажете?
 в този без причинен рев и будуване, почвам да търся вината в себе си мисля че кърмата може да не ми и хранителна,да ми е болно детето... иде ми  и аз с него да писна в един глас

Химена, както е писала и Menina , нехранителна кърма няма. Твоята кърма е идеалната за твоето бебе. А и писаното от теб над въпроса ти показва, че определено основания за притеснение по отношение на хранителността на кърмата ти едва ли са основателни.
Бебетата може да търсят гърда и да плачат не само от глад. Кърменето е много повече от хранене за бебето.

В първите седмици е нормално бебето да не е особено ритмично и да има нужда да е близо до мама и да суче често. От друга страна, бебетата преминават и през периоди на скок в растежа и както разказват майките, бебетата им стават много нервни, сучат сякаш постоянно, плачат или мрънкат много и се залепят за мама. Обичайно това продължава за период от 3-7 дни, но може и малко повече. Надявам се тези статии да ти бъдат полезни:
“Не може да е гладно. То току-що яде!”
Бебето ми е неспокойно или плаче докато го кърмя – какъв е проблема?
Лактационни кризи

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 15:13 от Шаманката

# 503
  • София
Честити бебоци на Ирчони и Невва!
Приключихме всички с бременските вълнения, но пък тези сега са много по-хубави!

Бръмби, благодаря за съветите за запушеното носле и кърменето! Не можахме да намерим в околните аптеки БейбиВак, но си взехме помпичка, дето се смуче с уста и видяхме светлина в тунела  Wink  
Ма тея сополки нещо много бавно минават при бебоците - вече втора седмица и още отвреме-навреме се налага да ги дърпаме. С баткото въобще не съм имала такива проблеми, първата му настинка беше чак след 2 годинки и можеше сам да се издухва.

Вчера малкото Мишле стана на 40 дена и събрах приятелки в нас. Малчо толкова се превъзбуди, че после пищя истерично 1 час. В събота пък ще се събираме с "дъртаняните" и не ми се мисли след толкова гнявене, какво чудо ще е...

Относно витамин Д-то, на нас педката ни каза да капваме по 1 капка и то с уговорката, да ги спираме, щом времето стане слънчево и прекарваме повече от 1/2-1 час навън, но като гледам прогнозите, такава вероятност няма за следващите 2 седмици поне.

На принципа "проба-грешка" тая сутрин реших, че щом така или иначе бебочев реве, мога да си похапна малко от любимите ми шоколадови глезотийки, хем знам, че му дразнят стомахчето, ама си мислех, че не можа да стане много по-зле. Е, можело! Оказа се, че досега само си мислела, че знам какво са силни колики Shocked  Не знам с тея ориз, картофи и сухари, дето мога да ги ям, без да му предизвиквам колики, каква калпава кърма му давам на туй дете. Знам, че ще ми кажете, че няма калпава кърма, ама след половин ден неспирен рев яко се вкиснах...

Има ли нисички мами, на които да им е удобно да носят бебето в слинг и какъв модел? Знам, че е много индивидуално, но все пак някакъв ориентир. Пробвах с кенгуру, но нито на мен, нито на бебо е удобно.

# 504
  • Варна
Здравейте мами и бебоци Simple Smile Виждам добре наддавате и папкате, ние утре сме на преглед в болницата, където раждах и се надявам да имаме положителни новини за килограмите, че не съм сигурна дали се справям добре с кърменето...

