Толкова ли е трудно да се омъжиш след 35 г.?

• 253 040
  • 5 581
  •   1
Отговори
# 3 900
То и аз си написах моето без да разбера нищо от законно, но като гледам как се променят законите със задна дата според мен е безсмислено.
Това какво общо има с темата или на 35 не е лошо да си помислиш относно това.
То в същност винаги трябва да мислиш, но не винаги става така както го намисляш.

# 3 901
Ако баща ти е прехрълил всичко (имот) на брат ти преди смъртта си чрез покупко-продажба, това е оспорима сделка.
Дали ще е на брат ми или на трети човек, ако баща ми реши да си разпродаде имуществото и да похарчи парите за собствено удоволствие, по никакъв начин не мога да оборя сделката на основание - "лишил ме от наследство". Виж, ако направи дарение или завещание - да.

# 3 902
  • София
Ами има разлика в начина, по който законът третира "брат" ти и как третира всеки друг човек. Освен това, оспорването на сделката за прехвърляне в съда не е на основание "лишил ме от наследство", а на основание на неспазени полагащи се части.

# 3 903
Ами има разлика в начина, по който законът третира "брат" ти и как третира всеки друг човек. Освен това, оспорването на сделката за прехвърляне в съда не е на основание "лишил ме от наследство", а на основание на неспазени полагащи се части.
    Хайде, моля те, прочети си Закона за наследството. Запазени и разполагаеми части има само при безвъзмездните разпореждания - завещание и дарение. И си питай пак адвоката. Защото ще се ужаси как го излагаш, ако разбере какви уж негови твърдения пишеш тук  Grinning

# 3 904
как по-точно се лишава от наследство днес?

Лесно става, начини има. Е, не е с "ДВ".  Laughing

Напротив, вътрешно прехвърляне на един роднина чрез покупко-продажба - с цел да се ощети друг пряк роднина - е оспорима сделка, защото съда третира подобно прехвърляне точно като начин да се лиши наследник от полагащи му се права.

Освен това законът за наследството те защитава дори и при наличие на завещание. Ако завещанието нарушава полагащите 1/х части, които ти се полагат, имаш правото да го оспорваш до размера на полагащата ти се част.

1.Не всеки наследник има запазена част.
2.Даренията и завещанията се оспорват в определени срокове.
3.Разпоредителните сделки са не само дарения и завещания. Има и необорими, дори от наследници със запазени части.
 Simple Smile
Та да повторя- не е проблем някой да бъде буквално оставен без наследство. Начини има.

Ако баща ти е прехрълил всичко (имот) на брат ти преди смъртта си чрез покупко-продажба, това е оспорима сделка.
Дали ще е на брат ми или на трети човек, ако баща ми реши да си разпродаде имуществото и да похарчи парите за собствено удоволствие, по никакъв начин не мога да оборя сделката на основание - "лишил ме от наследство". Виж, ако направи дарение или завещание - да.
Мхм.
Надявайте се иначе, лошо няма. Но нека тук поне колегите споделим наистина как са нещата, та хората да прочетат.

На какво основание въпросният брат ще оспорва възмезден договор, по който той не е страна? И какви доказателства ще представя? Sunglasses

Горното е абсолютно невярно. Това- за останалите четящи. Ако тати е продал къщичката си на друг човек, независимо на кого, приживе, аз си оставам с пръст в уста. Поне досежно въпросната къщичка.

За четящите най- добронамерен съвет- никога не слушайте съвети от неюристи, дори и когато ви се преразказват уж чути от такива неща. Не се знае какво са разбрали хората, какво им е било казано. Който има конкретен проблем си отива при специалист лично да обсъди неговият си проблем. Иначе от проблеми трудно ще се отървете.

# 3 905
За четящите:

ЗН
3. Запазена част и разполагаема част

Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.

(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.

Дори законът е по- добре да се прочете лично, отколкото да се слушат свободни съчинения.

# 3 906
  • София
Judy, аз не твърдя нищо по-различно от цитирания закон.

Цитат
Ако тати е продал къщичката си на друг човек, независимо на кого, приживе, аз си оставам с пръст в уста. Поне досежно въпросната къщичка.
Ако обаче "другият човек" е брат ми, аз имам право да оспоря сделката, защото в тази сделка има скрит умисъл за лишаване от запазената част.

# 3 907
При какви обстоятелства един човек има право на запазена част? Наследници до каква линия, години на наследниците.
Може ли друг да се разпорежда с имуществото ти по наследство? Наследник на какво и при какви обстоятелства си?
Има ли всъщност такава тема?

# 3 908
Judy, аз не твърдя нищо по-различно от цитирания закон.

Цитат
Ако тати е продал къщичката си на друг човек, независимо на кого, приживе, аз си оставам с пръст в уста. Поне досежно въпросната къщичка.
Ако обаче "другият човек" е брат ми, аз имам право да оспоря сделката, защото в тази сделка има скрит умисъл за лишаване от запазената част.

Дай нормативна обосновка за тези си изводи.

При какви обстоятелства един човек има право на запазена част? Наследници до каква линия, години на наследниците.
Може ли друг да се разпорежда с имуществото ти по наследство? Наследник на какво и при какви обстоятелства си?
Има ли всъщност такава тема?
По- горе е дадено.
Докато наследодателят ми не почине, аз имущество "по наследство" нямам.

# 3 909
Ако почине само него ли наследяваш или и това което той би следвало да наследи т.е. наследяваш само от родителя си.
Ако си непълнолетен тогава?

# 3 910
Уф. Чела-недочела  Embarassed

# 3 911
Джуди, не разрах за ке да поспорим? Не казвам, че продажбата не е оспорима. Бих могла да я атакувам на други основания, като симулативна сделка, например.

Ние тук си спорим с Sharky*. Тя твърди, че тати и да си продаде къщата на брат ми, да речем, аз мога да претендирам за своята запазена част и да разваля договора.

Под твоя цитат само са измучала нечленоразделно. Laughing Иначе отговорът е към другата участничка. Сега чакам да ми пише на какво основание аз ще споря продажбата, която тати и брат ми са направили и какви доказателства ще ползвам /понеже това я питах/.

# 3 912
Даже се коригирах. Прочела съм "да спорим" вместо "да споделим"  Laughing

# 3 913
Бре, учудих се и аз що тъй реши.  Laughing Помислих, че понеже обедно съм мучала, а то това не е като човешка реч твърде.
Сега ям череши и устата ми пак е пълна, ма поне пиша на човешки вече.

# 3 914
Да ти е сладко, и повече желаещи моми на 35+ да се задомят.   Peace

Общи условия

Активация на акаунт