(Био) зеленчукова градина 14

• 110 263
  • 753
  •   1
Отговори
# 180
  • на брега на Дунава
vihrusha Имам малини сорт Люлин  и съм много доволна.Ремонтантни са -плододават основно от края на август докато завали сняг .Иначе раждат и през лятото .Разсяла съм ги от корен малини ,купени от Метро в картонена опаковка с картинка.Всяка година ги има. Ако се засадят сега пред пролетта - през септември ще имат някоя малинка за опитване .На другата година има много издънки за разсаждане.
Малините са много студоустойчиви и ако има сняг , дори и да е измръзнала пръчката ,ще дадат издънки.
mama_gali Ако са с натрупана купчинка пръст около тях , няма страшно.
анн
Веселчето, пипер, камби, патладжан не правя нищо. Така си растат докато дойде време да ги садя на двора.

Не си ли пречат като са така нагъсто?
Гледах снимките тиот меналата година и сега забелязах ,че до всеки корен домати имаш заровена бутилка от бира или друга .Имаше ли ефект? Видях и корен с черни домати.Вкусът им добър ли е ? Моите вече поникнаха и всеки ден им се радвам- не са нъпълно черни , а на раета.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 21:48 от МХ

# 181
  • Русе
Сигурно ако са по-рядко ще им е по-добре, но нямам място за по-вече кутии. Освен тези на снимката имам и още толкова разсад. Всяка година така го сея и не съм забелязала нещо фатално. Садя доста пипер в градината и като се има в предвид, че се садят по два корена ми трябва по-вече разсад. Ето такъв беше преди садене
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.22956950 и тука вече в градината
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.23778159

# 182
Мерси за идеята,МХ.Утре имам път до Метро-дано ги открия.Тъкмо четях за този сорт. Има обява в нета за сорт Люлин и то по 13ст./бр, но чак във В.Преслав, а и ще трябва да почакам да се стопи снега за да ги извадят, така че идеята за Метро по ми допада Simple Smile/Не че не трябва да почакам да се стопи снега за да ги засея/  Rolling Eyes

# 183
  • ул. "Мечтание"
Анн, от къде си набави кутиите?

# 184
Анн,прекрасна градина!

# 185
Анн би ли споделила как процедираш с разсада ? Ама подробно каква пръст,кога поливаш,колко топло и т.н. За първа година ще правя разсад и ми се ще да не се изложа  Thinking Досега ми даваше свекървата но аз обичам да си знам и да си мога  Simple Smile та помагайте та да не може мъж ми да казва "Видя ли че не можеш,майка може " Laughing

# 186
  • Русе
 bariksto нищо сложно няма. Купувам пръст за разсадите, защото според мен е най-добра. Лека е и обеззаразена. Поливам с топла вода и слагам семената. Посипвам с пръст, напръсквам с вода  и завивам с найлон. Слагам на топло. Като започнат да никнат отвивам и слагам на светло. Поникналите разсади държа на хладно. Поливам с шише с помпичка за да не се изровят. По-добре да изсъхне малко разсада, отколкото да го преполиваш. Сигурно ти се струва сложно? Ако имаш въпроси, питай за да не досаждам с обясненията си.

# 187
Благодаря  Hug Аз също купих пръст за разсад мислех да я объркам с оборска тор и малко градинска почва. Някъде четох пръстта да е на 5см под ръба на сандъчето и да се отвие когато когато кълновете стигнат до найлона. Не ми е ясен момента след поникването -на хладно какво значи-неотопляема стая или слабо отопляема и тогава пак на светло нали? Един път само съм сяла семена за цветя и станаха едни дълги и тънки,изцингулени както казва баба ми   Thinking или им е било много топло или много светло ...та не ми е ясен момента след поникването. И да сложа ли оборска тор и градинска почва ?

# 188
  • Вече на светло в София
 bariksto, мисля че купуваната пръст е готова и не й е необходимо да добавяш тор или друго нещо. А разсада се издължава когато не му стига светлина и растенията  търсят слънцето и се източват.
Миналата година имах проблем с купешка пръст. Явно нещо беше заразена и първата партида разсад се подсече , а не беше преполят. Затова тази година смятам да обеззаразя почвата. Искам обаче да е био обеззаразяване, т.е в печката. Някой правил ли е такова нещо?

