Отговори
# 645
Amorevole, благодаря за бързия отговор!
Още ми е притеснено за резултатите утре! Все пак реших да отидем да му вземат и кръв за изследване, защото от това което прочетох не могат да докажат алергия към белтъка само на базата на фекален секрет.
Относно спирането на кърмата педиатърката ми го препоръча т.к. аз самата в момента съм с някакъв алергичен обрив. Аз от липса на алергии не мога да се оплача и повечето са все неизвестно от какво. Другата причина е, че както аз така и дребния вече ни писна да се "кърмим" по 40 мин за няма и нищо. След гърда му давам шишето и той е вече озверял от глад! Доста често преди всяко кърмене като стисна гърдата дори и капка няма и подозирам, че съм в ролята на биберон. Опитах какво ли не за да засиля лактацията но няма и няма. Още повече се измъчих психически, дори и в нещо като депресия изпаднах, че не мога да си накърмя детето. Мисля, че го преодолях вече и не искам пак да се връщам там. Дори и сега продължавам да консумирам неща засилващи лактацията и 15 мин преди кърмене слагам топли грейки. Не съм решила от кога ще спирам окончателно но мисля лека полека да спирам слагането на гърда. Чудно ми е обаче има ли смисъл от плавно отбиване и какво всъщност е плавно отбиване при моите огромни количества кърма? Иначе докторката ми ми предписа или Достинекс два дена по половинка или да си взема Линдинет 3х1 за две седмици. Наистина е трудно да вземеш решение, което да е добро за детето и теб, още повече, че бях много амбицирана да кърмя и когато това не стана се почуствах най- калпавата майка на света! За сега май само събирам мнение и информация а кога наистина ще спра .....

IrkaMisirka, разбирам колко ти е притеснено и болно, важно е Калоян да е добре, а ти да се поуспокоиш.  Hug

Както вече ти писах, ако се насочиш към евентуално отбиване, по-щадящият и за двама ви вариант е това да стане плавно и постепенно, без намесата на медикаменти (те биха могли да имат доста неприятни странични ефекти). Би могла да опиташ постепенно да му предлагаш по-рядко гърдата (да отпада по някое кърмене), като ти можеш сама да си избереш с какъв темп да става това и кое кърмене да отпада. Споделяш, че усещането ти е все едно имаш съвсем малко кърма – възможно е в такъв случай да не усещаш напреженние в гърдите, докато отбиваш плавно. Но ако все пак усещаш гърдите си напрегнати, би могла да изцедиш малко (но съвсем леко, колкото да облекчиш). Ако се налага – може да си направиш кокмпрес от зелево листо. При нужда от понижаване на лактацията, някои майки споделят, че са пили чай от салвия (градински чай). Ако е необходимо, би могла да се консултираш и с лекаря си за приема на Лецитин. Той е хранителна добавка, която действа като емулгатор (пречи на мастните частици в кърмата да се слепват и да запушват каналчета) и се среща в много храни, които консумираме. За дозировката му може да ти е полезна тази статия. Не е необходимо да намаляш приема на течности. Това, което би могла да ограничиш, е консумацията на трансмазнини (ако присъстват в менюто ти). Опитай да избягваш притискане или травмиране на гърдите (стегнато бельо или сутиен с банели, спане върху тях, колан на автомобил и т.н.).
Обичайно, такова плавно отбиване може да се случи за няколко дни или седмици, в зависимост от ритъма, който следваш и как се усещаш.

Как се чувстваш с идеята за подобно плавно отбиване, без медикаменти? Мисиш ли, че е приложимо при вас с Калоян?

# 646
ЛЛЛ, моля споделете някои трикове и хитрини за съхранение на по-малки количества кърма в замразено състояние. Трябва да дохранвам, например, с 30 мл. кърма и нямам физическото пространство във фризера или броя контейнери, в който да замразявам само тези милилитри. Излишно е да споменавам колко ме е яд да размразя контейнер със 100 мл. и останалите 70 да се наложи да ги хвърля  Crossing Arms

