(Био) зеленчукова градина 14

• 109 178
  • 753
  •   1
Отговори
# 90
  • ул. "Мечтание"
кайсия от костилка не никне

А праскова?  newsm78 Thinking

# 91
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

идеално си никне  Peace запазва си срока на зреене и донякъде запазва големината  Laughing имаме двайсетина ранни праскови, изядени, костилките съхранени и после посадени от баткото  Peace
 Thinking май минават повече години преди да започнат да раждат, 5-6 може би  ooooh!

Blush има ли някой от Трявна?  Blush

# 92
  • ул. "Мечтание"
 Praynig Моля да споделиш технологията за прасковите - кога, как

# 93
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
при нас нямаше някаква кой знае каква технология  Hug забавлявахме се, а то взе че се получи  Blush

баткото изяде прасковките през почивката - м. юли; бяха различни като големина, цвят и т.н. и купувани от различни места по пътя и по морето;

когато "влязохме" в двора ( септември) си изкопа лехичка, с пръст правеше дупката и поставяше костилката, значи дълбочина не повече от 5-10см. здраво натъпкване с крак и наричане  Laughing "тука аз командвам" - ще растеш". това е шега от баба ми, но му хареса, най-вероятно ще растат и без това Wink разстоянието между костилките не беше голямо около 30 на 30см.

напролет започнаха да се показват и ги окопавахме леко, а в най-топлите дни си ги поливаше.

пресадихме ги малко късно, 4 години след саденето (мъжО не си даваше лозето) и започнаха да раждат година след като ги пресадихме. една остана на мястото си и тя си ражда  Hug

миналата година вече пробвахме от повечето дръвчета,  различни са на вкус, на цвят и на срок на зрееене, първата узря по време на почивката (края на юни), последната средата на август.

късна си купихме, че чакам да видя как ще е тази година Hug

# 94
  • на брега на Дунава
st. Dobri В статиите в руските сайтове ,които Ljuboznatelna  е намерила , е описана подробно технологията за семеначета от костилка от кайсия. Условието е да се засее веднага след изяждането на кайсията ,която ти е харесала и по нататък съвпада с написаното за прасковите.Основното е , че е възможно да поникне както дивачка ,така и семеначе от сорта ,който си засял. Как ще ги разпознаят не знам.Вероятно по листата.
Аз също така съм сяла праскови ,които си раждат нормално .Важното е да не забравиш напролет къде са и да ги оплевиш или съсечеш с мотиката.

# 95
  • ул. "Мечтание"
здраво натъпкване с крак и наричане  Laughing "тука аз командвам" - ще растеш". това е шега от баба ми, но му хареса, най-вероятно ще растат и без това Wink

Joy Joy Joy Joy

Аааа, не може то така да се прескачат традициите!  Crazy Mr. Green
Благодаря. Като ги посеем и излязат (ха, дано!) ще се похваля.

# 96
  • на пъпа на Златията
И  у нас имаше кайсия насадена от костилка.Нито боледуваше,нищо не я хващаше.Дървото не беше голямо, като сегашните ми.Плодовете бяха малко по-дребни от на  кайсията, но с вкус на кайсия.Какво ни станата я отсякохме.
АнаИванова,,
От 2-3 години  едната изсъхна  а другата не ражда.Посъветваха ме - ранна пролет да я пръсна с бордолезов разтвор.Така се забавял цъфтежа.Последните години рано се затопляло, кайсията се излъгвала и разцъфтявала.Пчелите не излизали да я опрашват и за това нямало плодове.

# 97
...Тъгувам за България!
И не се подсмихвам на паркираните фадроми на всеки паркинг,купищата сол.
И на "сухите"тренировки за евакуация в екстремални зимни условия.Дори без зима в Прерията.За да бъдем подготвени.Хората,тук.
А дали ще си извадим поуки след тази зима-и ние,и политиците?
Не зная.Дано!
Споделям моите кокиченца,наболите минзухарки в най-сухата почва и напъпил дрян.
Кайсии наоколо не виреят.Вятърът брули и лошо се опрашват.Като при Амика.
Но си имаме цял щат Джорджия,прасковен,кайсиев.
Ах,какви пайове с обърнати плодове.Сиропирани.До горчиво кафе.В нощи със светулки.
Куркума,колко си прав!За водоемите и почвата,която ще се отблагодари...

# 98
Поздрави от Северозапада!
Ани Иванова, и при вас е като при нас. При -15 казваме, че е затоплило!
Тази вечер очакваме около -25.
Оградата ми има калпаци  Grinning
http://media.snimka.bg/s1/0040/026324495.jpg?r=0
Пътят до вилата
http://media.snimka.bg/s1/0040/026324494.jpg?r=0
Миналата пролет в двора поникна дръвче. По версията на мъжа ми, бил хвърлил няколко бадемчета и макар, че първите му листенца ми приличаха на прасковени, не спорих с него. Е, праскова се оказа.
Не сме я наричали, но още има украса по нея.  Grinning
Ще следя кога ще е първия й плод. От костилка се е хванала.
http://media.snimka.bg/s1/0040/026324492.jpg?r=0

# 99
  • Варна-София
Нали ви писах за вълнолома? Ето го: http://prikachi.com/images.php?images/416/4378416S.jpg
Вижте въжетата на яхтата: http://prikachi.com/images.php?images/427/4378427r.jpg
Чакали ли сте на такава спирка? http://prikachi.com/images.php?images/440/4378440u.jpg
Слава богу и аз не съм. Снимките ги прави мъжът ми и още цяла сюрия щурчовци като него.
За да не съм оф-топик ще покажа и водораслите в леда http://prikachi.com/images.php?images/470/4378470F.jpg , зер нали някъде по света ги имат за зеленчук.

Последна редакция: чт, 09 фев 2012, 20:14 от amica1

# 100
  • густо майна Филибето
 Shocked
Красиво и зловещо.

# 101
  • на пъпа на Златията
Леиди Блу,
Тая вечер дадоха по ТВ Враца 4 метрова преспи между Оряхово и Мизия.Пътя разчистен и проходим
Златията тъне в сняг и студ.Враца е с около 80 см. сняг. Още малко и ако замръзне Дунав , ще ми припомни детските спомени с посещението на влашките ансанбли за народна музика "прецапали"Дунава.
Амика в Черно море е имало земетресения .Няма нищо случайно.
Земетресение е имало до Първомай преди да се откъсне стената на язовира.Тия дни през земята е минал  страшен тътен , усетен от Русия до Бразилия.Такъв тътен  аз чух преди едно мартенско земетресение в България.Чака ни страшна пролет.Ако се откъсне Монтанския язовир , така е направен че ще пототи Зл;атията. Да се смирим и да си помагаме.
Ето чуйте http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jB1_-6KeX5A#!  

# 102
Очакваме утре Дунава да замръзне.
Ще снимам.

# 103
  • ул. "Мечтание"
Следващата зима ще е най-големия пик на слънчевата активност. Очакват се още доста "трусове" от най-разнообразно естество. Ако изровя статията, която бях чела, ще ви я пусна. На мен ми беше много интересно и успокоително. Въпреки, че предвещанията са за метеорологични аномалии, много резки смени на времето и природни бедствия.

Вчера исках да сляза до морето, ходих до Варна. Но задачите ми се проточиха и стана късно. Жалко.... никога не съм го виждала толкова "сърдито" на живо, к`во като съм варненка.  Laughing

# 104
Здравейте,
Някой от вас знае ли къде се продава семе за нахут ?
Имам спомени, че отдавна съседа на село гледаше много нахут, съответно вероятно имаме условия за отглеждането му.
Аз не, че обичам нахут, ама пусто любопитство, може и сега да ми хареса...

Имам нужда от съвет, от овощарите : ) .
На село има 2 много стари череши, едната изсъхна напълно и ще я махнем . Другата връзва МНОГО малко.
Оказа се, че има и трета череша до тях, която аз не знаех, че е такава, защото просто никога, ама никога не съм виждала череши на нея.
За възраст не знам, диаметърът на стъблото й е към 25 см.
Аз исках и нея да махнем, защото пази много сянка . Имаме и 2 череши на 1-2 години .
Съседите не са съгласни и според тях нищо не трябва да се маха. То лесно им е на тях, като им се падна слънчевата част от двора, аз имам 2 стари дюли,3 череши, 2 ябълки и поне три сливи на 30кв.м.
Е, според вас грехота ли е да махна черешата, при положение, че оставям 1 стара + 2 млади? Едната млада е на метър и половина от въпросната невързваща и може би ако я няма, ще се развива по-добре?
Аз наистина не ги разбирам овощарските работи и ако не бива да режа иначе здраво дърво, какво трябва да правя, за да има череши?

Общи условия

Активация на акаунт