Отговори
# 630
  • София
Шаманката, още веднъж много благодаря за съветите ти. Да наистина смятам,че е възможно суматохата около пъпчето на бебка да е дало отражение, а и сега се замислих,че наистина бях поразредила цеденето. Дара отказва да яде от гърда, така,че изцеденото количество й давам от шише. За сега ще се опитам да се преборя още няколко дни като цедя максимално често и да се надяваме да върна количеството от 100 -150 мл на ден, което успявах да изцедя по-рано. Ако не успея ще следвам съветите за подтискане на лактацията.
P.S Смяташ ли,че изобщо количеството 100 -150 мл. изцедена кърма дневно има някакво значение за моето бебе? Готова съм да направя каквото зависи от мен, но ако няма смисъл може би ще се откажа

# 631
Хихик и аз успях най-накрая да наваксам с четенето Simple Smile
И ние се гледаме, кърмим на поискване... и от извстно време сме в периода на коликите - пробвахме БиоГая, но ефект почти нямаше - особено през последната седмица, когато явно се позасилиха. Сменихме ги на Колийф - те май имат по-добър ефект поне засега.
Тази седмица бяхме на консултация - малкият е наддал 1,200 кг от най-ниското тегло и е порастнал с 5 см - вече сме 4,650 и 57 см, което ме поуспокои, защото и аз се бях попритеснила, че не му стига кърмата, защото последната седмица иска почти през цялото време да суче. Може и скок в растежа да е, знам ли  newsm78 но особено късния следобед се случва да се храним по час, час и нещо...
За съжаление нашият тати от вчера е болен с температура.  Вярно ли е, че с кърменето мога да предпазя Борис от разболяване или ако се разболее да го изкара по леко Rolling Eyes ...Притеснявам се, че днес цял ден поддържа температура около 37 и е по-гушлив ... дано само да не се разболее, че ще се побъркам  Praynig
Лека и спокойна вечер на всички мами и бебоци  Heart Eyes

# 632
  • София
Добро утро, мами!

Следя ви стриктно, но с бебка в ръцете рядко успявам да пиша. smile3503
И ние, като повечето от вас, се храним на поискване, но едва от няколко дни имаме интервали от 2,5-3часа. smile3501
За първи път имаме и интервал от 5часа (та мама успя да поспинка), smile3521
след ужасен плач вчера дадох за първи път БиоГайа и май ни помогна.
Досега помагахме на коремчето само със затопляне.
Желая на всички ви спокойни бебчета и усмихнат ден!
lovekiss

# 633
Добро утро!

И аз успявам да се включа, пишейки с една ръка и с бебе, залепено за гърдата ми Simple Smile

Berry, и нашият татко беше 2 дена с температура. Аз и бебчо засега сме добре. Кърменето би го предпазило ако ти имаш образувани антитела, а това е доста вероятно - щом ти контактуваш с таткото, твоят  организъм се е срещнал с вируса и е реагирал на него с образуване на антитела. Тук ще вмъкна, че при подобна ситуация изолирането на мъжа в другата стая е напълно безпредметно - отделянето на вируса започва преди клинично да се прояви заболяването. Тоест 1-2 дена преди да вдигне температура човек отделя вирус и може да зарази други хора.

Аз бях писала за червените лохии. След 2 дена червената кръв пак си се върна на жълто-кафяво, само че с променена миризма. Взех си секрет и се оказа, че съм завъдила анаероби. Според лекарите било често срещано, само че глобулите които ми предписаха обикновено много не помагали и като спра да кърмя можело да се реагира с лекарства. Така че пак се наложи да си самоназнача допълнително и промивки с калиев перманганат и има значително подобрение - почти ми спряха всякакви изтечения.  

И аз забелязвам, че моя бебчо вече не иска само да яде и да спи, ами и да има и допълнителни активности - аз му говоря, а той се кокори, нося го да гледа през прозореца, показвам му кучето, котката, танцуваме с него, гъделичкаме се. Има нужда да се умори  и след това заспива по-спокойно и за по-дълго време. Напоследък го приспивам като го сложа в кошарката, но си държа ръката на коремчето му докато заспи и леко люлея кошарката - така ме усеща и е по-спокоен.

