(Био) зеленчукова градина 14

• 110 247
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
момичета и момчета, да напомня, този месец се режат летораски за калеми  Hug
режат се, увиват се в мокър вестник, после в плик и в хладилника  Hug

Blush някой беше обещал материал за жълти, големи и мноооого сочни ябълки  Heart Eyes
Ура! Стана ли време? Чета и чакам нишан.
Тогава ще пришпоря половинката да отидем да търсим ябълката, че само един път бяхме при нея - точно да се насладим на плодовете й.
Не е жълта обаче, зелено - червена е, лъскава и напращяла. Ех, пак се сетих. Но наистина - аз други такива ябълки не съм виждала!

Дайте още малко акъл - от кои клончета да режа? Колко дебели? Колко дълги? От коя част на дървото? Нещо друго?
Много ми се иска да стане както трябва и след малко време тук да се хвалим, че са ни се хванали калемите.

п.п. Аз май бях питала...на круша мога ли да присадя? Нямам друго на какво. Имам дюла, но тя самата още не е сигурна дали да живее...

И малко за развеселяване  - жена от Перник си спретнала изкуство в буркани:

# 151
Тази година заложих не хибридните домати по моя си логика,която не се корени на особени знания и опит. Просто поради ограничените ми площи ще ги сея на 1но и също място вече 3та година/правя някакав сеитбооборот уж, но пак се застъпват/ Притеснявам се,че ще заболяват повече, а хибридите уж са по-болестоустойчиви:) Ще се възползвам и от идеите във форума за съвместимост и взаимопомощ м/у растенията.
Наистина има романтика в бабините Идеал и Биволско сърце, семенца, от които сушеше в/у 1 вестник:). Трудно решение бе да ги сменя тази година с Калина ,Жар и Хоумстед, но в опита си се учим:)

Последна редакция: чт, 16 фев 2012, 10:21 от vihrusha

# 152
  • Пазете Гор
Аз миналата година записвах, наблюдавах толкова сортове домати, и идеален не срещнах. Всеки си има плюсове и минуси, та най вероятно и тая година ще сея няколко сорта, и така. Ще оптимизирам сроковете, торенето, защитата, разположението, а семена  - от всички налични. Все пак: Опал, Наслада, Рила, Трапезица, Розова магия, Биволско сърце (местно), Рома. И други ще има, но след тоя ред.

Корнишоните Левина са отлични, случвал съм на холандско семе - няма грешка. Красиви, еднакви здрави, плътни и хрупкави плодчета с крехка кора, отличен добив и прилично поведение при частично засенчване.

Марулките ми са Гюмюрджинска Черна. Гюмюрджина, или Комотини е от ужким големите градове в Северна Гърция. Гърците от Солун и Атина го имат за дълбока провинция и се отнасят с презрение към местните. Често обиждат футболният им отбор Пантракикос, наричайки ги "турци" или "българи".
Абе какъв регион сме това Балканите, а! Обиждаме с34, като се наричаме на съседа! Ние пък българите, обиждаме на "византиец"...и така.

Миналата година, в едно крайбрежно гръцко село в района там, една баба гъркиня пя най-хубавите български тракийски песни, научени от комшийката и преди 70 години, а да чуете гласовете на помачетата, в най милата родопска традиция. И това нещо ми се случи в една вечер, озвучена и от бузуки, на брега, откъдето се вижда Самотраки, на хубава вечеря с пататник, калмари и баклава....Толкова сме омесени и и еднакви, какво делим понякога, Боже!

Та за марулките - ще сея след седмица.

# 153
Един съсед на на дядо ми беше дал семе за краставици-като ги видиш с бяло-жълта кора като на дърта краставица оставена за семе, но много крехки и вкусни.Незнам сорта ,но ми се ще да ги намеря.
Този сорт Рила не е ли с твърда кора и отвътре с жили.Родата по Сандански ги гледа май по оранжерии с търговска цел, но може и да греша за сорта.Насладата и аз я уважавам:)
Марулите ми изникнаха наесен от окапалото семе,но не ги покрих. Дали ще отцелеят под снега?

# 154
  • Пазете Гор
По-вероятно е да оцелеят, макар и далеч не всички, но при първа възможност ги разреди, пък и пресади, vihrusha. И добре дошла в градината, простете, темата.

Един от Юнаците (село в Пазарджишко) е изкарал Дайкон, колкото прасеца ми. И надлъж и нашир, мда. Свеж, хрупав, сладък и много. И евтин. Всъщност го подарява, ама аз все настоявам да се плаща. Евреите тъй правят, каквато и услуга да си свършат - си дават по един шекел - не е голяма сума, но е символично. Уважение към усилието, демек.

Мечтаната ми пръст за разсад - отривка на една пясъчна кариера - остана под метър сняг - та ще смесвам наличностите. Има много - три вида прегорял тор и купешки компост, смес или торф. Да ме пита човек защо събирах кофички от 500 мл, вместо от масовите 400 мл? Туй значи 20% преразход на почвен субстрат, повече място и прочее. Ама хайде, може пък за растенията да е добре.

# 155
  • на брега на Дунава
Аз сея този път в собствена смес от пресят добре угнил оборски тор, пръст от картичина и малко пясък ,смесени в кофа ,престояла на студа да замръзне и сега до парното на топло.Оказа се добра комбинация-не се сбива ,не лепне, не мухлясва и не става на кал.Всичко си никне в нея.
Миналата година бях наблегнала на "сърцето на Албенга".Не бяха лоши , ама "идеал" и " биволско сърце" ми харесват повече.И едни розови ,местни от съседката.
bushkata Може и на круша.Правихме такъв опит и е успешен.На дюля/дивачка/ е по добре по моя преценка , но не съм капацитет в тази област ,а по скоро експериментирам.

# 156
Научих нещо интересно от една новина: http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/1041865312-Opasnost_ot_ned … nitsa_naesen.html

Цитат
Пшеницата започва да измръзва при минус 16 градуса, но всеки 7 сантиметра снежна покривка увеличават издръжливостта й с градус. Ако снежната покривка се задържи  дълго, може да задуши растенията.
„Първо е свързано с многократни процеси на разтапяне и замръзване на снега. Което образува така наречената ледена кора. Това прави снежният слой непромокаем за въздуха и растенията, стоейки под снега, започват да изпитват необходимост от кислород”, допълни доц. Казанджиев.

Извод - огромния калпак на лехите трябва на няколко дена да се "бръсва", мисля, че може и с метла с дръжка, колкото да се свали и разрохка най-горният слой. Или да се проверява до каква дълбочина е ледената кора.
Представям си как ходя с метла из двора и "мета" снега, а на въпроса на съседа какво правя, отговарям: Ми, правя снежна аерация  Laughing

МХ, мерси! Ще се пробвам на крушата.

# 157
  • Вече на светло в София
Сетих се да ви питам кога залагате картофите за рътене ?

# 158
  • ул. "Мечтание"
Представям си как ходя с метла из двора и "мета" снега, а на въпроса на съседа какво правя, отговарям: Ми, правя снежна аерация  Laughing

Joy Joy Joy

Тука снега сам се мете!  Mr. Green Тая сутрин го слушам как ми обяснява, че прави снежна аерация... Whistling

Аз яко се прецаках... Нямам подготвена пръст за разсада. Sad Сега се чудя от де да търся...
Много съм завеяна.  ooooh! Га беше време да се занимая с това се ослушвах и отлагах... Tired

# 159
При нас са заложени още есента картофите  Joy
Като ги извадим ги сортираме-едрите за ядене,средните за семе ,а дребосъка за овцете.Семето редим в щайгички на 1-2 реда и прибираме в мазата.По това време вече имат кълнове по 2-3 сантиметра.Само да се стопи снега и да просъхне земята и ще ги сложим в нея  Twisted Evil

# 160
Цитат
Само да се стопи снега и да просъхне земята и ще ги сложим в нея 
А това кога ще стане? Моите картофи за семе са в трап в градината. И аз се прецаках-доматите са за пикиране, а нямам пръст newsm78 И от нощес-нови 30 сантиметра сняг-бял и пухкав Shocked
Вече ми е ей такова- smile3514
МХ, май имам жълти и червени рибки, нелютиви. Ще поровя в семената и мисля, че мога да ти пратя, ако все още търсиш такива.

# 161
  • на брега на Дунава
vili__66  До сега не съм сяла картофи, но ми се ще да опитам ,макар и на ограничена площ.През март ли ще настъпи това време на просъхване на земята ?
Ще изпробвам метода на руските автори без копане на земята ,само върху разрохкана почва . Поставят се картофите ,засипват се леко с пръст ,върху нея слама , а след това се поставят окосени превели , листа и други събрани от лехата,но без претрупване.Една седмица след цъфтенето , можело да се вземат картофи от гнездото и отново да се заравя.Описано е в глава 8 от "За разумно мързеливи градинари " Галина Кизима. Може и да стане .
Ana.Ivanova Ако имаш ,ще се радвам да посея такива.Моите домати вече изкарват същинските листа.Ще ги снимам в неделя и ще покажа.Смятам да ги пикирам в началото на март .Проблемът ми е,че ще от 06.март до 16.март ще бъда извън страната ,а май точно тогава ще се оправи времето.Но ще наваксам след това.Ще отида да си видя внучето ,което е на месец само.

# 162
Ани, и на мен ми е същото! Но днес поне има някакво слънце. Толкова много сняг от тази нощ?
Преди малко гледах в един сайт оферта за праскова, която ражда плодове във формата на понички. Sick

# 163
МХ,аз също от няколко години му се каня на този метод-изглежда примамливо.Но като почнем да сеем все забравям  Laughing.А недоверието ми се корени в горещото време-дали ще се запазва влагата отдолу  newsm78.И дали няма да досъбера голите охлюви на махалата.
Да нагушкаш и от нас внучето  Hug

# 164
О, Люлин-май на едно и също място гледаме Hug Но вече няма в наличност, струва ми се, закъснях.
МХ, прати адрес на лични, ако имам в повече, ще ти изпратя. Защо ли децата ни избират да живеят в чужбина, а? Честито внуче!!!

Общи условия

Активация на акаунт