Отговори
# 615
И въпрос към ЛЛЛ - нормално ли е бебето да е неспокойно след хранене.Храним се дълго, уж имам кърма, но в мига, в който го оставя в кошарката и започва да плаче и да иска отново да суче и това е денонощно.Нощно време няма сън, постоянно мрънка и пъшка и се оглежда и търси гърда.
Как са останалите мами и бебенца?

Шоколадово бонбонче, разбирам колко изтощително може да е това, което описваш  Hug

От колко време е това неспокойство? Как са мокрите пелени, нааканите, успяхте ли да засечете как е наддаването?

Съгласна съм с Венуш, бебетата не плачат само от глад. Но пък и кърменето не е само храна. То дава много повече и е нормално бебето да го търси дори и друго да го притеснява. Възможно ли е да преминава през период на скок в растежа или пък да го мъчат колики?

Споменаваш, че когато го оставиш в кошарката, започва да плаче. Би ли опитала дали ако след кърмене го оставиш гушнат в теб, по корем върху теб или друг човек или го поносиш в слинг (ако имаш и ти допада) положението се променя? Ще разкажеш ли малко как е организирано кърменето през нощта? Ставаш ли за да го кърмиш и къде се случва това?

За едно новородено бебе такова поведение и такива периоди не са нетипични. Възможно е след време нещата да се наредят и бебето ти да намери един по-спокоен ритъм на сукане и сън. Скоро вероятно ще започне и да будува повече, да общува и да забелязва светът наоколо. Опитвала ли си да не го оставяш в кошарката, а в шезлонг, кошче или в количката? Ако леко пристегнеш ръчичките в меко одеялце, дали няма да спи по-спокойно? Майки споделят, че ако кърмят върху плоска възглавница или пелена и после пренесат бебето заедно с нея в креватчето, то по-рядко се разбужда, вероятно защото не усеща разликата в температурата на студените чаршафчета. Понякога помага когато майката кърми легнала странично на спалнята, а когато бебето заспи много леко да се отмести и стане. А от друга страна, това е и една чудесна поза за почивка и сън на теб самата, близо до бебето.

Пиши пак как сте  Peace

# 616
един бърз въпрос че тези дни сме с никаква не организация...
преди сменях памперс горе долу на 3 часа, а сега е по- неспокоен .дам една гърда сменям памперс след това другата но понякога заспива и го оставам да спи и като се събуди сменям минали са не повече от 5 часа с начишкан памперс.-като е нааканн детето ми почва да нервничи почервенява плаче... та дали не греша че го оставям така с не сменен памперс по-дълго време?
олеее днес дойде една комшиика на гости и ми буквално грабна детето от ръцете и го взе в/у краката си точно все едно държи голямо дете  Cry Cry Cry идеше ми да крещяяяяяяя,крещяяяяя.добре че се размрънка и си ми го връчи.предпочитам да спи за да не ми го пипа никои,САМО АЗ! Twisted Evil имам чувството че като ми го пипа някои друг ще му направи нещо,ще ми го счупи.

ааа да ви кажа  ние вече почти не плачен когато сменяме памперса...убиите ме незнам как го направихме този номер.

# 617
Шаманката, благодаря за отговора и насоките!   bouquet
Цеденето на ръка не ми е по вкуса, изглежда ми точно като доене и просто не го приемам като вариант.
За порциите/дози мляко разбирам. Само че сега ги усещам на относително големи интервали да слизат и не ми е никак ясно как бебетата ще почнат да ядат само по 5 минути и да се наяждат с тези дълги интервали от една до следваща доза  Crazy

# 618
Шаманката, благодаря за отговора и насоките!   bouquet
Цеденето на ръка не ми е по вкуса, изглежда ми точно като доене и просто не го приемам като вариант.
За порциите/дози мляко разбирам. Само че сега ги усещам на относително големи интервали да слизат и не ми е никак ясно как бебетата ще почнат да ядат само по 5 минути и да се наяждат с тези дълги интервали от една до следваща доза  Crazy

След време вероятно изобщо няма да усещаш слизането, обичайно майките споделят, че го усещат в първите месеци и после отшумява. Някои майки изобщо не го усещат.

