(Био) зеленчукова градина 14

• 110 276
  • 753
  •   1
Отговори
# 195
Защо ли децата ни избират да живеят в чужбина, а?

А защо ли чужденците идват да живеят в България и казват, че живеем в рай, който не можем да оценим(Такива като мен, Down Under, Titina, Веселчето, дето се ровим по чукарите и пясъка ще разберат )? А защо българската земя "тайно" се изкупува  на килограм последните 10-тина години за нищо чудно след 2 години да се окаже, че сме гости у дома си?

Ето тук след4-тата минута нещо за храните  http://www.youtube.com/watch?v=hs4GETVxpEc&feature=related

Веднъж в сауната говорих с един местен. Та между многото неща, който той каза беше и това(предадено с мои думи): "Младите хората от селцата и малките градове идват тук(Сеул). Тук попадат в непозната обстановка. Често враждебна. Конкуренцията е голяма. Стресът също. Експлоатацията жестока. Те губат контакт със семейството и роднините си. Губят корена си. Културата ни умира."

Всъщност тук се появява тенденцията хората от градовете да се местят към селата. Слаба е все още, сега започва, но е факт и потока на завръщащите се тази година за първи път и по-голям от тези емигриращи в градовете.

Последна редакция: пн, 20 фев 2012, 05:40 от manandy

# 196
  • Русе
Честит рожден ден Веселче! Много здраве, любов и плодородие при теб. Весел празник!

# 197
  • Варна-София
...Някой спомня ли си как се казва дървото с тия топки и стават ли за ядене? ...

Вълк, най-после, жив си, надявам се, че и здрав. Преглеждам твоята схема за садене на грах и чакам да опръхне малко земята.

Това дръвче се казва Маклура помифера. Някои се ядат, но някои са леко отровни и предизвикват повръщане. Не съм задълбавала повече по въпроса, но поне името му знам. За лъкове се е ползвала от индианците.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D1%83%D1%80%D0%B0

Брех, много работа ме налегна, че не мога да се завъртя към нашата тема. Липсвате ми.

Рорик, интересно филмче пусна. Трябва да си разнообразяваме трапезата на местно ниво. Тази събота направих банички със зелено, като използвах замразени лобода и зеленИя от дайкон (Вълк, след теб повлякох крак, като писа миналата година за ряпата. Садих дайкон - чуден стана.). Похвалиха ме, че били вкусни.  

И кьопоолу направих, като вътре нарязах пак замразени зелени перца от лук (Вълчо спомняш ли си, че миналата година се обсъждаше какво да се прави с многото перца от лука?). Нарязах и замразени чери доматчета. Те нали са по-твърди и не се скашкват съвсем. Получи се съвсем свежо кьопоолу с летен вкус.

Последна редакция: пн, 20 фев 2012, 14:45 от amica1

# 198
Еее, тъкмо си мислех, че Вълкът завинаги изчезна от нашите теми  Hug
Казвайте, като му дойде времето на граха, да не окъснея пак като миналата година.

# 199
Днес правих разсад,още не съм готова . Донесох торта и пръстта от гаража -замръзнали. Донесох и голямата тенджера дето варя буркани в нея ,разбивам буците с нож троша с ръце и обърквам, сея  праз гевгир и всичкото това до камината в хола  Laughing Добре че вдигнах поне килима  На всичкото отгоре имам две котки  Mr. Green едвам се спасявам от набезите им . Тая мила картинка завари милото  Laughing Що ли не оставих разсада на свекървата като миналата година  ooooh! но пък ще ям най-сладките домати ,моите !

# 200
  • на пъпа на Златията

---"Защо ли децата ни избират да живеят в чужбина, а?"
bariksto   Hug
Те , това е дух.
Мананди, АнаИванова , МХ
Българщината е дух.
Не може да се затрие.Народът ни е много фин и адаптивен.До такава степен адаптивен , че се  натурализира  за отрицателно време,  там където живее. Мислим че изчезва. Но, не е така, кръвта вода не става. В него дреме  този дух , който не се затрива.
А, ние сме си виновни.От 200 г. съществува една нация , която се нарияа , мириканска.Нищо си нямат . Затова си измислиха мирикански къщи и мириканска култура. Там на където са тръгнали те , ние с хилядолетия сме там .При земята. При кирпичените къщи. Та такива мириканци ни се натресоха за зетьове. Ядат грозде без семки.Кремчета "Данон".Та още преди Миро- мършата да върне БДС -та.
 - "Защо казваш на "Данон" кремче и не го ядеш? Та това е кисело мляко." Отговарям
 - "Нее , това не е кисело млако , това е кремче."
- Но ние сме мириканци, не ядем  , баница. Това е лоша храна.Мазна . Вредна.
- Баница се яде с кисело мляко , което , ти мириканецо не познаваш.
-Аз , съм мириканец , няма уча български.
- Аз съм българин и чета и пиша български от 1500 години , а ти мириканецо говориш мирикански , а пишеш на английски и език си нямаш.
На теб мириканецо баба ти мириканска умря на 60 години ,и се мъчи 10 години , горката да умре.  а това е баба ти , българка,  която е на 86 г.. Яде си захар , пие си винце ,ракийка,  живее във ферма за която ти казваш че е мръсна. А ти си миеш чиниите в миялна машина и се тровиш с препаратите за дезинфекция.
И още , и още.
Та сега се яде баница с кисело мляко, пие се домашна ракия и вино, айрян , кисело зеле.  ... На масата не се сяда без гръчкави селки чушки. Още плюем доматите , та се налага да ги правя на сок без семки и люспи.А  , да го захраня с тоя вкус , да видим , няма ли да се сеща на другия край на света за една мръсна ферма.Де , гиди , тояга нечегарена, мириканецо смириканската ти култура на хранене , дето днвс казваш че захарта вредна, па утре казваш че си збъркал.
Никакви отстъпки.Точка..