та, един може би глупав въпрос към ЛЛЛ. Ние днес ставаме на 1 месец, а все още нямаме особен график за хапване. Обикновено хапваме на 3 часа с изключение на последните два дни, когато ме побърка на 1,5-2 часа - но може би бяхме в т.нар. криза на растежа. Питането ми е за продължителността на яденето. Още от родилния дом не мога да го накарам да яде повече от 10 минути, даже понякога е по-малко, И все още му давам само от едната гърда (1-2 пъти до сега съм давала и от двете като посука 20тина минути като по чудо). Той на 10тата минута заспива и не мога да го накарам да яде още, а в гърдата ми си има кърма и затова не му давам и другата..грешно ли е това? По принцип на всяко ядене сменяхме наакан памперс, в последно време е по на рядко - но винаги има мин.3 наакани на денонощие

Иначе нашия обрив по лицето става все повече и повече, педиатърката каза да не се притеснявам и че било нормално за малките бебета. Само ако имало гнойни пъпчици тогава да ги мажа с онова лилавото... имаме само няколко от гнойните, но те откакто сме се родили ни се появяват и изчезват за един ден и не смятам да му цапам лицето в лилаво на детето... ама другите ситни пъпчици направо не мога да ги гледам. Вече се чудя да не би аз да съм яла нещо, което да ги е предизвикало.... Sad

# 505
Здравейте мами, моля за съвет!!!
На малката и излязоха ситни червени пъпчици по свивките на крачетата и ръчичките, по вратлето и по гръбчето където е ластика на памперса. Обаждах се на педиатърката, тя ме посъветва да почиствам с лайка и да мажа с крем на бюбхен(какъвто имах). Дайте мнения от какво може да са  Praynig , милото нз какво може да е   newsm78

# 506
Дайте мнения от какво може да са  Praynig , милото нз какво може да е   newsm78
От претопляне. Пробвай да опънеш кожата на мястото на обривите - ако изчезнат на опънатото място, значи е претоплена бубулечката ти. Не се шашкай. При д-р Кърпачева ли ходите?
Някой беше питал за комуникативните придобивки на бебоците (много се извинявам, че не помня, май Lumia беше, сори ако греша). Лазар вече раздава щедро усмивки в отговор на нашите маймунджилъци срещу му; следи с очички мен и баща му, но главата не може още да си извръща по посоката на движение (като го сложа по коремче обаче, почти стабилно я вдига); основно ползва плача, за да общува с нас (естествено  Simple Smile) - реве различно за глад, за гушкане и за преобуване.
Още няколко пъти в акото му имаше, макар и съвсем малко, кървави нишки . Педиатърката му е категорична, че е от колики и е съвсем нерядко срещано. Давам БиоГая и съм се сложила на безумна диета, която ме тормози жестоко. Според лекарите, с които се консултирах, щом няма обриви и щом детето яде, наддава и е спокойно като цяло, не се касае нито за АБКМ, нито за чревна инфекция. Не знам, да ви кажа честно, ако проблемът се появи отново и се задълбочи, ще водя дребния направо при хомеопат. И преди съм споделяла, но едва ли помните - Никола към петия му месец се сдоби с атопичен дерматит (АД) и на какъвто лекар го заведохме, всеки според компетенцията си му лепна различна диагноза. Нито едно лечение и диетата не повлияха дерматита, напротив - задълбочи се. Заведохме го при хомеопат и о, чудо! След месец нямаше и следа от обриви. А при АД те са зловещи, дано на никой не се случва.
Още много неща щях да пиша, но забравих. Страдам от недоспиване, както и повечето от вас, всъщност.
А, пъпчиците по лицето обсъждахте. Предполагам, касае се за това, на което му казват бебешко акне - нормално е, и Лазар ги има - ту се появяват, ту изчезват. Мия ги с преварена водичка. Предполагам и лайката не би навредила.
Онзи ден пак имах запушване на едната гърда. Вечерта вдигнах температура, със запушването я свързвам, няма от какво друго да е, и цяла нощ поддържах около 38 градуса. Давах на малкото да суче само от тази гърда, другата изцеждах. Сгреших ли? От какво е тази температура и може ли кърмата от запушената гърда да е вредна за бебето? Проблемът отшумя вчера след обяд.

