(Био) зеленчукова градина 14

• 110 254
  • 753
  •   1
Отговори
# 165
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
момичета и момчета, да напомня, този месец се режат летораски за калеми  Hug
режат се, увиват се в мокър вестник, после в плик и в хладилника  Hug

Blush някой беше обещал материал за жълти, големи и мноооого сочни ябълки  Heart Eyes

Ура! Стана ли време? Чета и чакам нишан.
Тогава ще пришпоря половинката ...
Дайте още малко акъл - от кои клончета да режа? Колко дебели? Колко дълги? От коя част на дървото? Нещо друго?
...

според "специалиста" трябва да се отреже "лятно клонче", те не са много дебели - макс. колкото пръст, личат си по кожицата  Blush гладка е и няма пукнатини. 
може да се отреже по-дълго и след това майстора да си направи от него няколко калема  Hug

Blush а къде зрее това удоволствие? оказа се,  че и района  има значение Blush

а тук и тук има интересна информация

Цитат
Точно сега момента е много подходящ да си събереш калеми. При това затопляне на времето побързай, защото може скоро да се събудят пъпките. Най-лесния начин да ги съхраниш е като ги нарежеш на 15-20 см., увиваш в полиетиленов плик и поставяш в плюсов хладилник, най-добре долу в пластмасовата кутия за зеленчуци. Джанки облагородяваш около 10 март, а сливи може и по-късно. Сроковете са ориентировъчни и зависят от много неща/вид, сорт, време, регион .../, важното за успешното прихващане е пъпките на калема да са в покой.

# 166
  • Пазете Гор
За какъв разсад говорите, бре! Чистете капчуците, пък после. Днеска вдигах по рафтове и пирони багаж из мазето. Така на око преценявам голяма вероятност за около 40 сантиметра вода вътре, дано да греша.

Всъщност по-скоро не вярвам на апокалиптичните прогнози за наводнения. В дълбочина в момента почвите далеч не са влагонаситени. Важен показател е процентът от ППВ. При 100 % ППВ имаме начало на заливане, при под 50 % от ППВ спира вегетацията на растенията.

ППВ=пределна полска влагоемност. Разглеждана под много силен микроскоп, и леко идеализирано,  почвата изглежда като пласт от зърна. Диаметърът на зърната е от микрони до сантиметри, според случая. В зависимост от едрината им, се определя като скелетна, песъклива или глинеста, но за това ще говорим друг път. Да приемем разреза на почвата като буркан със зрял фасул и си представете, че наливате вода в него. Най-грубо казано, когато водата изпълни напълно пространствата между зърната фасул, тогава имаме 100 % ППВ.

ППВ се определя послойно - за еднометров почвен слой, за двуметров, за... да ви дава Бог да имате и повече. Та в момента у нас повечето почви са далеч от 100 %ППВ дори и в еднометровия слой, а какво да кажем за двуметровия.

С две думи, очаквам почвите през тази пролет да са с добро влагонасищане, но без преовлажняване, с леко забавяне на сеитбите. Колко да е леко забавянето? Миналата година по това време набодох арпаджик, чесън и посях магданоз. Сега имам сняг до под...абе много сняг.

# 167
може да се отреже по-дълго и след това майстора да си направи от него няколко калема  Hug

Blush а къде зрее това удоволствие? оказа се,  че и района  има значение Blush
Това май ще е най-добрият вариант.
В Баня е ябълката, на усойно място, северен склон.

Аз имаХ картофи в кофа - развиваха се много добре, макар и с малки листа.
Вчера през нощта се запалихме - горя стаята на детето, добре че се е събудил. Пожарникарите отвориха прозорците на горния етаж, където бяха картофите, хич и не ми беше до тях - измръзнали са през нощта. Има няколко стръка оцелели, яд ме е, че ми се провали експеримента, но пак ще опитам.

# 168
Бушка,  гушкам силно Hug  бил е малкия дявол (така казваше баба) радвам се, че сте се разминали с голяма беля  Hug а картофите не ги мисли "данък" са били  Hug

а Баня (под Семково, нали?) е хубаво място  Mr. Green може пък да се видим лятото  Wink

куркума, много се радвам да те чета (и ми личи Blush) и според мен ППВ е ниска, защото беше много студено и нямаше междинно топене.  Tired лошото ще дойде като всичко накуп започне да се топи, че не може така бързо да попие  Hug

а "бобеното" обяснение ми напомни за това  Grinning

Цитат
В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.