# 201
  • на пъпа на Златията
Трети ден пее капчука.Земята жадна , попива благодатна влага.Както жътвар,  през юни, пресушава бъклицата.Както препил  със гроздова , аджамия, дето пие направо от широкото на бърдето , та чак свири.
Бариксто, не се кахъри , все някога трябва да започнеш.На път си ми , ще се намери разсад , за твоята градина..     

# 202
Трети ден пее капчука.Земята жадна , попива благодатна влага.Както жътвар,  през юни, пресушава бъклицата.Както препил  със гроздова , аджамия, дето пие направо от широкото на бърдето , та чак свири.
Бариксто, не се кахъри , все някога трябва да започнеш.На път си ми , ще се намери разсад , за твоята градина..     

Еееех,Рорик поет си ти  Hug А за разсада няма страшно АЗ ще си произведа  Crossing Arms Simple Smile

# 203
Пие,пие земята:) Заложила съм спанак, бакла,лучец и вече тръпна какво ше се покаже под снежния кожух.
Взех някаква съмнителна пръст от Метро и ще мятам семенцата, но малини не намерих  Sad

# 204
  • на брега на Дунава
vihrusha Почакай.Може би е рано.Въпрос на дни.В Мосю Бриколаж в Русе  в събота ги докараха - малини , къпини ,рози ,лозички , овощни дръвчета и луковични за пролетно садене.Ако ти е наблизо виж там.
rorik Децата ще се върнат.Знам това и го вярвам . Както и в българския дух.Но това е друга тема.
Никой ли не е сял домати "Миляна" , да каже нещо за тях ?

# 205
  • на пъпа на Златията
Миляна - Чета от пакетчето.Детерминантен сорт.За средно производство. Става юни месец. Устойчив на някакви увяхвания.Средно ранен сорт.Големина на плодовете колкото на идеала -150 -200гр..Какво беше детерминантен ? Директен ли като "идеал"

# 206
  • Русе
Детерминантен означава нискостеблен, безколов домат. Може да се сее и без разсад. Така на земята съм сяла друг сорт, но не ми хареса. Заемат много място, трудно се минава между тях, гният, ако е влажно. Преимуществото, че не ги колтучиш, връзваш и копаеш.

# 207
  • на брега на Дунава
Нискостеблени са и не се колтучат .Сеят се на висока леха.Средно ранни и сравнително едри.Питах дали някой е отглеждал и има ли впечатления от тях.
Аз вече посях семената и ще ги изпробвам.
Смятам да опитам да ги сея без поливане , както е описано в книгите. Изкопава се ямка за всяко растение , в която се насипва тор /оборски и смесен/ и се наливат около 4-5 л.вода.След като попие се поставя растението заедно с пръстта около корените и се зарива.Мулчира се със слама или окосена трева и повече не се полива.Корените се развивали в дълбочинна и се хранели като сами си търсят водя на дълбокото.
В долния двор ,който от миналата година усвоявам от трънки , шипки и влачещи диви къпини,както и постоянно никнещи салкъми /акации/  , има място за такива опити.
Много съм впечатлена от такива екологични начини на отглеждане и ще ги опитвам за да установя кои стават и кои са си неприложими .
Четох и гледах клиповете за Сеп Холцер, Фукуока,книгите на Н.Курдюмов ,Г.Кизима , "Въведение в пермакултурата " и др. и се настроих да търся природосъобразни методи на земеделие.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 12:03 от МХ

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Аз вече посях семената и ще ги изпробвам.
Смятам да опитам да ги сея без поливане , както е описано в книгите. Изкопава се ямка за всяко растение , в която се насипва тор /оборски и смесен/ и се наливат около 4-5 л.вода.След като попие се поставя растението заедно с пръстта около корените и се зарива.Мулчира се със слама или окосена трева и повече не се полива.Корените се развивали в дълбочинна и се хранели като сами си търсят водя на дълбокото.
В долния двор ,който от миналата година усвоявам от трънки , шипки и влачещи диви къпини,както и постоянно никнещи салкъми /акации/  , има място за такива опити.
Много съм впечатлена от такива екологични начини на отглеждане и ще ги опитвам за да установя кои стават и кои са си неприложими .
...

аз малко се обърках  ooooh! пося ли ги или смяташ да ги сееш без да ги поливаш  Thinking
някой сорт може и да става без редовно поливане, но съвсем без не ми се вярва  Confused

# 209
  • на брега на Дунава
 st. Dobri Посях семената.Ще ги пикирам в чашки от кафе. Готовите растения с пръстта ще засадя по описания начин.
Има подобен начин за директно засяване - изкопава се траншея /дълга тясна леха/ с размер една лопата и се изважда пръстта отстрани.Запълва се с компост или угнил оборски тор смесен с полуугнили листа / или сено / и комплексен тор ,прибавя и извадената пръст, полива се обилно , засяват се семената и се покриват с полиетилен.След поникване се маха покритието и се прореждат и мулчират .
Възможно е да се полее два ,три пъти при сухо и горещо време през лятото и толкова.Така твърдят , ама знам ли ...?

Общи условия

Активация на акаунт