Последно, извинявам се за фермана, един съвет към всички - забелязвам, че колкото аз съм по-спокойна и в по-ведро настроение, толкова и Ицко е по-спокоен. Така че, не се нервете излишно за глупости!

Хубав ден!

И един кратък въпрос към ЛЛЛ - липовия чай има ли отношение към кърмата?

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 10:55 от mariqrousse

# 634
Шаманката, още веднъж много благодаря за съветите ти. Да наистина смятам,че е възможно суматохата около пъпчето на бебка да е дало отражение, а и сега се замислих,че наистина бях поразредила цеденето. Дара отказва да яде от гърда, така,че изцеденото количество й давам от шише. За сега ще се опитам да се преборя още няколко дни като цедя максимално често и да се надяваме да върна количеството от 100 -150 мл на ден, което успявах да изцедя по-рано. Ако не успея ще следвам съветите за подтискане на лактацията.
P.S Смяташ ли,че изобщо количеството 100 -150 мл. изцедена кърма дневно има някакво значение за моето бебе? Готова съм да направя каквото зависи от мен, но ако няма смисъл може би ще се откажа

Krisita, чудесно е, че си намерила вероятната причина за намаляването на кърмата. Това може да е отправна точка нещата да се обърнат в една положителна посока. Спомням си, че обсъждахме идеи за увеличаване на количеството на изцедената кърма, ще споделиш ли отзиви, кое сработи по-добре? Какво успя да опиташ и приложиш?

Независимо, че това количество кърма, което изцеждаш не може да покрие дневните нужди на бебето ти, така че да се храни само с кърма, всяка капка която получава, всеки ден в който получи кърма носи незаменими ползи. Имунологичните свойства на кърмата, способността и да е превенция към някои заболявания, уникалните вещества, които съдържа и които не могат да бъдат пресъздадени в изкуствените млека, а не на последно място и кърменето/изцеждането като превенция на сериозни заболявания и при майката, са само част от причините в плюс на едно смесено хранене пред изцяло преминаване на АМ. А и не е никак невъзможно в един момент да успееш да увеличиш изцеденото количество и кърмата да започне да доминира като количество над добавката. Много майки минали по този път, включително и от напълно спиране на кърмата (релактация) споделят, че при наистина силна мотивация, търпение и вяра, че мисията е възможна, кърмата им се връща, възстановява и дори започват да произвеждат съвсем прилични количества.

Успех  Hug

# 635
  • София
Добър ден Simple Smile Почерпете се, днес Криси става на 2 месеца  Heart Eyes

# 636
Последно, извинявам се за фермана, един съвет към всички - забелязвам, че колкото аз съм по-спокойна и в по-ведро настроение, толкова и Ицко е по-спокоен. Така че, не се нервете излишно за глупости!
Това е истината! Peace  bouquet

Marigrousse, и Филип вече отдавна не е само спящ, ръмжащ и ядящ.  Вече има дълги периоди на бодърстване и си иска внимание, човека... Rolling Eyes Heart Eyes
Днес сутринта си говорихме с него, той ми мята усмивки, аз се правя на маймуна. Особено обича да му бръмча с уста, тогава е най-весел. Вече вижда и чува перфектно, дори се буди от звъна на мобилния ми, който е страшно пронизителен. Опитвам се да не му пазя тишина като спи, но май ще е по-чувствителен.

И аз, макар и рядко се включвам  с практически въпрос за ЛЛЛ:
Всички чакаме с нетърпение бебоците да си правят по-дълги нощни паузи, за да се наспиваме. За мен обаче дългата пауза е проблем, защото гърдите ми се препълват и болят и защото смятам, че така ще ми намалее кърмата. Фифо няколко вечери вече си прави към 4.5 - 5 часова пауза със сън. Като се събуди е умерено гладен и не изсуква добре гърдите, усещам ги още пълни. След като приключим ги доизцеждам,  защото ме е страх от намаляване на кърмата. Не е ли добра идея обаче да ставам в паузата да изцеждам или да го будя за по-често хапване през нощта? Безсънието не ме плаши, държа се някак, повече ме плаши намаляването на кърмата.