След първите няколко седмици, когато бебетата натрупат сили, умения и станат по-будни, способностите им нарастват и е напълно възможно да успяват да изсучат гърдата много по-бързо, отколкото в първите дни. Индивидуално е кога става това, но ако пълнят пелените, наддават и изглеждат активни и здрави, явно се справят чудесно.

# 619
  • София
Привет и от нас. Нашия проблем с пъпа се оказа не херния, а гранулом, който се беше и леко инфектирал, сега ходим при хирурга в Пирогов през 2-3 дни да я маже с някакво вещество, което ще го изгори. Дано мине скоро, че само го мисля, добре,че поне не го боли мъничето.
От няколко дни съвсем го закъсах с кърмата, до тогава цедях поне по 100 -150 мл на ден, а от 2-3 дни не мога да изцедя повече от 30. Според мен кърмата спира безвъзвратно, приела съм го. Но въпроса ми е да спра ли да се изцеждам и да очаквам ли някакъв проблем?

# 620
...
jsmarino , благодаря много за отговора! Относно оригването, Ивета повръща понякога 15-20мин след хранене, а от 2 дни насам хълца доста често, затова мислех, че не я оригвам правилно. Забелязах обаче, че понякога макар и да се е оригнала пак започва да хълца Sad

irchony, често бебетата хълцат. Забелязала си и ти, че дори и да се е оригнало бебето, се случва пак да се разхълца. Много майки споделят, че когато бебетата им хълцат може да помогне да им дадат да посучат още малко. Ако бебето  не повръща обилно /на фонтан/, чувства се добре, наддава на тегло обикновено няма причина за притеснение. Често бебетата повръщат поради незрелия си храносмилателен тракт и не могат да задържат храната в стомахчето, т.е тя по-лесно може да се излее обратно в устата. Обикновено това се израства и с времето отминава. За да се намали вероятността от повръщане може да не се затяга много пелената, при преобличане бебето да се завърта настрани вместо да се вдигат крачетата, за да не се сгъва коремчето му допълнително. Майки споделят, че помага и поставянето за кратко време на бебето по корем преди кърмене. Би могла да пробваш и кърмене в поза при която тялото на бебето е по-вертикално. Примерно, ако от поза люлка се спусне дупенцето на бебето надолу, така че то да обкрачи срещуположния на кърмещата гърда крак на майката, това позволява тялото да е по-изправено в пространството.

# 621
  • Пловдив
Здравейте, мами

При нас всичко е наред, кърмя на поискване, което е доста уморително, но...за сега така съм решила да действам Simple Smile

Искам да питам дали има бебче с по-силно изразено бебешко акне? Моят син има по бузките и по челото (малки пъпчици с бяло връхче и зачервено наоколо. ама са доста) и ходихме на частен педиатър, който ни каза, че това е бебешко акне (не е от мръсотия, както аз си мислех) и тъй като е гнойна инфекция, няма как да мине без антибиотик. И ни предписа едно антибиотично кремче, което аз не взех. Страх ме е от сега да започвам с кортикостероидите, а и не съм убедена, че ще има дълготраен ефект. Но ме притесни и това, което каза, че не може да минат от самосебе си. Вие как мислите? А! И ни предписа да почиствам 2-3 пъти на ден с Мицеларна вода. Това го купих и почиствам, но за кремчето....не знам.

# 622
Влизам с бърз въпрос към ЛЛЛ: от снощи бебо суче само по 5-6 минути и то само от едната гърда, предлагам му после пак, а той се мръщи и я бута. Днес пак цял ден така. Доста е неспокоен само се напъва и връща по малко. Иначе си пълни пампите.  След като го накърмя се цедя сега последно изцедих 120мл. Дали успява да се нахрани за тези 5-6 минути?

# 623
ашли777, ако питаш мен, не купувай крем и не мажи. Кортикостероидите са опасни, могат да те въведат в порочен кръг и да се наложи да ползвате пак или по-силни, после да си докарате трайни кожни проблеми....само почиствай лицето с памуче с преварена водичка. Знам, че е неприятна гледка, Андрей ми е пъпчив като млад войник, чак не ща да го снимам - но ще си чакаме и това е.

това за антибиотиците винаги ми докарва стрес - и тук изписват антибиотици за щяло и нещяло , един доктор за лохиите ми изписа антибиотик, дори не поисках да питам защо.

# 624
  • Бургас
Шаманка, благодаря за изчерпателния отговор.Ще се опитам да отговоря и аз адекватно.
Неспокоен е от 5-6-ти ден след раждането и досега.Неспокоен е и през деня, и през нощта.Съня преминава в мрънкане, мръцкане, пъшкане и търсене на гърда.Скок в растежа колко време да трае, при нас това положение е постоянно.От днес ще давам препарат против колики и ще видя как ще се развият нещата занапред.
След кърмене и ако е върху мен или у мен, спи, но не и ако съм легнала.Но мен ме болят бъбреците и ми е проблем да спи върху мен или да ми е постоянно в ръцете, слинга също отпада с тези мои болки към този момент.
За кърменето през нощта – яде към 21 часа, заспива и се буди към 23-23:30 часа освирепял от глад, суче доста време, но суче.Заспива и се буди на всеки час-час и половина до сутринта така, не пропуска никога и не спи през този час интервал, а мрънка, мърда, плаче , неспокоен е като цяло.
Опитах се да притисна ръчичките леко, но започва неистов рев, трябва да са му свободни и ги оставих на свобода 
Аз също кърмя легнала странично, но и това не гарантира спокоен сън на бебчо.
Не знам къде да търся проблем честно казано.

# 625
Шоколадово бонбонче, наистина е неприятно това с бъбреците, много бебета се чувстват доста по-спокойни когато са гушнати, върху или близо до мама. Ако си полегнала като във дълбок фотьойл пак ли усещаш болка?

Вероятно си попадала на тази статия за масажчета против колики, може да откриеш добри иде ако проблемът на бебето ти е свързан с подобен вид дискомфорт. А ако опиташ да го обърнеш с гръб към теб и да задържиш ръката си върху коремчето му, дали ще се почувства по-добре? А успокоява ли се ако му дадеш да посуче твоя малък пръст с обърната нагоре длан?

Наистина доста време е така неспокоен и вероятно това да не е свързано със скок в растежа. Можеш ли да кажеш колко са мокрите и нааканите пелени, какъв е цветът и консистенцията на изаканото? Успяхте ли да претеглите в кабинета на педиатъра? Какво е мнението на педиатъра за това неспокойство?

# 626
От няколко дни съвсем го закъсах с кърмата, до тогава цедях поне по 100 -150 мл на ден, а от 2-3 дни не мога да изцедя повече от 30. Според мен кърмата спира безвъзвратно, приела съм го. Но въпроса ми е да спра ли да се изцеждам и да очаквам ли някакъв проблем?

Здравей Krisita, според теб възможно ли е покрай притесненията за Дара да си разредила стимулацията, а и притеснението да е оказало влияние върху производството на кърмата? Надявам се, че тя вече е добре и проблемът скоро ще остане зад гърба ви. Ти само с изцедена кърма ли храниш или тя суче и от гърда?

Ако прецениш, че имаш желание, знаеш, че с по-зачестено изцеждане и постоянство, количеството е напълно възможно да се увеличи. Но ако решението ти е в посока спирането на кърмата, плавния подход и тук може да е най-щадящ. Мога да дам някои идеи, които да ти помогнат в процеса на спирането на кърмата.

Добра идея е да намаляваш изцеждането постепенно. Ако спреш от раз, възможно е гърдите да се препълнят, да се образуват бучки или запушвания. Добра идея е да изцеждаш винаги, когато усещаш напрежение, но само малко, до облекчение. Ако не цедиш до край, това няма да стимулира производството на повече кърма.

На много майки им помага за намаляването на хиперлактацията или по лесното спиране на кърмата след отбиване компресите със зелеви листа. Студени зелеви листа (прясно зеле) от хладилника се намачкват леко с точилка, маха и се жилата и се слагат под сутиена, като се избягва ареолата и зърното. Когато листото повехне, може да се смени. Тези компреси спомагат за избягване или преодоляване на бучки и  също за намаляване на лактацията.
Често майките дават добри отзиви за намаляване на лактацията от чай от салвия (градински чай), магданоз, мащерка или мента.

С намаляването на кърменията или изцежданията, за профилактика на запушвания и бучки, би могла да се консултираш с твоя лекар, дали за теб е удачно приемането на Лецитин (1000 -1200 мг.). Това е хранителна добавка, която действа като емулгатор, пречи на мастните частици да се слепват и спомага да се избегнат или преодолеят запушвания или бучки от задържано мляко. Профилактично може да се приема по едно хапче на ден, а при сериозни запушвания и бучки може и по 4 – 5 дневно, като постепенно се намаляват до профилактичната доза.

Ако си привърженик на хомеопатията, има варианти на хомеопатични препарати спомагащи спирането на кърмата. Разбира се, какво е най-подходящо за теб и в каква потенция най-добре да прецени хомеопат.

Давам ти линк и към една полезна статия, Потискане на лактацията (как да спрем кърмата)

и още една, Отбиване – най-добрите начини и помощни средства за спешно отбиване

На разположение сме ако имаш въпроси  Peace

# 627
Влизам с бърз въпрос към ЛЛЛ: от снощи бебо суче само по 5-6 минути и то само от едната гърда, предлагам му после пак, а той се мръщи и я бута. Днес пак цял ден така. Доста е неспокоен само се напъва и връща по малко. Иначе си пълни пампите.  След като го накърмя се цедя сега последно изцедих 120мл. Дали успява да се нахрани за тези 5-6 минути?

babyto87, не е необичайно бебето постепенно да започне да се нахранва по-бързо (то расте, укрепва и се справя все по-умело със сукането). На някои бебета им отнема повече време да се насучат, а други се справят по-бързо. Доколкото си спомням, се кърмите на около 2,5-3ч., включително и нощем, все още ли е така? Споменаваш, че пълни памперсите – а може ли да уточниш по колко приблизително Mr. Green? Ако има минимум 2-3 наакани и 5-6 напишкани за денонощие, значи по-скоро вероятно поема достатъчно кърма.
Как мислиш, дали е възможно това неспокойно поведение, което описваш, да се дължи на някакъв дискофорт (например, на колики)? По-често кърмене, кърмене в полусънено състояние, повече контакт кожа-до-кожа, нещо топличко на коремчето му, нежен масаж, повече гушкане, носене, танцуване с бебето, нежно полюшване, бял шум – дали няма нещо да го поуспокои? Thinking Може да опиташ да прилагаш и компресия и да му предлагаш още при първи признаци на глад (дори и да е по-често). Peace

Пиши как сте. Hug

# 628
Amorevole  благодаря за бързото включване след последното кърмене преди малко сука цели 13 мин пак само от едната гърда,предлагам втората пак се мръщи и се отказах,сега подремва. После като се събуди ще видим дали ще иска и от двете. За денонощие имаме по 8-9 напишкани и 4-5 наакани пампита, което ме навежда на мисълта, че все пак се храни добре.Нямам кантарче да го премеря дали е качил нещо защото това ми беше болна тема докато бяхме в болницата. Мислех си че няма да успеем да се кърмим успешно, но уви се справяме добре Simple Smile Никак не ми се искаше да се храним с АМ. Давам му капки за колики Еспумизан, но не винаги има ефект. Правя му масажчета на коремчето и си държа ръката на него, понякога се успокоява друг път не. Обикновено болките му се засилват към 23 часа и така до към 2-3 няма заспиване, и е много кисел нищо не може да го успокой.

# 629
ashley777, и Лазар има бебешко акне, по-силно изразено от два-три дни, и го мия само с преварена водичка. Сигурно може и с отвара от лайка, ще питам. За крема и аз бих играла "пас".
IrkaMisirka, при моето хлапе кървавите нишки бяха едва забележими, макар и нееднократни. Според педиатърката му се дължат на колики и не може да се касае за АБКМ, особено щом няма обриви. Лазар е изцяло на кърма и минах на диета за всеки случай. Дали в резултат на нея, дали от даването на Биогайа, нишките изчезнаха, да чукна на дърво. Фризопеп-а, ако диагнозата при вас се докаже, ви се полага безплатен по ЗК. Съставя се протокол от лекар-специалист и млякото се взима от аптеките с рецептурна книжка.
Жени, ужасно нещо ти се е случило, добре че вече е в миналото. Настръхнах направо като те четох.

Общи условия

Активация на акаунт