(Био) зеленчукова градина 14

• 110 237
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
MX, а колко мая слагаше на колко вода, това не съм си го записала, сигурно съм го прескочила  Embarassed

# 136
  • Русе
Честит Свети Валентин на всички влюбени и честит Трифон Зарезан на всички останали! Бъдете опиянени от любов и щастие!

# 137
  • Пазете Гор
Помня, че обикновено през февруари при нас се запоказваха закривените качулки на кокичетата. Не навсякъде, но по припеците. Тая година обаче, за да се покаже кокиче, трябва да има размерите на зрял пазарджишки праз.
Преди десетина години в Калотина  гледах - кокичетата бяха таман свежички, пролет истинска, ама беше около 10 април.

Тунелчетата на есенните марули са затрупани, та се чудя, дали ще ги изгубя заради студа (често е под -15) или заради тъмнината в снежната им пещера. Спанакът, сят есента, по това време май не кротува, но малко по малко пуска коренчето си в дълбочина. Напролет, когато го добавям в супи, стръковете излизат с повече от един лакът коренче. В готварската книга, наследена от бабата на благоверната има една такава рецепта: салатка от спаначени коренчета. Звучи ултраздравословна и общоукрепваща, особено, ако я придружи човек с малко пастърма и добра напитка.

Наводнението в мазето е сигурно, та час по час ходя да премествам разни неща на високо. Сума мерки за догодина набелязах, ама ще трябва да ги драсна на един лист, че ще стане като кучето и колибата му.

Кастрачът трябва  да не е само майстор, но и виртуоз, ако му се случи да подрязва тъй запуснатато дърво като прастарата ми дюля.

# 138
Куркума, как
Цитат
стръковете излизат с повече от един лакът коренче
  newsm78 Или имаш мутанти, или аз не съм виждала такива спанаци.

# 139
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
куркума, пИчелиш жълта фланелка    hahaha кокиче с размер на зрял пазарджишки праз!!!  Joy Joy

Цитат
есенните марули са затрупани, та се чудя, дали ще ги изгубя заради студа (често е под -15) или заради тъмнината

според мен под снега не е студено, нали ги е завил като юрганче Simple Smile тъмничко е, но заради температурите те сега не растат, така че няма да изжълтеят Hug

# 140
  • Пазете Гор
Ще снимам, Ани, обещавам. Спанакът има един главен корен с тънки като косъм разклонения от него. Главният корен е дебел при листната розетка до около 5-7 мм, и надолу бавно изтънява до спомената космена дебелина. Много е крехък, обаче, и често се прекъсва при изваждане на около десетина сантиметра от листната розетка. Ако се случи подходяща влажност на почвата, понякога се измъква целият корен. Туй се получава най-често със предзимният посев - тогава и коренът има най-дълго време за развитие, и почвената влажност е висока. Та така.

# 141
МХ,за тези ли питаш?http://wili66.snimka.bg/flowers/izobilie.513486.24774451
На тях тук им казваме "рибки".И са на два съседни корена  Laughing.Имам жълти,оранжеви и червени.Слагам ги цели в трушии и са красиви с багрите си на масата  Mr. Green
Вижте тези камби на Енза-http://www.enzazaden.com/Products/fruitvegets/sweetpepper/,преди,когато гледахме за пазар ми подариха мострени семена на един панаир/бяхме им направили добър оборот с други семена Simple Smile/.Освен тези на снимката имаше и лилаво.
Есенно време на пазара беше атракция като ги сложим на тезгяха-почти всеки се изкушаваше да вземе по малко от всичките.Точно,за да "ошарят"трушиите.
За съжаление след 5-6 сезона се загубиха при кръстосаното опрашване  Sad
Това с корените се получава и с пред зимното засяване на салати-под снега не правят листа,но растат на корени...
Само да добавя-каталозите и брошурите на Енза винаги са ми действали много надъхващо.Няма как да сканирам една книжка с тяхното демонстрационно поле-сигурно има 150 декара и е главозамайващо...
Всъщност ето  филмче http://www.enzazaden.com/movie/

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 10:47 от vili__66

# 142
  • на брега на Дунава
mama_gali  Кубче мая на кофа вода и шепа сол.Може и без сол.
vili__66 Тези са.Аз си мислех ,че са на един корен , но и така ми харесват.Ще потърся семена.Имам едни на който пише " рибки" , но не се оказаха такива .Родиха си чушки с такава форма ,но зелени и после станаха червени/люти/.  Твоите  са впечатляващи в туршийка с различни зеленчуци и цветове.Съжалявам ,че есента не си събрах семена от тези от пазара , но се съмнявах да не са хибридни.Как си поръчваш семена от Енза ?  И на мен филмчето ми подейства подтикващо , но вероятно такава е и целта му.