Честита месечинка на Криси!

# 637
Amorevole, благодаря за бързия отговор!

Още ми е притеснено за резултатите утре! Все пак реших да отидем да му вземат и кръв за изследване, защото от това което прочетох не могат да докажат алергия към белтъка само на базата на фекален секрет.
Относно спирането на кърмата педиатърката ми го препоръча т.к. аз самата в момента съм с някакъв алергичен обрив. Аз от липса на алергии не мога да се оплача и повечето са все неизвестно от какво. Другата причина е, че както аз така и дребния вече ни писна да се "кърмим" по 40 мин за няма и нищо. След гърда му давам шишето и той е вече озверял от глад! Доста често преди всяко кърмене като стисна гърдата дори и капка няма и подозирам, че съм в ролята на биберон. Опитах какво ли не за да засиля лактацията но няма и няма. Още повече се измъчих психически, дори и в нещо като депресия изпаднах, че не мога да си накърмя детето. Мисля, че го преодолях вече и не искам пак да се връщам там. Дори и сега продължавам да консумирам неща засилващи лактацията и 15 мин преди кърмене слагам топли грейки. Не съм решила от кога ще спирам окончателно но мисля лека полека да спирам слагането на гърда. Чудно ми е обаче има ли смисъл от плавно отбиване и какво всъщност е плавно отбиване при моите огромни количества кърма? Иначе докторката ми ми предписа или Достинекс два дена по половинка или да си взема Линдинет 3х1 за две седмици. Наистина е трудно да вземеш решение, което да е добро за детето и теб, още повече, че бях много амбицирана да кърмя и когато това не стана се почуствах най- калпавата майка на света! За сега май само събирам мнение и информация а кога наистина ще спра .....

# 638
  • Западен парк
Здравейте, кърмилници!
При нас няма почти нищо интересно, едно ритмично ежедневие, което ми носи спокойствие. Вече не се чудя какво следва, достатъчно ли яде и дали не бъркам в нещо. Къпя си я самичка, но два пъти седмично, защото след баня ужасно й изсъхва кожата и се бели, независимо от олиото с което я мажа. Опада й косата с която се роди и на нейно място има едни миниатюрни косъмчета, с които изглежда плешива на темето и прилича на дядовците си. По тази причина я държа с тъничка шапчица - да не й гледам лисавата глава. И големия й батко беше така, но той е мъж и не ми е правило впечатление тогава.

Вчера си направих експеримент - на храненето в девет сутринта й дадох само АМ, а гърдите изцедих по системата 7-5-3. Успях да събера 60 мл. от двете гърди (2 по 30мл.) Нищо чудно, че не качва като вашите бебенца. Сега дохранвам с 90 мл. АМ и се надявам да е минала трите кила на следващата консултация. Искам да попитам ЛЛЛ: При положение, че не е само на кърма, трябва ли да настоявам да пие вода? Когато й предлагам тя я плюе и стиска устнички. Досега не е изпила и 10мл. откакто сме в къщи (вече 6 седмици). Наблюдавам фонтанелата - не е хлътвала до сега. Това достатъчен показател ли е, че няма недостиг на вода? Памперсите също са обилно напишкани и един или два наакани за денонощие.

Няма да се включа в групата във "Фейсбук", защото Саши успя да ме убеди, че нямам работа в тази социална мрежа. И форума ми бил достатъчен...Ще разчитам ако си организирате някоя среща или има нещо интересно, да се сети някоя от вас да ме освидоми и мен, тук или на лични.
Това е за сега, ще надничам за отговор от ЛЛЛ за водата, но не е спешно. Чао!

