(Био) зеленчукова градина 14

• 110 223
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • Русе
Очакваме утре Дунава да замръзне.
Ще снимам.

# 106
  • на пъпа на Златията
Авосет,,
Преди да режеш запази стария сорт.Черешовото дърво е едното от най-красивите материали за дърворезба.Предложи го на дърворезбари, да ти направят нещо, което си е скъпа поръчка, да го лакират с  безцветен лак  .Днешните мебели  се лакират с менте лакове , които имитират дървото..А тези стари дървета вероятно са от ония най ранните, дето зреят за 24 май..Мноого вкусни , много ароматни, а не дървени като сегашните.Ако е така с оглед на последните климатични промени,  опитай като с кайсиите, поне да  ги вкусиш.Характерното за черешите е , че не търпят кършене, рязане, поне дядо така казваше...Аз имам една череша млада и тя едва миналата година роди и то защото я пръснах, заедно  с кайсията..Много е избуяла  на височина,просто пропуснах да я оформя  по-рано.Та и аз имам въпрос към овощарите , кога да и прережа основния клон, който е с диаметър към 9-10 см?

П.С.
А тези замръзвания ще отприщат пролетта изведнаж.Добре ще е да се сложат в сандъчетата някоя друга семка от домати и пипер за ранни.Но все пак е рано.

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 11:33 от rorik

# 107
  • на брега на Дунава
Авосет, защо не помолиш някой да присади сорт , какъвто ти хареса,  върху вече израслото дърво.Щом е 25 см.значи е здраво и силно дърво.Това ,че не ражда ,може да е от сорта или да е дива череша.Върху нея може да се присажда и то не един сорт.

# 108
Аз на шега бях сложила 2 костилки от мандарина и те взеха, че поникнаха преди няколко дни.
Вдъхновена пробвах и с лимон за фреш. Сега го чакам. Grinning

# 109
Моят помощник прави резитби на череша.Като се "изтърват"бягат нагоре и навън.А в долната част и сърцевината съхнат.Така че през година-две мъжа ми съкращава с 1/3 водещите разклонения.Така ги стимулира самите те да се разклоняват.
Дори едно дръвче на 5 години е подложено на резитба по подобие на прасковите-на чаша,с 4 разклонения и без водач.Миналата година роди за пръв път.
Мисля си,че правилните резитби се правят по-скоро с усет отколкото по схеми.
avocett,правили сме опити да съживим 20 годишна череша,но за разлика от ябълката и крушата тя не избива.И ако наистина имаш толкова дръвчета на 30 кв.м. ако искаш плод ще трябва да прежалиш някое от тях.
Грозното Пате ,ти къде се намираш?

# 110
Вили, от Павликени Peace

# 111
Хе,че то ей го де е,Грозното Пате  Hug.Но сте по към Дунавската равнина и при вас пролетта ще дойде десетина дни преди тук.

# 112
  • Варна-София
Амбър, моля те да ми подскажеш къде точно се намират тези яхти и на кое пристанище са крановете отсреща - Русе-Запад или някое друго? Изведнъж се оказа, че снимката е много интересна.

# 113
  • Русе
Амбър, моля те да ми подскажеш къде точно се намират тези яхти и на кое пристанище са крановете отсреща - Русе-Запад или някое друго? Изведнъж се оказа, че снимката е много интересна.
  Лимана, корабостроителният завод.

# 114
Амбър  Hug
При нас Дунав не замръзна, снимах само ледоход.
Тази година ще садя боб, мисля да е на мястото на доматите. Правилно ли е?

# 115
Ей дружина, май ви поизтървах

При мен слънчево и дъждовно. От другата седмица съм си вкъщи и ще обърна повече внимание на градината. Имам домати за пресаждане, копър за сеене.
Иначе имам цъфнали зомбюли, гербери и бегонии. Кокичетата и лалетата само са напъпили. Смокинята и тя. Довечера ще прегледам и кайсията - тази година ще трябва да и правим прическа  Grinning
Онази вечер вкарах избуялите и цъфнали марули в хранителната верига. Отидоха да обогатят компоста със зеления

# 116
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
..Тази година ще садя боб, мисля да е на мястото на доматите. Правилно ли е?

и аз ще сея боб пешак и катерещ се.  Mr. Green вторият ще е на арката на ипомеята  Mr. Green каква ли картинка ще е  Mr. Green

# 117
А има ли значение с кое растение сменяме мястото?
Знам, че трябва да е на различно от миналата година, но не се замислих дали има значение кое точно. newsm78

# 118
Има, Пате. Тук има и много компетентни по темата. То си е цяла наука, напр. едикоеси растение обогатява почвата с азот, а друго обича азота и е логично да се сеят едно след друго.

пп Ето какво намерих за фасула
Фасулът не е взискателен към предшествениците, при положение че почвата не е заплевелена с коренищни плевели. Подходящи предшественици за отглеждане на фасул са зимните зърнени житни култури - пшеница, ечемик, тритикале и ръж. Неподходящи са царевица за силаж и за зърно, третирани с триазинови препарати, както и наскоро торените с оборски тор и високи дози азот и фосфор култури, фасулът не трябва да се засява 2-3 години след слънчоглед, соя и многогодишни бобови треви. Не понася и отглеждане след себе си. На едно и също поле може да се сее след 3-4 години.

# 119
Грозното пате, някъде из Хоби фермер имаше таблица за предшествениците, ама не мога да я намеря.

Иначе съм си преписала кое до кое да се гледа, бобови до моркови, патладжан, краставици, царевица, картофи .
Моите фасули ще са до патладжани и краставици.
Фасулът пък не се харесвал с лука и праза.

Аз докато си направя схема на градината и наредя всичко, все едно решавам уравнение с 998347 неизвестни ...

Общи условия

Активация на акаунт