# 189
bariksto, Анн го е обяснила-до момента на поникването сандъчетата стоят на топло. Махаш найлона и слагаш на перваза на прозореца-в този момент е важна светлината. Може и по-хладно да е, но да е светло, за да не се изцингулят стърковете. И оскъдно с поливането-съвсем мъничко, за да не се изсекат! В неотопляема стая няма да стане, смятам, че диапазон 15-17 градуса ще е добре.
MAD, обеззаразявах почва във фурната, но... много пресъхва и много лошо мирише-не повторих. Има и друг вариант-бледорозов разтвор на калиев перманганат, предпочитам го.
Мирише на пролет, най-после! Hug Днес в парника термометъра показа 29,1 градуса!

# 190
  • на брега на Дунава
Ние така във фурната в една тава обеззаразяваме пръст за кактусите/за семената ,които са много дребни и капризни/,но след това трябва да престои няколко денонощия да се възстанови.
Тази година направих друго-оставих кофата на балкона да замръзне и после я сложих до парното да се стопли.Отделно взех пръст от картичина от поляната и тор от едно старо торище , където вече две години не се изхвърля нищо.бях решила есента ,че няма да оставям тази работа за последния момент ,защото миналата зима всичко остана на Балкана и точно когато ми трябваше ... И аз съм имала проблеми с купена пръст .
Вече време ли е да сеем масово семената  или да чакаме началото на март?Това ми е дилемата.А и като гледам колко много семена поникнаха уж за ранното производство.Хареса ми метода на Анн да не пикира пипер и патладжан и ще опитам с част от тях.Купих си терина с 50 гнезда за засаждане и друга ,в която да бъде поставена първата.От Мосю Бриколаж.Ще  пикирам в нея доматите и ще поливам само отдолу.Ще ги държа от началото на март на остъклен балкон .Не е отоплен ,но готвя на него.Миналата година им беше добре там.

# 191
  • Вече на светло в София
MX, терина с  гнезда за засаждане не е ли плитка за доматите? И аз се чудих дали да взема, но май ще си остана на чашките от безалкохолно. Нямам място и пръст за за кофички от кисело мляко.
Ana.Ivanova, много благодаря за съвета. Помниш ли колко гранули (горе долу) на колко литра вода ? Нали обилно поливаш почвата с разтвора?

# 192
  • Русе
Мисля, че купената почва няма нужда от обеззаразяване и печене и др. Сеченето на разсада в никакъв случай не е от купената почва. За пикиране на доматите дори и чашки от безалкохолни са малки, ще напълнят чашата с корени.
 МХ няма нужда да се пикира пипера и патладжана. Пробвала съм и съм убедена, че труда е излишен.
 bariksto поникналият ми разсад стои на 10-15 градуса. В големия студ стигна и до 7-8 градуса. Калил се е и се чувства добре.
 Като сея семената не пълня кутиите с пръст. Оставям 3-4 см. отгоре и ако се издължи нещо разсада или случайно го преполея да има къде да досипя пръст. Пък и с досипването развиват по-добри корени.

# 193
  • на брега на Дунава
MAD65 Малки са ,но нямам много място.Миналата година сях в чашки за кафе и стана.В кофички от кисело мляко е добре.Ще сложа една част и в такива.
анн Ще опитам и няма да ги пикирам чушките и патладжана.И без това половината март ще съм при дъщеря си и внучето в Германия и няма да имам време.
Някой има ли впечатление от домати Миляна.Тази вечер посях семената .Не знам от къде ми попадна такова пакетче и нямам спомен дали са добри и дали някой тук ги харесва .

# 194
Здрасти!
Някой спомня ли си как се казва дървото с тия топки и стават ли за ядене? Говорихме по-рано, но не си спомням какво и в коя тема.

Общи условия

Активация на акаунт