После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно “да”.
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.

“Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви – все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща – работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща.”

И продължи: “Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.”

Една от студентките вдигна ръка и попита:”А какъв беше смисълът на бирата?”

Професорът се усмихна.”Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.“

P.S. Всеки сам определя приоритетите си . Определета вашите да са такива, че да пълнят живота ви… и не се правете на толкова заети, че да нямате време за две бири.

# 169
 bushkata, Hug-важното е,че сте живи и здрави.
Земята под снега е замръзнала при нас.Та не се знае на къде ще тръгнат водите при топене.
Колкото по-малко остава до пролетта,толкова ми е по-тягостно и нетърпеливо.
А нощес сънувах градината  Laughing-зелена и пищна.

# 170
Малкия дявол е, знам, отървахме се с малко. Остава и знаците да разгадая и да разбера защо Simple Smile

БанКя е, не Баня, изпуснала съм К-то  Peace

Хареса ми много това, с пълния буркан  Hug Както, разбира се, и финала с бирите.  Laughing

# 171
Много ми се иска да си бодна няколко малинки,но хич не са ми ясни Simple Smile . Виждала съм да се продават на Изложението Флора, но тази година ще е чак от 14 март. Късно ли е за сеитбата им и дали ще плододават същата година?

# 172
Много ми се иска да си бодна няколко малинки,но хич не са ми ясни Simple Smile . Виждала съм да се продават на Изложението Флора, но тази година ще е чак от 14 март. Късно ли е за сеитбата им и дали ще плододават същата година?

същата година надали  Thinking моите са от отрязани пръчки, на сенчица бяха и оцеляха лятото, но зрели малини същата година имаше ли - нямаше ли не помня  ooooh!

Blush държиш на определен сорт или може каквото падне?

Mr. Green Бушка, че то къде е Баня, къде Банкя  Laughing но лошо няма, даже си ни по път  Wink изгоря значи  Laughing

# 173
Ужас, Бушката  Hug Добре, че се е разминало  Hug
Аз посадих малини есента, сега чакам да видя какво ще стане, ще има ли жертви, ще има ли малини...

# 174
  • Русе
Да ви покажа до къде стигнах с отглеждането на домати, чушки, камби, патладжан.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina-2012.650303.26394482
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina-2012.650303.26394481
От тук нататък няма страшно, вижда и се края на зимата.

# 175
  • Русе

Да ви покажа до къде стигнах с отглеждането на домати, чушки, камби, патладжан.
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina-2012.650303.26394482
http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina-2012.650303.26394481
От тук нататък няма страшно, вижда и се края на зимата.
   Ще може ли по съседски да си купя малко  Praynig У дома се оказа мисия невъзможна. Едвам опазвам сандъчето с магданоз от котето. Sad

# 176
Нямам идея за сорта малини. Да са едрички и да не боцкат Simple Smile

# 177
Капинка-малинка!
И по-нарядко,да не се закачват в тях летните рокли.
Не зная защо все оставаме малинаците в ъгъла на градината,обрасли като че ли не ни се влиза в тях?
А и деца,и пораснали току се заврем.Да си чопнем,да се подсладим.
О,Анн,даже ме досрамя да си покажа 10-те покълнали след 10 дни пиперчета! Hug
Опиши подробно кога и как ще ги разгъстиш...
Бушката,нали сте добре!Миналата зима с дълбокия сняг тук имаше много пожари.
Поддаваха електрическите линии.
Добре,че са детекторите за дим.
А днес е Задушница.Едно ми е предателско,влажно в очите.Задушаващо.
Хора,Градини,живот,кръговрат...
Но иде Пролет!
Чувате ли моите птици,надпяват се...

# 178
  • Русе
Веселчето, пипер, камби, патладжан не правя нищо. Така си растат докато дойде време да ги садя на двора. Доматите ще разсадя в кофички от кисело мляко през март и между 20.04 и 1.05 ги слагам в градината.Поникналите разсади ги държа на светло и хладно /дори студено-10-15градуса/ за да не се издължат.

# 179
  • на пъпа на Златията
Ето тук след4-тата минута нещо за храните  http://www.youtube.com/watch?v=hs4GETVxpEc&feature=related

Общи условия

Активация на акаунт