# 507
Здравейте,

Имам няколко въпроса към ЛЛЛ:

1. Бебка яде през деня на 3 часа и нощно време веднъж (когато се събуди, ако не се събуди, аз я будя рано сутринта). Яде и от двете гърди, като от втората по-малко и на следващото хранене започваме с гърдата , с която сме приключили на предното хранене. Не усещам тежест в гърдите, малко са наедрели, обаче като приключим с храненето са сравнително меки и не усещам никаква тежест. Пробвах да цедя с помпа, ама мн малко излиза и е много болезнено за зърната ми. В болницата цедях доста, обаче тогава гърдите си ги чувствах като футболни топки, бяха мн напрегнати и болезнени. И сега спрях да се мъча да цедя, обаче всички ми мърморят по цял ден що не цедя и как щели да ми се запушат гърдите и аз се чудя вече какво да правя.

2. Може ли да ми дадете някакви инструкции за пози за оригване. Имам чувството че не държа правилно бебето и понякога просто си заспива и аз успявам да я оригна. Докато сменям гърдите успявам да я оригна, обаче след втората гърда не винаги.

Мерси предварително за отговора.

Здравей irchony,
Честито бебче  Hug  Много добре си се сетила да будиш Ивета, ако тя не го стори сама. Двете се справяте чудесно!

Производството на кърмата е на принципа на търсенето и предлагането. Често след раждането организмът ни се презастрахова и започва производство на повече мляко, отколкото бебето би изсукало, затова и много майки се оплакват от препълване на гърдите. В такива случаи леко изцеждане до облекчаване е препоръчително с цел превенция от запушвания. С времето кърмата се регулира според нуждите на бебето и спираме да чувстваме напрежение в гърдите, което може би се е случило при теб. В случай че имаш ефективно сучещо бебе и нямаш чувство на тежест, цедене НЕ се налага. Именно рутинното доизцеждане може да е предпоставка за по-чести запушвания, травмиране или хиперлактация, освен това е и трудоемко.

Споменаваш, че като цедиш с помпа те болят зърната. Обръщала ли си внимание дали след цедене зърната ти не са деформирани, т.е сплеснати, подути? Има вероятност размерът на фунията да не ти пасва и така да травмира зърната. Може би е добра идея, ако за в бъдеще ще цедиш да пробваш ръчно изцеждане или пък да помислиш за друга помпа, която да приляга на големината на гърдите и зърната ти.

При хранене от гърда бебетата поемат по-малко въздух отколкото бебетата хранени с шише. Понякога даже може да няма какво да оригне, ако е направило добър вакуум, а и обикновено когато бебето поема по-бавно млякото/ което явно се случва при вас, тъй като вече иска да се дозасити, не е така лакома като в началото/, би могла да не е поела въздух. След като приключите с храненето може да я гушнеш изправена и ако е поела въздух, то тя най-вероятно ще се оригне. Не е необичайно бебето да не се оригне. Някои не се оригват изобщо, други го правят понякога, трети имат нужда да се оригват по няколко пъти на едно хранене. Ако на Ивета не й пречи, не повръща след това, то най-вероятно не е поела въздух.

# 508
ЛЛЛ трета седмица ли имаше период на бързо израстване, да се успокоя малко.

Здравей, smartifetka_!

В периода около втора-трета седмица от раждането на бебето може да се наблюдава първия скок в израстването. Предполагам, че Ивайла има желание да суче по-често и това те е навело на мисълта, че е в период на бързо израстване. Ако тя суче добре, жизнена и енергична е, има 5-6 мокри пелени на ден, 2-3 от които наакани, с добър цвят на кожата е, не приема вода/чай/добавка, и като цяло наддава добре - да, можеш да бъдеш спокойна, че тя се храни съвсем добре! Пожелавам ви скоро да преминете отново към по-спокоен ритъм  Hug

P.S. Може да ти бъдат интересни статиите, предложени в последната публикация на Шаманката

# 509
  • Варна
За оригването - сестра ми ми каза, че гледала едно предаване и там казали, че да се оригне бебето трябва да се сложи на рамото на мама и да му се изправят крачетата. Като ми го каза и изпаднах в луд смях - как ще изправиш крачетата на бебе  Shocked
Ама го пробвах и наистина действа - в момента в който успея да му изправя /нежно/ крачетата и следва ..... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт