(Био) зеленчукова градина 14

  • 109 280
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 465
Aнн,благодаря ти от сърце!Вдянах сега,че трябва да броя само къдравите листчета... Embarassed
Замислихте ме със марулките...Ако имат 100% кълняемост защо не ги сеете направо в земята,когато земята изпръхне?Или  може някой да ги отнесе на гръб?Семенцата.
В почвата и климата тук магданоз и листни зелечуци никнат за няколко дни.
Когато им дойде пролетното време обаче. Laughing
Дали пък постоянният вятър не е причината?

# 226
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Процентите на кълняемост и прихващане са различни неща, Вес. Кълняемостта  описва броят покълнали семенца към общи брой засети. От покълналите семена, с малко фира, излизат младите растения. Процентът на прихващане е броят захванали се на постоянното място млади растения към общия брой засадени.
Процентът на техническа кълняемост го пише на опаковките семена; 85-95 %. Ама често е както дойде.
При различните култури процентът на прихващане е различен, но казват, че е добре да има запас от 15-25 % растения за подсаждане. Това, разбира се, зависи много и от условията при засаждането.

Инак приготвям разсад за марулките поради стандартните причини: оптимизиране на сроковете, плътността и разположението на марулите.

# 227
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 347
А за салата айзберг, какво ще кажете? Кога се сее? Време ли е сега с марулките, а? newsm78

# 228
  • Мнения: 465
MAD65-много горещ аватар имаш!Как ме откъсна от действителността... Laughing
Имала съм още 25% зима.Майко!И това пресметнаха...
Айсберг се оказва с подвидове.Тук:
http://gradinata.bg/index.php?page=article&article_id=709
Може да пробваш Бомбола.
Супер вкусна,крехка с маслинки,кротончета,зехтин,репичка,солена рибка от консерва...Ах!
Куркума,а на грах кога препоръчваш засяване?
Температура на почвата?

# 229
  • Мнения: 555
Добре дошли Нивиана  и RikaRurika !
Аз чак сега си посях първите домати (Рила, едър розов, биволско сърце и един млечно-оранжевожълт - много вкусен); Оранжевите чушки на Вили (Благодаря отново за тях и ако не ми станат ще си взема от теб някое коренче Blush ); дитмарско зеле. Утре продължавам със зелените домати и жълтите трайни (онзи който тук все пишех, че е здрав вече ще трябва да го срежа и да си извадя семенца)
И да ви издам тайна (не е тайна, ама тук не е популярна) Нивиана е интериорен дизайнер (случайно попаднах на нейната тема) мнооого ценна ТУК, много е готина, толкова отзивчива, търпелива !!! Наистина страхотни идеи дава! Така че и градините може да си ги подредим  Crazy Wink
Нивиана, има и малки балконски чери доматчета, които се сеят в саксия и ще паснат идеално на "интериора" на една балконска тераса; може и краставички да станат в по- голяма саксия

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 21:37 от Тedy

# 230
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Нивиана би имала задачата да превърне Квазимодо в Ръсел Кроу, ако се захване с моята къща и градина. Още веднъж добре дошла.

Краставици - корен-два - се справят отлично в тенекия. Тенекията няма естетическа стойност (мамка му, де да имаха), ама аз за обем го казвам - 16 литра. Поливане му е майката.

Аз сея сорт Динга за грах, Вес. Немски сорт, просто отличен. Става и за втора култура, по нашите земи със сеитба 25 юни - 10 юли. За есенният гювеч, не за друго. Всякакви унгарски сортове препоръчвам, добра са и добивни.
Гледам да засея грах при първа възможност, която при мене се появява обикновено в първата половина на март. В година като тази се очаква почвите да бъдат доста влажни, затова препоръчвам да използвате вила, вместо права лопата или мотика, поне колкото да подготвим леко почвата, за да засеем грах, репички, магданоз, спанак и лук, . Възможно е да са нужни седмици, за да изпръхне достатъчно, пък с вилата се спестява това време.

Миналата година сях увивен грах за консумация с шушулките. Кълни добре и е вкусен, ама го налегна жегата и сушата, та прегоря. Ще пробвам пак.

# 231
  • Вече на светло в София
  • Мнения: 1 347
Веселчето, и нашата зима си е още  тук. Днес, като ходех по тротоарите що вода, що сняг има, майко ooooh!
За айзберга - купих си пакетче на което пише само айзберг, без сорт - от Баумакс. Ще пробвам като салатките как правя, пък ще видим. Досега не съм садила такова нещо. Лани така направих експеримент със син домат и нищо не излезе. Да видим. Grinning

# 232
  • Мнения: 854
Представяне на книгата "Пермакултурната Домашна Градина"

Цитат
Решихме да издадем тази книга, за да предоставим практическа информация на български език за хората, които искат да поемат отговорността за живота си в собствени ръце.

Ще поговорим за дълготрайната култура, като система от практики за създаване на устойчива жизнена среда и като средство за решение на проблемите на съвремието - замърсяването на Земята и изчерпването на природните ресурси.

Ще представим книгата на Линда Удроу, която дава рецепта за това как да си осигурим вкусна здравословна храна, работа, която е като игра, (при това не твърде много), малко помощ за домашния бюджет, зеленина, птичи песни и мирис на цветя и свят подходящ за внуците ни.

Още за книгата: http://www.facebook.com/PermacultureGarden
http://www.permaship.org/permakulturnata-domasna-gradina

Препоръчително дарение за отоплението - 3лв.
Книгата ще може да се купи с отстъпка на цена 14лв.

 Peace

# 233
  • Мнения: 9
Добро утро!
Интересна книга, като ни преведат стипендиите, може да си я поръчам.
Аз много съм се запалила по градинарски книги, но честно казано тези на български не ми харесват.
Вчера си сях пипер, албена и сиврия .
Утре най-накрая си отивам на село на проверка.

Разрових се из старите снимки, така ми се иска да бях снимала повече градината на дядо. Е, поне имам 9783264 снимки на водни кончета, като понякога водното конче е кацнало например на царевица, та почти се брои .
Пипера преди 3-4 години. Вечерта имаше градушка колкото орех и нищо не остана.
Люти чушки за сушене. Които някой забрави на бялата стена и сега … е се сушат чушки.
Грах
Този фасул край нямаше, беше си направо заплаха: "Тва напра … ще изчистиш"
Дядо все ни чакаше...пък сега аз чакам : )
По ябълката е имало даже ябълки
Знаете ли какъв сорт е? После леко порозовяват.
И последно, старата череша с три черешки на нея и една авлига.

Спорен ден!

# 234
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Така изглеждат салатките ми тази сутрин . Не знам могат ли да изтраят до средата на март. Много са нагъсто.http://prikachi.com/images/442/4432442F.jpg
Тук са чушки и патладжани ,които по препоръка на Анн няма да пикирам
http://prikachi.com/images/447/4432447w.jpg
Това ми е зелето сорт Дитмарско
 http://prikachi.com/images/454/4432454A.jpg
Кобеята /увивно растение с лилави цветове камбанки/ ми изникна : 
http://prikachi.com/images/464/4432464O.jpg , - миналата година имаше само листа и прочетох ,че за да цъфти трябва да се посее още през февруари.Ще видим !
Дори цикламата ми:
  http://prikachi.com/images/474/4432474i.jpg
се мъчи без слънце .
В Русе има мъгла и сняг ,ама много...И студ!

# 235
  • Русе
  • Мнения: 25
МХ виждам, че има място в кутиите ти с разсад. Досипи ги с още пръст за да не се издължат и да развият по-добра коренова система. Сложи ги на хладно и ще те чакат да се върнеш.

# 236
  • Мнения: 23
Книгата на Удроу е увлекателна и с полезни хитринки, но незнам доколко приложима у нас. Има интересни идеи как да си почиваме и градината да работи сама за себе си- без копане, а червеи да аерират почвата; кокоши трактори да торят и чистят; да събираме остатъците от ресторанти и магазини, както и трупове на блъснати животни по улиците и да ги компостираме...  Grinning . Интересно четиво  Wink
Аз посях доматките и пипера, но пръстта ми свърши. Докато набавя нова съвсем ще закъснея с продукцията Cry

# 237
  • Мнения: 560
Благодаря за топлото посрещане на всички, разменям съвети за къщи срещу такива за градини !
Възхитителни сте, както и всичко което правите! И  с толкова  любов!
 Още не мога да изчета всичко! А и то не става само с четене... иска и саденe...
 
За да не е празно - една статия :
http://www.spisanie8.bg/%D1%80%D1%83%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0% … %D0%B0%D1%82.html

# 238
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Всички пишете все за домати и пипери, но аз искам да фокусирам вниманието върху типичните пролетни култури - марули и салати, репички, арпаджик и лук, чесън, спанак и грах, а защо не и бакла.

Репичките в топлите краища стават за 45-55 дена - от датата на засяване до беритба. Разправят, че е удачно на мястото им да се изсипят магданозени семена - някъде в средата на тоя период. Туй го казвам за градинарите с ограничена площ. Магданозът кълни много бавно, та може да се използват последните 20 дни вегетация на репичките, преди вкореняването на магданозените кълнове.

Разровете се из стария лук и чесън и заровете в земята, където и и да е покаралите скилидки и глави. Не е важна температурата, стига да е малко омекнала почвата. Пресните зелени стръкове са чудни опържени с яйца, или с агнешки чревца, да речем. Освен това се използва всичката продукция, да няма зян.

Посадете си леха бакла. Към средата на юни ще освободи площта, обогатена с азот за пипер, късни домати, патладжан, праз и какво ли не още.

# 239
  • Мнения: 23
Аз съм от тези с ограничените площи и  правя всякакви маневри/ бера граха, кълцам и заравям стеблата да торя, след него бода доматките, между тях босилече;лук м/у ягодите.../ ooooh! Адмирирам идеята за магданоза, Куркума, но не разбрах кога точно да метна семенцата. На 20я ден от засяването на репите :roll
А бакличка още есента съм я метнала, че добре да си усвои снеготопежа  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт