Спешен въпрос за печене на сладкиши във фурна!

  • 10 576
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 447
Здравейте, скъпи кулинарки!  Hug

Има много момичета във форума, които са превърнали готвенето и в частност, приготвянето на сладки изкушения, в удоволствие и забавление. Към тях е следващото ми питане.

От известно време насам имам не само желание, но и достатъчно свободно време да експериментирам в кухнята. Особено обичам да приготвям десерти (че кой ли не обича). Сблъсках се обаче с един проблем - в много от рецептите за сладкиши, които искам да изпробвам, се казва първо да се пекат на долен реотан и чак след като бухнат, да се премине на печене и с горен реотан. За жалост, когато сме си купували фурната, нито съм знаела, че готвенето ще ми стане хоби, нито съм предполагала, че има такава специфика при печенето на кексове и сладкиши. Моята фурна няма опция за печене на долен реотан - може да пече на долен и горен или само на горен. Sad

И така, след поредната издънка с един сладкиш Негърче, което стана клисаво и тънко като подметка, реших да се обърна за съвет към специалистите. Моля Ви, кажете как да постъпя, когато искам сладкишите ми да бухнат хубаво? Фурната ми има опция за печене с вентилатор, ако това има значение.

Предварително благодаря! bouquet

# 1
  • Мнения: 284
Аз пека само на вентилатор или вентилатор и долен реотан ( то сигурно за това вече два пъти ми сменят реотана при вентилатора  Rolling Eyes ) и никога досега не съм имала проблем с недопечено тесто. Да не би просто нещо да не ти е била наред сместа за сладкиша, я да е била малко по-рядка, я нещо друго, знам ли?

# 2
  • Мнения: 27 524
Аз пък досега никога не съм срещала препоръки да се пече първо с един, после с друг реотан.  Thinking
Пека си всичко само на вентилатор (или горен и долен заедно) и изобщо проблеми няма никакви, така че няма за какво да се кахъриш, екстра си ти е  фурната  Grinning
С Негърчето някъде другаде е грешката  Peace

# 3
  • Мнения: 2 018
и моята няма долен реотан... това не е проблем  Wink
А, тънко е или защото си го изкарала рано или ти е била силна фурната и отвън се е изпекло, пък вътре е било още сурово..
Имай на предвид, че когато печеш на вентилатор, то температурата ти трябва да е по-ниска във фурната от колкото обикновена фурна.
Ако си гледала рецепта с градуси на печене на обикновена фурна, та на вентилатор трябва да са с около 20 градуса по-ниски.
А аз обикновено се съобразявам /поне първия път, когато не познавам все още рецептата/ с препоръките в нея - дали са градуси на обикновена фурна - включва си обикновена; казали са с вентилатор - и аз съм на вентилатор. .

успех със следващите опити  Peace

# 4
  • Мнения: 447
Привет, момичета!  Hug

Включвам се след поредния провал и следващия сладкиш, заминал директно в кофата за боклук. При това същият беше по рецепта, за която майка ми твърдеше, че "няма начин да не стане". Е, явно има начин и аз съм най-некадърният готвач, който някога се е раждал... Cry

Този път пекох на 170 градуса с вентилатор. Не съм отваряла фурната, докато не минаха 35 минути и не ми се стори, че сладкишът е вече опечен. Боднах с клечка да проверя и нямаше полепнало тесто по нея. Сладкишът изглеждаше приятно бухнал и ухаеше прекрасно. След като го извадих от фурната обаче спадна в средата и се оказа, че там си е почти суров. Трябва да отбележа, че пекох в една форма, която в средата е по-дълбока и може би издънката се дължи донякъде на това. Thinking

Работата е в това, че вече напълно се отчаях. Преди бях напълно уверена в кухнята и не се страхувах да експериментирам, при това винаги успешно. Сега пак съм уверена, но в собствената си негодност за готвач. Не знам къде бъркам...  Sad

Впрочем, вчерашната рецепта е ето тази: http://www.babapena.com/?p=554. Стори ми се доста изпипана и добре обяснена, затова я избрах.

Не искам да се отказвам така лесно, а и обичам да се въртя в кухнята. Това е сред малкото ми удоволствия в момента, предвид минусовите температури навън и наличието на малко бебче, заради което съм вързана у дома. Моля ви, помогнете!  Praynig

# 5
  • Мнения: 2 018
струва ми се сама си си отговорила защо не се е получил този път сладкиша...

но ще ти кажа аз как правя, за да съм сигурна, че е опечен - бодвам с клечката на няколко места /не само на едно място/ и точно където се съмнявам, че може да е недопечен - средата. 
после изключвам фурната, но не го вадя веднага... след 1минута отварям вратичката... и след още една го изкарвам.

пробвай следващия път да го печеш 40минути.

не се отказвай да опитваш и ще видиш, че ще се получат!  Hug

# 6
  • Мнения: 447
Бо, нямам никакво намерение да се отказвам! Peace

Допреди малко търпеливо стъргах канелени пръчици, защото утре сутринта, въоръжена с ентусиазъм и друга тава, смятам да пробвам отново.

Ще правя канелен сладкиш по тази рецепта:

1 1/4 ч.ч.захар
1 пак. канела
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно

Възнамерявам отново да го пека на 170 градуса, като тавичката този път ще бъде по-широка и равна, а не със странна форма. Мисля първо да смеся първите четири съставки, а след това да прибавя пресятото брашно и бакпулвера. Ще загрея фурната предварително и след като приключа, ще се отчета за резултата. От тазвечершния несполучлив опит ми остана импровизирана глазура от натурален шоколад, масло и мляко, която мисля да ползвам.

Междувременно, ще съм благодарна за всякакви съвети и препоръки - не само по отношение на написаната рецепта, а и по принцип.   bouquet

И на финала, един въпрос: как, мислите, бих могла да изпека сполучлив сладкиш във формичката, за която споменах? Както вече писах, тя е по-дълбока в средата и явно е много "капризна". Свекърва ми пече в такава домашен гараш, но там сместа е много малко и затова се изпича добре. Някъде из форума прочетох за един трик при печене, при който тавичката се покрива в фолио, за да не прегаря отгоре сладкишът и да се изпече добре в средата. Мислите ли, че това ще проработи и при мен?  newsm78
2 ч.ч. брашно

# 7
  • Мнения: 468
Не се отказвай от вкусното хоби, продължавай експериментите докато си опознаеш фурната и добиеш малко опит  Wink

Вентилатор - за сладкиши е супер!

Иначе вторият кекс според мен си пекла мн. кратко; аз понякога оставям кексовете на вентилатор до 50 - 55 мин., обикновено на 180°C.  Но това за моята фурна; споделям го само като опит. (Затова гледам да пека по 2 наведнъж  Wink)

Иначе да - покрий с фолио - ако сладкишът или каквото и да е се опича бързо отгоре.

Освен това не мисля, че е добре да загряваш фурната предварително. Точно това би предизвикало бързо запичане отвън. (Разбира се, освен ако загряването не е указано в рецептата.)

Успех! Да споделиш пак  Simple Smile

# 8
  • Мнения: 27 524
Впрочем, вчерашната рецепта е ето тази: http://www.babapena.com/?p=554. Стори ми се доста изпипана и добре обяснена, затова я избрах.

Леле, аз не бих се хванала с тоя сладкиш  ooooh!
Струва ми се, че на мизерните 250гр брашно като фукнеш цели 250гр масло  Shocked няма как да не ти стане лепкав и недопечен  Crazy

Освен това 170° на вентилатор прави почти 200°. Което е много. Изпича се бързо и отгоре, а в средата не. Аз пека на 150°.

# 9
  • Мнения: 447
Привет, момичета!:hug:

Включвам се след поредния провал - отново с канеления сладкиш, за който писах в предния пост. Вложих много старание още при смесването на съставките - първо разбърках захарта с олиото и киселото мляко, а след това прибавих лъжица по лъжица брашното със смесения в него бакпулвер. За усвояването на брашното разбърквах с дървена шпатула в една посока. Ползвах по-широка и равна тава, а не формата, за която писах по-рано. Пекох с вентилатор в предварително затоплена фурна на 170 градуса. Първоначално сладкишът започна да бухва и аз искрено се зарадвах. След това обаче дойде разочарованието - след първите 15 минути спадна буквално пред очите ми. Пекох 35 минути и проверих с клечка, защото сладкишът беше започнал да се отделя от стените на тавичката. Клечката извадих суха. Изключих фурната и оставих сладкиша вътре още десетина минути на леко открехната врата, за да не го излагам на резки промени в температурата. Струва ми се, че направих всичко както трябва, а резултатът беше плачевен - сладкиш, тънък като подметка и недопечен отвътре. Независимо от факта, че тавата ми е тефлонова и въпреки това я бях намазала с мазнина и посипала с брашно, не можах дори да извадя кекса цял. Раздели се на две по средата, като долната част остана залепена за тавата... ooooh!

Нещо определено не е наред, но нямам никаква идея какво...
Моля ви, помагайте, защото вече наистина започвам да се отчайвам! Така любимите ми кексове се оказаха моето най-голямо проклятие в кухнята. Cry

# 10
  • Мнения: 447
Леле, аз не бих се хванала с тоя сладкиш  ooooh!
Струва ми се, че на мизерните 250гр брашно като фукнеш цели 250гр масло  Shocked няма как да не ти стане лепкав и недопечен  Crazy

Освен това 170° на вентилатор прави почти 200°. Което е много. Изпича се бързо и отгоре, а в средата не. Аз пека на 150°.

Блонди, част от маслото се отделя за глазура на сладкиша - от опита, който направих, това беше горе-долу половината. Така че не е в него проблемът, така мисля. А и градусите са точно - виж, че в рецептата пише 200-250...
Смятам, че вината е в мен, а не в рецептата. И едва ли може да се търси причината в липсата на опция за долно печене. В крайна сметка, сладкиши са се правили и преди 20 години, когато фурните едва ли са имали такива функции. Има някакъв начин да се пече и във фурна без такава опция, но за мен си остава загадка как точно се получава...  Sad

# 11
  • Мнения: 468
Windy, пробвай като начало от рецептите на Селма и кажи за резултата.

Погледни в Любими - темата на Селма: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.0
Препоръчвам ти например втората рецепта (оранжев кекс в шоколадовия вариант) или
третата или четвъртата.
Мн. лесни и изпитани са и винаги се получават.

Печи на умерена фурна и вентилатор; пробвай наистина с по-ниски градуси и по-дълго време - ако трябва и 60 - 70 мин. Може би така е по-оптимално за твоята фурна.
Намажи щедро тавата с масло и брашно или използвай хартия за печене.

Другото е - коя марка е фурната? Пише ли нещо за печене на тестени в упътването? Ако има някакъв номер за сервиз или на фирмата, от която е купена, се обади там и питай. Биха могли да те посъветват нещо. (Аз така процедирах в началото на опознаването с мойта фурна като не ми се опичаха баниците и тиквеника отдолу.)

Ето линкове към страниците с рецептите, но незнам дали се отварят правилно.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9344110#msg9344110 -  Какаов пръстен 1
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg14679252#msg146792 - Какаов пръстен 2
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg13371410#msg13371410 - Нежен тиквен сладкиш
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.msg9343939#msg9343939 - оранжев кекс и шоколадов вариант (аз правя шоко-варианта)

Стискам палци!

# 12
  • Мнения: 186
Windy, и аз те съветвам да прочетеш инструкцията за ползване на фурната  Peace

# 13
  • Мнения: 447
О, момичета, инструкциите съм ги прочела поне три пъти - в нормален и обратен ред. Проблемът е, че са преведени доста некадърно и поради това - доста неясни. В тях пише, че кекс се пече на реда, на който и аз поставям тавата, но при 200-220 градуса. Ако пусна фурната на толкова, сладкишът ми ще се овъгли за отрицателно време. Вентилаторът така и не разбрах дали препоръчват да се пуска, или не... Пише само, че осигурявал равномерно разпределение на температурата и поради това не било нужно фурната да се загрява предварително - с едно уточнение обаче: за "специални" салдкиши все пак било нужно... Иди, че разбери какви са тези "специални" сладкиши и дали пък моята не се числи към тях! ooooh!

Истината е, че съм имала и успешни опити. Пекла съм вътре мъфини със сирене, правила съм пандишпанено руло, както и болярската питка на Биляна (рецептата е от форума). Пекла съм дори чийзкейк, който е доста капризен - резултатът беше перфектен. Проблемът е, че не мога да си спомня как съм ги пекла - с или без вентилатор и на какви градуси. Може би следващия път все пак ще опитам да пека без вентилатор и на зададените в рецептата градуси. Какво повече може да стане?! Най-много да изхвърля още един сладкиш... Wink
 
Пожелайте ми успех!  Praynig

# 14
  • Мнения: 25 753

Ще правя канелен сладкиш по тази рецепта:

1 1/4 ч.ч.захар
1 пак. канела
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 пак. бакпулвер
2 ч.ч. брашно



Малко ми се струва брашното. На подобна рецепта без яйца слагам 3 ч. ч. брашно.  Thinking
Тавата смени вече, защо не пробваш да смениш и рецептата? Опитай някоя лесна с яйца. Да видим къде точно е проблемът - в тавата, фурната или рецептата.

ПП Любимият ни кекс без яйца вкъщи е: 1 ч. ч. топла вода, 2/3 ч. ч. олио, 1 ч. ч. захар, 1 ч. ч. сладко от настъргани дюли, 3 ч. ч. брашно с 1 бакпулвер в него, 1 ч. ч. смлени на едро орехи. По желание се добавя и канела.
Бърка се с лъжица, без миксер, пече се в равна тава на 180-200 градуса без вентилатор докато клечка, мушната в средата, излезе суха. След изстиване се нарязва на ромбове и тогава се вади от тавата.

# 15
  • Мнения: 27 524
А и градусите са точно - виж, че в рецептата пише 200-250...

На 250° да се пече сладкиш е повече от абсурдно  Grinning

Сийке, който няма сладко от дюли?  Hug

# 16
  • София
  • Мнения: 974
Аз ще дам съвет да провериш как ти е нивелирана печката/фурната. Мисълта ми е, че при по-гъсти теста / питката/, си нямала проблем, а кексовото ти създава грижи.

# 17
  • Мнения: 25 753

Сийке, който няма сладко от дюли?  Hug


Не съм пробвала с друг конфитюр, но може би ще стане с настъргани ябълки. Ще трябва да се сложи повече захар тогава.  Thinking

# 18
  • Мнения: 447
Как` Сийка, то и течните съставки са малко, не само брашното. Получава се доста тъничък пласт тесто в тавата, около един пръст някъде, а самото тесто е малко по-гъсто от течен мед - до степен да не се заглажда само, когато го изсипя в тавичката (заглади се в процеса на печенето). Мисля, че проблемът е във фурната, защото тествах две различни рецепти (с и без яйца), втората от които (тази с канелата) според майка ми нямаше начин да не стане...
Сладко от дюли мисля, че имам, така че ще взема да я пробвам тази твоя рецепта. Благодаря ти за идеята!  Hug

На 250° да се пече сладкиш е повече от абсурдно  Grinning
Блонди, и на мен така ми се стори. Тези градуси ми се видяха твърде много.  Naughty

Anim, проблеми с нивелацията няма, но сега се сещам, че има самопочистващи се панели. Дали пък те не са причина за моите неволи?  Thinking

# 19
  • София
  • Мнения: 974
Честно казано.... нямам никаква представа, дали те са причината. Трябваше да се поровя в нета, за да видя що за чудо са. Нищо не пречи да експериментираш като изпечеш един кекс без тях. Изглеждат ми странно, въпреки безспорно практичната им функция. Сякаш затварят вентилатора Thinking

Успех  Hug

Последна редакция: пт, 03 фев 2012, 12:05 от Anim

# 20
  • Мнения: 447
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Вие какво брашно купувате? А бакпулвер?
Спомням си, че когато правих болярската питка на Биляна, си бях купила брашно за козунаци на София мел и питката стана вълшебна. Наду се перфектно, а вътре беше мекичка и на конци.

# 21
  • Мнения: 27 524
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Не  Simple Smile

Купувам най-обикновени, нищо специално, никога не е имало издънки.

Доста теми като твоята се пускат периодично, това с печените тестени неща е чест проблем явно. Просто трябва да си познаваш особеностите на фурната, аз също съм хвърляла кексове и солени тестени неща. Само от печенето идват проблемите  Peace

# 22
  • варна-на плажа
  • Мнения: 7
Момичета, мислите ли, че причината може да е в калпаво брашно или бакпулвер? newsm78

Вие какво брашно купувате? А бакпулвер?
Спомням си, че когато правих болярската питка на Биляна, си бях купила брашно за козунаци на София мел и питката стана вълшебна. Наду се перфектно, а вътре беше мекичка и на конци.
Мила,аз използвам само това брашно във всичките му разновидности и до сега неуспехи съм нямала с това брашно.Преди време бях купила друго от хипермаркет от което стана малко не сполучлив кекса,но пробвай Peace.

# 23
  • Мнения: 10 279
Windy същата съм. Извинявам се че и аз се оплаквамв твойта тема ама ми писна да хвърлям сладкиши недоупечени. Иначе питки,козунаци за чудо и приказ обаче редките теста боклук. На скоро бях пробвала един тутманик със сода тук от нашия форум рецепта. Ей нищо не стана скъсах се от яд. Бе на слабо ли не пекох, бе на силно ли. Не става и не става. Моята печка ена газ и от всякъде едно и също пече. Не знам къде бъркаме. Следя с интерес дано някой ни открие грешката. 



# 24
  • Мнения: 1 243

Windy, често казано, мисля, че нещо фурната ти не пече както трябва.. което означава просто, че има някаква тънкост, която обаче сама трябва да откриеш! аз бих те посъветвала да избереш една рецепта, която е изпитана (примерно тази на майка ти наистина!) и да пробваш няколко пъти да печеш едно и също тесто на различни градуси, на различно нива в печката и така докато се получи! поне аз така бих постъпила..
Simple Smile

# 25
  • Мнения: 468
Windy, добави в заглавието на темата след думичката "фурна" марката ѝ. Може да се включи някой с опит с такава фурна.

# 26
  • Мнения: 556
Запис, че и моите сладкиши са клисави отвътре и прегоряли с дебели кори. Embarassed
Фурната ми е Електролукс. Пробвах да пека на горна и долна и на вентилатор. Все същата трагедия.

# 27
  • Мнения: 468
Запис, че и моите сладкиши са клисави отвътре и прегоряли с дебели кори. Embarassed
Фурната ми е Електролукс. Пробвах да пека на горна и долна и на вентилатор. Все същата трагедия.

Пробва ли да покриеш с фолио отгоре, за да не прегарят? А никак ли не се надуват - бакпулвер слагаш, предполагам?

# 28
  • Мнения: 447
Здравейте, момичета! Hug

Включвам се отново, за да внеса някои уточнения и да споделя малко информация. Фурната ми е марка Faber&Nardi.

Преди няколко дни пекох в нея принцеси с кайма и кашкавал. За целта винаги ползвам най-горния ред, така направих и този път. Бях пуснала и двата реотана и забелязах, че принцесите по края се зачервиха по-бързо, докато тези в средата останаха по-сурови. Погледнах горния реотан и забелязах, че фурната всъщност има два такива - единият върви по края, а другият е вътрешен. Реших, че вероятно вътрешният е изгорял, затова повиках техник. Човекът погледна и каза, че фурната си е съвсем наред и никога двата горни реотана не пекат едновременно. Външният пече, когато използвам програма с горно и долно печене, а вътрешният е за т.нар. "лъчево печене" и се ползва, когато искам да запека нещо само отгоре и то да хване коричка. Спомена също, че вътрешният реотан е много по-мощен и затова се използва самостоятелно.

И така, с оглед на тези подробности, възнамерявам при следващия опит да загрея фурната до по-висока температура - например 200-220 градуса, след което да поставя сладкиша вътре и да намаля на 170 градуса, като пусна и вентилатора. Мисля, че по-високата първоначална температура ще помогне на тестото "да се вдигне", а след това по-ниската температура и вентилаторът ще помогнат сладкишът да се изпече равномерно. Освен това мисля да сложа тавата на по-долно ниво, за да е по-близо до долния реотан и да не остане суров сладкишът отдолу.
Когато експериментът ми приключи, ще споделя какво се е получило. Peace

Общи условия

Активация на акаунт