# 639
IrkaMisirka, разбира се, че не си калпава майка. Въобще не бива да ти минават такива мисли през главата. Ти си направила всичко, което можеш за да осигуриш най-доброто за твоето бебе. Това, че не са се развили нещата по най-перфектния начин не е по твоя вина. Бебо има нужда отр една спокойна и уверена майка, дори и да не се храни с кърма.
За тестване за алергии обикновено е необходима кръв.
http://www.cibalab.com/products.php
Това е линкът на списъка с услуги на цибалаб. Има цял раздел алергология. Ако не си попадала на това може да ти е от полза - поне по отношение на цената. Може и без направление направо да се отиде в някой от лабораториите им и да се направи изледването. Предполагм че под белтък лекарите са имали предвид лактоглобулините, които са белтъците в млякото, а не яйчния белтък.
Стискам палци нещата да се развият по най-добрият възможен начин!

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 12:26 от mariqrousse

# 640

И един кратък въпрос към ЛЛЛ - липовия чай има ли отношение към кърмата?

Mariqrousse, няма данни липовия чай да влияе на количеството кърма. Ако на теб ти допада и ти се отразява добре, по-скоро няма причини да не го пиеш. Препоръчително е все пак да не се прекалява с него.

Само ще добавя малко информация за билките, която може да е полезна за теб и за други майки. При всички случаи е разумно да бъдем внимателни с тях и с дозировката им. Понякога те могат да бъдат естествена алтернатива на лекарството, а друг път – не съвсем безопасни. Съвсем безобидни билки за едни, може да са опасни за други хора. За това е и по-добре да се иска мнението на специалисти за конкретните майка и бебе.

Ето и няколко статии, които дават информация как някои билки биха могли да се отразят на кърменето (на английски).

# 641
Amorevole, благодаря! Ще продължа тогава да си пия по 1-2 чаши дневно Simple Smile

# 642
И аз, макар и рядко се включвам  с практически въпрос за ЛЛЛ:
Всички чакаме с нетърпение бебоците да си правят по-дълги нощни паузи, за да се наспиваме. За мен обаче дългата пауза е проблем, защото гърдите ми се препълват и болят и защото смятам, че така ще ми намалее кърмата. Фифо няколко вечери вече си прави към 4.5 - 5 часова пауза със сън. Като се събуди е умерено гладен и не изсуква добре гърдите, усещам ги още пълни. След като приключим ги доизцеждам,  защото ме е страх от намаляване на кърмата. Не е ли добра идея обаче да ставам в паузата да изцеждам или да го будя за по-често хапване през нощта? Безсънието не ме плаши, държа се някак, повече ме плаши намаляването на кърмата.

venush, дори и да не се включваш често с въпроси, от постовете ти става ясно, че имаш много познания и позитивно отношение към кърменето. Надявам се дори и с отговорите си към някой друг да сме ти били полезни Simple Smile

Ако Фифо яде често, около 8 пъти в денонощие, ако пълни добре пелените, не е сънлив и не заспива бързо на гърда, изглежда жизнено и активно бебе, не приема добавка или вода (чай или др.) особено в големи количества, плавно и постепенно наддава, вероятно няма причина да се притесняваш, че нощната пауза ще повлияе на стимулацията на кърмата. Много бебета след първите седмици (поне 4-6 седмици) стават доста по-способни, нахранват се по-бързо и ефективно и започват да правят по-големи паузи в сън. Разбира се, не всички са така, а също е съвсем нормално в даден момент нуждата от нощното кърмене да се завърне поради една или друга причина. Точно това е идеята на търсенето и предлагането, едно здраво и активно бебе може чудесно да определи чрез търсенето си, какво да е предлагането. Кърмата се регулира в зависимост от това какви са нуждите на сучещото бебе или бебета. Ако всички признаци, че твоето бебе се храни добре са налице, можеш да помогнеш на процеса на регулиране на кърмата, като само леко облекчаваш напрежението в гърдите, когато той спи повече. Единия вариант, който повечето майки прилагат е да легнат до бебето или да го вземат при себе си и да му дадат да посуче в полусън, така че то да помогне за облекчението на гърдите. Но ако бебето е сито, спи и не искаш да го будиш или ако отказва да суче в този момент, можеш да поизцедиш мъничко кърма от гърдите си, дори и на ръка. Работещ вариант може да е да изцеждаш винаги когато усещаш напрежение и бебето не е на разположение, но само до леко отпускане, само мъничко, не до край. Така и гърдите ти ще започнат да произвеждат толкова кърма, от колкото има нужда, без излишъци, а от друга страна това леко изцеждане (или изсукване от бебето, когато е на разположение) може да помогне да се избегне неприятното напрежене, а и евентуални запушвания и бучки.

Ако обаче той не пишка и ака достатъчно, прима добавка или не качва добре, ако е сънлив и отпуснат, може да е добра идея все още да си по-настоятелна в предлагането на гърда и избягването на големите паузи. Този вариант би бил по-щадящ от варианта да го оставяш да спи и да цедиш, защото така директно ще получава необходимото, а и може да се избегне нуждата от ползване на шише или др. метод на дохранване.

Ако бебето ти видимо се храни и расте, развива се добре, изсуква хубаво гърдите, след първите няколко нощи, в които може да се наложи да поизцедиш за облекчение, постепенно ще можеш да се насладиш на една малко по-продължителна почивка Simple Smile

# 643

Вчера си направих експеримент - на храненето в девет сутринта й дадох само АМ, а гърдите изцедих по системата 7-5-3. Успях да събера 60 мл. от двете гърди (2 по 30мл.) Нищо чудно, че не качва като вашите бебенца. Сега дохранвам с 90 мл. АМ и се надявам да е минала трите кила на следващата консултация. Искам да попитам ЛЛЛ: При положение, че не е само на кърма, трябва ли да настоявам да пие вода? Когато й предлагам тя я плюе и стиска устнички. Досега не е изпила и 10мл. откакто сме в къщи (вече 6 седмици). Наблюдавам фонтанелата - не е хлътвала до сега. Това достатъчен показател ли е, че няма недостиг на вода? Памперсите също са обилно напишкани и един или два наакани за денонощие.

г-жа Монк, разбирам объркването ти, вероятно си притеснена от това, че не си успяла да изцедиш очакваното количество от гърдите си. Ти изцеждаш ли ги често или този експеримент с цеденето беше еднократен? Колко често бебето ти суче от гърда в денонощие? Притеснена си за наддаването,  какво показва кантара до тук?

Задавам въпроси, а ти си питала друго, но може да е полезно да знаеш, че когато майките не цедят редовно, обичайно гърдите не откликват на изцеждането от раз. Има майки, които споделят, че и 10мл. не могат да изцедят от гърдите си, а кърмят без затруднения бебетата си. Това колко си изцедила еднократно от гърдите си не е критерий за това колко кърма произвеждаш. А дори и кърмата да е намаляла, тази схема и честото изцеждане могат да помогнат тя да се възстанови.

На въпросът ти за водата,  бебетата на смесено или изкуствено хранене по принцип не се нуждаят от допълнителен прием на вода. Още повече насила. Въпреки, че баланса на веществата в АМ може да не е така добър, както в кърмата, бебето може да навакса нуждите течности с по-често хранене или ако приема и кърма, с по-често сукане от гърда. Някои източници дават насоки да се предлага вода на бебетата на АМ когато температурите навън са високи, а ако бебето е болно, с температура, препоръчително е да обсъдите с педиатъра как да подходите.

И в това отношение ориентир могат да са мокрите пелени, ако са в добра бройка, а изпишканото е с блед цвят или прозрачно, без наситена миризма, бебето има мокри лигавици и свеж вид на кожата, вероятно течностите, които то приема са достатъчно. Ето една статия по темата:

Указания за предлагане на вода на кърмачетата

# 644
ЛЛЛ, моля споделете някои трикове и хитрини за съхранение на по-малки количества кърма в замразено състояние. Трябва да дохранвам, например, с 30 мл. кърма и нямам физическото пространство във фризера или броя контейнери, в който да замразявам само тези милилитри. Излишно е да споменавам колко ме е яд да размразя контейнер със 100 мл. и останалите 70 да се наложи да ги хвърля  Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт