Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 254 798
  • 5 581
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Ти нещо бъркаш 1942-ра със 1878-ма. Официално рубеолата е изчезнала в световен мащаб през 1980 година, значи доста преди това е започнало ваксинирането срещу нея. След Втората световна масово са започнали профилактика и борба с туберкулозата, между другото, благодарение точно на соц-властите е започнало и активното имунизиране на населението и профилактични мероприятия. Най-малкото сигурно си спомняте зъболекарските автобуси и здравните служби и в най-малките села, а това е започнало още в зоратана соца, защото такава е била политическата линия.

# 391
какви ваксини, какви 5 лева, през 1942 боелстите са били "уроки" и "лоша" или "срамна" болест.
Една много широкоразпространена заблуда е, че преди 9 септември свЕт не е имало , пардон България. Единият ми прачичо е бил лекуван от костна туберкулоза в санаториум на морето И той е бил чедо на неграмотна тютюнева работничка от далечен Хаскьой, която е получила направление и се е отправила на дълъг път до Варна, за да спаси детето си. Напълно безплатно. Здравеопазването е било напълно адекватно на ВРЕМЕТО и нивото на прогреса по-точно
По него време, през 1948, в Бургас умира прадядо ми от белодробна туберкулоза, в къщи е свидетелството му за бедност, погребан е служебно, защото болестта се е считала за силно заразна и никой не знае къде е гробът му.

# 392

Една много широкоразпространена заблуда е, че преди 9 септември свЕт не е имало , пардон България.

Не знам за тази заблуда, но това което аз виждам в семейни албуми и по разкази на очевидците, онази България от преди 9 септември може само да я мечтаем.

# 393
Ами каквото са могли са лекували, каквото не са могли не са лекували.
Дядо ми е завършил медицина през 40тте. Аз завърших през 90тте и той ми е помагал по изпити. Познавам много 'стари лекари' от неговото поколение и до един са брилянтни диагностици, например.  Получили са топ- образование за времето си, медицината ИЗОБЩО не е била на ниво 'уруки" и 'срамна болест', това искам да кажа. Simple Smile

# 394
Ами каквото са могли са лекували, каквото не са могли не са лекували. Дядо ми е завършил медицина през 40тте. Аз завърших през 90тте и той ми е помагал по изпити. Познавам много 'стари лекари' от неговото поколение и до един са брилянтни диагностици, например.  Получили са топ- образование за времето си, медицината ИЗОБЩО не е била на ниво 'уруки" и 'срамна болест', това искам да кажа. Simple Smile
Да, но там, където е имало медицина въобще - в градовете. А в селата не е било така.

# 395
Да, но там, където е имало медицина въобще - в градовете. А в селата не е било така.

Е то в селата още не е така. Като ти трябва лекар за по-сериозна болест отиваш в града.

# 396
  • Paris, France
точно защото всеки има различен личчен опит и наблюдения, си има статистики! А статистиките показват, че сега хората са поо-болни отпреди десетилетия. Само погледнете колко е смъкната границата на сърдечно-съдовите заболявания, ендокринните заболявания, вкл. диабета, и какво ли ощее не!

Абсолютно! Почти четвърт от жените на моя възраст в България, които познавам имат някакъв хормонален проблем. Аз не съм имала нито един съученик с диабет а сега е пълно с млади хора - диабетици. Нито един дебел съученик нямах а сега има много дебели деца. Повечето от съучениците си не мога да ги позная. Преди 3 години ходихме с майка на един пазар на Илиенци. Спря ни опърпана, беззъба и раздърпана старица, която изглеждаше много по-възрастна от майка ми и ни попита дали не сме живяли еди къде си преди 20г цитирайки стария ни адрес. Мислех, че е някоя стара съседка а се оказа, че е съседката от съседния апартамент, която е само с 2-3 години. Дъщеря и, която за последно видях новородена имала здравен проблем, мъжа и и той. Уплаших се. Хора на моя възраст. Имам бивши съученици, които изглеждат по-зле и от татко ми. Просто хората водят заседнал живот.

# 397
Що, сега в селата каква медицина има?
И преди и сега броят на лекарите е на база тот-население.
Сегашното време е улеснено само откъм транспорт евентуално.
Социализмът прави хубав завой разбира се, но реалностите са други и тогава, и сега.

Много се отклонихме, ще взема да завъдя бръчка.

# 398
  • Варна
Ти нещо бъркаш 1942-ра със 1878-ма. Официално рубеолата е изчезнала в световен мащаб през 1980 година, значи доста преди това е започнало ваксинирането срещу нея.
Само лекинка вметка, не е рубеола, а вариола.
Вариолизация /заразяване с цел превенция на болестта/ се е правила в Индия /записи от 8в/, а в Китай - от 10-ти. В Англия е способът е пренесен от съпругата на британския посланик в Истанбул през 1718г.
В края на 18-ти век са се правили наблюдения върху кравешката вариола. Идва ред на експеримента на Дженер.

Но всички тези методи са натурални и нямат нищо общо с фармацевтичната промишленост.

# 399
  • Paris, France
какви ваксини, какви 5 лева, през 1942 боелстите са били "уроки" и "лоша" или "срамна" болест.
Една много широкоразпространена заблуда е, че преди 9 септември свЕт не е имало , пардон България. Единият ми прачичо е бил лекуван от костна туберкулоза в санаториум на морето И той е бил чедо на неграмотна тютюнева работничка от далечен Хаскьой, която е получила направление и се е отправила на дълъг път до Варна, за да спаси детето си. Напълно безплатно. Здравеопазването е било напълно адекватно на ВРЕМЕТО и нивото на прогреса по-точно
По него време, през 1948, в Бургас умира прадядо ми от белодробна туберкулоза, в къщи е свидетелството му за бедност, погребан е служебно, защото болестта се е считала за силно заразна и никой не знае къде е гробът му.

Баба ми е била болна от туберкулоза през 40те и е излекувана. Не съм сигурна, но мисля, че в България е лекувана. А през 20те години я е ухапало бясно куче и са я водили в Бургас на инжекции. Ухапана е доста далеч от Бургас и там е било най-близкото място за тези инжекции. Но ги е имало. И ваксини е имало.

# 400
Ами аз затова ви казвам, че това е няква много силно насадена заблуда, че преди 9 септември нищо не е имало - само Белчо и Сивушка и търсене на бели лястовици за лечение. Това така ни е набито в главите, че ако седне човек да се информира, може да се почувства и леко поизлъган Simple Smile
Медицинският факултет датира от 1917та , преди това са учили в чужбина.
Системата е била т.нар фондово здравеопазване, всеки работодател ( забележете) е издавал здравна книжка на служителя си и той и сем. му са получавали здравни права.
Естествено проблемите на времето си стоят,  но система е съществувала.

# 401
  • София
Да, вариола. Объркала съм се.

Вярно, много се отклони темата. Та, така, лично аз, ако имам късмет на сегашната възраст на майка ми, да изглеждам като нея, много ще се радвам (за съжаление, не съм по-здрава от нея на същата възраст, но някои неща няма как да ги контролира човек, те просто се случват).

Точно, заблуда е, че преди девеети, едва ли не като в Средновековието е било. Само уточнявам, че мащабно и с размах масовата профилактика и лекуване е започнало през соца. То е и логично де, всичко е било в ръцете на държавата.

# 402
Да, вариола. Объркала съм се. Вярно, много се отклони темата. Та, така, лично аз, ако имам късмет на сегашната възраст на майка ми, да изглеждам като нея, много ще се радвам (за съжаление, не съм по-здрава от нея на същата възраст, но някои неща няма как да ги контролира човек, те просто се случват).
Аз по-скоро се надявам да съм по-мъдра от майка ми на нейната възраст.

# 403
  • Варна
Аз изглеждам като момиченце на фона на майка ми и приятелките й на същата възраст. Като се има пред вид, че майка ми е младолика и поддържаща се жена.

Не напразно именно сега навлезе изразът "30-те са новите 20".  Само си помислете, че преди 20 и повече години, една 30г жена е едва ли не презряло цвете, солидна матрона.

# 404
Аз също мисля така, но има да помислим в/у модите
Ей сега ще изровя снимки да датираме няколко жени Grinning

Общи условия

Активация на акаунт