# 143
  • Русе
  vili, ние сме лютивоядци и много ги обичаме тези люти чушлета. Ако имаш семенца от тях  Praynig

# 144
От тях съм купувала семена когато работехме на големи площи.Техните разфасовки са големи.
Сели сме моркови,салати,праз и корнишони.Левина са техен сорт и до миналата година се намираха по агро аптеките.Но май вече ги правят тук  newsm78.
Аз ги харесвам,защото имат много директни сортове.Доколкото съм запозната те правят селекция на клетъчно ниво,а не на генно.
И са много добри при листните и кореноплодите.
Но трябва да се обединим всички тук,за да си поделим половин килограмова опаковка семена за салата или моркови  Joy
A m b e r,с удоволствие,но тези не са люти.За люти сея черна шипка от мои си семена и от доста години.

# 145
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета и момчета, да напомня, този месец се режат летораски за калеми  Hug
режат се, увиват се в мокър вестник, после в плик и в хладилника  Hug

Blush някой беше обещал материал за жълти, големи и мноооого сочни ябълки  Heart Eyes

# 146
Чудесна тема!Запис с въпрос!
Вчера се снабдих със семена за разсад, но срещнах проблем с избора на почвена смес,която да използвам. Миналата година си приготвих сама, но с този сняг май няма да ми се получи сега:)Моля, да ме насочите каква и откъде купувате в София.

# 147
Чудесна тема!Запис с въпрос!
Вчера се снабдих със семена за разсад, но срещнах проблем с избора на почвена смес,която да използвам. Миналата година си приготвих сама, но с този сняг май няма да ми се получи сега:)Моля, да ме насочите каква и откъде купувате в София.
Баща ми купува от пазара Дим.Петков, откъм Симеон /в павилион на ъгъла/.През март доставят специално за разсад на по ниски цени Simple Smile
Аз пък вчера исках да изкуша пролетта и си купих първите семена Grinning
Исках да си взема и семе за камби,но открих само "асти" и " топедо" , а това май не е същото. Изобщо така ли трябва да ги търся или си имат друго някакво име? /така се разговорихме с продавачката за китки, че забравих да я питам Embarassed /

# 148
Мерси, Rummy! Малко ми е далеч Д.Петков,но ако не открия подходяща може и дотам да отскоча.Четох някъде,че в Метро имало хубава латвийска пръст, но колко е актуално инфото незнам.
Миналата година си купих от пазара едър и хубав разсад от ранни и средно-ранни сортове -Ком, Наслада,Сърцето на Албенга..., защото моят разсад беше доста дребен и се бях притеснила.Въпреки това ,когато засях моите Идеал,Ком и Биволско сърце в градината бързо напредна и узряха почти едновременно с купения. Дано и тази година имам същият късмет:). Заложих обаче на разни хибриди???

# 149
Аз отдавна съм си купила семена (идеята е в някой момент да спра вече, ама все си харесвам по нещо, то интернета опасна работа) и сега избирам с друг акъл, в сравнение с октомври месец миналата година.
Даже като си преглеждам кутията със семената и за някои не,че съжалявам, просто можеше да направя по-добър избор.
Директните сортове, или по чужбински heirloom, са ми омаяли главата и уж нямаше повече да купувам, но попаднах да този сайт и... само чакам да ни дадат стипендиите Simple Smile .
Патладжаните всичките са ми хибриди, днес ги сях, заедно с лук, домати и малко зеле.
Не, че имам нещо против хибридите, просто директните сортове са ми по...романтични ?
Поколения наред събирани, после и аз ще си събирам семе от тях и така ...

Общи условия

Активация на акаунт