Café con leche, повечето майки споделят подобно неудобството да размразяват големи дози кърма, когато имат нужда от малки (при захранване например някои майки добавят кърма към пюретата). Някои предпочитат да използват малки контейнерчета за стерилна урина, плюсовете са, че се предлагат такива от по 100 мг. вместимост, а има и по-малки, а и са чувствително по-евтини от предлаганите на пазара "специални" съдове за съхранение на кърма. Недостатъкът е, че са от пластмаса. Майките, които не предпочитат да съхраняват кърмата в пластмаса споделят, че чудесни контейнери за кърма стават от малките бурканчета от детска храна. Ако имаш приятелки, които хранят децата си с готови пюрета, вероятно няма да имат против да ти заделят бурканчетата. Друг вариант също са пликчетата за съхранение на кърма, вероятно те позволяват най-добра организация на пространството в камерата, но пък до колкото съм запозната са доста скъпи. Случвало се е и майки да споделят, че замразяват кърма в малки и компактни форми за лед, стерилизирани и поставени в плик с цип, за да няма досег до другите неща в камерата. Този метод е хитър, особено при съхранение на продукти за захранването на бебе за кратък период, но не е сигурно дали е достатъчно надежден при съхранение на кърма.

# 647
  • гр.Пловдив
Влизам с въпрос към ЛЛЛ, но не за самото кърмене а във връзка с него. Интересувам се относно приемането на медикаменти - сигурна съм, че не съм единствена страдаща от главоболие, има ли нещичко което е позволено да си пийнем та малко да ни отпусне -/ Парацетамол например/. Вчера и стомах ме заболя, но пак не знаех кое е редно и кое не - /Но Шпа/.

А най - вече за следното да питам. През цялата бременност лекувах гъбички - кандида. В последната микробиология, седмица преди да родя пак излезнаха че ги имам въпреки общо 4 пъти слагане на два вида глобули. И миналата седмица като бях на док /АГ следил бременността ми/ ми изписа Гино Дактарин. Та да попитам - може ли да си ги слагам тези глобули?

# 648
Да се
Влизам с въпрос към ЛЛЛ, но не за самото кърмене а във връзка с него. Интересувам се относно приемането на медикаменти - сигурна съм, че не съм единствена страдаща от главоболие, има ли нещичко което е позволено да си пийнем та малко да ни отпусне -/ Парацетамол например/. Вчера и стомах ме заболя, но пак не знаех кое е редно и кое не - /Но Шпа/.
А най - вече за следното да питам. През цялата бременност лекувах гъбички - кандида. В последната микробиология, седмица преди да родя пак излезнаха че ги имам въпреки общо 4 пъти слагане на два вида глобули. И миналата седмица като бях на док /АГ следил бременността ми/ ми изписа Гино Дактарин. Та да попитам - може ли да си ги слагам тези глобули?

Smarfietka, всяко главоболие може да е причинено от различен източник и да има нужда да се третира по различен начин. От друга страна, всеки организъм е различен и ако един медикамент има положително влияние при едни, при други може да не е ефективен (а дори и да навреди). Затова е по-разумно за някакъв конкретен случай да се потърси консултация с лекар, като изрично му се подчерае, че в момента майката кърми.

Конкретно за тези медикаменти, които споменаваш:
Парацетамол:
-   Според д-р Томас Хейл, съставител на най-често ползвания и най-подробния справочник за лекарства по време на бременност и кърмене „Medications and Mother’s Milk”, Парацетамолът е с ниво на риск L1 (при най-ниско ниво L1) – безопасно.
-   Според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), Парацетамолът е с ниво на риск L0 (при най-ниско ниво L0) – безопасно.

Но-Шпа - тъй като се използва предимно в държавите от Източна Европа, информацията за употребата му при кърмачки е много оскъдна (повечето изследвания се правят в Западна Европа и Америка). Ако е необходимо, лекар може да прецени дали да се употреби или евентуално да се помисли за алтернатива.

Гино-Дактарин
Активната съставка на Гино-Дактарина е miconazole nitrate.
-   В справочника на д-р Томас Хейл, miconazole nitrate е с ниво на риск L2 (safer – безопасно): лекарство, за което не е наблюдаван повишен риск от НЛР за кърмачето, установено при малък брой кърмещи жени и/или демонстрирания риск при медикация у кърмачки е незначителен.

-   Според e-lactancia miconazole nitrate е с ниво на риск L0 (при най-ниско ниво L0) – безопасно (отнася се за външна употреба, вагинални глобули; да се избягва контакт с гърдите).

В тази статия има информация за някои продукти, но тя е от общоинформационен характер и не може да замени посещението при лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение. Peace

# 649
искам успокойтено!
 плаче защото когато е заръбал почва буквално кърмата на струйки да излиза от каналчетата,защо плаче? незнам към ЛЛЛ ли трябва да е въпроса.  и как да я спа тази струйка newsm78

Последна редакция: нд, 12 фев 2012, 19:22 от himena

# 650
Химена, може да плаче, защото му е прекалено силна струята. Пробвай да го дръпнеш от гърдата за момент и да притиснеш зърното леко с кърпа или нещо друго, да попиеш млякото. Като намалее или спре струята, пак го слагаш. Другият вариант е малко да поизцедиш преди да го сложиш на гърдата. При мен най-добър резултат има, когато първо цедя с помпата и после слагам бебето първо на изцедената гърда за малко, да вземе от бавното мляко и да не е прегладняла, като я преместя на другата гърда с по-силната струя.

# 651
himena, предполагам че имаш предвид  това което и на мен ми се случва - нахранил се е, но иска да суче още  - за залъгалка. Само че в гърдите още има мляко и той се сърди, че му се пълни устата с мляко. И почва един бой с гърдите - ритане, рев. И същевременно пак се  опитва да захапе, но още по-сърдит става. В такива случаи го махам от гърдата и се опитвам да го забавлявам по друг начин - разнасяне, говорене. Обикновено помага.

# 652
искам успокойтено!
 плаче защото когато е заръбал почва буквално кърмата на струйки да излиза от каналчетата,защо плаче? незнам към ЛЛЛ ли трябва да е въпроса.  и как да я спа тази струйка newsm78

himena, какво имаш предвид? Опасяваш се, че се дави от силната струя кърма и се чудиш как да я спреш ли? Ако е така, ianajar вече е споменала за някои идеи.
Вариант е преди да му предложиш гърдата, да поизцедиш леко (на ръка или с помпа - както ти е по-удобно), колкото да усетиш отслабването на струята. Ако спонтанно ти потича кърмата - може да подложиш някакво съдче и да я изчакаш. Ако усещаш това силно потичане по време на кърмене, може нежно да мушнеш пръст в угълчето на устничките му, за да освободиш вакуума, да извадиш гърдата си от устичката му и да я притиснеш с длан (натискаш с отворена длан към гърдата) и след това отново продължаваш кърменето
Друго, което може да има ефект, е да го кърмиш в такава поза, че главичката му да се пада над гърдата ти (т.е. така, че гравитацията да "пречи" на кърмата да потича толкова лесно - например, в тази или друга, удобна за вас.).

# 653
  • София
desert_rose_, това, че цедиш по 30 мл. не е критерий колко произвеждат гърдите ти. Ако бебето ти е активно и суче добре, то вероятно може да се справи много по-добре отколкото помпата.

До колкото разбирам, количеството кърма се е увеличило и ти си усетила "слизане" на кърмата на 9 ден от раждането на Адриана. Това звучи съвсем добре, а предвид евентуално по-слабото сукане на бебето и фактора, че основно се храни с изкуствено мляко, това е едно чудесна предпоставка нещата да се обърнат, бебето да се върне към гърда.

Какви количества вода изпива Адриана? А с какво даваш водата, подсладена ли е?

За бебе на 10 дни, 6 кратно хранене може да е наистина малко. Колкото по-често суче бебето, толкова по-бързо може да навакса и да пребори сънливостта. Вариант ли е да опиташ да предлагаш гърда поне 8-9 пъти в денонощие, на интервали не по-големи от 2,5 часа? Може да е добра идея добавката да е предимно от изцедената кърма, а постепенно, когато бебето ти започне да суче по-активно, да започнеш плавно да намаляваш добавката от АМ. Когато бебето поема изкуствено мляко, то може да го кара да спи повече, защото е с много тежък белтък, не балансиран към нуждите на човешкото бебе. Колкото по-големи паузи в сън има бебето, толкова по-малко кърма изсуква и съответно по-слабо стимулира гърдите. Майките, които преминават през дохранване с добавка от АМ и после връщане към изключително кърмене споделят, че плавното намаляване на добавката за сметка на кърмата, с по 10 мл. за 2-3 дни, дово възможност на гърдите да откликнат на повишеното търсене, а на бебето дава време да се нагоди към новата схема. Мислиш ли, че е приложимо при вас?

Шаманката, благодаря отново за съветите. Количеството вода, което изпива малката е различно, в зависимост от това тя самата колко иска, днес например е изпила около 100 мл, има дни в които пие само някоя и друга глътка и не иска повече. Водата е подсладена по съвет на педиатърката - на 200 мл - 1 ч.л. захар.
Опитвам се да увеличвам броя на кърменията, но пък ни почнаха коликите и сега борбата е наистина ужасна. Аз се цедя след кърмене, а и когато не успея да я кърмя (защото понякога пищи и изобщо не успявам да я залъжа с гърдата) и я дохранвам с тази кърма, но както казах вече, е твърде малко. Бебето е с пъпна херния и е опасно да реве продължително време, затова толкова бързо "омеквам" и посягам към АМ. От вчера започнах с намаляването на АМ с 10 мл. Все още се надявам на някакъв успех.

Мами, които са използвали тези възглавнички от черешови костилки от DM срещу колики, моля кажете как поставяте възглавничката? На мен ми се вижда много тежка да я сложа върху бебето, може би трябва да я придържам като преграда между моето и нейното тяло, докато я гушкам?
Мами, правите ли чай с копър на бебетата?

Ох, че е сложно да си майка  Shocked Отивам да се гушкаме  Heart Eyes

# 654
desert_rose_, разбирам колко притеснена си сега. Вариант ли е да предлагаш гърда на бебето си в преди да се е разплакало, преди много да е прегладняла. Това може да се постигне и когато продлагаш да суче в полусън, веднага след събуждане (преди процедури като смяна на пелени, миене и др.) Това може да облекчи положението с плача и дърпането от гърда. Ако изпуснеш момента, може да опиташ да успокоиш с малко люшкане и гушкане или ако не стане, да дадеш 20тина мл. кърма с чашка и след това да дадеш пак да суче от гърда. Компресия на гърдата може да сработи за по-ефективното изпразване на гърдите от бебето.

Количество от 100 мл. вода за едно новородено бебе са повече, отколкото то вероятно приема на едно хранене. Това може да означава, че реално водата замества хранене, вместо кърма, то получава течност без никаква хранителна стойност и празните калории на захарта. Това може да се отрази сериозно на наддаването, особено при положение, че и храненията са толкова малко. Ако бебето не се храни, то може да няма сили да изсуква гърдата и да се получи един обречен кръг. Вариант ли е да обмислиш възможност ако държиш да предлагаш вода, тя да е в минимални количества, да е без захар и да я предлагаш задължително след кърмене или хранене с АМ? Също важен фактор може да е начина по който я предлагаш, вариант ли е да опиташ с лъжичка?

Когато бебето се храни от шише, съществува известен риск това да повлияе негативно на сукателния му рефлекс. От шише течността се стича без усилие, а от гърда се изисква да се суче, за да се извлече млякото. Бебето може да предпочете "лесния" начин и да започне да се сърди и дърпа от гърдата. Мислиш ли, че е вариант да опиташ дохранване с алтернативи на шишето, например лъжичка, от чашка, спринцовка, пипета или система за дохранване на гърда? Можем да поговорим за вариантите, ако искаш.

# 655
  • София
Здравейте!

Да се похваля - "облажихме" се с моя мъж, след 3 месечни пости  Mr. Green

Моето бебе изчисти целия обрив  и коричките по лицето, остана съвсем малко в косата, но спираме кортикостероидите. Стискайте палци да не рецидивира пак...

Мами, аз не се цедя и не съхранявам кърма. С първото си бебе съхранявах във фризера в специални пликчета на лансинох и след 3 месеца ми се наложи да размразя  - кърмата ми имаше вкус/мирис на найлон/пластмаса и синът ми категорично отказа да я пие...  и на 6-ия месец разчистих фризера- изхвърлих един чувал със замразена кърма, колкото и да ми беше жал....та така- само споделям опита си... Дори все още имам от тези скъпи пликчета, ако някой ги иска......

Аз също постепенно започвам да въвеждам 3-часовия режим на хранене-е не съвсем стриктно, но ще гледам да разредя, че голям шишо ще стане... то и тази крайност не е добре.
Ами това е засега, лека вечер от нас!

# 656
Да се оплача тук, че няма къде другаде... Тресат ме някакви невидени хормони, рева като магаре с повод и без повод. Рева като чета новини за война и жертви, рева като гледам полицейски екшъни, щото жертвите са на някого деца... Вчера гледах с тригодишната си дъщеря "Принцесата и жабата" и ридах с истински сълзи на погребението на светулката. Без майтап.  ooooh! Тригодишното ми дете ме утешаваше с "не плачи мама, ето той стана звездичка", а аз, на сто години жена, хлипам и бърша сълзи. Боже, до какво доживях...  Shocked

# 657
Здравейте, момичета  Sunglasses  Да дам и аз моята лепта за изписване на темата.  Продължавам да ви чета нощно време, но хич не достигам до писане ...

Янажар  Hug  все едно аз съм го писала това ... Нямам лек за проблема освен това да споделяш ... и ако е изобщо някакво успокоение, знай че имаш сродна душа в мое лице .. Мислех си, че този път са ми се разминали хормоните, ама не ...и аз от няколко дни съм много емоционална ... Добре че ме налягат вечерно време, когато мъжът ми си е вкъщи и ме слуша ...

Ние от днес започваме с бутилка на едно хранене, за да свиква мъникът ... то има време докато се върна на работа, но по принцип се препоръчва да се дава откъм 4 седмична възраст, за да свикнат ...

Красидика, и аз не съм сигурна за замразеното мляко, особено когато е постояло дълго във фризера ...Проблемът е, че не е хубаво да остава въздух в тези пакетчета, но аз никога не успявам да махна целия въздух ...  Аз замразявам за всеки случай, дано не се налага да го използваме, но кой знае какво ще стане когато се върна на работа. Миналият път не се стигна до използване, но нищо не се знае ... Само на няколко пъти използвахме от замразеното и то винаги взимахме от най-прясното и не е имало проблем, но мога да си представя ако е малко по-старо как вкусът ми няма да е хубав ...

Биберони, аз давам - понякога я взима, понякога не ... не искам да използвам гърдите като залъгалка, защото не мисля че е правилно, а и моят младеж когато хапне повече се започва едно повръщане ...

Лека нощ на всички, ние отиваме дружно на разходка в центъра  Wink

# 658
  • София
Krisita, чудесно е, че си намерила вероятната причина за намаляването на кърмата. Това може да е отправна точка нещата да се обърнат в една положителна посока. Спомням си, че обсъждахме идеи за увеличаване на количеството на изцедената кърма, ще споделиш ли отзиви, кое сработи по-добре? Какво успя да опиташ и приложиш?
Шами,за съжаление май нищо не сработи при мен, очевидно кърмата намалява с тенденции за спиране. Опитах да цедя на всеки час, включително и през нощта, също така оставях помпата да работи върху гърдите ми дори когато вече не пускаха нищо, пробвах цедене на ръка, слагах бебето на гърда, но тя не суче повече от 2-3 минути и след това се отказва.
Опитах и цедене с 2 помпи едновременно. Не бих казала,че нещо от гореизброените мерки увеличи количеството кърма дори и временно.
Ianajar, и аз преминах през супер ревливия период, ревях само като погледна бебето, почти във всеки филм намирах "тъжната страна", поплаквах си и за здравей и за довиждане дето викат хората, но май вече се поокопитих.

Ние днес ставаме на 40 дни и ще ходим за ''чиста молитва''. От кварталната църква са казали на мъжа ми,че няма нужда нищо да носим, но моля мамите, които са минали вече през това  да споделят има ли нещо което се носи, оставя, някакъв специален ритуал преди,след и по време на молитвата.

Последна редакция: пн, 13 фев 2012, 06:23 от Krisita

# 659
  • София
Дубрутруууууу
как сте всички? успявате ли да се наспите? как са бебоците?
аз днес съм свежарка поспах 6 часа с две кърмения и сега съм готова за препълнената програма която съм си съставила за деня Crazy дано се справя и децата ми съдействат Mr. Green
да ви напомня ако има желаещи да качите снимки в този албум за да направим един колаж и нашите слънчица да огреят новата тема! ще ви помоля само да подбирате по - портретни снимки - да се вижда личицето на детето - за да не се получи едни с личица а други с дрешки ... тоест мисля да кропна снимките до що годе еднооформатни портрети и ако добавите по - портретни снимки ще ме улесните Mr. Green Heart Eyes Rolling Eyes под снимката пишете името на детето и ника си от тук Peace срока за сега е 15.2, но докато изработвам колажа няма да върна никого Peace
желая ви спокойна, усмихната и прекрасна седмица Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт